Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 08:46 3 910 26

Британският премиер Сунак отмени среща с гръцкия премиер заради скулптурите от Партенона

  • гърция-
  • великобритания-
  • риши сунак-
  • премиер-
  • скулптури-
  • партенона-
  • среща-
  • отмяна

Гърция многократно е искала от Британския музей да върне завинаги 2500-годишните скулптури

Британският премиер Сунак отмени среща с гръцкия премиер заради скулптурите от Партенона - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини британския си колега Риши Сунак, че е отменил насрочената среща в Лондон във вторник в дипломатически спор за статута на скулптурите от Партенона.

Гърция многократно е искала от Британския музей да върне завинаги 2500-годишните скулптури, които британският дипломат лорд Елджин премахна от храма на Партенона в началото на 19 век, когато беше посланик в Османската империя.

"Изразявам раздразнението си, че британският премиер отмени планираната ни среща само часове преди тя да се състои", се казва в изявление на Мицотакис.

"Позициите на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона са добре известни. Надявах се да имам възможност да ги обсъдя с британския си колега. Всеки, който вярва в правотата и справедливостта на своите позиции, никога не се страхува да се изправи срещу аргументи", каза той.

Гръцкото правителство води преговори с председателя на Британския музей Джордж Озбърн за евентуална сделка за заем на скулптурите, които от векове са източник на спорове между двете страни.

Мицотакис се оплака в интервю за Би Би Си в неделя, че преговорите за евентуално връщане на скулптурите в Атина не напредват достатъчно бързо.

Той каза, че продължаващото присъствие на скулптурите в Британския музей е като разрязване на "Мона Лиза наполовина" и не става въпрос за собственост, а за "обединение".

Британски правителствен служител, пожелал анонимност, заяви, че спорът около топчетата означава, че не е подходящо срещата да продължи.

По-рано говорител на Сунак заяви, че няма планове за връщане на скулптурите.

Запитани за изявлението на Мицотакис, канцеларията на Сунак заяви, че отношенията на Великобритания с Гърция са "изключително важни" и двете страни трябва да работят заедно по глобални предизвикателства като справянето с нелегалната миграция.

Вицепремиерът на Великобритания Оливър Даудън е бил на разположение да се срещне с Мицотакис, за да обсъди тези въпроси вместо това, съобщиха от кабинета на Сунак.

Британското правителство винаги е изключвало възможността да се откаже от собствеността върху мраморите, които включват около половината от 160-метровия фриз, който украсява Партенона, и твърди, че те са законно придобити.

Закон не позволява на британския музей да премахва предмети от колекцията освен при определени обстоятелства, но законодателството не забранява заемане.

Срещата между Мицотакис и британския опозиционен лидер Киър Стармър продължи в понеделник, както беше планирано. Миналата седмица Financial Times съобщи, че Стармър няма да блокира "взаимно приемлива" сделка за заем за скулптурите.

Лейбъристите отказаха коментар.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    54 0 Отговор
    Този индиец/пакистанец как ще реагира ако на Англия откажат да върнат национабно богатство ? Оп , извинете, не са оставии никъде такова, само са вземали ...
  • 2 Пешо

    57 0 Отговор
    Върнете откраднато то, наглеци
  • 3 Момчил

    37 4 Отговор
    Сегашните гърци може да нямат нищо общо с културата на Древна Елада,но са единни и не са ду..давци. Иначе е ясно,че по кръв са родственици на арабите и африканците , пристигнали към края на цивилизацията на древните, унищожили до крак жителите й и завзели достиженията й приписвайки ги като свои. И въпреки това е похвално,че имат позиция и гордост каквито и ние трябва да имаме .

    Коментиран от #14, #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Били

    46 0 Отговор
    "законно придобити"!!!!!!! 2500-годишните скулптури, които британският дипломат лорд Елджин премахна от храма на Партенона в началото на 19 век, когато беше посланик в Османската империя!!!
    Крадци сър!!!!Пирати и разбойници! А ,Лондонското евангелие ,кога!?! Денков,Денкооов!,Аре ве!!!
  • 6 Дедо

    40 1 Отговор
    Ами те горките англичани си нямат нищо освен един Стоунхендж и един римски вал. Това е .....нищо друго до Средновековието.

    Коментиран от #15

  • 7 Ако не знаете

    20 5 Отговор
    Партенона е издигнат от майстори-пеласги. Пеласгити са древен балкански народ делящ един произход с траките.
    Гърците имат навика да присвояват и преименуват тракийските постижения и култура за тяхна.

    Коментиран от #13, #26

  • 8 Точен

    37 2 Отговор
    Западът 5 века и ограбвал целия свят. Ние /след украинците/ сме най-прости, че им подаряваме богатствата си-

    Коментиран от #16

  • 9 да де

    36 1 Отговор
    Па то, ако на гло саксите върнат всичко откраднато музеите им ще останат празни.
  • 10 Турист

    28 1 Отговор
    В британският музей няма нищо британско…

    Коментиран от #12

  • 11 Механик

    19 1 Отговор
    Ааа, ингилизите иматръка само за вземане. Те ръка за даване или връщане нямат. Ограбили са целия свят и продължават да грабят, а ние им се възхищаваме и искаме да сме западняци, като тях.
    А пък Ръждив Макак, да си припомни, как ингилизите са привръзвали дедите му за дулата на оръдията са ги разстрелвали от упор с гюлета с размерите на футболна топка. Представете си каква е била картинката преди и след изстрела, и на какво са се кефили английските сеирджии.
    Няма да споменавам за другото наказание при което нещастния индиец е бил привързван легнал на земята и СПЕЦИАЛНО ОБУЧЕНИ слонове са били принуждаване да му стъпят на главата с предното си краче.
    И всичко това в името на несметните печалби от грабежи на "източноиндйската компания", собственост на богатите евреи, които и до ден днешен управляват Британия и САЩ.
  • 12 Механик

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "Турист":

    Те и популярните на цял свят "британски учени" са се оказали, че са пакита и индийци и нямат нищо общо с британците.
  • 13 факуса

    4 12 Отговор

    До коментар #7 от "Ако не знаете":

    гърците са еврейско разклонение,и са се домъкнали с тях от африка и са се настанили по нашите земи и са присвоили всичко
  • 14 Данайците идват от

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Момчил":

    Африка в Пелопонес. Те са наричани и аргосци на името на града, който са основали там. Полека, полека те завладяват местното трако-пеласгийско население, асимилират го и така стават многобройни. Чети Херодот, той сам си го признава. Така се появяват т.нар "елини".
    Имено тези елини открадват всички стари тракийски богове и ги правят свои. Чети Димитър Попов - "Тракийската религия".
  • 15 Госта..

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дедо":

    Как да имат като римляните се отказват от острова защото са разбрали ,че тези не подлежат на цивилизованост.Сега по Дискавари се радват като открият останки от военен лагер на римски легион.
  • 16 12"12

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Точен":

    100+
  • 17 Отряд1

    15 1 Отговор
    Знаете ли защо египетските пирамиди са в Египет?

    Защото са много тежки, за да може англичаните да го отмъкнат!

    Много народи трябва да бъдат наказани, сред тях са и англо-саксонците...

    Коментиран от #19

  • 18 Човека КоZа

    5 0 Отговор
    Каквото вземат, ТЕ не връщат

    Коментиран от #23

  • 19 Много точно

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Отряд1":

    И с други думи - от Англия няма да остане нищо, ако върнат всичко откраднато.
  • 20 жоня

    4 0 Отговор
    Дефакто павиана няма да ходи при елините.
  • 21 Като

    4 0 Отговор
    "освободиха" Ирак и влязоха в Багдад първата им работа беше да оберат музейте
  • 22 първо,

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Момчил":

    този въпрос не е от компетенциите само на Сунак. Не биха го търпели, ако предаде експонатите, макар това да изглежда логично. Такова е ОБЩОТО мнение в ОК от началото на 19 век още.
    Второ, Гърция за сетен път показва пример за страна, която има достойнство и гордост. Ако зависеше от нашите ШАРЛАТАНИ, сегашните ни опитващи се да управляват, щяха да си млъкнат като бито ду-е.

    Коментиран от #25

  • 23 Хлъц

    6 0 Отговор

    До коментар #18 от "Човека КоZа":

    Малка корекция,колега! Каквото са заграбили,не връщат! Точно англетата са най голямата язва на планетата.Само грабеж, навсякъде и във всяко кътче. Но залеза им започна,и няма връщане назад.В недалечно бъдеще,като им се отцепят от прегръдката кенгуруто и новизеландското киви,а скоча стане отделна държава,от ..Над Британия слънцето никога не залязва" ще остане един мъглив остров,с територия по малка от нашата Родина.Самонадеяна и надменна па,с мина до един.В пъти по опасни и подли от американците.
  • 24 Двама крадци

    1 2 Отговор
    Преговарят за нещо което не е тяхно
  • 25 Като са толкова горди и честни

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "първо,":

    Защо не ни върнат историята на Паисий
  • 26 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Ако не знаете":

    "ПелаСги". Поради особеност при изписването на гръцките букви "с" , "р", това може да се прочете и като "ПелаРги". При надписите е използван знакът лигатура над буквите "арг". Това означава разместване мястото на буквите, "арг"="гар". Така се получава "Пелгари". Звуковете "П", "Ф" и "Б" поради близкото си звучение са трудно различими от гърците. Съвсем нормално е "П=Б". Получава се Белгари и при "потъмняване" на "е" между две съгласни, се получава съвременното Българи.
Новини по държави: