Last news in Fakti
  Тема: Украйна

3 Декември, 2023 08:23 2 291 42

ISW: Лошото време бави, но не спира боевете на фронта в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • бахмут-
  • авдеевка

Руски блогъри обаче заявиха на 1 декември, че силните ветрове близо до Бахмут и в западната Запорожка област са попречили на руските сили да използват дронове и артилерия през последните два дни

ISW: Лошото време бави, но не спира боевете на фронта в Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лошите метеорологични условия продължават да забавят темпото на украинските и руските бойни операции по цялата фронтова линия, но не са ги спрели напълно.

Говорителят на командването на сухопътните войски на Украйна подполковник Володимир Фитьо заяви, че руските сили активно използват авиацията в посока Бахмут, когато времето позволява това. Фитьо добави, че времето не влияе съществено на обстрела на руската артилерия в посока Бахмут.

Руски блогъри обаче заявиха на 1 декември, че силните ветрове близо до Бахмут и в западната Запорожка област са попречили на руските сили да използват дронове и артилерия през последните два дни.

Въпреки че лекият дъжд позволява на руските сили да провеждат въздушно разузнаване близо до Вербове (9 км източно от Роботине), калният терен затруднява напредването на пехотата и колесните превозни средства в западната Запорожка област. Блогърът добави, че руските сили могат да се движат само с верижни машини и че украинските сили продължават интензивен артилерийски огън въпреки лошите метеорологични условия в западната Запорожка област.

Окупационният служител на Запорожка област Владимир Рогов коментира кадри на 2 декември, които показват кални пътища по линията Роботине-Новопрокопoвка-Върбове в западната Запорожка област. Той заяви, че тези условия практически са обездвижили украинските колесни превозни средства, принуждавайки украинските войски да провеждат атаки само с пехота. Рогов показа и нашествие на плъхове и мишки в украински изкоп в Запорожка област, което според него е резултат от студеното време в региона.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията в Украйна.

През нощта на 1 срещу 2 декември руските сили нанесоха нова серия удари с безпилотни самолети и ракети Shahed 136/131, насочени към Южна Украйна. Украински военни съобщиха, че руските сили са изстреляли 11 дрона Shahed от нос Чауда в окупирания Крим и крилата ракета Kh-59 от въздушното пространство над окупираната Запорожка област. Украински военни съобщиха, че украинските сили са свалили 10 дрона Shahed над Одеска област и крилатата ракета Х-59 над Днепропетровска област.

Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че руски дрон Шахед е ударил неопределен инфраструктурен обект в Одеска област. Руски блогър твърди, че руските дронове Shahed са атакували пристанищата Черноморск и Килия в Одеска област. Блогърът добави, че руските сили също са извършили ракетни удари, включително поне един удар с балистични ракети "Искандер", в Днепропетровска и Запорожка области. ISW не може да потвърди твърденията на блогъра.

Представители на Украинската и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщиха, че Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) е била напълно изключена от всички външни източници на енергия за пет часа и половина в нощта на 1 срещу 2 декември, отбелязвайки осмото пълно спиране на централата - всички под руска окупация.

Украинското министерство на енергетиката и МААЕ съобщиха на 2 декември, че ЗАЕЦ е загубила връзка с двата си работещи външни електропровода от 0230 до около 0800 местно време на 2 декември. ЗАЕЦ, по време на спирането на тока, автоматично превключи на дизелови генератори за охлаждане нейните реактори и основни енергийни функции.

МААЕ съобщи, че загубата на мощност е нарушила помпите на охлаждащата течност на реактор №. 4 и че АЕЦ-ът в момента връща реактора в състояние на горещо спиране, за да продължи да генерира пара за операциите и да осигурява топлина за Енерgодар. Президентът на украинския ядрен енергиен оператор Енергоатом Петро Котин заяви, че Русия не е заинтересована от безопасността на ЯЕЦ, както се вижда от неспазването от страна на руските власти на нормите и правилата за ядрена и радиационна безопасност.

МААЕ заяви, че повреда на външната мрежа далеч от АЕЦ е причинила прекъсването на електрозахранването.

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че последното прекъсване на електрозахранването е "още едно напомняне" за несигурната ситуация на ядрена безопасност и сигурност на централата.

Пълното прекъсване на електрозахранването на АЕЦ се случи, тъй като Русия продължи дългогодишните си усилия да принуди МААЕ и международната общност да нормализират руската окупация на АЕЦ. Руската държавна компания за ядрена енергия Росатом заяви на 2 декември, че ръководителят на Росатом Алексей Лихачов и Гроси са се договорили в кулоарите на Конференцията на ООН за климата да проведат пълномащабни консултации относно безопасността и сигурността на в началото на 2024 г.

Нито МААЕ, нито Гроси са потвърдили твърдението на Росатом за бъдещи консултации към времето на тази публикация.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ санкционира три трети лица, участващи в транспортирането на руски суров петрол над тавана на цените на Г-7. Службата е наложила санкции на две базирани в Обединените арабски емирства и една базирана в Либерия корабни компании, които притежават кораби, превозващи руски суров петрол над 70 долара барел, след като горната граница на цената от 60 долара на Г-7 влезе в сила през декември 2022 г.

Русия разчита на "сенчеста флотилия" от петролни танкери без застраховка от западните страни, за да преодолее тавана на цените на Г-7 за руския суров петрол и петролни продукти.

Руското министерство на отбраната (МО) сигнализира, че вероятно възнамерява да продължи да разчита на схеми за набиране на криптомобилизация за всяко потенциално увеличаване на размера на руската армия. Министерството на отбраната на Русия отговори на указа на руския президент Владимир Путин от 1 декември за увеличаване на числеността на руската армия и заяви, че руската армия прилага увеличението поетапно "заради граждани, които изявяват желание да изпълняват военна служба по договор".

Този език може да се отнася за доброволци, които Министерството на отбраната е ухажвало чрез широко разпространени усилия за криптомобилизация в Русия, и предполага, че Министерството на отбраната може да използва набирането на доброволци за дългосрочно генериране на сили.

От МО уточниха, че указът на Путин не предвещава значително увеличаване на броя на наборните руснаци, нито втора вълна на мобилизация. Указът на Путин, който официално увеличи числеността на руската армия от 2,039 милиона служители на 2,209 милиона души и общия руски боен персонал от 1,15 милиона на 1,32 милиона, вероятно е официално потвърждение на действителната крайна сила на руската армия, а не заповед за незабавно увеличение.

Частичната мобилизация, продължаващите широко разпространени усилия за криптомобилизация, броят на руския персонал, завършващ военна служба, и руските жертви в Украйна могат правдоподобно да обяснят нетната печалба от 170 000 руски боен персонал между указа от 22 август за размера на руската армия и Указ от 1 декември.

Политиката на Кремъл по отношение на ролята на мигрантите в укрепването на индустриалния капацитет на Русия продължава да бъде непоследователна. Информационният канал на Кремъл ТАСС съобщи на 2 декември, че руското Министерство на вътрешните работи (МВД) подготвя законопроект, който ще изисква от руските власти да снемат пръстови отпечатъци и да идентифицират чужденци веднага при влизане в Русия и отново при излизане.

Ръководителят на миграционните въпроси на МВД на Русия Валентина Казакова по-рано заяви, че руските власти ще започнат пробно снемане на пръстови отпечатъци и фотографиране на мигранти, пристигащи на летищата в Москва.

Заплахата на руския външен министър Сергей Лавров срещу Молдова от 30 ноември може да е насърчила определени проруски лица да се опитат да посеят политическа нестабилност и разделение в Молдова.

Проруският ръководител на молдовския регион Гагаузия, Евгения Гуцул, заяви на 1 декември, че молдовската държавна енергийна компания Moldovagaz е блокирала Гагаузия да получава газ от турски доставчик, който проруското регионално правителство на Гагаузия е договорило извън държавните договори.

Гуцул твърди, че Moldovagaz продава газ на по-висока цена за кубичен метър от турския партньор и обвини Молдова, че игнорира призивите на Gaguazia да осигури на жителите си евтин газ за предстоящата зима. Президентът на Молдова Мая Санду по-специално отхвърли искането на Гуцул за място в нейния кабинет на 13 ноември, тъй като Гуцул е член на забранената политическа партия Шор, която Русия използва за насърчаване на проруските интереси и политическата нестабилност в Молдова, докато Конституционният съд на Молдова не забрани парти през юни 2023 г.

Ръководителят на партията на Шор Илхан Шор използва партията, за да предизвика протести през септември 2022 г. - юни 2023 г., целящи в крайна сметка да свалят сегашното молдовско правителство.

Ръководителят на Moldovagaz Вадим Чебан заяви, че Moldovagaz няма физическа или юридическа възможност да блокира доставките на газ на границата с Гагаузия и че Moldovagaz не е получил необходимата документация, за да смени доставчиците на природен газ на Гагаузия.

Руските окупационни служители продължават да използват програми за военно-патриотично възпитание, за да индоктринират украинските деца и да поставят условия за тяхното депортиране в Русия. Руски блогър разшири кадри на 2 декември на първия заместник-министър на информацията на Донецката народна република (ДНР) Даниил Безсонов, който участва в младежкия форум "Ние сме Русия" в Московска област и изнася презентация за умения за оцеляване и тактическа медицина пред деца, включително тези от окупира Украйна. Блогърът твърди, че на форума в Московска област са присъствали 500 деца, част от които пристигнали от окупирана Украйна. Според съобщенията губернаторът на Московска област Андрей Воробьов е организирал форума.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за Асошиейтед прес, публикувано на 2 декември, че украинските и руските сили извършват ограничен локализиран обмен на военнопленници (POW) на бойното поле.

Представителят на Украинския координационен щаб за лечение на военнопленниците Петро Яценко заяви на 17 и 27 ноември, че руските власти са замразили обмена на военнопленници от лятото на 2023 г. и не разглеждат украинските предложения за обмен на военнопленници.

Руският президент Владимир Путин изглежда все по-отдаден на поемането на контрол дори над най-дребните участници в руското информационно пространство, както се вижда от назначаването от Кремъл на новия генерален директор на Болшой театър. Руският премиер Михаил Мишустин подписа на 1 декември указ за назначаването на артистичния директор на Мариинския театър Валерий Грегиев за генерален директор на Болшой театър за следващите пет години.

The Guardian съобщи, че Гергиев е бил близък с Путин от началото на 90-те години на миналия век, когато бившият руски президент Борис Елцин назначава Гергиев на поста му в Мариинския театър, и че Гергиев публично е подкрепял Путин през цялата си политическа кариера и пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна .

The Guardian, цитирайки руския музикален специалист Саймън Морисън, съобщи, че двойните роли на Гергиев в Мариинския и Болшой театър са завръщане към "директора на Императорския театър" на императорска Русия, единствен директор, който ръководеше всички руски балетни, оперни и театрални трупи по време на 19-ти век и доразвива идеологията на царя.

Морисън каза пред Guardian, че Гергиев вероятно ще използва продукциите и платформата на Болшой, за да продължи концепциите на Путин за национализма, империализма и консерватизма в страната и чужбина.

Руските медии умишлено представиха погрешно коментарите, които първата дама на Украйна Олена Зеленска направи в интервю за Economist, публикувано на 1 декември, вероятно в опит да опише украинската умора от войната. Зеленска заяви в интервюто, че не иска нейният съпруг, украинският президент Володимир Зеленски, да се бори нов мандат след военната победа на Украйна над Русия.

Руските медии пропуснаха предупреждението на Зеленска относно украинската победа, за да представят Зеленска като желаеща по-незабавен край на мандата на Зеленски като украински президент.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    59 11 Отговор
    Никой не е изтрепал повече украинци , от Зеления !!! В цялата история на Украйна !!!
  • 2 Някой

    54 7 Отговор
    Всякакви причини ще измисли този "институт" само да не каже истината такава, каквато е. Я тя е, че целия колективен запад се провали в предварително начертания си план. Те си знаят защо.
  • 3 Механик

    56 4 Отговор
    Аз имам един въпрос!
    Има ли някой, дето да е изчел от начало до край някоя от статиите на ISW или дойчеизели?
    Това са безброй много думи! Това е някаква логорея!!! Не знам кой си дава труд да изписва всичко това, но задължително трябва да е много добре платен. Това не е работа за обикновен човек.

    Коментиран от #4, #7, #9, #13, #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 В.В.П.

    30 4 Отговор
    С две или три думи ..До последния хахул..,,!.
  • 6 АЛОУУУУУУ, ФАКТИ

    37 3 Отговор
    Кви са тия статиини романи бре......стига локуми, стига объркване на читателите.....пишете кратко и ясно и най вече...РАЗБИРАЕМО.

    Коментиран от #15

  • 7 Хохо Бохо

    38 4 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Пише го някой трол на когото се плаща на килограм, качеството и истината са без значение. Можеше кратичко да напишат: 404 приключи

    Коментиран от #12

  • 8 В.В.П.

    22 5 Отговор
    Накратко ..Всички захистники ,дето са доставени в тая зона ,руска ,ще бъдат ликвидирани.. Изисква време
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 12 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Ник Механик 4 Ник ме Копира и е Менте Приятен Ден
  • 10 НАРОДНЯК

    36 4 Отговор
    Столтенберг е заявил ,че трябва да се очакват лоши новини от марионетката Украйна, и за капак заявява ,че европейците не могат да спомогнат с увеличени доставки на оръжие ,т й като трябва да помислят за собственото си въоръжение! На баламите ЧЕСТИТО!
    А
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЕВРОНЮЗ

    29 4 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    80 % от новините в Америка се произвеждат от компютри и изкуствен интелект..... Преди седмица обаче мина една много интересна... Писа се че по някакви японски острови е паднал американски самолет (вертолет) и са загинали 8/10 човека ако не бъркам. През същата нощ руснаците са бомбили предполагам команден щаб на НАТО в Украйна.. След прекратяване на обстрела от Полша са влезнали два вертолета до мястото на бомбардировката. Следейки ситуацията от спътник се вижда че много бързо вертолетите се връщат в Полша. От летището на което са кацнали излита самолет за Рамщайн. Половин час след като е кацнал излита друг в посока Америка.. На следващия ден излиза информация за паднал американски самолет и загинали.... Това изпълнение е наблюдавано много пъти, затова няма да намерите натовски трупове в Украйна.

    Коментиран от #30

  • 14 Вашето Мнение

    32 2 Отговор
    На всеки 80-100 години колективния запад и хазарите се готвят да плячкосат Русия. Урока, който дава историята е, че следващите 80-100 години си лижат п..... з...... и подготвят следващите си опити. Винаги до сега е имало смешни оправдания за разгрома им, сега ще е лошото време.
  • 15 Вашето Мнение

    30 6 Отговор

    До коментар #6 от "АЛОУУУУУУ, ФАКТИ":

    Кратко и ясно: Русия сама разгроми колективвния запад.

    Коментиран от #20, #32

  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 26 Отговор

    До коментар #3 от "Механик":

    Украйна ще Спечели Войната Защото Русия я нападна

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Механик

    26 6 Отговор

    До коментар #16 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Украйна вече "спИчели" минус една четвърт като територия, минус милион и четири-петстотин хиляди млади момчета, плюс заразена почва.... Е такива работи спечели Украйна.
    И още има да "печели" докато играе по свирката на САЩ и Британия.
    А истината е, че горните две държави, за пореден път си счупиха зъбките в опиа си да оплячкосат Русия.
  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 20 Отговор
    СЛАВА УКРАЙНА

    Коментиран от #24

  • 20 АЛОУУУУУУ, ДРУГАРЮ

    11 18 Отговор

    До коментар #15 от "Вашето Мнение":

    Лее се руска кръв, не кръв на колективния Запад.....запада е на сухо и топло и гледа сеира на ...могучая

    Коментиран от #25

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Из Москвы":

    Благодаря за изчерпателното пояснение

    Коментиран от #29

  • 23 усрайнец

    10 3 Отговор
    Напредваме дада
  • 24 Смотан стар циганин

    20 3 Отговор

    До коментар #19 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Как може да има още евроатлантици като дойде ПУТИН ще се пребоядисате,,,И КАК ЦЕЛИЯ ЗАПАД ВОЮВА СРЕЩУ НЕГО И ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА ГО ПОБЕДИ И ДА ПРЕИМЕНУВА РУСИЯ НА,,УСРАЙНА,, И КАК НЕ РАЗБРАХТЕ ЧЕ ЗЕЛЕНИЯ НАРКОМАН Е ИЗПОЛЗВАН ОТ ФАЩ,,ПРОМИТИ МОЗЪЦИ,,ПУТИН ИДВА БЯГАИТЕ БЪРЗО ЧЕ ЗЕЛЕНИЯ СКОРО ЩЕ ИЗПЛЕСНЕ БЯГАИТЕ ИЛИ СЕ ОПОМНЯИТЕ

    Коментиран от #28

  • 25 Някой

    17 3 Отговор

    До коментар #20 от "АЛОУУУУУУ, ДРУГАРЮ":

    И кой точно сеир гледа? Деиндустриализацията, стоенето на студено, зелената сделка?

    Коментиран от #26

  • 26 АЛОУУУУУУ, ДРУГАРЮ

    3 20 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    Гледа сеира на могучая...330 000 руски трупа, заради болните амбиции на кремълския сатрап....

    Коментиран от #27

  • 27 ЕВРОНЮЗ

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "АЛОУУУУУУ, ДРУГАРЮ":

    Добре ще бъде ако от Агенция КОЗЯК пускат и по малко американски новини на триполовите си мегафони

    Коментиран от #34

  • 28 Кой. Запад воюва бе Смешник

    4 13 Отговор

    До коментар #24 от "Смотан стар циганин":

    Ако воюваше запада.Ввс и далекобойни ракети щяха да смелят ком.центрове ,летища и рассията щеше да се чуди от къде и идва..

    Коментиран от #35, #39

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 А50

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "ЕВРОНЮЗ":

    Има и натовски трупове в окрайна но те са дълбоко в земята

    Коментиран от #36

  • 31 А50

    12 4 Отговор
    До тук разбрахме че провала на натовската техника воювайки срещу Русия се дължи на лошото време и храстите...

    Коментиран от #33

  • 32 Топ

    2 9 Отговор

    До коментар #15 от "Вашето Мнение":

    Украйна иска едно, Русия иска всичко!
  • 33 ТО ПА РУСКАТА ТЕХНИКА

    2 9 Отговор

    До коментар #31 от "А50":

    Е цъфнала и вързала в Украйна.

    Коментиран от #40

  • 34 УЧИМ СЕ ОТ ДРАГАН ЦАНКОВ 28

    0 7 Отговор

    До коментар #27 от "ЕВРОНЮЗ":

    Другарю.....
  • 35 ЕВРОНЮЗ

    13 2 Отговор

    До коментар #28 от "Кой. Запад воюва бе Смешник":

    7 септември 2023 година, Иенс Столтенберг пред европейската комисия........ ВЪВ ВОЙНА СМЕ С РУСИЯ ОТ 2014 ГОДИНА, РЕЗУЛТАТА НЕ Е ТОЗИ КОЙТО ОЧАКВАМЕ.................... Козяшките мегафони или да заминават на бойното поле или да млъкват.

    Коментиран от #38

  • 36 ЕВРОНЮЗ

    8 1 Отговор

    До коментар #30 от "А50":

    Обикновените войници никой не ги брои. За тях казват, А, ТЕ СА ДОБРОВОЛЦИ, НИЕ НИЩО НЕ ЗНАЕМ... Но когато бъдат намерени трупове на визши действащи офицери, няма оправдание. Трябва да изчезнат
  • 37 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Из Москвы":

    Още Веднъж Благодаря
  • 38 ЧУДНО КЪВ ЛИ РЕЗУЛТАТ

    1 6 Отговор

    До коментар #35 от "ЕВРОНЮЗ":

    Е очаквал Путин след 20 месечна война.....с Украйна.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дедо Z

    7 0 Отговор
    Кратък коментар:това си е един тюрлю гювеч, а не статия! Вижте заглавието и съдържанието-пълна боза! Ало, редакторите, вие с каква квалификация сте? Даже в Ганкиното кафене, темите са по подредени!
  • 42 Касапин

    4 0 Отговор
    ТАЯ СНИМКА НА МИСИСИР С БАЙРЯКА Е ГЛЕДАМ ВЕЧЕ ЗА ДЕСЕТИ ПЪТ
    МОЛЯ ДА СЕ СМЕНИ СЪС СНИМКА НА БАЙРЯК С МИСИР НА НЕГО
    КОЙ ЩЕ ГО НОСИ Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ
Новини по държави: