Last news in Fakti

4 Декември, 2023 19:45 4 827 37

Не искам да съм проститутка в Германия, връщам се в България

  • германия-
  • проститутка-
  • проституция

Те не могат да си позволят нито един ден отпуска или пък болнични, а някои работят и по време на бременността си - чак до осмия месец

Не искам да съм проститутка в Германия, връщам се в България - 1
Снимка: Shutterstock

Предполага се, че до 400 000 жени в Германия предлагат телата си срещу заплащане. А около 1,2 милиона мъже дневно плащат за секс услуги. Много от проститутките обаче не издържат. Като Юлия от България.

Те не могат да си позволят нито един ден отпуска или пък болнични. А някои работят и по време на бременността си - чак до осмия месец, пише германската обществено-правна медия SWR в статия

за проститутките в Щутгарт. И швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ) публикува обширна статия по темата за проституцията в Германия, в която се посочва, че някои клиенти са готови да платят дори повече за секс с бременна проститутка.

"Някои продават телата си срещу 10 евро"

В Германия между 250 000 и 400 000 жени предлагат секс услуги, гласят предположенията на експерти. Официално регистрирани са обаче едва 24 000. Подобна е и ситуацията в Щутгарт - секс работничките работят най-вече на черно, казват от Федералната криминална служба.

Според SWR много от проститутките в Щутгарт са от Източна Европа. Освен в стаи под наем, някои от тях предлагат услугите си и в обществени тоалетни, понякога само срещу десет евро, посочва изданието.

Пред SWR социалната работничка Вероника Шюрле, която е от български произход, изтъква следното: "Проституцията не е работа, това е насилие спрямо жени". Затова Шюрле се обявява за забрана на платения секс - по т.нар. "северен модел". Той тръгва от Швеция, където клиентите плащат глоби, публичните домове са закрити, а самите секс работнички не попадат под ударите на закона. Шюрле е убедена, че по този начин може да се сложи край на експлоатацията и на търговията с хора и в Германия. Социалната работничка и нейното дружество "Esther Ministries" от 13 години се стараят да помагат на жените, принудени да проституират.

"Вече не искам да съм проститутка в Германия"

SWR разказва за една от жените, на която Шюрле помага - българка, която в публикацията е наречена е Юлия. Тя е работила в продължение на 12 години като проститутка в Германия. Доброволно, както казва. Преди няколко седмици обаче сводникът ѝ се ядосал и ѝ счупил ръката. "Този път беше истинска катастрофа - удари ме с метален кол", споделя пред SWR Юлия, която след това трябвало да остане 12 дни в болница, където била оперирана. Казва, че вече не издържа и ще се прибере в България.

От общинските власти в Щутгарт обясняват пред медията, че повечето жени, които проституират в града, не били здравно осигурени. Те били предимно от Източна и Югоизточна Европа, от Африка, а напоследък все повече ставали и китайките. Някои представители на градските власти, цитирани от SWR, поддържат идеята за "северния модел". Собственикът на публичен дом Джон Хеер обаче е против него, понеже смята, че в този случай сексуалните работнички и проститутките по-лесно могат да станат жертва на насилие.

Какви са условията в публичния дом

Както разказва пред SWR Джон Хеер, той се бил погрижил за сигурността на жените, които работят в управлявания от него публичен дом - с камери за наблюдение и охрана. Той подчертава, че жените се занимават с тази дейност доброволно и по собствено желание, Хеер предлагал само нужната инфраструктура. "Жените сами избират работното си време, клиентите, цените, услугите. Всичко това са рамкови условия в съответствие със законодателството."

За стая в публичния дом на Хеер проститутките плащат по 160 евро на ден. Те живеят и работят там. Малцина говорят добре немски, разказва SWR. Изданието описва историята на румънката Лара, която работи като проститутка от 11 години. В началото било трудно, но постепенно клиентите я опознали и я посещавали отново и отново, разказва тя. Виолета от Унгария пък споделя, че в родината ѝ било трудно да се намери работа, а в дома на Хеер можела да печели добре. Семейството ѝ обаче не знаело с какво се занимава в Германия.

Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" от своя страна цитира социалната работничка Сабине Констабел, която над 25 години оказва съдействие на проститутки. Тя още преди години беше обяснила как функционира системата на сутеньорите: "Те намират своите жертви в детски домове, прибират ги от най-бедните села, обещават им любов, след което ги захвърлят на пазара за платени секс услуги". Констабел допълва, че тези жени са били многократно изнасилвани - тъй като възприемат проституцията точно така - и бързо рухват и физически, и психически.

НЦЦ разказва и с какви здравословни проблеми обичайно се сблъскват проститутките: цели оголени места по главите, понеже косите им са оскубани от клиентите; хронични възпаления на стомашно-чревния тракт от отвращение при принудителното поглъщане на сперма; възпаление на челюстите от продължителното напрежение при орален секс. Много от момичетата издържат на това напрежение само ако приемат алкохол и наркотици, посочва вестникът.

Швейцарският вестник цитира проучване от 2022, проведено сред германските мъже, които са ползвали секс услуги срещу заплащане. Те признават, че умората и отвращението са изписани по лицата на много от жените. "Видях синините по тялото ѝ", казва един. "Тя беше толкова апатична, личеше си, че не го прави по собствено желание", казва друг. НЦЦ допълва и това, че проституиращите са силно зависими от своите сводници, които взимат и по-голямата част от спечеленото.

Проститутките получават и оценки в интернет

SWR посочва, че в интернет има специални форуми, където се дават оценки за секс услуги на проститутките. Някои от клиентите се оплакват, че им искали твърде много пари. А ако жената се оплаче от болки или поиска сексът да продължи по-кратко, бързо е обявена за измамница.

Във форума една от жените се оплаква от условията на труд. "Наясно съм, че услугите ми може да не са били такива, каквито си ги е представял клиентът. Но моля за разбиране - ако съм била ужасена от огромната затлъстялост, миризмата на пот и развалените зъби на клиента."

Съдебните дела са толкова малко

Както посочва SWR, жените биват принуждавани към проституция предимно от източноевропейски банди или рокерски групи. В последните седмици полицията в Баден-Вюрмберг е разкрила две такива банди, заведено е и съдебно дело. Но всичко зависи от показанията на проститутките, казва Волфганг Линк от областната криминална служба. По неговите думи - те често изпитват твърде голям страх от сутеньорите и оттеглят вече дадени показания.

Финк е сигурен, че случаите, които стигат до съда, са само върхът на айсберга. Той е привърженик на пълната забрана на проституцията или най-малкото на въвеждането на по-висока възрастова граница, за да бъдат защитени младите жени.

Според Федералното министерство на семейството и младежта, в Германия на ден близо 1,2 милиона мъже ползват услугите на секс работнички.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кара Ибрахим

    58 10 Отговор
    Б-клука е б-клук и в германия и в България! Там мърси и тук ще мърси
  • 2 е то тук няма място

    74 3 Отговор
    вече, парламента и той пълен с проститутки... стойте си там
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Човека КоZа

    43 0 Отговор
    Аз доколкото знам и медицински сестри набират там, и детегледачки и болногледачки...

    Коментиран от #28

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 съвременник

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Не та знам на колко години си,":

    Абсолютно вярно пишеш на 200 процента!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Глей сига

    25 5 Отговор
    ЗАПИШИ СЕ В ПП ДБ
    ТАМ СА ТИ САМО КОЛЕЖКИ
  • 16 Енгелс

    34 6 Отговор
    При капитализма е така. Морал няма. Всичко се купува и продава.

    Коментиран от #17

  • 17 ЧЕ КЪДЕ ГО ТОЯ

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Енгелс":

    Некапитализъм бре....нема го по света
  • 18 Хммм

    32 3 Отговор

    До коментар #14 от "Да, да, ама нанайки.":

    Естествено, че няма да има публикации. Мисирките ги е страх и си пазят стола. Ето пример. Идват празници. Никулден, Великден и т.н. Всяка година макар и символично, пенсионерите получават Коледна добавка, по 50 лева, 70 лева и т.н. Асен Георгиев тази Коледа отряза пенсиите. Дава Коледна надбавка само на съдиите. Е...? Да сте чули някоя мисирка, в някое предаване по НОВА, бтв, или БНТ да е коментирала тази несправедливост? Естествено, че мълчат. Страхът е голям и мисирките са пас по въпроса.
  • 19 Сдс-бсп

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Да, да, ама нанайки.":

    Така си беше
  • 20 Меридит

    21 1 Отговор
    Ужасна статия за Бойко, Делян и Кирте! Тия труженички ще умрат в България, сигурна съм! Но защо се допусна да се качат на нискотарифния самолет за Дортмунд или Меминген!?
  • 21 ФЕЙК

    28 4 Отговор
    Проституцията е висша евроатлантическа ценност, но е на второ място след ценностите на "дъгата"!
  • 22 Айде

    18 1 Отговор
    Значи всеки ден една по трима! 120 млн евро на ден! Оборот много повече от голяма международна компания! Няма начин да се спре!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хохо Бохо

    16 1 Отговор
    То и в България не е лошо да си проститутка...

    Коментиран от #31

  • 26 ...

    16 5 Отговор
    Не се връщай! Тук си имаме рускини...
    Ще умреш от глад.
  • 27 Aлфа Bълкът

    8 1 Отговор
    НЕ БЕ, ТЕ МИЯТ ЧИНИИ!
  • 28 Борат Сагдиев

    5 7 Отговор

    До коментар #7 от "Човека КоZа":

    Набират но за тия професии се работи поне по осем часа дневно и заплатата е фиксирана. А за най-древната професия работиш колкото искаш и когато искаш, много не му мислиш.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Некой си

    14 2 Отговор
    В България никой не се интересува за съдбата на тия клетници.И в тукашните бардаци не е по различно.Всички институции си затварят очите.Това тяхното не е живот,а робство !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 бай Даньо

    14 1 Отговор
    Какво да кажем , победилия феминизъм възнаграждава жените с повече проституция , .... честито
  • 33 Що бе

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "10 ЕВРО ЗА "БЪЛГАРКА-?":

    Да не би някой полицай да ти е правил вентилатор?
  • 34 жени предлагат

    8 1 Отговор
    В Германия между 250 000 и 400 000 жени предлагат секс услуги. А, ясно ми е защо инфлацията в БГ расте.
    Българките получават добри пари за харчене тук.
    Вкл. за имоти в големите градове.
  • 35 Дедо

    6 0 Отговор
    Върни се в България да апваш дедовоя ца кафенце от 2 лева
  • 36 Хахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "10 ЕВРО ЗА "БЪЛГАРКА-?":

    За 5 лв си направи една чиния
  • 37 да да

    1 0 Отговор
    и с Стаммбул -тапия се праща..Аванта -йок....
Новини по държави: