Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Декември, 2023 14:23 2 474 31

"Войната ще е дълга": подтикват Киев към преговори с Русия?

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • крим-
  • донбас

Германското и американското правителство уж искали да "подтикнат" Украйна да преговаря с Кремъл, като не ѝ доставят достатъчно оръжия

"Войната ще е дълга": подтикват Киев към преговори с Русия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Какво точно се случва в Украйна? Опитват ли се да подтикнат Киев към преговори с Русия? Има ли напрежение между Зеленски и Залужний? Променя ли Украйна тактиката си?

Какво следва оттук нататък в руската война срещу Украйна? Това се питат западните медии в края на 2023 година. Тази дискусия започна в началото на ноември в британския The Economist - с публикация на аналитична статия и интервю с генерал Валерий Залужний, главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Темата бе фактическият преход към позиционна война.

Президентът Володимир Зеленски първоначално оспори тезата на Залужний частично. Няколко седмици по-късно той направи и изявления за укрепване на отбранителните съоръжения. "Мините и бетонът са достатъчни", заяви тогава Зеленски. Това звучеше като официален преход от контранастъплението на ВСУ към период на отбрана. Междувременно The Economist публикува статия за предполагаемо напрежение между президента и главнокомандващия на ВСУ. А германското списание Der Spiegel предупреди в последния си брой за заплаха от "безкрайна война".

"Няма с кого да се преговаря"

Малко преди това публикация в германския Bild предизвика международни реакции. Според статията германското и американското правителство уж искали да "подтикнат" Украйна да преговаря с Русия, като не ѝ доставят достатъчно оръжия. Пред ДВ правителството в Берлин опроверга тази версия, като подобни изявления се чуха и във Вашингтон.

Германският политолог Андреас Умланд, експерт в Стокхолмския център за източноевропейски изследвания, не вярва, че Берлин и Вашингтон са се наговорили да "подтикнат" Киев към преговори с Москва. Той коментира, че доставките на оръжия все още са значителни, а ограниченията им са свързани с вътрешнополитически причини в двете страни. Така например правителството на канцлера Олаф Шолц все още отказва да даде на Украйна крилати ракети Taurus. Умланд обяснява, че подобен ход е "непопулярен" сред германците.

И директорката на естонския Институт за външна политика Кристи Райк заяви, че не знае за никакви "тайни планове" между Берлин и Вашингтон. Според нея просто "няма с кого да се преговаря". Защото Русия няма да спре или да се откаже от плановете си за пълен контрол над Украйна, казва Райк. "Искаме ли да накараме Украйна да признае поражение?". Подобен сценарий, според нея, би представлявал "катастрофа" за Запада.

На какво може да се надява Киев

"Ако Украйна бъде принудена да започне преговори, може да се стигне до вътрешнополитическа дестабилизация, тъй като ще има много хора, които ще кажат, че не са готови за това (преговори с Русия - бел. ред.)", посочва Андреас Умланд. През есента на 2022 година главнокомандващият Залужний категорично изключи всякаква възможност за преговори и компромисни договорки за прекратяване на войната.

В Германия се чуват призиви - и от медиите, и от някои политици - за това Украйна да прояви "повече реализъм". Това означава де факто Киев да признае патовата ситуация и невъзможността да освободи всичките си територии, окупирани от Русия - поне засега. Според Умланд Украйна вече се е опитала да направи отстъпки, като не е отговорила на анексирането на Крим и е сключила Минските споразумения за Донбас, които "не са довели до нищо".

"Реалистичният подход е да не се влиза в преговори, а да продължат опитите за подобрение на военната ситуация", обяснява Умланд. Според него Украйна таи надежди за промяна във вътрешнополитическата обстановка в Русия, която би могла да доведе до край на войната. Като примери за това той посочва освен всичко друго и неотдавнашния бунт на Евгений Пригожин и неговата частна армия "Вагнер".

"Войната ще бъде дълга"

Предполагаемото напрежение в отношенията между Зеленски и Залужний не е конфронтация, смята политологът Умланд. Според него "още от началото на войната е имало определено напрежение между различни фракции" в ръководството на Украйна. Политологът казва, че това е "нормално" за военна ситуация. По ключовия въпрос разногласия между военното и политическото ръководство на Украйна няма, смята той. В това е убедена и естонската експертка Кристи Райк.

Според нея неотдавнашните разпоредби на Зеленски за издигане на нови отбранителни линии не означават отказ от целта за възвръщане на окупираните територии. Райк смята, че има риск Русия да се опита да предприеме пълномащабно настъпление и да се опита да завземе и нови райони. Този риск "трябва да се вземе насериозно", настоява тя. Западът и Украйна все още не разполагат с отговор на основния въпрос - какво следва оттук нататък, казва Райк. Експертката е уверена единствено в това, че "войната ще бъде дълга".


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иии

    36 0 Отговор
    Шaт на патkата главата!

    Коментиран от #9

  • 2 Пич

    50 3 Отговор
    Грозно казано , едни баш - бабаити от НАТО , взеха , че се изпуснаха в гащите , и сега масово се опитват да заблуждават , че много им харесвало , как мирише !!!! Ив Сен Лоран , направо !!!
  • 3 Сериозно ли

    39 5 Отговор
    Пълна капитолация.никакви преговори

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Какви преговори бе

    43 7 Отговор
    Три пъти им се върза Русия да преговаря. Три пъти нукрите си плюха на думата и подписите. Сега ще чакат Русия когато реши, тогава. Тя ще диктува условията
  • 6 Име

    37 0 Отговор
    Според всичко досега - западът е поощрил Украйна - като е обещал необятни възможности, но - на практика е съвсем друго и - вместо да си преговарят за едно или друго - стана този конфликт.

    Русия пък трябва да са изчерпали всички нерви, за да нападнат, но - това е положението, в крайна сметка - се вдигнаха много залозите - вече са се разярили противниците.

    Въпросът е - да не ни закачат нас, както сме мършави и бледо копие на държавица.
  • 7 Естонка и експерт,

    29 3 Отговор
    противоположни неща,все едно нашата жирафка-експерт!Ха ха!Започват да схващат"експертите" лека полека,че"отиде коня у ряката",запада загуби отново от Русия!
  • 8 Най-после

    4 25 Отговор
    Добра новина за колхознята , да свалят малко напрежението, че от сутринта са изнервени .
  • 9 Йо хо хо

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "Иии":

    „Москва не вярва на сълзи“
  • 10 Дзверцов

    26 4 Отговор
    Признават, че беше грешка и подсказват на зеления клоун безусловна капитулация. Ще боли, няма как. Но една синекурна службичка оттатък Океана ще направи палячото новия Горбачов.
  • 11 Даа!

    34 5 Отговор
    Първото предложение на руснака,винаги е най добро! Ако запада се подлъже( по акъла на фаш) и налива все по мащабно, оръжия от по мощен клас, единствено ще накарат РФ и неиният Генщаб, да ударят истински.От това са" притеснени" на запад.Стигне ли се до усложнения, наистина руснака ще спре,чак до Лвов,а танковете му,до самата полоса с поляка.Трябва да си пълен лаик,и наивник,за да вярваш, че която и да е държава,може да се опре и възпре руснака.Към момента, просто се стремят да опазват цивилното население, инфраструктура и самите военнослужещи във ВСУ.Те ще бъдат живата сила,която ще възстанови Украйна.С помощ от Русия.Никой друг няма да си мръдне пръста.

    Коментиран от #30

  • 12 Янко Вия

    34 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сериозно ли":

    Тази сутрин гледах Марк Слебода ,независим американски анализатор на сайта на Рейчъл Блевинс,та човека каза: Руснаците нямат никакво намерение да преговарят,това са западни инсуаниации.След като си вземат Одеса и Херсон ще дадът празен лист на 00крите за подписване.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Историка

    4 22 Отговор
    Тази война не е за спечелване а за новото осссраване на рашисран, точно както сесесесрът преди него се осссра в Афганистан с непобедимия си супер могъщ варшавси договор, ама вие четете жълтите вестници тролчета дежурни 🤔

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ясен

    3 14 Отговор

    До коментар #12 от "Янко Вия":

    Че те не си ли взеха Херсон вече, ама избягаха от там с подвити опашки, колко села по едно на годината трябва да превземат ееееее сто години ще продължи тази тридневна специална военна операция :-)
  • 16 хех

    12 0 Отговор
    Как така ги "подтикват"? Нали каквото им кажели, това щели да направят ха ха?
  • 17 Механик

    18 0 Отговор
    "Какво точно се случва в Украйна?"
    Къде, къде се случвало? Ко беше тва О-крайна? Някаква руска област ли беше?
  • 18 Трол

    1 19 Отговор
    Войната ще свърши,когато НАТО и Западът реши,че рашистк@та к0чин@ е достатъчно отслабена икономически,за да фалира и да не може да тормози други народи!
  • 19 САТЪРА НА ХАНА

    17 4 Отговор
    НЯМА ЖИВ ИЛИ ПОЧИНАЛ ИМПЕРСКИ, СССР-СКИ ИЛИ РУСКИ РЪКОВОДИТЕЛ
    .....
    КОЙТО ДА ПРЕГОВАРЯ С НАТО
    ...
    ДОКАТО ЗАРАЗАТА НЕ БЪДЕ ИЗЧИСТЕНА ОТ УКРАЙНА
    ....
    РУСКИЯ НАРОД ТРЪГНЕ ЛИ НА ВОЙНА, ВОЮВА ДО ПЪЛНИЯ РАЗГРОМ НА ВРАГА !
    .....
    СЪБУДИХА ЗВЯРА , СЕГА ДА РЕВАТ !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хохо Бохо

    10 0 Отговор
    Дойче Зеле обърна палачинката. А толкова вярвах на ДЗеле и родните агиткомисари. На къде отива този свят? А и краварите кандардисват булката, ама някой пита ли младоженеца? Щото Вовата може да сключи мир само ако НАТО се върне в старите си граници, без бившите членки на Варшавският Договор
  • 22 Хохо Бохо

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Историка":

    От далече си личи, че си умен. Преди интернета само вашите знаеха за умността ти, ся всички разбраха
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Павел пенев

    11 0 Отговор
    Преговори не може да има защото бяха забранени от Зеленски. Русия ако задържи завзетите територии, няма гаранция,че в останалата част Украйна няма да продължи ново въоръжаване и опити да си върне териториите. Това не трябва да се допуска от Русия.
  • 25 стоян георгиев

    5 1 Отговор
    Германското издание Welt публикува статия, в която припомня, че украинският президент Владимир Зеленски обеща да не се кандидатира за втори мандат
  • 26 КВИ ПРЕГОВОРИ, КВИ ПЕТ ЛЕВА БРЕ

    0 4 Отговор
    Украйна е Елдорадо за Запада.....лее се руска кръв, трупат се дебели пачки на запад....
  • 27 ДЖО КАЗВА

    2 2 Отговор
    Преговори нема......
  • 28 Иван

    1 1 Отговор
    Печален край на една комична кариера.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Еее дее

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Даа!":

    Понамали малко по полека със изхвърлянето
  • 31 максим

    0 0 Отговор
    щом обикновените украинци,почнаха да крещят- зеления не е лидер а провал.той е жалък полумъртвец.за какво ,повече да говорим???руската икономика не е на колене.европа, няма такава икономика.русия няма нужда от продукти и от заеми.факт.истината е,че русия убива нато.и то яко.виж,относно америка,тя отива в десета глуха.затова и създава проблеми по- света.америка,проблеми не решава.
Новини по държави: