Last news in Fakti

5 Декември, 2023 05:57 3 064 7

Гвиана остава „бдителна“, след като Венецуела се закани да си „върне“ спорния регион Есекибо

  • гвиана-
  • венецуела-
  • ескибо-
  • мадуро-
  • референдум

Въпросната територия е богата на петрол

Гвиана остава „бдителна“, след като Венецуела се закани да си „върне“ спорния регион Есекибо - 1
Снимка: Уикипедия

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви в понеделник, че има подкрепата на обществото за предявяването на претенции към региона в Гвиана, известен като Есекибо, след преобладаващо гласуване с "да" на спорен референдум, предаде france24.com. .

Резултатът, каза той, е "мощен, жизненоважен тласък" към претенциите на Венецуела за регион, който Гвиана администрира повече от век и съставлява повече от две трети от нейната територия.

„Сега ще си върнем историческите права на Венецуела в Есекиба Гвиана (както се нарича във Венецуела), ще въздадем справедливост“, каза Мадуро на пресконференция в Каракас с членове на Националния избирателен съвет.

Гвиана от своя страна заяви, че ще остане "бдителна".

„Трябва да останем бдителни. Президентът Мадуро, въпреки че не вярваме, че той ще нареди инвазия... може да направи нещо, което може да бъде много непредсказуемо“, заяви външният министър Хю Тод пред АФП.

Венецуела твърди, че река Есекибо на изток от региона представлява естествена граница и исторически е била призната за такава.

Каракас обяви, че повече от половината имащи право на глас венецуелски избиратели са взели участие в референдума, който е дал преобладаващ резултат „за“, с повече от 95 процента.

Венецуела от десетилетия предявява претенции към Есекибо, който е дом на 125 000 от 800 000 граждани на Гвиана.

Висящ е съдебен процес пред Международния съд в Хага за това къде трябва да минават границите.

Гвиана, бивша британска и холандска колония, настоява, че границите са определени от арбитражен комитет през 1899 г.

Но Венецуела – която не признава юрисдикцията на Международния съд по въпроса – твърди, че река Есекибо на изток от региона образува естествена граница и исторически е била призната като такава.

Спорът се засили, след като ExxonMobil откри петрол в Есекибо през 2015 г.

Каракас свика референдума в неделя, след като Джорджтаун започна да продава на търг петролни блокове в Есекибо през август.

Гласоподавателите бяха помолени да отговорят на пет въпроса в референдума, включително дали Венецуела трябва да отхвърли арбитражното решение от 1899 г., както и юрисдикцията на Международния съд.

Те също така бяха попитани дали венецуелско гражданство трябва да бъде предоставено на хората - понастоящем гвианци - от нова "държава Гвиана Есекиба".

Имаше мащабна кампания за венецуелците да гласуват „за“, но нито един срещу мярката, която според Гвиана представлява „екзистенциална“ заплаха за нея.

Повече от 10,4 милиона от 20,7 милиона избиратели са гласували, обявиха от Националния избирателен съвет, опитвайки се да разсеят първоначалните съмнения относно избирателната активност.

Референдумът породи страхове в Гвиана, че Каракас ще стигне по-далече в намеренията си от оспорваната територия.

Тод каза пред АФП, че Гвиана ще поддържа сътрудничество в областта на отбраната със Съединените щати и други стратегически партньори и ще продължи дипломатическите усилия да убеди Венецуела да позволи на Международния съд да вземе окончателното решение.

„Вече казахме ясно, че ще изпълним решението на съда“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Историк

    17 21 Отговор
    Ако утре диктаторчето Мадуро нападне Гвиана и САЩ се намесят, за да го вразумят и възстановят международния ред, путиновите мегафони в България ще обявят САЩ за виновен, че "се меси" по света.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 рада дълбоката

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мадуро не е чувал нашата поговорка":

    № фронт няма ли да им дойде в повече след като ядоха шамарите в Афганистан ?

    ПОмниш ли падащите от колесника ?

    Коментиран от #7

  • 7 ...

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "рада дълбоката":

    Ама не се замисли дори и за секунда как им пораснаха топките точно като си тръгваха американците от там след като бяха обявили точна дата ГОДИНА преди тръгването, а за него се говореше от 2015та. Важното е да има какво да тролиш. И ти като си тръгвам от вас ти идва смелостта след като съм излязъл от къщата ти, а до тогава стоеше на колене. Точно като кумирите ти афганистанци. Цяла година се криха по дупките и излязоха и победиха САЩ в датата на тръгване. Ехаааа... мъжкари... 1:1 като тебе