Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 10:25 1 583 6

Залогът в Близкия изток се покачва! "Хамас" пожела високопоставени палестинци срещу свободата на нови заложници

  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • заложници

В резултат на преговорите по време на примирието "Хамас" освободи около 90 заложници, а израелските власти - 150 палестински затворници

Залогът в Близкия изток се покачва! "Хамас" пожела високопоставени палестинци срещу свободата на нови заложници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бойците на "Хамас" са готови да обмислят освобождаването на мъже заложници, отвлечени при атаката срещу Израел на 7 октомври, в замяна на предаването на няколко "високопоставени палестинци“, държани в затвори в еврейската държава, съобщава американският вестник The Wall Street Journal.

Според източници на изданието съответните преговори в момента се водят в Доха от дипломати от Израел, Египет и Катар. Пожелали анонимност официални лица от Кайро отбелязаха, че освен освобождаването на мъжете заложници, в преговорите се обсъждат и възможността за по-нататъшно удължаване на сегашното временно примирие в ивицата Газа.

Интересното е, че според египетски източници бойците на "Хамас" са уверили по време на преговорите, че ще могат да намерят и освободят всички заложници, независимо от местоположението им, дори ако са държани от други групировки в ивицата Газа.

В сутрешните часове на деня Израелските отбранителни сили обявиха удължаване на примирието с палестинската групировка "Хамас", стана ясно от съобщение в Telegram на пресслужбата на военните на еврейската държава.

"На фона на усилията на посредниците да продължат процеса по освобождаване на заложниците и в съответствие с условията на Рамковото споразумение, оперативната пауза ще продължи“, се казва в разпространения текст.

Примирието между Израел и бойците на "Хамас" влезе в сила в сутрешните часове на 24 ноември за първоначално установен период от четири дни. Същата вечер първите 13 израелски заложници, придружени от служители на Международния комитет на Червения кръст, напуснаха Ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт "Рафа“ на границата с Египет.

В резултат на преговорите по време на примирието "Хамас" освободи около 90 заложници, а израелските власти - 150 палестински затворници.

В понеделник Катар, като посредник, договори успешно удължаването с още два дни на споразумението за примирието.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 независимо какво се пише

    10 4 Отговор
    истината е ,че Хамас още на 7 октомври спечели войната с Израел.Близкия изток никога няма да бъде като преди.Нещата отиват усилено към създаването на държавата Палестина.
  • 3 ...

    7 6 Отговор
    Късно е чадо за китка. Пак ви почват след поредната ви кървава терористична атака. Пак щИ рИветИ за пауза
  • 4 Рашо

    2 1 Отговор
    Да дойдат танковете.
  • 5 РЕАЛНО

    2 2 Отговор
    Тази измислена терористична държава която безчинства по зямата на Моисей и Исус Христос нашия спасител, ще бъде изтрита с божията помощ. ХщИстинските Християни трябва да сме единни и да изринем тези убийци които и днес оскверниха божия гроб
    Слава Богу, Слава Исус.
  • 6 ......

    0 1 Отговор
    евреите сами си го направиха, не си озаптиха алчността и мераците навреме и сега берат плодовете на 70 години тормоз и тирания ! Ако си мислят че, съвременните оръжия ще ги спасят, жестоко се лъжат! Те просто ще удължат, агонията! Палестинците се борят за оцеляването си като народ, а евреите преяждат от алчност и изнемогват от тормоз! Нека да видим, кой ще победи!!!