Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 15:04 1 651 18

Европейският съюз одобри 900 млн. евро средства за Унгария

  • унгария-
  • будапеща-
  • европейски съюз-
  • европейска комисия-
  • 900 милиона евро-
  • средства-
  • борба с корупцията-
  • виктор орбан

За да има достъп до повече средства, Унгария трябва да изпълни условията на ЕС за борба с корупцията

Европейският съюз одобри 900 млн. евро средства за Унгария - 1
Снимка: Shutterstock

Изпълнителният орган на Европейския съюз одобри в четвъртък 900 милиона евро авансови плащания към Унгария по досега замразения ѝ дял от фондовете за възстановяване, тъй като блокът се стреми да преодолее ветото на Будапеща върху помощта за Украйна.

Базираната в Брюксел изпълнителна власт на ЕС, Европейската комисия, замрази Унгария от постпандемичните икономически стимули на блока поради опасения за корупция и отстъпление от демократичните проверки и баланси при ветерана премиер Виктор Орбан.

На свой ред Унгария блокира решенията на ЕС, които иначе се очакваха следващия месец да отпуснат на Украйна 50 милиарда евро икономическа помощ до 2027 г. и да започнат преговори за присъединяване с Киев. Будапеща също така спря плана за отпускане на 20 милиарда евро военна помощ от ЕС за Киев и е против санкциите заради Русия за водене на войната.

Подкрепата на ЕС е от решаващо значение за Украйна, която се бори да отблъсне пълномащабна руска инвазия от февруари 2022 г. насам.

Орбан, който изтъква връзките си с Москва, казва, че Унгария не е по-корумпирана от другите страни от ЕС.

Будапеща пусна билборд кампания, очерняща Европейската комисия, а партията на Орбан "Фидес" прокарва законопроект за "защита на националния суверенитет" от чуждестранна намеса - и двата хода повишават залозите в сблъсъците на Унгария с ЕС.

Авансовите плащания - които не изискват изпълнение на условията за върховенство на закона, които иначе са свързани с финансовата помощ на ЕС - попадат в обхвата на RePowerEU, част от стимулите на ЕС след пандемията, предназначени да подкрепят енергийния преход от изкопаеми горива.

Представители на ЕС заявиха, че измененият план за възстановяване на Унгария е на стойност общо 10,4 милиарда евро за няколко години - или около 5% от БВП на Унгария за 2023 г. - включително 4,6 милиарда евро по RePowerEU: 0,7 милиарда евро безвъзмездни средства и 3,9 милиарда заеми.

Представители на ЕС заявиха, че Унгария ще използва парите от RePowerEU, за да модернизира електроенергийния си сектор чрез интелигентни измервателни уреди и цифровизация на енергийните компании.

Решението на Комисията в четвъртък да даде одобрението на изменения план за възстановяване на Унгария сега трябва да бъде одобрено от други страни от ЕС, вероятно още по време на преговорите на 8 декември между финансовите министри на 27-те държави-членки.

Представители на ЕС очакваха две плащания от около 460 милиона евро всяко, които да последват през следващата година.

Длъжностните лица настояха, че Унгария трябва да изпълни условията на ЕС за борба с корупцията и гарантиране на независимостта на съдебната власт, наред с другото, за да има достъп до повече от средствата.

Представители на ЕС заявиха пред Ройтерс миналия месец, че блокът обмисля да отключи помощ за Унгария, за да спечели подкрепата на Будапеща за Украйна. Съвсем наскоро обаче източници, участващи в подготовката на срещата на върха на лидерите на ЕС на 14-15 декември за обсъждане на Украйна, насочиха все по-голям скептицизъм, че Орбан може да бъде повлиян.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 5 Отговор
    Вятърът на промяната.
  • 2 ТаУмВзе

    8 4 Отговор
    Кинтаж за Соросоидчета си е!
  • 3 Гошо

    23 3 Отговор
    Еврогейците нещо взе шубето да ги гони ,опитват с подкуп
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мухаха

    17 0 Отговор
    А нашия ококорен пичага само милиарди заеми взима ... да живей пОдмяната
  • 6 орбан Фашист

    6 17 Отговор
    Руски фашага е орбан!
  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    2 16 Отговор
    Четвъртият Германски Райх се тресе по шевовете, Нидерландия, Унгария, Словакия, следващата 2024та може да се окаже фатална за ИЮ, а украино/руската война да прерастне в пълномащабна регионална Европейска война, която ще помете установеният политически ред в Европа, НАТО ще се разпадне, а Германия ще се озове отново на Източният Фронт, в Прибалтийските Републики, Западна Украйна и Полша.

    Руските варвари са пред Вратите на Европа, Ердоган и Туркие ще нахлуе на Балканите, в Близкият Изток войната прераства в Регионална,
    350 000 Морски Пехотинци са дислоцирани в Япония за да спрат Китайските Азатски Орди от пълно господство в Южно Китайско Море.
    Вадимир Путин новият Чингиз Кхан властва над ЕС, от Европа до Северна Корея. Черният Лебед на голямата Икономическа Депресия в Съединените Щати размахва криле.
  • 8 🇧🇬🇪🇺💯

    3 8 Отговор
    🇧🇬Варварите са пред Вратите.🇧🇬
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 БСП за България и Радев

    10 2 Отговор
    Давай Вики, с теб сме! Обери колективния нациски Запад до шушка. Докарай ги до просешка тояга
  • 11 Иво

    15 1 Отговор
    Присъщо нагло поведение на Урсула и престъпната компания, с пари затварят устата на Орбан ,но на Тагаренко разпореждат да даряваме на украинските фашисти всичко каквото поиска наркомана комик !!! Това се полага на предателите от сглобката ,но милиардите от заемите са за тях ,а мизерията и студа за заспалият ни стресиран народ!!
  • 12 АБВ

    0 12 Отговор
    И защо да продължава да плюе по ЕС и да лиже гъь@ на Путлер
  • 13 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    2 11 Отговор
    Европейският лизач на Путлер
  • 14 тука е така

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Свободен":

    Аз също съм забелязал появата на съвсем смислени коментари, които биват изтрити само след минути. Друг е въпроса с автоматичното изтриване на коментари още в момента на публикуването, която явно е свързано с доста солиден списък от ключови думи, част от които са съвсем произволно избрани защото на някого просто не му харесват. В същото време постоянно излизат материали които съдържат същите думи още в заглавието си, а понякога повече от една. От друга страна по голямата част от коментарите са всякакви безсмислени тъпотии, нямащи нищо общо с темата или откровени заяждания, които се толерират без проблем.
  • 15 123456

    6 0 Отговор
    Орбан ги храни нон-стоп , те му дават 900 млн ! Нашите не спират шпаклите , а ЕУ не спира да ни клати ...
  • 16 БОЗА

    7 0 Отговор
    "Представители на ЕС заявиха, че Унгария ще използва парите от RePowerEU, за да модернизира електроенергийния си сектор чрез интелигентни измервателни уреди и цифровизация на енергийните компании."

    На Орбан пари от ЕС,за уредите,а в България бай Иван от КЕВР ви вдига тока пак,заради тези уреди...50 милиарда,за Украйна дори не ги коментирам... ;-Х

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 17 Нико

    0 3 Отговор
    Орбан е най-корумпирания
  • 18 Иванов

    1 2 Отговор
    Този руски агент не заслужаваше и едно евро от данъците ни трябва ЕС да отлъчи маджарите и там с Кремъл да си правят Брикс
Новини по държави: