Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Декември, 2023 07:20 2 329 82

Институт за изследване на войната: Все по-малко руснаци подкрепят агресията срещу Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин

Войната на Русия срещу Украйна създаде нови социални напрежения и изостри съществуващите в Русия, които остават силно видими в руското информационно пространство въпреки продължаващите усилия на Кремъл за цензура

Институт за изследване на войната: Все по-малко руснаци подкрепят агресията срещу Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Неотдавнашно проучване на общественото мнение в Русия показва, че броят на руснаците, които напълно подкрепят войната в Украйна, е намалял почти наполовина от февруари 2023 г. насам и че повече руснаци подкрепят изтеглянето на руските сили от Украйна, отколкото не го подкрепят.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Независимата руска опозиционна социологическа организация "Хроника" заяви, че данните от телефонното ѝ проучване от 17 до 22 октомври 2023 г. показват, че респондентите, които са "последователни" поддръжници на войната - тези, които са изразили подкрепа за войната, не подкрепят изтеглянето на руските войски от Украйна, без Русия да е постигнала целите на войната, и смятат, че Русия трябва да приоритизира военните разходи - са намалели от 22% на 12% между февруари 2023 г. и октомври 2023 г.

Chronicles заяви, че 40 процента от респондентите подкрепят изтеглянето на руските войски от Украйна, без Русия да е постигнала целите на войната, и че този брой остава постоянен на около 39-40 процента през цялата 2023 г.

Chronicles заяви, че 33% от респондентите не подкрепят изтеглянето на руските войски и подкрепят продължаването на войната, и отбеляза, че този брой последователно намалява от 47% през февруари 2023 г. и 39% през юли 2023 г.

Неотдавнашно проучване на независимата руска социологическа организация "Левада център", публикувано на 31 октомври, посочи, че 55% от анкетираните смятат, че Русия трябва да започне мирни преговори, докато 38% са за продължаване на войната.

Войната на Русия срещу Украйна създаде нови социални напрежения и изостри съществуващите в Русия, които остават силно видими в руското информационно пространство въпреки продължаващите усилия на Кремъл за цензура. Роднините на мобилизирания персонал продължават да отправят широко разпространени оплаквания и призиви за помощ за мобилизирания персонал въпреки докладваните руски усилия за цензуриране на подобни оплаквания.

На 29 ноември руският опозиционен вестник "Важное искуство" съобщи, че от началото на пълномащабната инвазия в Украйна през 2022 г. руснаците са изпратили над 180 000 жалби по въпроси, свързани с Министерството на отбраната (МО), до Службата на президента на Русия за работа с жалби на граждани.

Съобщава се, че по-голямата част от тези жалби се отнасят до плащания на войници, мобилизационен статус, изчезнали лица и лошо медицинско обслужване.

Кремъл също така се възползва от неотдавнашното етническо напрежение в Русия, за да подкрепи текущите мерки за генериране на сила и да се обърне към руските ултранационалисти, създавайки цикъл, който поддържа това напрежение на преден план в ултранационалистическия диалог.

Украинското Главно военно разузнавателно управление (ГРУ) съобщава, че в Русия, особено в Западна Русия, се увеличават протестната дейност и социалното напрежение поради войната в Украйна и че висшите ешелони на руското ръководство обсъждат тези напрежения.

ГУР отбелязва, че нарастващата престъпност, злоупотребата с алкохол, инфлацията и високите цени на потребителските стоки също допринасят за нарастването на социалното напрежение.

Кремъл вероятно е загрижен за това как променящите се руски възприятия за руската война в Украйна ще повлияят на резултата от президентските избори в Русия през март 2024 г. и прилага мерки, за да гарантира, че действителната електорална подкрепа на руския президент Владимир Путин няма да се основава на успехите на руското бойно поле.

Съобщава се, че руският президент Владимир Путин ще съсредоточи президентската си кампания върху предполагаемата вътрешна стабилност на Русия и засилената критика към Запада, вместо да се фокусира върху войната.

Путин и други руски правителствени служители вече сигнализираха за намерението си да засилят усилията за цензура, като заявиха, че някои руски граждани, които са напуснали Русия, и други, които все още се намират в Русия, са започнали да полагат усилия за дискредитиране на предстоящите руски президентски избори и че Русия ще направи "всичко необходимо", за да предотврати намесата в изборите.

Руските власти също така се опитаха да затвърдят контрола върху руското информационно пространство и засилиха мерките, насърчаващи автоцензурата.

Руски военни блогъри предположиха, че руски политически служители, финансиращи каналите в Телеграм, са наредили на военните блогъри да прекратят дебатите и критиките по отношение на руската армия преди президентските избори в Русия.

Кремъл вероятно се е опитал да подкрепи народната подкрепа за Путин в цяла Русия, като е създал мрежа от "пълномощници", които да водят кампании от негово име.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди на 30 ноември, че руският президент Владимир Путин ще проведе годишния си форум "Пряка линия" и годишната си пресконференция на 14 декември.

Путин вероятно ще използва събитието в тандем, за да разгърне все още необявената си президентска кампания след официалното начало на сезона на президентските кампании в Русия на 13 декември.

По време на речта си на срещата на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се проведе в Северна Македония на 30 ноември, руският външен министър Сергей Лавров не насърчи информационните операции на Кремъл, които симулират интерес към преговори, а вместо това насърчи ескалиращата реторика по отношение на Молдова. Лавров заяви, че ОССЕ се превръща в придатък на НАТО и Европейския съюз (ЕС), и заяви, че организацията е "на ръба на пропастта".

В речта на Лавров не беше включена дългогодишната руска информационна операция, целяща да представи Русия като готова да преговаря с Украйна.

Преди това, на 27 ноември, Лавров заяви, че в момента Западът се опитва да "замрази" войната, за да спечели време и да превъоръжи Украйна за бъдещи нападения срещу Русия.

ОССЕ е предназначена да служи като неутрална платформа в преговорите, наред с други функции, и би предоставила подходящ дипломатически форум за Лавров, за да насърчи преговорите със Запада, но Лавров забележително не направи такава увертюра. Преди това Русия използва като оръжие Специалната мисия за наблюдение на ОССЕ в Украйна в подкрепа на руските информационни операции, за да замаже участието на Русия в първоначалната хибридна война срещу Украйна, която Русия започна през 2014 г., и да подкрепи руските операции.

Съобщава се, че руските сили са конфискували високопроходими автомобили на ОССЕ, за да подкрепят руските бойни операции в Луганска област през януари 2023 г. Критиките на Лавров към ОССЕ отразяват политиката на Русия.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров също заяви, че преговорите с Украйна на 29 ноември ще бъдат неизгодни за Русия поради "по-изгодната ѝ позиция в стратегически и икономически план".

Кадиров заяви, че Русия трябва да накара ръководството на Украйна да се предаде. Кадиров не говори от името на Кремъл, но изявлението му отразява по-широка промяна в руската реторика, която представя паузата в руските настъпателни операции като вредна за перспективите за руска победа в Украйна.

На 29 и 30 ноември руските сили нанесоха множество ракетни удари и удари с безпилотни самолети по гражданската инфраструктура в Украйна. Украинският генерален щаб съобщи, че през нощта на 29 срещу 30 ноември руските сили са изстреляли осем ракети С-300 и 20 безпилотни летателни апарата Шахед-131/136.

Украински военни служители съобщиха, че украинските сили са свалили 14 от дроновете.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Ихнат заяви, че украинските сили са унищожили първата вълна дронове "Шахед" над Одеска област и че след това руските сили са изстреляли дронове в няколко посоки към Северна и Западна Украйна, включително Хмелницка област.

Ихнат продължи да дава висока оценка на работата на украинските мобилни огневи групи при свалянето на руските дронове.

Южното оперативно командване на Украйна заяви, че руски дрон е повредил историческа защитена сграда в Одеска област.

Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че ракети С-300 са поразили жилищни сгради и полицейски управления в Покровск, Новохродовка и Мирноград в Донецка област.

На 29 ноември Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че в рамките на 20 минути е имало няколко експлозии в близост до Хмелницката атомна електроцентрала, и предупреди, че няколко ядрени обекта в Украйна са изложени на руски удари.

Украинският генерален щаб също така съобщи, че руските сили са изстреляли седем безпилотни летателни апарата "Шахед" през деня на 30 ноември и че украинските сили са свалили пет от тях.

Руски военни блогъри твърдят, че руската военна бюрокрация възпрепятства използването и придобиването на руски дронове от руските сили, действащи на източния (левия) бряг на Херсонска област, на фона на продължаващите оплаквания за слаби руски способности на източния бряг. Руски блогър твърди, че складовете на руското Министерство на отбраната (МО), в които се съхраняват различни видове безпилотни летателни апарати и оборудване за електронна война (ЕВ), са пълни въпреки недостига на дронове сред руските сили, действащи на левия бряг на Херсонска област.

Военният блогър твърди, че руските власти не се интересуват от разглеждането на заявленията и попълването на документите, свързани с изпращането на нови дронове на фронта.

Той също така се оплака, че руските военнослужещи трябва да "преминат през седем кръга на ада", за да поискат замяна на дрон.

Друг известен военен блогър очерта седемте елемента на информация, които руските части трябва да представят на руските военни, за да регистрират унищожаването на дрон и да поискат замяна, като те включват доказване, че дронът е бил унищожен при нормални метеорологични условия и че руските сили не са използвали системи за електронна война по време на унищожаването на дрона.

Наскоро други руски военни блогъри се оплакаха на 25 ноември, че военната бюрокрация на ниво бригада и дивизия пречи на руските фронтови войници да подават заявления за дрони директно от МО.

ISW вече е съобщавала, че руски военни блогъри са се оплакали от различни проблеми на руската армия.

Съобщава се, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е замесена в експлозията, която предизвика смущения в участък от Източносибирската железопътна линия, свързваща Русия и Китай, през нощта на 29 ноември.

Руските железници и Източносибирската транспортна прокуратура заявиха, че през нощта на 29 ноември се е запалил товарен влак в тунела Северомуйски в участъка Итикет-Окусикан на Източносибирската железопътна линия в Република Бурятия.

Руските железници заявиха, че пожарът не е прекъснал движението на влаковете, но руската опозиционна медия "База" заяви, че 10 влака са били забавени.

"База" съобщи, че два вагона, превозващи дизелово гориво, са се взривили, като са се запалили общо шест вагона.

Няколко украински издания съобщиха, че източници от украинското разузнаване са заявили, че четири взривни устройства са детонирани на железопътната линия в рамките на операция на СБУ и че железопътната линия, която е единствената голяма железопътна линия между Русия и Китай и се използва за транспортиране на военни доставки, е "парализирана".

Руското опозиционно издание "Астра" заяви, че Русия използва железопътната линия за транспортиране на оръжия от Северна Корея.

Украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) заяви, че прекъсванията на железопътните линии в Русия зачестяват и предизвикват сериозни логистични усложнения поради възникналите закъснения.

Кремъл продължава да развива стратегическите си усилия за бавно поглъщане на Беларус чрез структурата на Съюзната държава. На 29 ноември Министерството на икономическото развитие на Русия и Министерството на икономиката на Беларус се споразумяха за нов пакет от мерки за интеграция в съюзната държава за периода 2024-2026 г., за да се ускорят усилията на Кремъл за поглъщане на Беларус чрез съюзната държава.

Президентът на Русия Владимир Путин и президентът на Беларус Александър Лукашенко вероятно ще подпишат пакета за интеграция по време на предстоящо заседание на Върховния съвет на Съюзната държава, вероятно през 2024 г.

Лукашенко и преди се е противопоставял на усилията на Кремъл за по-нататъшно интегриране на Беларус в Съюзната държава, въпреки че последните събития, включително смъртта на финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин и провалът на споразумението от 24 юни 2023 г. между Путин, Пригожин и Лукашенко, което даде на "Вагнер" убежище в Беларус, вероятно са намалили способността на Лукашенко да се противопоставя на по-нататъшните усилия за интеграция в Съюзната държава.

Наскоро Лукашенко се представи като гарант на белоруската държавност преди парламентарните избори в Беларус през 2024 г. и президентските избори през 2025 г., като на 10 ноември заяви, че бъдещите млади беларуски лидери трябва да встъпят в длъжност с цел "спасяване на страната [Беларус]".


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    64 10 Отговор
    Това е НПО не никакъв институт. Такива НПО се финнсират от ЦРУ

    Коментиран от #40

  • 2 Така е

    44 10 Отговор
    защото Окраина е Русия !
  • 3 Няма обявена война

    54 3 Отговор
    А според бесарабски фронт как е?

    Коментиран от #13

  • 4 ХАХАХА

    47 6 Отговор
    Ами те все по малко сащисани и европейци подкрепят изпращането на военна техника и финансови средства на фашагите, ама този институт явно се грижи да отразява какво мислят в Русия, вместо да гледа в своята паница.
  • 5 Ксаниба

    20 5 Отговор
    И вае повече бандеровци не могат нито едното бито другото. При бандеро са, или е кома, като залужний
  • 6 Швейк

    13 27 Отговор
    Това че проблемите в Русия нарастват, не е никаква новина. Новина ще бъде ако нещо се оправи.

    Коментиран от #50

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    35 4 Отговор
    КАКВО ОЧАКВАТЕ ДА ПИШАТ ОТ ПРОТИВНИКОВАТА СТРАНА И ТО ОТ ФАЩ ХОРАТА НЕ ВИ ВЕРВАТ МУШМОРОЦИ
  • 9 Смешки

    36 7 Отговор
    Явно не познават руската душа. В момента руснаците да като юмрук обединени, обожават Путин, защитават донбаските хора и са против бандеронацистите
  • 10 ДИД

    31 2 Отговор
    Дълго, напоително и изпразнено от съдържание, като всичко излязло от този измислен институт, приближен до настоящия "елит"" на територията от другата страна на локвата.
  • 11 КОЙ НОРМАЛЕН МУЖИК

    6 27 Отговор
    Иска да мре за Путин.....
  • 12 Професора

    30 3 Отговор
    Това е институт колкото тези тук са журналисти където нямат нито една командировка и нито един авторски материал публкуван.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Механик

    28 2 Отговор
    Поредните един милион думи събрани в нещо като статия, която никой няма да си направи труда да прочете.
    п.п.
    Въпросния институт, да ли си е направил труда да провери, какви са нагласите на украинското население спрямо поредната мобилизиация??????
  • 15 Друг институт

    24 4 Отговор
    Реалната подкрепа към Зеления наркоман и престъпната му шайка клони към нула.
  • 16 Аре бегом

    29 2 Отговор
    Кой ви чете измислените чаршафи бе. Пропагандата си я задръжте за задни цели. Само психически неустойчиви индивиди ви се връзват.
  • 17 Гражданин

    11 3 Отговор
    И какво от това.
  • 18 Механик

    19 3 Отговор

    До коментар #13 от "ВОЙНА НЯМА":

    Украинските трупове колко станаха?
    Или, вие не умирате?

    Коментиран от #30

  • 19 укро канал1+1

    16 2 Отговор

    До коментар #13 от "ВОЙНА НЯМА":

    1126 000 трупа украински.
  • 20 Професора

    20 2 Отговор
    Кръстиха пропагандните НПО на Сорос институти, а пропагандните сайтове медии хахаха
  • 21 ЕС лунатици

    13 6 Отговор
    и американски безумци предизвикаха войната! Ноо се самопростреляха...

    Коментиран от #24

  • 22 Много важно

    6 15 Отговор
    Нали, копейчиците подкрепят...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Само питам

    8 22 Отговор

    До коментар #21 от "ЕС лунатици":

    Какво ли IQ трябва да имаш за да смяташ, че САЩ и ЕС са започнали войната като са нападнали Русия?

    Коментиран от #29, #32, #36, #67

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Слава на Русия

    17 8 Отговор
    Великата страна винаги побеждава! За доброто на света.

    Коментиран от #28, #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кресна

    9 22 Отговор

    До коментар #26 от "Слава на Русия":

    Да славиш Русия, да подкрепяш психопата Путин и руските
    терористи и садисти близо две години от началото на войната, след руските зверства и разрушените от тях градове, след убитите над 600 украински деца означава да си същество със силно увредени представи за морал и общочовешки ценности. Или по накратко морален ypoд, при който понятията за Добро и Зло са обърнати наопъки.

    Коментиран от #42, #48

  • 29 Церн

    11 4 Отговор

    До коментар #24 от "Само питам":

    Ти ай - кю защото си аме.ба без мо.зък
  • 30 ВОЙНА НЯМА

    7 18 Отговор

    До коментар #18 от "Механик":

    Украйна си брани държавата....всички загуби са оправдани....за путиновите пълчища оправдание няма....

    Коментиран от #37, #69

  • 31 Само питам

    7 14 Отговор

    До коментар #26 от "Слава на Русия":

    И какво и е великото на фашистка Русия? Че прави проблеми, напада и избива своите съседи и им отнема територии ли?

    Коментиран от #35

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Бесней

    3 10 Отговор

    До коментар #32 от "Бесен-_ Язовец":

    О, гризачо
  • 35 КовидманЯк

    12 22 Отговор

    До коментар #31 от "Само питам":

    Нацията и бандеровците в крайната яко ядат бой!

    Коментиран от #47, #52

  • 36 Никога фашизъм!

    15 20 Отговор

    До коментар #24 от "Само питам":

    Слабоумните психолиберали не виждат причинно-следствените връзки - обичат да са лъгани от холивудската пропаганда.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Питанка

    25 18 Отговор
    Изобщо има ли нормален човек който би подкрепял агресора Русия и кремълските бандити в тази война? За русофилите е ясен случая... и изобщо няма смисъл да се коментира тяхното поведение и "морал "...

    Коментиран от #51, #66

  • 39 Той

    7 2 Отговор

    До коментар #32 от "Бесен-_ Язовец":

    тъй си пита и все ненаучен ходи. Мани го.
  • 40 Абсурд

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Не е вярно.Еии този загниващ капитализъм и това лошо цру
  • 41 Мишел

    9 17 Отговор
    Защо ли в предългите си публикации Институтът по изследване на войната продължава да се занимава само с клюки и да отбягва напълно анализи на положението по фронта? 😄😄😄

    Коментиран от #49

  • 42 Пък

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Кресна":

    ти да крадеш чужди никове- и като латерна все едно и също да стържеш е... психопатично разтройство
  • 43 Касапин

    8 13 Отговор
    ХЕМ ДЪЛГО ХЕМ ТЪПО
    А КОЛКО ПОДКРЕПЯТ ЗЕЛЕНИЯ МИСИР
  • 44 ИСТИНАТА!

    8 14 Отговор
    Все по-малко победи(да не кажа-никакви...),за ВСУ на фронта...!
  • 45 Стар цитат

    15 4 Отговор
    "Медиите са голяма сила. Могат да направят от невинния, виновен и от виновния, невинен"

    Условието обаче е - някой да им вярва!

    А дори западните станаха напоследък само за смях и бъзик. С нашите сме свикнали!

    Коментиран от #54

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Прав си

    4 10 Отговор

    До коментар #35 от "КовидманЯк":

    Но ги виж Пак почнаха да си слагат+++!++ на куп. Засичат се лесно . А на нас ---- на куп Честните защитници на Бандера.🤣😂🤣😂🤣
  • 48 Морални уроди

    12 7 Отговор

    До коментар #28 от "Кресна":

    са тези, които подпалиха всички войни след ВСВ и заблудените от американската лъже пропаганда... Лицемерието им се видя за пореден път в укрия - принудиха невероятно корумпирания фашистки режим на Клоуна да се бия за американските интереси. Само изрод може да спре мирните инициативи/договорености и да хвърли цяло поколение в месомелачката!

    Коментиран от #53

  • 49 Защото

    6 5 Отговор

    До коментар #41 от "Мишел":

    за другото не се плаща!
  • 50 Всъщност,

    19 8 Отговор

    До коментар #6 от "Швейк":

    Фейк, фейк, фейк - що е то? - Западна преса. Знаете ли, при Социализма, който го беше яд на Комунистите, четеше само Земеделско знаме. Но дори Отечествен Фронт беше много по-обективен в международните новини, отколкото едностранчивата западна преса днес. Свобода на словото - каква илюзия се оказа
  • 51 Питащия

    8 9 Отговор

    До коментар #38 от "Питанка":

    Нормалните не си слагат сами плюсове. Големия и честен защитник на укро терористи:))
  • 52 А ти какво ядеш😁?

    15 11 Отговор

    До коментар #35 от "КовидманЯк":

    Руски борш ли? Копейките не стигат за друго...

    Коментиран от #55

  • 53 Русия е

    18 16 Отговор

    До коментар #48 от "Морални уроди":

    единствената държава която е окупирала и анексирала чужди територии след ВСВ...

    Коментиран от #60

  • 54 Медиите

    16 11 Отговор

    До коментар #45 от "Стар цитат":

    и по-точно руската пропаганда в тях са само за индивиди с критично ниско ниво на обща култура и интелект. Факт!

    Коментиран от #57, #62

  • 55 И аз като теб

    2 17 Отговор

    До коментар #52 от "А ти какво ядеш😁?":

    След като спрях копейките и минах на соросовата копанка, вече не ровя по кофите а си купувам банички и боза!
    Но и също като теб и спосора ти, марксизма е в душатата ми!
  • 56 Щирлиц

    1 3 Отговор
    1917 год. идва. Следва Бресткият мир.
  • 57 Факта

    3 16 Отговор

    До коментар #54 от "Медиите":

    Кой чете руски медии бе! Наред ли си! Дори руски не знаем като теб!

    Слушаме уважавани западни експерти, генерали, професори, служитети от ЦРУ, ...Да ти ги изброявам ли?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Гринго

    6 11 Отговор
    Няма агресия срещу Украйна. През март 2022 е бил готов мирен договор, който да се подпише в Истанбул.
  • 60 Пилотът Гошу

    9 12 Отговор

    До коментар #53 от "Русия е":

    Хммм ... Израел и Палестина, Турция и Северен Кипър, САЩ и Югославия. Други въпроси? И трите преди Русия и Крим.
    За тихата окупация на Германия и останалите от САЩ с техните бази няма и да почваме.
  • 61 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    11 7 Отговор
    Путлер казва че го подкрепят 99% ха ха ха

    Коментиран от #63, #64, #77

  • 62 Сащ са злото

    9 14 Отговор

    До коментар #54 от "Медиите":

    Правото на самоопределение е в основата на Устава на ООН - в референдумите тероризираното от неонацистите рускоезично население недвусмислено изрази желание и се присъедини към РФ! Двойните аршини и пропагандата на САЩисаните не могат да скрият истината. И до днес Германия и Япония са окупирани от Сащ с по над 150 военни бази.
  • 63 Инна

    7 13 Отговор

    До коментар #61 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Нещо, което редакцията не се сприятелява с реалността.
    Дори и най-упоритите либерали започват да виждат: така желаната от тях загуба на Русия не се случи. И сега Юлия Латинина горчиво се оплаква, че" режимът на Путин " няма да падне, а победата на Украйна е нереалистична. Тя повтаря това, което наскоро призна и един от спонсорите на опозицията Евгений Чичваркин (и двамата бяха признати за виновни от Русия като чуждестранни агенти).
    Очевидните успехи на Москва принуждават напусналите политици да се откажат от борбата, лидерите на протеста безпомощно се отказаха
  • 64 И така

    7 14 Отговор

    До коментар #61 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Малкият Хитлер в киевския бункер скоро ще последва идола си - пистолет, килим, туба бензин, кибрит...
  • 65 Уникална статия хахах

    7 9 Отговор
    Все едно гледам нова или БТВ тв канали с новини за идиоти
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Бай Ставри

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Само питам":

    Единственото което е сигурно е, че твоето IQ e с отрицателен знак. Единствено в света. Това е повод за гордост. Така че почвай да се гордееш.
  • 68 Харон

    2 4 Отговор
    От което 5 изречения от института и другото....Много букви.
    Този руски фашистки боклук трябваше една "не идентицифирана" ракета да го свали над Скопие, па да му берат грижата как до се обясняват македонците....

    Коментиран от #79

  • 69 Брани на

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "ВОЙНА НЯМА":

    Майка си ....п.у...т......а.та
  • 70 МГанчев

    2 0 Отговор
    През м.Май ли е правено изследването ?
    За един приятел питам.
  • 71 Стоян Манев

    5 2 Отговор
    Винаги проверявайте историческите факти. А, те са, че руснаците никога не са искали война, особено пък ядрена война. Русия спасява поне три пъти света от катастрофа, за толкова знам но може и да са повече. Това са исторически факти7
    1962 г., Карибската криза – Руския морски офицер Василий Архипов отказва да изстреля ядрени торпеда по американски кораб и предотвратява ядрена война
    1974 г., Подписването на договора САЛТ 2 – Брежнев казва на Форд, че Русия и САЩ харчат излишно много пари за ядрени оръжия, и, че е по-добре да ги ползват за доброто на техните народи
    1983 г., Предотвратяване на ядрена война – Руският ВВС офицер Станислав Петров отказва да изстреля руските ядрени ракети срещу САЩ и реално предотвратява ядрен апокалипсис
    Реално, целия свят, Америка, Китай и прочие, съществуват единствено и само заради добрината и миролюбието на руския човек. Да, звучи странно и пресилено, но се замислете върху фактите.
    Русия води тая тъпа война в Украйна и си трепе собствените братя, само защото САЩ ги принуди. ФАКТИ!

    Коментиран от #76

  • 72 И все по и по

    3 0 Отговор
    И все по-малко и малко остават на брой украинските индианци.
  • 73 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    Хладилника взе да измества телевизора в руската действителност,а това е само началото.
  • 74 ами

    0 0 Отговор
    да - путин умря и им свършиха ракетите
  • 75 Гост

    0 0 Отговор
    Руснаците колкото и да бъдат лъгани и да живеят в медийно затъмнение от режима в кремъл,рано или късно истината излиза наяве.Руснаците малко по-малко разбират,че са управлявани от терористичен и фашистки режим,който е отговорен за войната в Украйна
  • 76 де факто

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Стоян Манев":

    Ти си абсолютно нагъл демагог и oлuroфрен.Повече недей да се обаждаш.Русия не случайно си носи прозвището "Империята на злото".Всички войни ги има благодарение на Русия.Не случайно Русия е обявена от света за държава терорист ! Ако не беше Русия да разпалва и създава всичките воини,сега света щеше да живее в мир и спокойствие !

    Коментиран от #82

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Стелт

    0 0 Отговор
    Няма как ISW да посочи обективен резултат на допитване до рускаците! Тяхното "блато" са англосаксите и европатките, там да насочат вниманието си към "респондерите"
  • 82 Анализатор

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "де факто":

    Ало, "де фактото" кой те е ударил по главата та ръсиш тази най-голяма лъжа - "Русия е причина за всички войни", заеми се сериозно, май ако смениш Русия с ФАЩ в своето твърдение, истината лъсва на 100%.
Новини по държави: