Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 04:11 1 326 8

Висши дипломати от над 50 държави пристигнаха в Северна Македония за срещата на ОССЕ

  • северна македония-
  • скопие-
  • оссе-
  • антъни блинкен-
  • сергей лавров-
  • буяр османи

Външните министри на Украйна, Естония, Латвия и Литва няма да присъстват заради участието на Лавров и продължаващата война на Русия в Украйна

Висши дипломати от над 50 държави пристигнаха в Северна Македония за срещата на ОССЕ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висши дипломати от над 50 държави пристигнаха в Северна Македония в сряда за среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, докато други бойкотираха събитието поради присъствието на руския външен министър Сергей Лавров, предаде abcnews.go.com.

Външните министри на Украйна, Естония, Латвия и Литва казаха, че няма да присъстват на преговорите поради участието на Лавров и продължаващата война на Русия в Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен направи кратка спирка в столицата на Северна Македония Скопие за срещата, но часове по-късно замина за Израел. Той не се срещна с Лавров, който пристигна в Скопие късно в сряда.

Блинкен обвини Русия във „фрапантни нарушения на всеки един основен принцип“ на усилията от Студената война за облекчаване на напрежението между Изтока и Запада, довели до създаването на ОССЕ, и „безмилостни усилия да възпрепятства работата на ОССЕ“.

Говорейки в централата на НАТО в Брюксел по-рано в сряда, Блинкен каза, че другите държави-членки на ОССЕ „показват решителност да гарантират, че организацията продължава да изпълнява целта си за напредък на европейската сигурност“.

Северна Македония, членка на НАТО, която заема ротационното председателство на ОССЕ до 31 декември, за кратко спря забраната си за полети от Русия, за да лети Лавров.

Първият дипломат на Русия прави рядко посещение в страна-членка на НАТО по време на войната, която започна с нахлуването на страната му в Украйна през февруари 2022 г. Лавров също посети съюзника на НАТО Турция, която няма забрана за руски полети. През септември той беше в Ню Йорк, за да присъства на срещата на световните лидери на ООН.

В разговор с Блинкен външният министър на Северна Македония Буяр Османи каза, че председателството на страната му се е опитало да превърне ОССЕ в „платформа за политическа и правна отговорност на Русия за нейните зверства в Украйна“.

Срещата на ОССЕ започна с работна вечеря в сряда. Официалните разговори през следващите два дни ще обсъдят бъдещето на организацията и предизвикателствата, пред които е изправена.

Очаква се участващите министри да решат дали Малта да бъде избрана за председател през следващата година. Други решения включват бюджета на ОССЕ и заемането на ключови позиции.

В съвместно изявление във вторник външните министри на Естония, Латвия и Литва заявиха, че присъствието на Лавров на срещите „само ще предостави на Русия още една пропагандна възможност“. Отделно външното министерство на Украйна твърди, че Русия „систематично е блокирала консенсуса по ключови въпроси“, цитирайки противопоставянето си на кандидатурата на Естония за председател на организацията през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    18 0 Отговор
    Присъствието или отсъствието на Украйна, Латвия, Естония и Литва няма да повлияе на нормалната работа на срещата на върха на ОССЕ. Бих си позволил да кажа, че никой няма да забележи.
  • 2 Некадърни те кравари

    6 0 Отговор
    ще бъдат изритани от вс континенти да си стоят зад гьола. Навсякъде носят само смърт и разруха. Време е да станат нормална държава.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    5 1 Отговор
    Всъщност Лавров, Блинкън и Кулеба ще обсъждат капитулацията на Украйна.Срещата е за прикритие.
  • 5 Вражалец

    6 0 Отговор
    Литва, Латвия и Естония показаха,че техните действия са изолирани. Този местен акт,не се подкрепя от другите страни. Защо ли?
  • 6 Боруна Лом

    4 0 Отговор
    МАКЕТАТА ЩЕ СЕ ОКАЖАТ ПО ГОЛЕМИ ЛИЗАЧИ ОТ НАШИТЕ КУЧЕТА БЕЗ ПОРОДА!
  • 7 Балканска война

    4 0 Отговор
    Да бяха отишли в Косово или в Босна.
  • 8 Тъмен субект

    1 0 Отговор
    Защо в Скопие? Много е важно защо точно в Скопие. Няма случайности в тези неща.
Новини по държави: