Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 20:56 3 147 24

Герт Вилдерс се сблъска с действителността! Никой не иска да се коалира с популиста

  • герт вилдерс-
  • нидерландия-
  • марк рюте

Ранните позиции в коалиционните преговори често се променят, когато преговорите се проточат, преговорите след предишните избори в Нидерландия през март 2021 г. отнеха рекордните 299 дни

Герт Вилдерс се сблъска с действителността! Никой не иска да се коалира с популиста - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Надеждите на политика популист Геерт Вилдерс за създаване на дясно правителство в Нидерландия срещнаха ранно препятствие в петък, тъй като партията, от чиято подкрепа той се нуждае най-много, изключи директното присъединяване към нов кабинет, предава Ройтерс.

"Гласоподавателите се изказаха и ни казаха да пропуснем този кръг", каза Дилан Йесилгьоз, новият лидер на консервативната партия VVD на отиващия си премиер Марк Рюте, която загуби места и завърши трета на изборите в сряда.

"Ние обаче бихме направили възможен дясноцентристки кабинет. Ще подкрепим конструктивни предложения, така че това ще бъде форма на външна подкрепа", каза Йесилгьоз.

Вилдерс, евроскептичен и анти-имигрантски политик-ветеран, известен с русата си коса, нарече думите на Йесилгьоз "много разочароващи".

Надминавайки всички прогнози, Вилдерс записа неочаквана от никого победа на изборите с антиимиграционна платформа, заемайки прогнозираните 38 места в 150-членния нидерландски парламент, доста пред 25-те места, осигурени от общата бюлетина на Лейбъристите и Зелените, и 24-те за досегашните управляващи.

Но за да спечели мнозинство, той ще трябва да работи с поне две по-умерени партии, които казаха, че трябва да се откаже от много от антиислямските политики, с които е най-известен, преди да обмислят да работят с него.

Преговорите за коалиция се очаква да отнемат месеци.

Изборната победа на Вилдерс доведе до протести в няколко града. Мюсюлмански организации заявиха, че са притеснени от отношението към тях при евентуално правителство на Вилдерс, докато групи, включително "Грийнпийс", заявиха, че се притесняват, че той ще отмени политиките за околната среда.

Партийните лидери се срещнаха в петък за първи път след гласуването, за да обсъдят резултата с председателката на парламента, която каза, че дискусията е била "конструктивна". Вилдерс назначи Гом ван Стриен, член на собствената си партия в нидерландския Сенат, на позицията "verkenner" или "скаут", за да проучва възможните коалиции.

Друг потенциален партньор на Вилдерс, Нов социален договор (NSC), нова партия, която взе 20 места в платформа за реформи, каза, че Вилдерс ще трябва да се откаже от заплахите да напусне Европейския съюз и да промени клаузите на нидерландската конституция, забраняващи религиозната дискриминация, преди да може да обмисли сътрудничество.

"Смея да твърдя, че това няма да е най-лесната коалиция, която някога сме имали", каза лидерът на NSC Питер Омцигт, добавяйки, че няма гаранция, че той също ще желае да се присъедини към коалиция под ръководството на Вилдерс.

Ранните позиции в коалиционните преговори често се променят, когато преговорите се проточат. Преговорите след предишните холандски избори през март 2021 г. отнеха рекордните 299 дни.

Ако усилията на Вилдерс в крайна сметка се провалят, други партии могат да се опитат да изградят по-центристка коалиция без него. Нови избори са крайната възможност, ако не може да се постигне коалиционно споразумение.

Сред по-малките партии Движението на гражданите-фермери (Boer Burger Beweging - BBB) заяви, че би било готово да управлява с Вилдерс. Лидерът Каролин ван дер Плас пристигна за разговорите със стил, возейки се в зелен трактор.

Тя каза пред репортери в четвъртък, че очаква Вилдерс да се откаже от най-нежелателните части от платформата на своята партия, за да спечели подкрепа.

"Вилдерс обеща да бъде по-мек, сега трябва да го покаже", каза тя.

Седемте места на BBB в долната камара на парламента не биха били необходими за мнозинство там, но тя притежава голям брой места в Сената, който има властта да блокира законодателство.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дани Гадняра

    5 12 Отговор
    Тоя е на заплата към посолствоТО и обслужва аржентинските мутри(олигарси).

    Коментиран от #15

  • 2 то всичко там

    17 4 Отговор
    е геюви, негри и араби

    Коментиран от #16

  • 3 Скоро Европа ще "роди"

    21 2 Отговор
    Новият Пиночет !
    И ще ги подкара наред.....

    Коментиран от #8

  • 4 Важното и показателното е,

    25 4 Отговор
    че Герт Вилдерс спечели. Да, много противоречива фигура е, но ТОЧНО заради това. Нидерландците, германистанците и многобританците заедно с Франция, в която 40% от населението е мюсюлманско, усещат с порите си, че ТАКА НЕ СТАВА.
  • 5 Гориил

    25 6 Отговор
    В случая всички останали партии са антинародни и проукраински.Това тесте карти мирише лошо.

    Коментиран от #22

  • 6 Сандо

    16 12 Отговор
    Ама кой наивник си мисли,че лесно някой ще се отърве от убийствената хватка на англосаксите-сатанисти?Те оставят някой дребен по значение политик като Орбан чрез когото да се изявяват неправилно мислещите елементи,за да могат в подходящия момент да се задушат.Еди от последните примери беше устата италианка,на която бързо и показаха пътя,по който трябва да се движи - и тя пое по него.Орбан и Фицо са твърде незначителни фигури,за да се приемат спрямо тях крути мерки.

    Коментиран от #9

  • 7 Майна

    16 17 Отговор
    Холандският Костя копейки.
  • 8 а такива като

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Скоро Европа ще "роди"":

    акушерката, микрончо и есес-внука шолц къде ще бъдат? За танте Меркел не питам.
  • 9 капка по капка

    19 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    вир става. Австрия голяма ли е, че роди Хитлер?

    Коментиран от #11

  • 10 Гориил

    7 2 Отговор
    Русия също участва и има право да посочи правилния избор.
  • 11 Сандо

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "капка по капка":

    Хитлер може и да се родил в Австрия,но стана това,което е в Германия.А това вече са съвсем различни мащаби.А колкото до капките - ами дано някой се намери да ги събере - аз на това се надявам.
  • 12 Хохо Бохо

    8 4 Отговор
    Популиста се римува с фашиста... поне в българския език
  • 13 Сидеров

    5 2 Отговор
    Този и за Златен пръст не става!
  • 14 Адрес 4000

    8 4 Отговор
    Нидерландската сглобка е на път или нови избори
    Там няма луди които да търпят пропутински подлоги
  • 15 Дани Гадняра

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дани Гадняра":

    Опаа, обърках го с оня аржентинския Доналд Тръмп с моторната резачка.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 хххх

    3 0 Отговор
    че от къде знаете?? Според мен няма да има проблем и дори може да искара 2-ри мандат после. Холандия също май е имигрантско гето..
  • 18 ежко

    6 2 Отговор
    Идва времето, когато хората ще разберат че са били лъгани здраво и тогава тези които не искат да преговарят с Герт Вилдерс, ще се сблъскат с деиствителността,че никой няма дори да ги търси да преговаря с тях,защото ще са малцинство.Зелените почнаха да го усещат вече не гърба си......

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Кажете и по-важното, де!

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "ежко":

    Старото правителство продължава да работи до избирането на новото! Така е в ЕС! А не служебни правителства, като на Радев!

    Коментиран от #21

  • 21 ежко

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кажете и по-важното, де!":

    Сигурен ли си?Защото белгийците преди 5-6 години стояха почти 2 години без правителство и никой не разбра.
  • 22 Гфг

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    И антифашистки.
  • 23 Нашенец

    0 0 Отговор
    Знаете ли, че броят на депутатите там е 150, при население над 10 милиона. При нас 240 хрантутника, при 6 милиона население от които може би 5 живеят в страната
  • 24 Нашенец

    0 0 Отговор
    Да се поправя. Населението на Нидерландия е 17 милиона.
Новини по държави: