Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Декември, 2023 13:18 3 622 88

Какво се знае за отравянето на Марианна Буданова

  • украйна-
  • русия-
  • марианна буданова-
  • кирило буданов

В началото на тази седмица Марианна Буданова, съпругата на директора на украинското разузнаване Кирило Буданов, беше хоспитализирана със симптоми на отравяне

Какво се знае за отравянето на Марианна Буданова - 1
Снимка: DW

Марианна Буданова, съпругата на шефа на украинските тайни служби, беше приета тази седмица в болница със симптоми на отравяне. Киев подозира, че зад това стои Москва. Какво е известно за случая?

В началото на тази седмица Марианна Буданова, съпругата на директора на украинското разузнаване Кирило Буданов, беше хоспитализирана със симптоми на отравяне. Това съобщиха във вторник, 28 ноември, няколко медии, позовавайки се на украинските тайни служби. Според здравните власти вероятно ще бъдат избегнати трайни последствия, защото натравянето е било установено навреме.

Говорителят на тайните служби Андрий Юсов потвърди, че Буданова е била натровена. По думите му лечението ѝ вече е приключило, но тя ще остане още няколко седмици под медицинско наблюдение. Съпругът ѝ Кирило Буданов не е бил засегнат.

Отровена с тежки метали?

Според бившия ръководител на службата за външно разузнаване на Украйна Валерий Кондратюк в кръвта на Марианна Буданова са открити следи от токсични субстанции. "Отравянето е било с тежки метали. Тестовете са показали наличие на арсен и живак", каза Кондратюк пред украински медии.

По думите му редица служители на тайните служби също имат симптоми на отравяне. "Не става дума за охранителите на Буданова, които са били с нея, а за високопоставени служители, ръководители на отдели, които се занимават конкретно с операциите в Русия и които работят в централата на разузнаването", обяснява Кондратюк. Тайните служби не потвърждават официално тази информация, но и не я отричат. ДВ също отправи въпроси към тях, но засега отговор не е получен.

Коя е Марианна Буданова?

За семейство Буданови не е налична много публична информация. Знае се само, че съпругата на директора на украинското разузнаване е родена в село Ставище в Киевска област, на 30 години е, по професия е психолог и е омъжена за Кирило Буданов от 10 години.

В интервю за списание Elle през октомври 2022 Буданова разказва, че се е запознала със съпруга си през есента на 2013 година, малко преди да започнат протестите, известни като Евромайдан, породени от изненадващото решение на тогавашното украинско правителство да не подпише Споразумението за асоцииране с ЕС. В края на протестната вълна започна незаконното анексиране на полуостров Крим и дестабилизацията на Украйна от страна на Русия. Точно от този момент нататък животът на Буданови се променил изцяло, тъй като от самото начало Кирило Буданов участвал в сраженията в Донбас и дори бил ранен два пъти. След като го посетила в болницата, Марианна започнала да доброволства, за да помага на ранени войници.

През 2020 година Марианна Буданова се кандидатира за член на Киевския общински съвет като част от партията на кмета на Киев Виталий Кличко УДАР (Украински демократичен алианс за реформи). Формацията обаче не успява да влезе в съвета. Година по-късно Буданова става съветничка на доброволни начала на Кличко и е отговорна за борбата срещу корупцията в младежката и спортната политика. "Всичко приключи на 24 февруари 2022", разказва Буданова пред списание Elle. Кирило Буданов по-късно е коментирал пред други медии, че съпругата му е "полицайка" и преподава психология в Академията на украинското вътрешно министерство.

Съвместен живот в държавните структури

Кирило Буданов и съпругата му са коментирали неколкократно пред различни медии, че след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, двамата практически са се преместили в офиса на разузнавателните служби и живеят там.

"Приготвихме се и отидохме в офиса му и оттогава не сме се прибирали. Не мога да кажа, че бяхме особено подготвени за това - бяхме си взели само документите, телефоните и дрехи за определен период от време", разказва Буданова. През август 2023 съпругът ѝ коментира пред "Радио Свобода": "Моето съкровище винаги е с мен, съпругата ми живее с мен по 24 часа в денонощието в офиса ми".

Опити за убийство и на Кирило Буданов

Това лято пресцентърът на украинското разузнаване съобщи, че Кирило Буданов вече е оцелял при десетки опити за убийство и продължава да е цел на руските служби и пропагандата на Путин. "Разбира се, взимаме всички възможни мерки за сигурност, това няма отражение върху работата му. В края на краищата смятам, че Путин и приближените му са тези, които трябва да се страхуват", каза говорителят на разузнавателната служба Андрий Юсов. Кирило Буданов преди е коментирал в интервю на украинския журналист Дмитро Комаров, че опитите за убийство за него са знак, че върши добре работата си.

Междувременно Андрий Юсов заяви, че Украйна предполага, че Русия е замесена в опита за отравяне на Марианна Буданова. "Разследването все още не е приключило, но това е основната хипотеза", каза Юсов.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    10 59 Отговор
    руски ценности.....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    10 64 Отговор
    на ватенките всичко се връща с лихвите

    Коментиран от #39

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 За Никул ден

    83 4 Отговор
    Един познат е взел жив шаран и има същите джуки.

    Коментиран от #28

  • 8 НАРОДНЯК

    57 3 Отговор
    Тази си е чистактарамбука.
  • 9 лекуващ лекар

    83 13 Отговор
    Как бандеровката, която живее в офиса на шмъркача Буданов и как е влязъл Путин през комина, за да ги отрови ?!!! А щом нашият цървул Христо Грозния ще разследва извършителите, на се съмняваме, че ще намери шофьорската книжка на Путин под леглото на бъдещата вдовица на Буданов!!!! Това е поредният опит за привличане на вниманието към фашистите в Киев, номера с Буча не мина, защо да не опитат отново. На война като на война, ако не ги устройва да сядат на масата и да слушат какво ще им заповяда Путин. Той е строг, но справедлив човек !!!

    Коментиран от #12

  • 10 стоян георгиев

    15 62 Отговор
    Ако може да се степенуват украинците,буданов е върха на пирамидата.смел умен коварен и отдаден на каузата за свободна и независима украйна.дори и сега често участва лично в операции с риск за живота си.жена му е единственото му слабо място и за това е атакувана.

    Коментиран от #15, #34, #40, #69, #74, #86

  • 11 НАРОДНЯК

    54 6 Отговор
    Тая малко да вземе да се избели, че бие по тен и нашите братовчедки от другия етнос
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 НАРОДНЯК

    33 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тази Мариана":

    Има общо с черните отвъд голямата вада.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Р.К.И.

    2 29 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Дали пък сибирските железници не са поразени от противоотровата на Буданов?

    Коментиран от #21

  • 16 Тази е

    42 3 Отговор
    Много противна.Украинският народ може да види какви жени желаят техните ръководители и как им се харчат парите.
  • 17 ЗНАЕ СЕ

    31 2 Отговор
    ЗЕЛЮ Я ОТРОВИ
  • 18 Новичок

    2 16 Отговор
    Полонии
  • 19 Ццц

    41 3 Отговор
    Много шум за нищо. Просто е набарала пакетите на дрогата, но няма неговия тренинг. От нея се иска да вярва непоколебимо в победата и така да дава пример на останалите граждани. Без стимуланти няма как да стане.
  • 20 Механик

    54 0 Отговор
    Абе, някой може ли да ми обясни, като как така се влиза в офис на тайна служба, че и да си носи отрова????
    Да не би да са я отровили по телефона, а?
    Кой знае какво са шмъркали и пили, та са се натровили....

    Коментиран от #43, #45

  • 21 стоян георгиев

    5 18 Отговор

    До коментар #15 от "Р.К.И.":

    Те са поразени от буданов но не щото е отмъщавал за жена си.създадената от него структура ежедневно атакува обекти в самата русия.
  • 22 вседрфтгъхуи

    29 0 Отговор
    Да ви давам ли линк или аФтурите и сами ще намерят информацията за успешните медицински опити в които са участвали семейство Буданови и още няколко други индивида? Да не се мъчите ей ви данните от мед. опити:

    "След дълги и многократни изследвания успешно е доказано, че натравянето с тежки метали може да се предава по полов път. И след дълги изследвания успяхме да докажем, че така предаденото "натравяне с тежки метали" се засича много трудно понеже всичките му симптоми съвпадат на 100% тези на заразяването с трипер."
  • 23 зевзек

    16 2 Отговор
    добра жена си е взел, за това което е той, само устни е правила, другото си е окей по жената
  • 24 Бесарабска българка е

    13 6 Отговор
    Знам от сигурни източници. Живея в Киев.

    Коментиран от #75, #88

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 лекуващ лекар

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Като те слушам, май ти имаш нужда от БЕЗУТЕШНА ПОМОЩ !!!

    Коментиран от #31

  • 27 Тази Мариана

    5 21 Отговор
    Няма нищо общо с руските пиздолетки.
  • 28 Ццц

    33 0 Отговор

    До коментар #7 от "За Никул ден":

    Еволюцията е направила джуките по този начин, за да лапат по-лесно червейчета. 🤣
  • 29 Данчо Бика

    3 19 Отговор
    Лекувам копейки.На атрактивни цени.

    Коментиран от #35, #36, #50

  • 30 ото

    18 1 Отговор
    НАЙ-ВЕРОЯТНО Е БРЕМЕННА,ДАЙТЕ И ОЩЕ КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ...
  • 31 стоян георгиев

    2 13 Отговор

    До коментар #26 от "лекуващ лекар":

    Като ме слушаш...ххаахаха хоооо та продължавай да ме чуваш...нарича се шизофрения .нелечимо е но ше си щастлив.хахахах

    Коментиран от #46

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Укропат

    20 0 Отговор
    Шефчето я мрази тая. Олена беше бясна. За малко да стигне до развод. И за какво? На Буданката шлюхата на някъв банкет си правила селфи с онова нещо дето с него на пияното шефчето изнася концерти
  • 34 Айде сега

    17 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Даже не могат да серазберат със зеления шмъркан ,кой да се хвърли първи в боя

    Коментиран от #37

  • 35 Ццц

    17 1 Отговор

    До коментар #29 от "Данчо Бика":

    Масажът с хепи енд ли го правите? Питам за един приятел евроатлантик - има рожден ден. Може ли с подаръчен ваучер и плаща ли се доставка?
  • 36 ХАХАХА

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "Данчо Бика":

    ПосолствоТо или магистралания посланик ти отпусна центове ,сигурно ти стигат за тоалетна хартия.
  • 37 стоян георгиев

    0 12 Отговор

    До коментар #34 от "Айде сега":

    Още ли ме чуваш?
  • 38 Мнение

    21 2 Отговор
    Нацисткия портал пак се на@@ка.
    Дали преди години укро президентите не се тровеха взаимно.
    Не случайно на запад сега казват ,че борбата за власт в Окрайна прилича на борба на скорпиони в затворен буркан.
    Още много убийства и тровене на опонентите ще има.
    Но всичко ще е безполезно ,защото както в робска България краварите ще посочат кой ще води сатанинската укро нацистка чета.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дамян

    18 0 Отговор
    Тоя Путин, уж с много болести, а как разболя толкова хора в Украйна.
  • 42 Хахахаха

    20 0 Отговор
    И как стана така че сумати служители са натровени при положение че живеят в охранявана сграда
    Ири половината укро разузнаване са двойни агенти или е вътрешна работа и зелето иска да се отърве от някой неудобни за него персони трети вариант няма
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 стоян георгиев

    18 1 Отговор
    Абе тази като я гледам с тези джуу ки сигурно добри ка Вали прави, шамизвинявате, ама нищо цинично няма ,човещинка,кво да правиш,мераклиите сме повече от китайците.

    Коментиран от #64

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Тити

    13 0 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Сусс бе,пен делл изтръп нал,отнема ти се микрофона.

    Коментиран от #62

  • 47 4644

    23 1 Отговор
    Мисля че вече се прекалява,който и да е отровен,вечно е Русия,и вечно неуспешно.Брей че тази Русия е много скапана,нищо не може.Като се замисля май според вас Злата вещица в цял свят е Русия,а останалите Света вода не напита.Боже до какво дъно стигнахме!
  • 48 9689

    20 0 Отговор
    Ще издам тайната-видях Путин как стърже олово в чаена лъжичка и иго дава.
  • 49 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 22 Отговор
    Руски убийци

    Коментиран от #51

  • 50 Прокопи Катъра

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "Данчо Бика":

    Ела да ти го отпо ря от заад за кадем Воле,па белким прехванеш.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Известно е че

    1 22 Отговор
    Отровителството е вековна руска традиция !

    Коментиран от #71, #82

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Гост

    20 0 Отговор
    Наскоро четох статия за натравяне от некачествен хиалурон в джуките.....
  • 55 Киро

    13 0 Отговор
    Тая е пила шорайбе и и е прилошало.
  • 56 Смех !

    13 0 Отговор
    Кой знае каква парцуца е пила във Факултето...😂
  • 57 Българин

    4 17 Отговор
    В България е пълно с мекерета на Путлер.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Българин

    2 11 Отговор

    До коментар #51 от "СтаМат Мага Рето":

    Копейке гладна си Точка
  • 61 Българин

    8 2 Отговор
    Да сменят доставчика. Стоката е калпава
  • 62 стоян георгиев

    0 8 Отговор

    До коментар #46 от "Тити":

    Щом казваш...хахахах
  • 63 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор
    Да Живее България
  • 64 стоян георгиев

    0 9 Отговор

    До коментар #44 от "стоян георгиев":

    И шо ми ползваш името?

    Коментиран от #72

  • 65 глоги

    4 1 Отговор
    Отровена ЛИ Е с тежки метали?
  • 66 ами

    15 0 Отговор
    ползвала е дилдо от обеднен уран...
  • 67 Пешо

    8 2 Отговор
    Жилили са я отровни стършели по джуките, за това е болна
  • 68 д-р Енчев

    10 0 Отговор
    Вкарали са и100 кубика ботокс с игла с широк просвет.Кат се не мие зъбите с парадонтактив и не ползва колагена на Данчо тъй става.
  • 69 Донки Хот и Сан Чопанса

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Ама яко ти хлопа дъската,а ?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 И борджиите

    10 0 Отговор

    До коментар #52 от "Известно е че":

    Ли са руснаци?
  • 72 стоян георгиев _ ментето

    4 2 Отговор

    До коментар #64 от "стоян георгиев":

    А бе теб кой те е питал бе дрррттоо Импоо изтръп наляк.Дигаш ли един път сезонно ме кия самальот?Хеликоптерче правиш ли си?
  • 73 Умирам от смях

    8 1 Отговор
    Споко бе. Това е било само за проба. Другия път заедно с Кирето ще ги тръшнат.
  • 74 Ти си обратното на умен

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    хахахахахахахахахаах добър виц
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 буди муди

    7 0 Отговор
    е налапара на някой таковата и не връща....
  • 77 Леле

    8 1 Отговор
    Мариана много хубаво цигани.
  • 78 фбр

    4 0 Отговор
    Ущкраинското ЛГБТ заедно със зеленото наркоманче отдавна трябваше да се хресели в един по-добър свят , а не да трови жена си !
  • 79 Ила с Чук

    8 1 Отговор
    И кой го интересува тая ефтина . .. ва с ботоксовитеджуки
  • 80 666

    1 0 Отговор
    ХА ХА ХА ХА ХА Тестовете са показали наличие на арсен и живак - ааааааааа "Новичок" къде
  • 81 Нагъчила се е

    4 1 Отговор
    Като патрЕотка е гъчила само украинска пшеница и се е нъпълнила с тежки метали от куршуми,снаряди и ракети.
  • 82 Медея

    3 2 Отговор

    До коментар #52 от "Известно е че":

    Ако имаха вековна традиция , щяха да са по успешни .Като ги гледам един плъх не могат да отровят качествено , камо ли човек. Всички отровени чудодейно оживяват. То може и с малко антифриз , но рашките не са се усетили да го сложат във Фантата . За отровата "Кораре" която спира дишането за няколко секунди , рашките пари нямат. Ветеринар дето е евтаназирал кучета , да му дадат 50 украински гривни , и готово.
  • 83 Буданов

    5 0 Отговор
    има нужда от психолог и силикон . Но защо да леем крокодилски сълзи за хипотетичен
    опит за отравяне ? Ако е била от интерес да е вече пътник .
    Нима укр не участваха в атентати и убийства в Москва ?
    Дъщерята на Дугин ?
  • 84 Пчелар

    5 0 Отговор
    Сигур я е боцнала некоя пчела по джуките.
  • 85 Знайко

    1 0 Отговор
    ...като видим каква жена си е избрал, можем да се сетим какви ценности изповядва!
    За мен е неочаквано , че за 2 години няма нито един ударен с ракета, докато си шофира, или взривен докато си пали колата, или с дефектирали спирачки....
    Аз лично бих обезглавил по този начин протичника, но рашките не го правят!
    Явно има нещо друго наум.....да ги оставят да се доизложат ли....не знам.
    Но да имаш командоси, агенти и спящи клетки и да не ги ползваш ми се струва малко тъпо.
    Същото е и в Израел- вместо да отсраняваш лидерите на хамаз чрез снайперисти, бомбардираш болница на палестинците, защото можело да има хамаз в поздемията!?!
    Това е нивото на съвременната армия!
    Няма Том Круз, няма Брус Уилис...има само гейши, облечени с униформи, скатаващи се до следващата заплата.
  • 86 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Кое му е отдаденото-шкембето ли?
    Кое му е смелото-прическата на командос от виетнам ли?
    Така като го гледам, не е пил вода потен скоро!
    Сменяй очилата, брат! С тия не виждаш вече добре!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бесарабска българка е":

    Има и мамалигарска жилка.Личи си по цвета на кожата.
Новини по държави: