Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 19:19 2 196 5

Сблъсък в Южнокитайско море! Вашингтон и Пекин търсят по-добра комуникация

  • китай-
  • сащ-
  • тайван-
  • филипини-
  • южнокитайско море

Американските и някои регионални военни са се оплаквали от опасни взаимодействия с китайски самолети и кораби в оспорваното Южнокитайско море и в цяла Източна Азия, което доведе до опасения, че напрежението може да прерасне в конфликт

Сблъсък в Южнокитайско море! Вашингтон и Пекин търсят по-добра комуникация  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският флот беше "развълнуван" от перспективата за подобрена оперативна комуникация с китайската армия на фона на регионалното напрежение, но все още е необходима работа за повече сигурност при следващите стъпки. Това заяви в Южна Корея Адмирал Лиза Франкети, началник на военноморските операции на САЩ днес, съобщава "Ройтерс".

На брифинг за медиите по време на посещение в Пусан тя обясни, че е жизненоважно да се поддържат отворени комуникационни линии между военните сили на двете страни, за да се избегнат "недоразумения и грешни изчисления", които могат да доведат до конфликт. "Много съм развълнувана и приветствам това съобщение", каза тя относно съгласието на Китай да възобнови телефонните комуникации между силите. "Тези споразумения бяха постигнати съвсем наскоро и знаем, че трябва да работим с военните на КНР, за да утвърдим следващите стъпки", каза Франчети.

Това е първото ѝ пътуване до региона, откакто бе утвърдена от Сената на САЩ на 2 ноември като първата жена, която командва ВМС и е член на Обединения комитет на началник-щабовете.

Нейното изявление идва след споразуменията от този месец между президента на САЩ и Китай Джо Байдън и Си Дзинпин за възобновяване на военни контакти, които Пекин замрази, след като тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван през август 2022 г.

Необходимостта от подобрени военни комуникации беше част от четиричасовите дискусии, които двамата лидери проведоха на срещата си в Сан Франциско миналата седмица. Там обсъдиха напрежението около Тайван, Иран и сътрудничеството за намаляване на потока на фентанил към Съединените щати.

Американските и някои регионални военни са се оплаквали от опасни взаимодействия с китайски самолети и кораби в оспорваното Южнокитайско море и в цяла Източна Азия, което доведе до опасения, че напрежението може да прерасне в конфликт.

"Очакваме всички военноморски сили в международни води да спазват правилата и нормите за правилно военно поведение на, под и над морето", подчерта тя.

Запитана многократно за китайския военен напредък, особено в областта на подводниците и подводните операции за наблюдение, Франкети заяви, че е уверена във военноморското господство на САЩ, дори когато Китай "продължава да развива своите способности в морската област и във всички други области".

По думите ѝ САЩ ще продължат да работят в тясно сътрудничество със съюзници и партньори, "което е наше стратегическо предимство, както и нещо, което Китай просто няма". Чрез по-тясна интеграция, планиране и учения с мрежата си от съюзници и партньори, САЩ "ще продължат да възпират Китай и други потенциални противници по света", изтъкна тя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    13 5 Отговор
    Да видим кво си търси краварчето, та да си го Гризне Резко от Китай и Русия!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Майна

    14 3 Отговор
    Там е работата, че Китай вече ви превъзхожда..
    Там е работата, че ГАЗА няма да можете да взривните и да направите на канал , аналогичен на Суетския и да спрете ...БРИКС..
    Там е работата,
    че вашата вероломна империя потъва..
  • 4 Сатана Z

    16 1 Отговор
    Щом е Южнокитайско море,какво търсят краварските изпражнения в него а не си плават в Американско море ?
  • 5 Прости кравари

    13 2 Отговор
    Кравари никъде не ви искат пропаднали навлеци