Last news in Fakti

29 Ноември, 2023 04:59 1 806 24

Фондацията на дъщерята на Путин стана съсобственик на производител на дронове

  • катерина тихонова-
  • владимир путин-
  • дронове-
  • компания

Украйна й наложи санкции заради „военни продукти или продукти с двойна употреба“

Фондацията на дъщерята на Путин стана съсобственик на производител на дронове - 1
Снимка: Епицентър

Националната фондация за интелектуално развитие (NIR), работеща под марката Innopraktika и ръководена от дъщерята на Владимир Путин Катерина Тихонова, придоби дял в производителя на дронове Geoscan, пише Телеграм каналът Vorstka.

Според данните на Контур.Фокус от 16 ноември NIR притежава 10% от компанията. Този дял е придобит от основателя на Geoscan Алексей Семенов, който притежава 87,5%. Останалите 2,5% се контролират от генералния директор на компанията Алексей Юрецки.

Групата компании Geoscan е най-големият руски производител на дронове за гражданска авиация, както и софтуер за обработка на фотограметрични данни.

В началото на юли 2023 г. Украйна наложи санкции на Geoscan поради факта, че „продуктите на компанията са интегрирани в производствената верига на военни стоки и/или стоки и услуги с двойна употреба“. Това се случи три месеца след като ръководителят на правителството на Башкортостан Андрей Назаров обяви създаването на безпилотни самолети за войната в Украйна в съоръженията на Geoscan-Ufa.

Преди това Geoscan-Ufa беше част от групата компании Geoscan: 40% от компанията бяха собственост на Алексей Семьонов. Въпреки това през юли 2022 г. той продаде своя дял на Венер Мирзаянов, генерален директор на Ural-Trading, който притежаваше останалите 60% от компанията. Самата Ural-Trading принадлежи на неизвестния 67-годишен Халит Зарипов. Обхватът на дейност на компанията е доста широк, но няма нищо общо с дроновете: от оценка на недвижими имоти до търговия с бира и месо.

Едновременно с промените в структурата на собствеността на Geoscan-Ufa, компанията започва да се изявява като участник в големи инвестиционни проекти. По-специално, през август 2021 г. властите на Башкортостан съобщиха, че тази компания ще стане опорно предприятие за създаването на клъстер за безпилотни самолети в региона с инвестиция от 2 милиарда рубли. А през декември 2022 г. Geoscan-Ufa беше назначена за управляващо дружество на проекта за радиоелектронен технологичен парк RV-1 с обем на инвестициите над 1 милиард рубли.

На фона на получаването на държавни субсидии през май тази година Геоскан-Уфа беше оглавен от бившия ръководител на Центъра за стратегически изследвания на Башкирия Рустем Давлетов. И два месеца по-късно компанията е преименувана на „Радиоелектронен технопарк RV-1“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ясно

    13 8 Отговор
    И повече от 10% ще " продаде" ако не иска да скача през прозореца.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1234

    18 2 Отговор
    пълна демагогия - Фондацията на дъщерята на Путин т.е. нейна собственост в заглавието, а в текста Националната фондация за интелектуално развитие (NIR), ... ръководена от дъщерята на Владимир Путин Катерина Тихонова
    Кое е вярното миленчо?

    Коментиран от #13

  • 7 Русофил

    11 14 Отговор

    До коментар #5 от "Лапай":

    Дъщерята на Путин ще му сърба попарата на злият диктатор.

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пак прах в очите ни

    9 11 Отговор
    Пак укро измислици и лъжи...
  • 10 Чакайте бе

    15 6 Отговор
    Нали дъщерите му живееха в Холандия, сега пишете че една от дъщерите му управлява някакъв фонд в Русия. Някои съвсем се уплетоха в лъжите си.

    Коментиран от #15, #18

  • 11 Ахаааа

    8 5 Отговор
    Краде държавни субсидии.
  • 12 Ясно е вече

    10 8 Отговор
    Колкото са по-зле нещата за урките на фронта-толкова повече ще ни заливат с подобни лъжи. От два месеца вече нарочно изместват общественото внимание-да не пишат за укро провалите...че самите медии вече няма как да лъжат за укро "победите"...!!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Краси Марков

    8 0 Отговор
    Нещо като зетя на Ердоган, който в Турция също произвежда дронове.
  • 15 Краси Марков

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Чакайте бе":

    Едната дъщеря живееше в Холандия (омъжена за холандец), но след като пресата разкри къде точно живее и след малко тормоз от страна на "съзнателни холандски граждани" от тяхното ДС, беше принудена да напусне Холандия.
  • 16 Руски Гъ.о.т.верен

    3 2 Отговор
    основателя на Geoscan Алексей Семенов, който притежава 87,5 %

    Скоро Семов време ще притежава билет за концерта на Кобзон.

    Дъщерята на Путян ще стане едноличен собственик на фирмата.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Че къде живееха

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Чакайте бе":

    Дъщерите на Путлер .

    Една в Холандия , другата постоянно ходеше до Мюнхен .

    След войната ,според теб могат ли да ходят в Омразния запад .

    Хахаха

    Аман от заблудени Русопутяци.
  • 19 Таа пастърма

    3 1 Отговор
    Ко разбира от дронове? По цял ден зяпа боли я ченето
  • 20 1001

    2 3 Отговор
    И на Тагаренко жена му произвежда дронове!
  • 21 Дзверцов

    0 3 Отговор
    Бог да благослови чичо Вова и да го дари със здраве и дълголетие за още поне 5 мандата.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ПапиГанз

    1 0 Отговор
    Путин се е разпоредил, това е ясно.
    Ако беше дъщеря на бай Станко бакалина, щеше да стане най-много фелдшер в некое крайдунавско село.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания