Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Ноември, 2023 15:40 5 996 108

Войната в Украйна: може ли Западът да спре Русия?

  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • оръжия

Как би могло да се попречи на плановете на Путин за нов световен ред? Всичко зависи много от решителността на Запада.

Войната в Украйна: може ли Западът да спре Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Какви са крайните цели, които Путин си е поставил в Украйна? Как влияе войната на руското общество? Кои са водещите мотиви в поведението на Запада в конфликта? Предстоят ли скоро преговори между Киев и Москва? Експерти коментираха тези въпроси в Берлин на международната конференция "Страната и светът: руските реалности през 2023".

Вътрешнополитическите причини за войната са четири

Изследователката от берлинската фондация "Наука и политика" Сабине Фишер е на мнението, че до започването на войната от Русия срещу Украйна са довели четири вътрешнополитически причини. Първата е крайно персонифицираната система за взимане на политически решения в Русия и това, че "през последните 20 години силовите структури станаха най-мощната елитна група и основна опора на режима". Вторият аспект са репресиите и унищожаването на всички опозиционни структури и на структурите на гражданското общество, което прави невъзможно възникването на политически алтернативи. На трето място Фишер поставя идеологическата радикализация, проявяваща се чрез догмите на традиционните ценности, антифеминизма, противопоставянето на ЛГБТ, национализма и империализма. Експертката обръща внимание, че "въплъщение на тази идеологическа радикализация стана самият Путин, започнал като относително неидеологизиран прагматик".

Четвъртият фактор, според Сабине Фишер, е крайно предразположената към насилие система. "Автокрацията, патриархалността, мъжествеността и империализмът генерират насилие на всички нива - от личния живот до обществения, от вътрешната политика до външната. Освен това през последните няколко десетилетия Русия така или иначе бе въвлечена във въоръжени конфликти, което създаде огромна група хора, свикнали на насилие и готови да действат с насилие."

Целите на Русия през 2014-а година и днес

Фишер припомня, че през 2014-а година целите на Русия са били анексирането на Крим и стремежът чрез дестабилизирането на Донбас да се контролират политическите процеси в Украйна. Сега целта е друга: това е унищожението на Украйна като независима и суверенна държава и установяването на пълен контрол върху нея - както в политически, така и във военен план. А в самата Русия, в резултат от тази война, тоталитарните амбиции се усилват още повече, нивото на насилие се повишава. "Войната много сериозно укрепва негативните тенденции от последните 20 години и последиците от нея ще бъдат усещани дълго време след края на този режим", прогнозира Сабине Фишер.

Анализаторката на фондация "Наука и политика" е на мнението, че Западът е трябвало да реагира много по-сурово на руската агресия още през 2014-2015 година. "Политиката на някои западни държави след 2014-а беше прекалено мека и безкритична."

Западът няма единен подход към войната

Директорът на Центъра за либерална модерност (LibMod) Ралф Фюкс смята и сегашната реакция на Запада за недостатъчно решителна. Той условно дели западните страни на три лагера. В първия са тези, които залагат на военна победа за Украйна и са убедени, че "ако Путин не бъде спрян в Украйна, той няма да се спре до Украйна". В тази група влизат повечето страни от Централна и Източна Европа, балтийските държави, скандинавските страни и Великобритания.

На противоположния полюс е "петата колона" на Кремъл, както ги нарича Фюкс - Унгария на Орбан, както и редица европейски десни и леви популистки партии. В САЩ това е фракцията на Тръмп, в Нидерландия - току-що спечелилият изборите Герт Вилдерс, в Германия е "Алтернатива за Германия" и частично Левицата. Тези сили, смята експертът, се застъпват за мир при условията на Русия и за прекратяване на военните доставки.

Вашингтон, Берлин и Париж пък подкрепят Украйна с оръжия не в името на победа във войната, а за да поставят Киев във възможно най-изгодната позиция за преговори с Москва, за да се предотврати крахът на Украйна. По този повод Фюкс припомня думите на германския канцлер Олаф Шолц: "Не трябва да се допусне поражение на Украйна, не трябва да се допусне победа на Русия". Анализаторът смята, че резултатът от този подход би трябвало да е "замразяване" на войната по фронтовата линия, при което страните няма да могат да постигнат решителен успех на бойното поле и ще са принудени да започнат преговори.

Фюкс съзира причините за този подход на първо място в страха от ескалация на войната и от евентуална употреба на ядрено оръжие от страна на Русия. И на второ място - в страх от колапс на режима на Путин, който би заплашил с политически вакуум и хаос в една страна, притежаваща хиляди ядрени бойни глави. Третата причина, според експерта, е съмнението в способността да се убеди собственото население в нуждата от още по-масирана военна подкрепа за Киев.

Кой какво очаква?

Според сътрудника на Центъра за руски и евразийски изследвания "Карнеги" в Берлин Александър Баунов, Путин междувременно е съумял да реализира частично "глобалните си амбиции за изграждане на световен ред, алтернативен на Западния, но капиталистически и до голяма степен пазарноориентиран".

При това, ако в началото се е смятало, че такава цел е постижима в резултат на победоносен блицкриг, сега се оказва, че тя може да бъде достигната и чрез продължителна война. "За година и половина война Русия успя да създаде глобален разкол там, където би трябвало да има глобално единодушие", коментира Баунов. Той вижда самото съществуване на много държави наред с Русия, за които общуването и икономическото взаимодействие с нея са абсолютно приемливи, като точно този променен световен ред, към който Путин се е стремил.

Александър Баунов сравнява сегашния етап на войната с матрьошка, в която се крият много други: "В Москва чакат Украйна да се изтощи по-бързо от Русия, тъй като Русия е по-голяма. Западът очаква Русия да се изтощи, защото е по-малка от съвкупния Запад, а в Русия очакват Западът, подкрепящ Украйна, да се изтощи по-бързо от целия останал свят, тъй като Западът е по-малък от глобалното мнозинство, с което руската икономика сега се опитва да се свърже."

Автор: Никита Жолквер


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    108 12 Отговор
    доиче зеле нали запада превземаше Русия

    Коментиран от #82

  • 2 КОТарАК

    17 62 Отговор
    МИ незнам...навремето спряхме запада с КОРЕКОМ!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мишо

    92 11 Отговор
    Можееее, като се наведе с гръб към Москва.

    Коментиран от #8, #76

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Автор: Никита Жолквер

    107 11 Отговор
    айде стига с тая нескопосна украинска пропаганда!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КОТарАК

    8 49 Отговор

    До коментар #4 от "Мишо":

    и лендлиз , ножки Буша?кой предаде БГ?дет им бяхме съюзници
  • 9 Българин

    102 5 Отговор
    Абе фЕйкти, къде ви изчезна украинското флагче с което бяхте окичили сайта си.... Няма ли вече пАри за таз реклама.
  • 10 да де

    80 5 Отговор
    Къв запад нали те не воювали срещу руснаците.
  • 11 само питам

    96 9 Отговор
    кога дърпахте мечката за опашката не ривахте ся що ривете?
  • 12 ГОЛЯМ СМЯХ

    85 7 Отговор
    зеленски жив ли е днес?

    как въври контранастъплението че нещо няма инфо дали стигнаха близко до москва?
    то и хилтер на там се беше за пътил и оня от вагнер..ама никой така и не стигна москва
  • 13 Колективния западНАЛ

    72 8 Отговор
    Събуди руската мечка и сега ще си търпи последствията.
  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    59 1 Отговор
    В този сайт модераторите сигурно са под 16 години!
    Трият всичко, което не разбират без оглед дали мнението има съдържание или не!
    Инфантилност, пропита от незрялост и модераторска агресия към сложна за разбиране материя!
    На мен не ми пречи, но не си струва да си губите времето тук!
    Има много по-добри места, например "актуално"

    Коментиран от #41

  • 15 ГОЛЯМ СМЯХ

    63 3 Отговор
    Дайте нещо за Путин, че дежурният центаджия не е изкарал още и за консерва цаца.
  • 16 Историк

    47 9 Отговор
    И Хитлер правеше планове за нов световен ред.

    Коментиран от #22

  • 17 Джамбaза

    91 5 Отговор
    Днес в България стотици селища са без ток и няма нито генератори, нито БТР-и, нито правителство, нито Посолство, нито НАТО, нито ЕС, които да помагат.
    Защото ЕС, НАТО, Посолството и правителството воюват с Русия.
  • 18 А50

    62 6 Отговор
    Русия ще спре когато и западът спре
  • 19 ханс

    69 8 Отговор
    Запада може само на колене пред Русия

    Коментиран от #21

  • 20 стоян георгиев

    11 71 Отговор
    При всички положения главния губещ ще е русия и народите живеещи там.те.ще платят цената и няма никаква перспектива да живеят добре дори хипотетично русия да победи.

    Коментиран от #58, #64

  • 21 Историк

    10 58 Отговор

    До коментар #19 от "ханс":

    Западът никога не е бил на колене пред Русия, тъй че работиш само с чисти фантазии.
  • 22 Мда

    34 1 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    И БайПън също

    Коментиран от #25

  • 23 Дойче веле 🚾

    50 6 Отговор
    Трябва да бъде забранено и изгонено от България
  • 24 Може да се уреди

    7 36 Отговор
    Дават интервю с руските бабички като въпроса е какво мислите за хетеросексуалните..те естествено не знаят какво значи тая дума..че мисълта ми е следната 150 милиона зомбита няма как да искат да правят нов световен ред..но ако желаят да умрат..желанието им трябва да бъде изпълнено

    Коментиран от #27, #90

  • 25 Историк

    2 22 Отговор

    До коментар #22 от "Мда":

    Пробвай пак, защото това не работи.
  • 26 Може

    11 49 Отговор
    Ама не искат. Искат дълга изтощаваща за Русия война. Иначе изпращат 50 Раптора и 100 Ф35 и 100 пейтриъта в Черно море влизат 2 самолетоносача и мача приключва.

    Коментиран от #35, #85, #87

  • 27 Историк

    9 40 Отговор

    До коментар #24 от "Може да се уреди":

    Всички руснаци са за Путин докато не докарат някой член на семейството в чувал, или не получат вместо него чувал с изгнили картофи и тенекиен медал.
  • 28 Мишел

    42 8 Отговор
    Украински телевизионен канал публикува за кратко следното съобщение:
    "Министерство на отбраната на Украйна: за времето на пълномащабната война с Русия са загинали и попаднали без вести 1 126 652 военнослужащи на ВСУ."
    След 5 минути съобщението бе изтрито и се появи ново, че е допусната грешка. ( източник клип в ютуб)

    Коментиран от #31

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 КОТарАК

    7 17 Отговор
    Нищо не разбрах сега, може ли запада да спре Русия или не може или пък не иска?

    Коментиран от #67

  • 31 стоян георгиев

    4 31 Отговор

    До коментар #28 от "Мишел":

    Гледахме го.в украйна има сигурно 1000 телевизии .всеки може да си пуска инфо.в русия кога ще видим нещо различно от путиновата гледна точка ?

    Коментиран от #104

  • 32 Мненията са различни ...

    4 0 Отговор
    ... също нато пръстовите отпечатъци и все пак един ден в бъдното при факт ще се разбере какво, как и колко са налучкали. Сега са си "голи приказки".
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мишел

    44 6 Отговор

    До коментар #26 от "Може":

    Фантазираш.
    Не може да приключат така мача, защото на САЩ и НатО не им се мре заради някакви украинци.
    Авангард, Кинжал и Циркон стигат до целите си 2-3 пъти по бързо от натовските ракети и срещу тях няма противооръжие.

    Коментиран от #39

  • 36 ХАХАХА

    33 7 Отговор
    Никога не могат да победят Русия, никога!

    Коментиран от #40

  • 37 Словесна плява

    29 0 Отговор
    "последните 20 години". Св.Арахангел Михаил има свой прочит на причини за живот, смърт, близо и далеч. Люцифер (Мефистофел) има свой прочит на причини за живот и смърт, зло и добро, блзо и далеч.
    Deutcshe Weleи има твърдо спазвана линия и причини за живот и смърт, освен това e цар на полу истини и измишльотини и внушения по причина идеология взаимствана от Гьоблс. Ти си избираш на кой да вярваш.
  • 38 Павел пенев

    29 5 Отговор
    Не знаете нито кога ще приключи СВО ,нито какво ще се случи с Украйна , НАТО и скапания ЕС. Добре че има кой да ви плаща за глупостите,които дрънкате.
  • 39 Историк

    6 36 Отговор

    До коментар #35 от "Мишел":

    САЩ и НАТО не им се живее в руски фашизъм, тъй че руските терористи ще ядат и атома ако се наложи.

    Крайно време е да се разделите с опорката (или още по-лошо ако си вярвате), че НАТО и Запада по-скоро ще живеят под руски ботуш, отколкото да се бият за идеалите си. Такъв филм НЕМА!

    Коментиран от #75, #89, #102

  • 40 Реалността

    5 33 Отговор

    До коментар #36 от "ХАХАХА":

    От 15 век насам Русия намалява като територия и демографски потенциал.

    Коментиран от #80

  • 41 Санитаря от психото

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Над 18 годишни са всички. Контролирам ги стриктно.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Таралежът

    18 2 Отговор
    Аре некой първо да ме стопира с голо дуппе а че после с Русия да се захваща..
  • 44 Бамбука

    2 16 Отговор
    Не само може, но и ще направи в подходящото време и в подходящата форма.
  • 45 Васил

    4 25 Отговор
    Абе вие луди ли сте НАТО е 1,4 милиарда човека а рашистите има няма 140 милиона с архаична техника!

    Коментиран от #52, #57

  • 46 За какъв Запад говорим

    3 26 Отговор
    след като допусна в редиците си такива путинофилски държави като България, Унгария и др.
    Тотално не са в час горките!
  • 47 Дойче Веле е

    30 2 Отговор
    Толкова авторитена агенция, колкото и Бесарабския фронт!
    Всякакви непреуспяли дописници ги приемат там, както и «Факти» у нас!
  • 48 ТаГаврев

    25 1 Отговор
    Който финансира мен финансира и фондациите Карнеги , LiBMod и Ваука и Политика .
    Трябва да купим 100 стари БТЕри отпреди 20 г иначе ще ми спрат кранчето .
    Ще трябва да ме гледа жена ми , участник в укр компания за дронове .

    “Не е нейна или моя . Всъщност има само малък дял . Комисионните не са ми известни “
  • 49 Мдааа

    25 3 Отговор
    Не е важно, какви цели си е поставил Путин, а какви цели са си поставили агресорите от Америка? Русия няма военни бази по света нито иска да слага ракети в сеседните на САЩ държави, така че пишете, какви цели има милитаристичните кравари?
  • 50 Бистро или Бьiстро

    30 5 Отговор
    Русия ще спре , когато запада се изтегли достатъчно далеч от нейните граници. Първото предложение на руснаците е най- изгодно. Когато Наполеон нахлува в Русия , император Александър му праща първо и единствено писмо .- Върни армиите си зад руските граници , и ела да преговаряме . Наполеон отвръща - Мечът е изваден от ножницата. В Москва Наполеон засипва Александър с писма , предлага преговори , моли за сено на конете . Отговорът на Александър е гробно мълчание.

    Коментиран от #55, #56

  • 51 СССР

    6 28 Отговор
    Няма време за чакане. русия трябва да бъде спряна дори с цената на световна война. По добре война отколкото руски фашизъм и корейски комунизъм.

    Коментиран от #53

  • 52 Аре беги

    15 1 Отговор

    До коментар #45 от "Васил":

    10 питбула срещу 100 пудела, кой ще победи, а?
  • 53 ти си кръгъл

    9 2 Отговор

    До коментар #51 от "СССР":

    Глyпак!
  • 54 Полезен опит казаха

    5 18 Отговор
    Другари ще се случи следното нещо
    Докато едните хора строят "новия" световен ред за който никой бял човек не иска да чува..другите ще си живеят живота..след 20 години тия строителите на новия ред ще разберат че пак са изкопали дупка в морето както стана със СССР
  • 55 Събуден ли си?

    2 6 Отговор

    До коментар #50 от "Бистро или Бьiстро":

    Никой няма да изтегля никъде
    Нямате хал да искате подобни неща
  • 56 Историк

    5 27 Отговор

    До коментар #50 от "Бистро или Бьiстро":

    "Русия ще спре , когато запада се изтегли достатъчно далеч от нейните граници."

    Това само е доказателство, че Запада не трябва да отстъпва и сантиметър на руския империализъм, защото откакто има отношения между Запада и Русия, Русия пълзи териториално все по-близо до Запада.

    Коментиран от #65

  • 57 ААААА НЕ

    24 3 Отговор

    До коментар #45 от "Васил":

    НЕ СА ЛУДИ
    ЛУДИ СА ТИЯ СРЕЩУ ТЯХ
    КВО КАЗА ВОВА
    АКО УМРЕМ ЩЕ ОТИДЕМ В РАЯ А ДРУГИТЕ ПРОСТО ЩЕ ПУКНАТ
    СХВАНА ЛИ ВАСИЛЧО
    А КВО МУ Е НА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД КВО ТИ ПРЕЧИ НА ТЕБЕ
    НЕ ПЕЧАТАШ ДОЛАРИ НЯМАШ АМЕРИКАНСКИ ЦЕННИ КНИЖА НЯМАШ САМОЛЕТОНОСАЧИ ДЕТ ТРЯБВА ДА ГИ ХРАНИШ ГАЗТА И НЕФТА СА ТИ ДО ГЪЗА ПРИБИРАТ ТИ ОТРАБОТЕНОТО ЯДРЕНО ГОРИВО ПРАЯТ ТИ ЕФТИН АЕЦ НОСЯТ ТИ ПАРИ В КУРОРТИТЕ ТИ ДЕТ ДРУГ Я ДОЙДЕ Я НЕ
    КУПУВАТ ТИ АПАРТАМЕНТИТЕ В БУНКЕРИТЕ ДЕТ СИ ПОСТРОИЛ ПО МОРЕТО ДАВАТ БАКШИШИ НА КЕЛНЕРИТЕ ТИ ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИТЕ
    А КАЖИ МИ КВО ТИ ПРЕЧИ НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД
    ПРЕЧИ САМО НА САЩ И АНГЛИЯ ЩОТО НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД ДА ТЕ СВЕТНА ВАСИЛЧО Е ЕВРОПА ОТ ЛИСАБОН ДО ВЛАДИВОСТОК
    Е ТОВА НА МЕН НЕ МИ ПРЕЧИ

    Коментиран от #63

  • 58 Въпроса

    21 5 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    За да бъде добре , Русия трябва да стане африканска колония като ЕС . Така ли?
  • 59 Иван

    21 1 Отговор
    Ако нямам нищо разхлабително във аптечката, прочитам една статия на ДВ и работата се получава със 100%тен успех.

    Коментиран от #61

  • 60 Съдбата на Кремъл

    7 21 Отговор
    И ще рухне сетний камък
    на обгърнатия в пламък
    и разруха древен замък....
  • 61 Смех в блатото

    4 23 Отговор

    До коментар #59 от "Иван":

    Така е, мисълта за руските загуби в Украйна и безкрайни лъжи на путинисткия режим сигурно водят до нужда от разслабително.

    Коментиран от #77

  • 62 ДЕДО ВИ ЛИБЕН

    8 1 Отговор
    ОКУРАЖИТЕЛНО НЕ
  • 63 Швейк

    5 15 Отговор

    До коментар #57 от "ААААА НЕ":

    Новият световен ред на Путин е същата измама като светлото комунистическо бъдеще !

    Коментиран от #69

  • 64 Без коментар защото

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    си смешен.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Пешо

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "КОТарАК":

    Не МОЖЕ.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Киро

    14 6 Отговор

    До коментар #63 от "Швейк":

    И какво е светлото комунистическо бъдеще? У ваше село кой ти го е разказал? То вече го няма това село след демокрацията.

    Коментиран от #72

  • 70 КовидманЯк

    16 1 Отговор
    Карай,важното е контранаступа да върви.😂😂😂
  • 71 Германец

    4 23 Отговор
    Това е подвеждащ въпрос, защото никой нормален европеец не си го задава, защото знае, че това не е проблем.

    Западът тотално превъзхожда Русия във военно отношение.

    Коментиран от #74

  • 72 Швейк

    3 17 Отговор

    До коментар #69 от "Киро":

    Вие комунистите сте по наясно със светлото бъдеще.
  • 73 Спеца

    22 2 Отговор
    То ако можеше досега да го е направил запада .Запада се разпада със страшна сила.Предстои пълна световна промяна.И тя е започнала де.
  • 74 някой

    21 1 Отговор

    До коментар #71 от "Германец":

    Колко нормални европееца останаха . Аз съм бил в Германия , и да ти кажа , не са много. Летище Тегел Берлин 25% бели братя . Останалото .........................

    Коментиран от #78

  • 75 За кои

    20 0 Отговор

    До коментар #39 от "Историк":

    Идеали се бият?
    За сега се бият само мало.. умните усръинси.
  • 76 катран

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мишо":

    на сорос-щедрия / за чужда сметка /, нпо-та..либерална модерност (LibMod) Ралф Фюкс..В Бг започна да намалява тяхната бройка..няколко такива курторолози,антрополози напуснали внезапно земен рай който те сътворили в България в последните 30 години..и днеска такъв тъжен за либерали ден..
  • 77 Смех в кииюф

    19 0 Отговор

    До коментар #61 от "Смех в блатото":

    Я разкажи кво стана нощеска в киийюф?

    Коментиран от #79

  • 78 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 14 Отговор

    До коментар #74 от "някой":

    Кога си бил в Германия.На тегел вече никой не каца.А до тегел има затвор да не си бил там,но той е доста човешки направен.Германия е Рай и след Войната ще бъде още по голям рай,за разлика от русия,която ще стане московия.Когато стане това поне признайте,че сред джунграта от и...оти в бг е имало един разумен човек-Дълбоко виждащ и ви е говорел,ама......пусто семе......партизанско.....Днес купих масло....в "бедна германия маслото им 1,59€..В "богата" бг 6,80.лв......
  • 79 Смех в блатото

    2 15 Отговор

    До коментар #77 от "Смех в кииюф":

    Руските терористи пак се опитаха да бомбят цивилни?
  • 80 Брейййй

    8 1 Отговор

    До коментар #40 от "Реалността":

    То сигурно почвата и се топи,за да намаля кат територия.Брейй.
  • 81 Стигне ли се до сблъсък !

    4 14 Отговор
    НАТО ще бие по слабия,т.е. Русия !
    Капитан Ангел Кънчев

    Коментиран от #92, #101

  • 82 Задачи

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Западна европа трябва да спре емигрантите, изтичането на капитали и специалисти, и да и не е нужно да спира Р Ф, която не заплашва запада.
  • 83 ДЕДО ВИ ЛИБЕН

    4 0 Отговор
    Окуражително не
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Може

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Може":

    И като се събудиш краката ти открити и студени !
  • 86 Хахол

    15 2 Отговор
    31 държави от НАТО, още 26 държави помагат на Украйна икономически, с оръжие и най-важното с пари. Русия е сама, САМА и без да използва армията дори с 30%, побеждава всичките 57 държави и освен това изобщо не искам Украйна. Краят ще дойде на всичките 57 държави. Тези дни германците ще обявят текущата ситуация в икономиката и правителството. Основната икономика на Европа потъна, следвана от балтийските държави, войнствената България и Чехия, Полша. После всички останали. Шенгенът приключи и скоро ЕС ще затвори като холандски проект. Е, казаха ли ви да не вървите срещу Русия?
  • 87 О.Р.

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Може":

    Аха! И като я изтощят, ще я побеждават ли или ...?
  • 88 007

    10 0 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, той е евреин, подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!
  • 89 Иван

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "Историк":

    А краварите ще ядат пасти, 6500 ядрени пасти. Най добре е нищо такова да не се случва, а ти намали патоса, ще те приемат във ЛГБТДто и без много натягане.
  • 90 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Може да се уреди":

    А да ги бяха питали какво е тук обикновен пе да л и веднага щяха да те посочат!
  • 91 Дедо Чочко

    9 2 Отговор
    С оръжие мир не се постига.Слава Руссия
  • 92 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Стигне ли се до сблъсък !":

    Не каза как?!
  • 93 Хахол

    10 1 Отговор
    Всички, които преди година говориха за мир, бяха оклеветени. Като „слуги на Путин" и дори по-лошо. Просто е ужасно." Политикът от Швейцарската народна партия също даде на украинския президент почетно място в издание на Weltwoche, озаглавено „Фалшиви герои: Грета Тунберг и Владимир Зеленски“. Там той написа: "Ще кажа без злоба, че съжалявам за този президент. Западът се опитва да избегне отговорност. Същият Запад, който само преди няколко седмици настоя, че "Украйна защитава своята свобода, своята цивилизация".
  • 94 Хахол

    7 1 Отговор
    31 държави от НАТО, още 26 държави помагат на Украйна икономически, с оръжие и най-важното с пари. Русия е сама, САМА и без да използва армията дори с 30%, побеждава всичките 57 държави и освен това изобщо не искам Украйна. Краят ще дойде на всичките 57 държави. Тези дни германците ще обявят текущата ситуация в икономиката и правителството. Основната икономика на Европа потъна, следвана от балтийските държави, войнствената България и Чехия, Полша. После всички останали. Шенгенът приключи и скоро ЕС ще затвори като холандски проект. Е, казаха ли ви да не вървите срещу Русия?
  • 95 Хахол

    8 2 Отговор
    Всеки трябва да разбере това веднага. Никога не можете да разчитате на обещания на САЩ или ЕС, но разбира се малкият клоун от Киев не можеше да знае това. Имаме начело на ЕС всички без изключение корумпирани и неморални политици, които мигновено са готови да предадат всеки, щом стане дума за пари! .... Политиците на Запад идват и си отиват, но Путин остава, както и Русия!!!
  • 96 Мдааа

    1 3 Отговор
    Че може, може. Но никой не иска края на света. А Путлер използва точно това!
  • 97 Хахол

    6 0 Отговор
    Не ми е жал и за Зеленски... Съжалявам за стотиците хиляди убити и ранени от двете страни, безсмислено изпратени в пещта от този клоун и корумпираното му обкръжение... За моите амбиции, за моето забогатяване , за фалшиви обещания да станат членове на НАТО, за обещания да приемат в ЕС да загубят страната, хората, бъдещето, тези хора трябва да бъдат съдени за такова престъпление - включително в западната преса и западните политици...
  • 98 джо престъпникът

    6 1 Отговор
    "Войната в Украйна: може ли Западът да спре Русия?" Естествено ,че може да бъде спрян както вече нямат боеприпаси и няма с какво да воюват те демократичните, цивилизoваните от свободният свят могат да организират голям , мащабен парад ; Американските представители са много добри организатори - Паради като " Парад гордости "Трансгени паради " Гей паради " това е без жертви, кръвопролития, разрушения всичко ще бъде прекрасно, великолепно, отговорът е точен и ясен.
  • 99 Женствен

    2 2 Отговор
    "патриархалността, мъжествеността и империализмът генерират насилие на всички нива"

    Мъжественистта трябва да се изкорени!!!! Прав е германския журналист Никита
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Моряка

    6 1 Отговор

    До коментар #81 от "Стигне ли се до сблъсък !":

    В сблъсъка няма да има победител,бе капитане,защото ще бъде ядрен.И нас няма да ни има.Не сте ли го учили във военното училище.Така че по добре НАТОто да се връща ,където си беше до 1997г.И ние нямаме работа там.По добре ще бъде да се лишим от кучкарника на Пасито и бабаита Тагаренко,отколкото да затрием България.За Бойко не се кахъри,пак ще подари кученце на Путин,свикнал е.Даже ще прокара още един Балкански поток.С парите от шкафчетата и гардеробчетата.Капитан 1 ранг ти го казва,от ОЗ- то,повервай ми.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Моряка

    6 0 Отговор
    А след атомна война,каквато препоръчваш,няма да остане нито един псевдо историк като тебе,който да опише края на света.(Извинявай за грубостта,но като палач на човечеството си го заслужаваш.)
  • 104 Моряка

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    А в България,след като изключиха руската телевизия,само Кирчо и Тагаренко ли ще ни информират.(чист фашизъм)Е, и Стоянчо ще ни информира,той всичко знае,с изключение на граматиката.
  • 105 Завърнал се

    3 3 Отговор
    "Всякога Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж за тях отваря такъв бой и че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото отечество и да ги преселва малко по-малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде добре и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за българи, ако и да е имала най-добри удобности за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие. На това тя, освен лукавщини, безбожно е употребявала за оръдие и православната вяра и ползувала се е от по-набожните и простодушни българи, които в тях времена са гледали на нея като на един спасител."
    Г. С. Раковски
  • 106 Учко

    3 1 Отговор
    Чудно ми е на Запад не виждат ли,че руснаците си очертаха гранична бразда и спряха зад нея .Само се защитават .
  • 107 дядо поп

    3 1 Отговор
    А може ли запада с гол задник да мачка таралежи?
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: