Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 15:17 735 8

Конференцията на ООН за климата беше официално открита днес в Дубай

  • дубай-
  • конференция-
  • климат

Външният министър на Египет Самех Шукри - прикани присъстващите на откриването да запазят минута мълчание

Конференцията на ООН за климата беше официално открита днес в Дубай - 1
Снимкa: Shutterstock

Конференцията на ООН за климата КОП28 (COP28) беше официално открита днес в Дубай, предадоха световните агенции.

Обявявайки тазгодишния форум за открит, неговият председател Султан ал Джабер призова страните да намерят допирни точки в политиките за постигането на глобалните цели в областта на климата, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че тъй като Джабер е и главен изпълнителен директор на националната петролна компания на ОАЕ, той се стреми да постигне помирителен тон след месеци на критики по повод назначаването му начело на КОП28.

Председателят на миналогодишното издание на конференцията (КОП27) - външният министър на Египет Самех Шукри - прикани присъстващите на откриването да запазят минута мълчание за "всички цивилни, убити в настоящия конфликт в Газа", както и за двама починали наскоро дипломати ветерани от конференциите.

В Дубай се събраха представители на близо 200 държави, които в течение на две седмици ще обсъждат ключови теми, свързани с климата, под председателството на Обединените арабски емирства.

България е представена на световния форум от делегация, водена от президента Румен Радев. Делегацията ще участва и в Срещата на върха за климата, която ще се състои в рамките на световния форум, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Утре, 1 декември, президентът Радев ще открие национален павилион на България, с какъвто страната ни ще разполага за първи път в рамките на годишния световен форум за климата. В обособеното пространство представители на българската държава, бизнеса, неправителствения сектор и науката ще имат възможност да представят постижения в областта на декарбонизацията, както и дейността и амбициите си в сферата на технологиите и иновативните екологични производства.

На 2 декември президентът Румен Радев ще направи изказване в рамките на Срещата на върха за климата.

През 2015 г. в Париж страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата (198 страни) се ангажираха да ограничат, ако е възможно, ръста в глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха и след това очертаха национални траектории за намаляване на парниковите газове. Настоящите ангажименти обаче подготвят Земята за по-топъл климат с 2,8 градуса по Целзий до 2100 г.

КОП28 се провежда в момент, когато отиващата си 2023 г. е на път да постави нов рекорд за най-високи отчетени температури, отбелязва Ройтерс.

В навечерието на конференцията ЕС, САЩ и ОАЕ събираха подкрепа за споразумение за утрояване на мощностите за възобновяема енергия в света, инсталирани до 2030 г. Над 100 страни вече са подкрепили тази инициатива, макар някои като Китай и Индия все още да не са напълно убедени.

АФП отбелязва, че на форума се очертава ожесточена битка по въпроси като отказа от изкопаемите енергийни източници и финансирането на енергийния преход в развиващите се страни.

Като амбициозна, но също така и изпълнима цел на конференцията на ООН е посочено създаването на фонда за бедствия. Ръководството на КОП28 публикува късно в сряда предложение държавите да приемат официално очертанията на нов фонд на ООН за бедните страни, засегнати от климатични бедствия като екстремни наводнения или продължителна суша. Според Ройтерс пробив в това направление, за какъвто по-бедните страни настояват от години, може да помогне за постигането и на други компромиси по време на двуседмичната среща на върха.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фотографа

    0 4 Отговор
    Сравнете снимките на американския Дубай и руския Дамаск....
  • 2 лют пипер

    3 0 Отговор
    Пак ще има първокласна хапка и пийка,после цопкане на плажа и пазаруване в Дубай-бай.
  • 3 факуса

    2 0 Отговор
    щом зеления гном го нема не струва срещата

    Коментиран от #4

  • 4 Ботокса

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "факуса":

    И него го нема, ще го опандизят
  • 5 Радев е позор

    0 1 Отговор
    Пак ще берем срама на фатмака мунчо.
    Този трябва да е с ограничен в максимален периметър до Славяново и пилонЯ му на Рожен
  • 6 Цанко Пеев

    1 2 Отговор
    Вероятно нищо няма да постигнат, светът гори, продават си нефта и газа и си чешат езиците...Ако върви така ще останат само богатите със слуги роботи, които ще живеят в градове с куполи, под земята и т.н. Засрахме я тая планета, а ни е единствен дом. Все едно да ти изгори апартамента и да нямаш къде да живееш.
  • 7 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    Отново ще манипулират общественото мнение и в ци-Юнеско и в ци-ООН-еско,с измислени промени на климата,с въглеродни емисии.Да бяха взели да садят дървета,та да се прочисти въздуха,вместо да скубят държавите с въглеродните квоти и да им спъват икономическото развитие.
  • 8 Садгуру

    1 0 Отговор
    мистик, йоги и визионер с огромни екологични и не само проекти е там, за да им разяснява какви са точно потенциалните проблеми за човечеството.