Last news in Fakti

4 Декември, 2023 20:20 1 562 10

Срещу бъдеща руска диверсия! Спешни мерки за защита на подводната инфраструктура в Балтийско море

  • русия-
  • северен поток-
  • балтийско море-
  • норвегия

В началото на октомври газопровод, свързващ Естония и Финландия, беше повреден заедно с три телекомуникационни кабела в района, който е известен с гъстата си инфраструктура по морското дъно

Срещу бъдеща руска диверсия! Спешни мерки за защита на подводната инфраструктура в Балтийско море - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Военноморските сили на Великобритания, Финландия и Естония отработиха мерки по защита на подводна инфраструктура в района на Балтийско море заедно с финландската гранична охрана, съобщиха финландските сили за отбрана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В началото на октомври газопровод, свързващ Естония и Финландия, беше повреден заедно с три телекомуникационни кабела в района, който е известен с гъстата си инфраструктура по морското дъно.

Финландия и Естония подозират, че инцидентите с газопровода и кабела са свързани и смятат, че контейнеровоз, плаващ под флага на Хонконг, е причинил щетите, като е влачил котвата си по морското дъно. Китай заяви, че е готов да предостави необходимата информация в съответствие с международното право.

Целта на съвместните учения, които продължават и утре, е да се развият способности за наблюдение и защита на подводната инфраструктура и да се отблъснат подводните военни заплахи, заяви Финландия.

"След инцидента с газопровода "Балтикконектор" много държави от региона на Балтийско море засилиха сътрудничеството и собствените си национални операции за морско наблюдение", зави комодор Яне Хуско от финландското командване на отбраната.

И трите участващи страни са членове на НАТО, но учението се провежда в рамките на Съвместни експедиционни сили, сътрудничество в областта на отбраната, което обхваща скандинавските и балтийските държави, Нидерландия и Великобритания.

Великобритания заяви в четвъртък, че през декември ще изпрати седем кораба на кралския флот и самолет за патрулиране, които да участват в патрулите на JEF в региона.

През октомври Лондон информира, че планира да засили военното си присъствие в Северна Европа, включително като разположи 20 000 войници в региона идната година, за да помогне за защита на критичната инфраструктура на фона на нарастваща загриженост от евентуални руски саботажи, припомня Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    5 44 Отговор
    Ще изплува някоя руска подводница с корема нагоре скоро.

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Пич

    34 2 Отговор
    Хахаха..... краварите бомбираха енергийната система на Урсулианците , а тези сега се сетиха да гребат капките с лъжица !!!???

    Коментиран от #5

  • 3 Това

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Да не е като при вас , дебелите розови еднорози , които сте все с тумбака нагоре ?
  • 4 Укрофашистите терористи

    21 3 Отговор
    Са извършили диверсия на ЖП линията Байкало Амурска магистрала, като са разрушили инфраструктурата на тунел и са запалили няколко вагона с петрол и авиационно гориво за Китай.
  • 5 Щото да гузни

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Журналистът Херш назова причината за взривяването на Северните потоци: Байдън беше уплашен от поражението на въоръжените сили на Украйна на бойното поле
    Лидерът на САЩ Джо Байдън реши да взриви газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2 " поради поражението на украинската армия на бойното поле, твърди американският разследващият журналист Сиймор Херш в интервю за CGTN .
    „Най-вероятно неуспехите на Украйна на бойното поле го накараха да се тревожи за по-нататъшно финансиране на конфликта от западноевропейските страни, особено от Германия“, каза носителят на наградата „Пулицър“ в интервю за CGTN.
    Херш отхвърли и версията, разпространявана от някои западни медии, за група украинци с фалшиви паспорти и наета яхта за милион долара, които уж са организирали диверсия. Според него тази нелепа версия няма основание и не търпи критики.
    Въпреки факта, че Вашингтон възлагаше големи надежди на версията с „украинската следа“, в крайна сметка тя „изчезна“, добави журналистът.
    По-рано Сеймор Херш каза, че германският канцлер Олаф Шолц е помагал на САЩ да скрият данни за подкопаването на Северен поток от миналата есен.
  • 6 Шишо

    29 0 Отговор
    Срещу бъдеща диверсия??. По себе си ли съдят?

    Акъла им се взе,
  • 7 Сатана Z

    7 2 Отговор
    Краварите ще ударят едно рамо на Руснаците при започналото ликвидиране на Европейския райх.И двете свърх държави са наясно,че нацизма в ЕС е враг и на двете.
  • 8 Ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    На мама умницата.
  • 9 бай Иван

    14 0 Отговор
    "Срещу бъдеща руска диверсия! Спешни мерки за защита на подводната инфраструктура в Балтийско море"

    Чакайте ,че нещо се обърках .Кой точно извърши диверсия до сега като взриви Северен поток. Едните извършват реални диверсии, ама обвинават другите ,че може би щели да извършат такава.
    В този връзка се сещам за разстроената гинеколожка при нейното изказване на годишнината от бомбандирането на Хирошима и Нагасаки която с печален глас заяви "Русия отново заплашва света с ядрено оръжие". Нито дума ,че не Русия е бомбандирала тези два града с ядрени бомби, а неините покровители американците с които си седи по масите да си хапва и пиива. Както каза Никита Михалков " В младото поколение което не знае историята след такова послание остава усещането ,че не партньорите на Урсула са бомбандирали тези градове, а руснаците за което душата и сърцето и плачат и тя е солидарна с народа на Япония". Никита Михалков каза само една дума по адрес на Урсулата "Сука" .Който иска да си я преведе от руски. Това е точната дума за такива лицемери.
  • 10 Мореплавател

    4 0 Отговор
    Изтървах си котвата на надуваемата лодка и глей кво стана!