Last news in Fakti

1 Декември, 2023 06:01 1 389 8

САЩ наложиха нови санкции на Северна Корея заради кибер пиратство

  • сащ-
  • министерство на финансите-
  • санкции-
  • хакери-
  • северна корея

Не е ясно защо администрацията е чакала повече от 17 месеца, за да отговори обирите

САЩ наложиха нови санкции на Северна Корея заради кибер пиратство - 1
Снимка: Уикипедия

Министерството на финансите на САЩ наложи нови санкции, нанасяйки удар по "миксер" за виртуална валута за това, че служи като ключов инструмент за пране на пари за севернокорейски хакери и други киберпрестъпници, предаде fdd.org. Смята се, че Пхенян прибягва до незаконни кибер обири поради „натиска на строгите санкции на САЩ и ООН“.

В прессъобщение на Държавния департамент се отбелязва, че експертната група на Съвета за сигурност на ООН, която наблюдава прилагането на санкциите на ООН срещу Северна Корея, подчертава, че кибердейностите на Пхенян генерират средства за неговите забранени ядрени оръжия и програми за балистични ракети. А Северна Корея „продължава да пренебрегва санкциите на Съвета за сигурност в много области“.

ООН разкри подробно как Пхенян внася рафинирани петролни продукти над определената горна граница на санкциите на ООН. Северна Корея също продължава да изнася въглища, забранени от санкциите на ООН. Голяма част от тези дейности се извършват близо до или в Китай, който до голяма степен е спрял да прилага санкциите на ООН.

От 2016 г. до 2018 г. Вашингтон агресивно се насочи към севернокорейските схеми за укриване, включително на китайски банки и други китайски лица, помагащи на Пхенян да заобиколи санкциите. Пекин и други страни отговориха, като увеличиха бдителността си по отношение на дейностите на Северна Корея.

Но прилагането на санкциите на Северна Корея от страна на САЩ атрофира от 2018 г., когато президентът Доналд Тръмп започна да се стреми към дипломация на високо ниво с Ким Чен-ун. Правоприлагането продължи да се промъква при президента Джо Байдън. Администрацията деприоритизира Северна Корея в полза на други въпроси и не е склонна да санкционира китайски субекти, тъй като Байдън се стреми към разведряване с Пекин.

Според съобщенията Северна Корея е натрупала 1,7 милиарда долара от киберкражби миналата година. Това не отразява предполагаемия страх на Пхенян от сериозни санкции на САЩ и ООН. По-скоро Ким знае, че може да предизвика Вашингтон с малко, ако въобще има такива, последствия. Русия и Китай ще го защитят от по-нататъшни санкции на ООН, а администрацията на Байдън е разсеяна от други външнополитически приоритети.

Въпреки че вчерашният пакет от санкции може да изглежда значителен, той е насочен към севернокорейските кибер обири, извършени през март и юни 2022 г. Не е ясно защо администрацията е чакала повече от 17 месеца, за да отговори на тези обири. Независимо от това, вчерашният пакет не бива да се бърка със санкции, които всъщност ще привлекат вниманието на Ким.

Слабият отговор на администрацията на Байдън на подкрепата на Пхенян за войната на Русия срещу Украйна вероятно допълнително насърчи Ким. Според южнокорейското разузнаване Пхенян е изпратил на Москва над 1 милион артилерийски боеприпаси, както и други материали - значителен тласък за руската армия, ориентирана към артилерията. В замяна Москва помага на военните на Северна Корея в нарушение на санкциите на ООН. Миналата седмица Пхенян, уж с руска помощ, успешно постави военен разузнавателен сателит в орбита след два предишни провала.

Отговорът на САЩ трябваше да бъде бърз и тежък, насочен към унищожаване на генерирането на приходи от Ким. Вместо това администрацията санкционира словашки гражданин и три компании, въпреки че не е ясно дали тази мрежа действително е играла някаква роля в трансферите Русия-Северна Корея.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 абе.каубойските министри

    25 2 Отговор
    и сенатори защо не се погрижат за милионите бездомни американци,които спят по тротоарите.А мислят за Кимчо.Кой иска да ми отговори.

    Коментиран от #2

  • 2 Смех

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "абе.каубойските министри":

    При толкова санкции, Ким много се е притеснил. Най много да думне още няколко ракети, за успокоение.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    2 0 Отговор
    Четири коментари......пет.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Напреднал

    11 0 Отговор
    Днес Колективният Запад с гордост налага едностранни санкции на кого ли не, просто ей така - за загрявка. Сякаш за да покаже: Ето ние можем, когато ни се прииска. Само че колкото повече са санкционираните, толкова повече нараства колективният икономически отпор, който Западът, започва също да усеща
  • 8 любител

    9 1 Отговор
    хахаха голям смях рана рано кимчо щял да си го премести в другия крачол.