Last news in Fakti

4 Декември, 2023 07:55 905 9

Спад на приходите на оръжейните компании по света през 2022 г.

  • оръжия-
  • оръжейни компании-
  • спад-
  • приходи-
  • 2022-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ

Най-голям "принос" за спада на приходите имат компаниите в САЩ и Русия

Спад на приходите на оръжейните компании по света през 2022 г.  - 1
Снимка: Shutterstock

Приходите на 100-те най-големи оръжейни компании в света са се свили въпреки войната в Украйна и усилията на редица европейски държави да увеличат разходите си за отбрана, показва огласеният днес доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира СИПРИ (SIPRI), предаде ДПА.

В сравнение с предходните години според доклад на общите приходи за 2022 г. на всичките 100 компании са намелели с 3,5% и възлизат на 597 милиарда долара.

Пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. и изостреното напрежение в други части на света доведоха до рязко повишаване на търсенето на оръжия и военно оборудване. В доклада на СИПРИ обаче се констатира, че оръжейните компании понастоящем не разполагат с производствен капацитет да отговорят на това търсене.

"Много оръжейни компании се сблъскаха с пречки при адаптирането си към производство на оръжия за високо интензивни военни действия", отбелязва Люси Беро-Судро, директор на отдела за изследвания в областта на въоръженията в института. Наред с това обаче тя подчертава, че оръжейните компании са получили значително повече поръчки - особено за боеприпаси - и вероятно ще имат значително повече приходи и печалби през следващите години.

Най-голям "принос" за спада на приходите имат компаниите в САЩ и Русия, се посочва в доклада. По данни на СИПРИ американските компании са отчели общи приходи от 302 млрд. долара, което е със 7,9% по-малко от предходната година.

Според Стокхолмския институт данните за руските оръжейни компании са крайно ограничени и само две руски компании са включени в доклада за 2022 г. Тези две компании обаче отчитат спад на приходите с 12%.

За разлика от тях четирите германски компании, включени в списъка на СИПРИ - "Райнметал" (Rheinmetall), "ТисенКруп" (ThyssenKrupp), Хенсолд (Hensoldt) Hensoldt и "Дил" (Diehl) - отчитат средно общо увеличение от 1,1%.

По данни на СИПРИ приходите на 100-те най-големи оръжейни производители в света през 2022 г. остават значително по-големи от тези през 2015 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    11 0 Отговор
    Много интересно защо Стокхолмския международен институт за изследване на мира се занимава със счетоводния баланс на оръжейните корпорации, вместо да се занимава с това, което му е в заглавието!!! И руския ВПК е държавен, а останалите усетиха какви боклуци продават, та затова им умряха акциите!
  • 2 Евроатлантик

    7 0 Отговор
    Ох, войни ли ни очакват?
  • 3 фен

    12 0 Отговор
    Лошо! А и украинците свършват, поляците се дръпнаха, Тагарев няма армия, която да прати .. То няма вече кой да им ползва оръжието, дори и да успеят да го произведат... Нова война ще трябва на САЩ... Ма пък вече кой ли ще им се върже!?
  • 4 ЕВРОНЮЗ

    10 0 Отговор
    Кой видя ПЪЛНОМАЩАБНО НАХЛУВАНЕ В УКРАЙНА..????,, А печалбите ще дойдат, не се притеснявайте. След като окупаторите задължиха робите да изпратят всичко което имаха по складове сега ще следва запълване.. Случаят с БТР - ите в България важи за всички останали колонии, а те са около 50. И не се заблуждавайте с НЯМА ПАРИ, защото пари може да няма за всичко останало, но като ви надуват главата от сутрин до вечер че ПУТИН идва с ядрените ракети....
  • 5 Факт

    2 0 Отговор
    Верно ли бе? Ами ... я хамериканците да захващат чинезите, пардон китайците .. че да има търсене!
  • 6 В.В.П.

    1 0 Отговор
    Това ечиста хибридка ,Фейк нююз...Значи е точно обратното ..РФ Иран ,Виетнам ,Индонезия.Малазия ,Сирия Ливан ,Индия ,Китай се въоръжават много яко .От сащ знаем че никой не иска да купува ..Щото бомбят купувача ..Вземат парите и после не дават обяснения .Все пак са Сащ .
  • 7 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Още войни са нужни..За да не фалират компаниите на янките ..Нашите партньори ,и приятели..Ощее..!
  • 8 В.В.П.

    2 0 Отговор
    Само нечистоплътния Магарев се натиска да купува от Сащ...Ще получи среден ,както навремето ксракачана...
  • 9 В.В.П.

    0 0 Отговор
    Сащ не може да въоръжава никой ,освен ако не се заклел във вярност ..До гроб.
Новини по държави: