Last news in Fakti

1 Декември, 2023 11:17 1 548 11

Войната в Газа се завърна! "Хамас" обвини Израел

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху-
  • катар

Катар потвърди, че преговорите с негово посредничество за възобновяване на споразумението за прекратяване на огъня продължават

Войната в Газа се завърна! "Хамас" обвини Израел  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелската армия публикува днес карта с безопасни зони в ивицата Газа - броени часове след края на прекратяването на огъня, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тя обясни в изявление, че целта е местните жители да могат да се ориентират по-добре и да се евакуират. Инструкциите са написани на арабски език.

Вчера, по време на третото си посещение в Израел от началото на войната на 7 октомври, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да не допусне в южната част от ивицата Газа повторение на тежките човешки загуби по време на военната кампания в северната част от палестинската територия.

Израелската армия също така разпръсна в южната част на палестинската територия листовки с призив към хората, живеещи източно от Хан Юнис, да напуснат домовете си, съобщи АП. В посланието се предупреждава, че градът е "опасна военна зона".

Над ивицата Газа се издига дим, след като Израел нанесе удари в палестинската територия след изтичането на срока на временното примирие в 7 ч. днес (и българско време). Властите в Газа, контролирана от "Хамас", съобщиха за 32 убити при тези атаки - данни, които не са потвърдени по независим път.

Катар потвърди, че преговорите с негово посредничество за възобновяване на споразумението за прекратяване на огъня продължават. Израелските бомбардировки в ивицата Газа усложняват дипломатическия процес, каза в изявление катарското министерство на външните работи.

"Хамас" от своя страна обвини Израел, че носи отговорност за възобновяването на войната. В изявлението се твърди, че той е отхвърлил всички предложения на палестинското ислямистко движение да освободи още от затворниците, които взе при атаката си в Израел на 7 октомври.

Военното крило на радикалната палестинска групировка "Ислямски джихад" междувременно обяви, че е атакувало израелски градове тази сутрин в отговор на "престъпленията срещу нашия народ".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    31 14 Отговор
    Естествено
    Израел са тия стреляли вчера на спирка избивали цивилни
    Израел са тези които не си спазиха обещанието с 20% и вместо 10 доставиха 8 заложника
    Израел са тези които изстреляха пак първи ракета.
    Ма разбира се те са виновни.

    Коментиран от #9

  • 2 Вие сте бунаци!

    13 15 Отговор
    "Хамас" обвини Израел че е започнал войната и е нападнал мирните Газари
    Руснаците обвиниха Украйна че е започнала войната и е нападнала мирните руснаци.
  • 3 Последния Софиянец

    5 10 Отговор
    Хазарите са най древните врагове на Велика България.Който им помага ще ври в ада!

    Коментиран от #5, #6

  • 4 ха ха

    6 8 Отговор
    Ама, тези от Хамас са си мислели, че примирието ще е безкрайно и ще баламосват евреите за да протакат примирието? Нещо са се объркали.
    Светът се е побъркал. Още два дни до референдума на Мадурко. И той като путя е струпал войски и се готви да нахлуе на територията на Гвияна. Въоръжи се с руско и китейско оръжие и десет милионна Венецуела иска да заграби огромна част от територията на страната, която няма и милион население. Причината? Наскоро открити залежи на нефт.
    Напрежението е стигнало до там, че Гвияна засилва сътрудничеството със САЩ в областта на отбраната и Бразилия (неин съюзник) премества войски по границата. Мадурко ще разбие БРИКС преди да се е състоял... Дългата ръка на Кремъл се прокрадва и в тази война.
  • 5 ...

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Спри се бе. Никой в момента не говори тука за руските племена които са ни нападали от североизток - справка - учебниците по история.

    Коментиран от #10

  • 6 Анджо

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Хазарите никога не са били Еврей. Те са част от Българската империя, но приемат юдеизма за своя религия и затова се отцепват от Българската империя. Престани СА пишеш глупости и вземи малко прочети истинска история, но не написана от руснаците. Българите са най древната държава и това го казват самите Японци. Те се водят на 6000години държава и казват , че първият император на Япония е Българин и е от родът Дуло.

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анджо":

    Ти си просто "ку-ку". Нищо, случва се понякога.