Last news in Fakti

1 Декември, 2023 12:40 1 244 7

Без отлагане! Белград очаква Косово да изпълни всички споразумения

  • сърбия-
  • косово-
  • ивица дачич-
  • александър вучич-
  • оссе

В кулоарите на срещата в Скопие Дачич проведе кратки двустранни разговори с министрите на външните работи на Русия, Австрия, Унгария и Израел

Без отлагане! Белград очаква Косово да изпълни всички споразумения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич заяви вчера в Скопие, че положението на сърбите в Косово е по-трудно от всякога и че очаква Прищина да изпълни всички споразумения без забавяне, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

"Бих искал да използвам тази възможност да кажа, че сърбите в Косово са изправени пред все по-сериозни форми на институционална и религиозна дискриминация, те живеят в застрашена сигурност и в икономическа несигурност“, каза Дачич в речта си пред 30-ата министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Сред текущите проблеми, пред които са изправени сърбите в Косово, той посочи правото да гласуват и да участват в предстоящите парламентарни избори в Сърбия. Дачич спомена и неотдавнашното премахване на паметна плоча на сръбските войници от Балканската и Първата световна война. Според него "ситуацията със сигурността в областта (Косово - б.ред.) е причина за дълбока загриженост“ и само силно международно присъствие, което спазва международното право, може да гарантира сигурност за всички граждани в Косово.

"Въпреки упорития отказ на Прищина да изпълни ангажиментите си Белград остава ангажиран с процеса на диалог, воден под егидата на ЕС, и очакваме всички договорени до момента споразумения да бъдат изпълнени без по-нататъшно забавяне. Ние също оставаме ангажирани с членството в ЕС като наш основен външнополитически приоритет“, заяви министърът на външните работи на Сърбия.

Той оцени, че ОССЕ е изправена пред най-големите проблеми в своето функциониране, но подчерта, че Сърбия ще продължи да бъде конструктивен партньор и да дава принос за укрепването на организацията.

"Войната в Украйна доведе до открита политическа конфронтация и почти до връщане към реториката на Студената война, което представлява опасност за почти всички граждани на Европа“, заяви сръбският външен министър. Изправени сме, добави той, пред най-големите проблеми във функционирането на организацията, невъзможността за постигане на консенсус по ключови въпроси и опасността ОССЕ да изпадне в нова институционална криза. Убеден съм, че днес всички заедно ще проявим достатъчно мъдрост и политическа воля, за да преодолеем сложната ситуация, в която се намира организацията“, каза министърът на външните работи на Сърбия.

В кулоарите на срещата в Скопие Дачич проведе кратки двустранни разговори с министрите на външните работи на Русия, Австрия, Унгария и Израел. Както се посочва в съобщение на Министерството на външните работи на Сърбия, Дачич и министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров са обсъдили двустранни въпроси и са обменили мнения за предизвикателствата и проблемите, пред които ОССЕ като организация е изправена в момента, както и възможностите за преодоляването им, така че организацията да продължи да функционира. В приятелски разговор с министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг Дачич е обсъдил европейската интеграция на Сърбия, актуалната ситуация в региона, като теми от общ интерес, предаде Танюг. В разговор с ръководителя на дипломацията на съседна Унгария Петер Сиярто Дачич обменил мнения за предстоящи съвместни дейности, но също така и за ситуацията в ОССЕ и възможностите за вземане на решения, които ще позволят продължаването на функционирането ѝ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо

    6 6 Отговор
    25 хил - американски воиници на границата - готови за поресни конфликти да правят както прави винаги краварската военно евреиска индустрия
  • 2 защо

    5 4 Отговор
    нагли кравари - пак се оглеждат за конфликти навсякъде - то не с виетнам през япония не пак панама и за трасетата алтернативни на русия с китай - съвместни по региона
    в иран не са спирали да се оглеждат
    корея също им е трън
    - за грузия рев - турция натискат
    - навсякъде империалистически агресий без да им пука
  • 3 защо

    5 5 Отговор
    във финландия краварите искат полски и американски воиски - правят се на миротворци - а палят конфликти - което е единствения начин да си държат фалшивата икономика и валута - с воини грабежи и продаване на оръжие
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    Чие е Косово❓
    Упс , този въпрос е политически некоректен❗ Може да питате само
    Чий е Крим ❓

    Коментиран от #5

  • 5 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    До 4 ком - явно не знаеш че Косово беше автономна република в Югославия - и сега Косово е на косоварите които са 95% от населението

    Коментиран от #6, #7

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян":

    А какво беше Крим ❓
    Явно НЕ знаеш или се правиш на У-ЛАВ ‼️
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "стоян":

    100.янчо, про.100 Чети бааааавно :
    " Автономна република Крим съгласно Конституцията на Украйна е автономна република в състава на Украйна..."‼️‼️‼️‼️
Новини по държави: