Last news in Fakti

2 Декември, 2023 05:49 2 505 9

Израел информира арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа

  • израел-
  • газа-
  • буферна зона-
  • хамас

Тя има за цел да предотврати бъдещи атаки, като част от план за демилитаризиране на анклава

Израел информира арабските държави, че иска буферна зона в следвоенна Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел е информирал няколко арабски държави, че иска да създаде буферна зона от палестинската страна на границата на Газа, за да предотврати бъдещи атаки като част от предложенията за анклава след края на войната, казаха египетски и регионални източници, предаде haaretz.com.

Според три регионални източника Израел е споделил плановете си със своите съседи Египет и Йордания, заедно с Обединените арабски емирства, които нормализираха връзките с Израел през 2020 г.

Те казаха също, че Саудитска Арабия, която няма връзки с Израел и която спря процеса на нормализиране с посредничеството на САЩ след избухването на войната в Газа на 7 октомври, е била информирана. Източниците не съобщават как информацията е достигнала до Рияд, който официално няма директни канали за комуникация с Израел.

Инициативата не показва предстоящ край на офанзивата на Израел, но показва, че Израел се простира отвъд установените арабски посредници, като Египет или Катар, докато се стреми да оформи следвоенна Газа.

„Израел иска тази буферна зона между Газа и Израел от север на юг, за да попречи на Хамас или други екстремисти да проникнат или атакуват страната“, каза високопоставен служител по сигурността, един от тримата регионални източника, пожелали анонимност.

Запитан за плановете за буферна зона, Офир Фалк, външнополитически съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, каза пред Ройтерс: „Планът е по-подробен от това. Той се основава на тристепенен процес за времето след Хамас.“

Очертавайки позицията на израелското правителство, той каза, че трите нива включват унищожаване на Хамас, демилитаризиране на Газа и дерадикализация на анклава.

„Буферна зона може да бъде част от процеса на демилитаризация“, каза той. Той отказа да даде подробности, когато беше попитан дали тези планове са били повдигнати с международни партньори, включително арабски държави.

Официален представител на САЩ, който отказа анонимност, каза, че Израел е "предал" идеята за буферна зона, без да казва на кого.

На брифинг в петък вечерта говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза: "Не подкрепяме намаляването на географските граници на Газа, точка. Също така казахме, че Израел има право да се защитава разбира се, никой не иска да види 7 октомври да се случи отново."

„Бяхме много ясни чрез принципите, очертани от министър Блинкен в Токио, че Газа повече не трябва да бъде управлявана и контролирана от Хамас. И, както казах, територията на Газа при всеки бъдещ сценарий трябва да остане палестинска земя и не може да бъде намалявана, но в момента не сме в състояние да спекулираме относно състава на бъдещите бариери или структури за сигурност“, добави той.

Високопоставен израелски източник от сигурността каза, че идеята за буферна зона се „разглежда“, добавяйки: „В момента не е ясно колко дълбоко ще бъде това и дали може да бъде 1 километър или 2 километра или стотици метри вътре в Газа".

Двама източника от египетските служби за сигурност казаха, че Израел е повдигнал идеята в посредническите преговори с Египет и Катар за разоръжаване на Северна Газа и създаване на буферна зона под международно наблюдение.

Източниците казаха, че няколко арабски държави са се противопоставили на това, стигнало се е и до разногласия къде точно би могла да бъде разположена тя.

Регионалните източници сравняват плана за буферната зона в Газа със „зоната за сигурност“, която Израел някога имаше в Южен Ливан. Израел евакуира тази зона, която беше дълбока около 15 километра през 2000 г., след години на битки и атаки от ливанската Хизбула.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Следвоенна Гaзa,

    13 10 Отговор
    ще.си е чисто израелска. Не харесвам нито едните, нито другите. Всичките за мен са араби с peзaнu карабини. Само верите им са различни.
    Обаче само ислямистите водят война срещу християните и правят терористични актове срещу нас или наши храмове. Везните натежават в полза на евреите, така погледнато!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Русофил

    7 3 Отговор
    Израел са ни приятели, с арабите терористи.
  • 4 Гражданин

    11 7 Отговор
    Ивицата Газа е дълга 41 км., и широка 11 км, а на някои места 6 км. В която живеят 2,3 мл души още колко искат да заграбят.

    Коментиран от #6

  • 5 ДЖО ПРАВИ КВОТ СИ ИИСКА

    0 0 Отговор
    В близкия изток....няма кой да го спре
  • 6 Е ПА ЩО

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гражданин":

    Хамас нападна Израел на 7 октомври....сега джихадистите да не плачат
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор
    А информира ли Света, че иска петрола и газа от находището там ‼️
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.