Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Декември, 2023 10:39 1 082 3

Първите 30 камиона преминаха през новооткрития украински пункт на полската граница

  • украйна-
  • полша-
  • граница-
  • камиони-
  • преминаване

Киев очаква да деблокира основните сухопътни коридори на фона на протестите на полските шофьори

Първите 30 камиона преминаха през новооткрития украински пункт на полската граница - 1
Снимкa: Shutterstock

Първите 30 камиона преминаха през новооткрития пункт Ухринив-Долхобичув на украинско-полската граница, който Киев очаква да деблокира основните сухопътни коридори на фона на протестите на полските шофьори, съобщи днес украинската гранична служба, цитирана от Ройтерс.

Тези протести заради това, което полските шофьори на камиони смятат за нелоялна конкуренция от страна на украинските си колеги, започнаха на 6 ноември, като четири гранични пункта сега са под блокада.

Основното искане на полските превозвачи е да спрат украинските шофьори на камиони да имат безпрепятствен достъп до ЕС, нещо, което според Киев и Брюксел е невъзможно.

"Към сутринта на 4 декември граничарите разчистиха 30 тежкотоварни автомобила с общо допустимо тегло над 7,5 (метрични) тона за заминаване от Украйна на контролно-пропускателния пункт Ухринив", съобщиха от службата в приложението за съобщения Telegram.

Прелезът е отворен в 1.00 ч. (полунощ по Гринуич) в понеделник.

Украйна заяви миналата седмица, че е договорила някои мерки с Полша, които биха могли да облекчат натиска на блокираните гранични пунктове, но че основните искания на протестите не са били обсъждани.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 полша помни..

    8 0 Отговор
    Волинската тргедия..
  • 2 Момчил

    11 0 Отговор
    Стига с тия права на "нещастните" украинци! Нас ни третират като втора ръка и не ни пускат в Шенген,а на тия им се кланят брюкселските зелки.

    Коментиран от #3

  • 3 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Момчил":

    Запитал ли си се що е така?
Новини по държави: