Last news in Fakti

1 Декември, 2023 22:35 1 536 27

От американския щат Калифорния компанията "Спейс Екс" изстреля южнокорейски разузнавателен спътник

  • спейс екс-
  • калифорния-
  • спътник-
  • разузнавателен-
  • северна корея-
  • южна корея

Миналият месец Северна Корея успешно изведе в орбита собствен шпионски спътник

От американския щат Калифорния компанията "Спейс Екс" изстреля южнокорейски разузнавателен спътник - 1
Снимка: Shutterstock

Американската космическа компания „Спейс Екс“ изведе днес в орбита от военновъздушната база "Ванденберг" в югозападния американски щат Калифорния ракета носител „Фалкон 9“ - първият южнокорейски военен разузнавателен спътник.

Миналият месец Северна Корея успешно изведе в орбита собствен шпионски спътник.

"Спейс Екс" спря проследяването в реално време на мисията минути след изстрелването и последвалото връщане на ускорителя на основната степен на ракетата, без да покаже отделянето на полезния товар.

През май Южна Корея използва ракетата собствено производство "Нури", за да изведе в орбита годен за мисии търговски сателит за първи път в историята, но след това подписа договор със "Спейс Екс" за изстрелване на пет военни разузнавателни спътника до 2025 г. в стремежа си да ускори постигането на зададената цел - 24-часово наблюдение на Корейския полуостров.

След два неуспешни опита за извеждане на шпионския си спътник в орбита, при които ракетите носители се разбиха, Северна Корея използва своята ракета "Чолима-1", за да изстреля разузнавателния сателит "Малигьон-1". Пхенян все още не е разпространил снимки от този спътник и съответно анализаторите са на мнение, че пълните му възможности не са известни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Двоен стандарт

    21 13 Отговор
    А нешТо, санкциЙки, това — онова....няма ли ?

    Коментиран от #9

  • 2 Прокопи Прилепа

    17 20 Отговор
    Илон Мъск дръпна "килимчето" под краката на "Роскосмос" и направи "Спейс Х" световен лидер в космическият бизнес. Революционната "Фалкон-9" промени радикално пазара в тази област. В момента руснаците се опитват да вкарат в експлоатация "Ангара", ракета от същият клас, но разработвана още по времето на СССР и вече морално остаряла и неконкурентно способна, която да замени още по-древните и архаични "Союз" и "Протон". "Фалкон Хеви" е другият силен коз на "Спейс Х", като в момента никой по света няма тежка ракета от този клас.

    Коментиран от #5, #8, #12

  • 3 Реалист

    23 12 Отговор
    В,, високо развитата" Южна Корея не могат един спътник да си сглобат, а в Северна Корея сами си го сглобиха и изстреляха.
  • 4 Професора

    17 10 Отговор
    Ю. Корея изостава технически от Северна Корея
  • 5 Ееееееех ПрокопиЙ

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Прокопи Прилепа":

    Ракията е над политиката....

    Коментиран от #10

  • 6 Церн

    13 8 Отговор
    Пхенян има ракети, а Сеул няма. В Пхенян няма джедари, а в Сеул е фукано с джедари.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хахахаха

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "Двоен стандарт":

    С. Корея, Сомалия и русия ще наложат санкции на Южна Корея за това. Хахахаха.
  • 10 Прокопи Прилепа

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ееееееех ПрокопиЙ":

    Вероятно, но в момента става въпрос за спътници и ракети, а не за ракия.
  • 11 Защо няма санкции за ЮК???

    16 11 Отговор
    А САНКЦИИ, НЯМА ЛИ ДА ИМА ?????
    ЗАЩА ТАКА????КОЙ И ПО КАКВИ МЕЖДУНАРОДНИ ЗАКОНИ ОПРЕДЕЛЯ ДА ИМА ИЛИ НЯМА САНКЦИИ ЗА НЯКОЙ СИ ?? ИЛИ СВЕТА ЖИВЕЕ ПО ЗАКОНИТЕ НА ДЖУНГЛАТА??
  • 12 РЕАЛИСТ

    13 17 Отговор

    До коментар #2 от "Прокопи Прилепа":

    Цял свят ги видя на 18 ноември, колко бе струват Спейс Х. Гола вода. Щели да летят до Марс и Луната. След 60 години не могат да направят ракета дето да стигне Луната. Най-голямата измама в историята на човечеството е летенето до Луната на американците. Руснаците странно мълчаха, но Рогозин за първи път каза, че никога не да летяло до Луната. Мошеници.

    Коментиран от #14

  • 13 патето Яки

    8 6 Отговор
    северна Корея изстрелва шпионски спътници които снимат Бай Пъна по шорти ,...... а южна Корея разузнавателни демократични и правят снимки на др.Ким като се облекчава зад трънките
  • 14 Прокопи Прилепа

    15 8 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    На 18 ноември светът видя за втори път 5000 тонна ракета да излита и за пръв път видя, втората степен да се отделя , като набра височина от 150 км. Това са едва първите тестови полети. Ракетата СЛС вече летя до Луната, но ти не си разбрал. "Най-голямата измама" всъщност е най-грандиозният до момента успех на космонавтиката, като дори навремето никой в СССР не си позволи да се усъмни в това. Нямаше как. Всичко се следеше, а и ставаше въпрос за 9 полета до Луната и шест кацания в рамките на 4 години. А да ми цитираш Рогозин е смехотворно. Този жалък мошенник съсипа Роскосмос, като поради невъзможноста да направят конкурентни ракети, издадоха песните на Рогозин-пълен смях и произвеждаха водка "Поехали".

    Коментиран от #16

  • 15 Поговорки

    6 2 Отговор
    Видяла жабата, че подковават вола, вдигнала и тя крак.
  • 16 РЕАЛИСТ

    8 12 Отговор

    До коментар #14 от "Прокопи Прилепа":

    Я разсъждавай разумно. Преди 60 години летели до Луната, а сега никой не може. Ако си летял до Луната значи знаеш как, но видиш ли сега при това бе развитие на технологиите, не можеш. Учехме някога, че джобните ни калкулатори да по-добри от компютрите на Аполо до Луната. Смешна работа. Само наивник, може да мисли, че някой някога е летял до Луната. Учените доказаха , че радиацията е такава, че нищо не може да защити човек там дори сега. Хайде малко мисли с мозъка си.

    Коментиран от #17, #21

  • 17 Прокопи Прилепа

    14 8 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    Смешни аргументи. И СССР навремето изпрати Луноход на Луната, а Русия защо не изпрати ,а? СССР изстреля и голяма ракета Енергия със совалка, а защо Русия не може? Това според теб доказателство ли е, че СССР е фалшифицирал тези полети? Когато приключи някаква космическа програма, особено когато минат десетилетия, голяма част от специалистите работили по тези програми отдавана са пенсионери, част от фирмите са фалирали или погълнати от конкуренти и производствените мощности са насочени в други програми. Отделно , заради политически и икономически причини минават години преди отново да дойде подходящият момент за ново начало. Ето затова някога са успели, а сега започват отначало. И поради тази причина "Луна-24" изстреляна от СССР преди 50 години успешно кацна, а "Луна-25" изстреляна от Русия се разби.

    Коментиран от #22, #23

  • 18 Луд

    11 12 Отговор
    Пет минути по рано във Факти
    Наложени са санкции на Северна Корея заради изстрелването на шпионския сателит.
    Наглост ли , лицемерие ли ,джендаризъм ли . това звучи като комплимент , нямам думи.

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пародия

    10 11 Отговор

    До коментар #18 от "Луд":

    Ама севернокорейците са лошите и изстрелват шпионски,а добрите изстрелват военноразузнавателен. Има голяма ,, разлика"
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Фактите

    12 9 Отговор

    До коментар #17 от "Прокопи Прилепа":

    Факторите са много,но истината е,че единствено САЩ могат да изпълнят подобна мисия в днешно време.Просто е в процес на развитие на новите технологии,тестове и финансов ресурс.Може би и Китай може да изпълни подобна мисия.Кацанията до Луната например се случват чрез ракетата Сатурн 5.Тази ракета за времето си е била връх на технологиите.В днешно време вече няма как да се използва същата ракета.Едно изстрелване ще струва над 1 милиард долара,а за да кацнем със същите технологии отново на Луната означава да се върнем 60 години назад и да построим заводи и технологии от миналия век.Напълно абсурдно е да се използва логика от типа "Как преди са кацнали,а сега е трудно". Само един празен мозък може да зададе подобен въпрос.
  • 23 Фактите

    14 10 Отговор

    До коментар #17 от "Прокопи Прилепа":

    Освен това кацанията са потвърдени от всички космически държави включително и от СССР,които са следяли с радио сигнали всеки един метър на американците във време в което са се надпреварвали за всичко.Преди 2 месеца Индия за втори път потвърди американските кацания след като руснаците отново се провалиха с един елементарен лунен модул.Мисиите до Луната са включвали над 2000 хиляди учени от цял свят и е било с бюджет над 200 милиарда долара.В днешно време тези пари са немислими.Подобна измама е абсолютно НЕВЪЗМОЖНА.Освен това ще излезе много по-скъпо да фалшифицираш подобно невъзможно нещо от колкото да го изпълниш.Дори и Русия и България притежават лунни камъни дадени от мисиите.Въобще трябва да си пълен идиот,за да вярваш,ще това не се е случило.Целият свят и всички космическо държави и учени признават кацанията.На кой му пука какво мислят шепа русофилски празноглавци във факти бг ?!
  • 24 Веднага

    3 10 Отговор
    да се наложат санкции на Южна Корея! На Северна наложиха санкциЙ щото били изстреляли спътник, а Южна метър ли ще мине или аршинът е друг? Или на северняците спътникът е тоталитарен и комунистически, а на южняците демократичен...

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 реру

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Веднага":

    Южняците, само за едното самочувствие, не заплашват периодично с ядрено унищожение нито сухоземния си съсед, нито презокеанския...
  • 27 Строг но справедлив

    2 0 Отговор
    Веднага санкции за Южна Корея!