Last news in Fakti

6 Декември, 2023 10:10 1 282 13

Тръмп: Ако отново стана президент на САЩ, няма да бъда диктатор

  • сащ-
  • президентски избори-
  • кампания-
  • диктатор-
  • тръмп-
  • байдън

Тръмп трябваше да бъде помолен два пъти по време на телевизионно събитие в кметството в Айова да отрече, че ще злоупотреби с властта

Тръмп: Ако отново стана президент на САЩ, няма да бъда диктатор - 1
Снимка: Shutterstock

Доналд Тръмп заяви във вторник, че няма да стане диктатор, ако отново стане президент на САЩ освен "в първия ден", след предупрежденията на демократите и някои републиканци, че Америка е в опасност да се превърне в автокрация, ако спечели изборите през 2024 г., предава AFP.

Републиканският кандидат за президент Тръмп трябваше да бъде помолен два пъти по време на телевизионно събитие в кметството в Айова да отрече, че ще злоупотреби с властта, за да търси отмъщение на политическите опоненти, ако бъде преизбран в Белия дом, цитирана от Ройтерс.

"Не. Не. Освен първия ден", каза Тръмп, помолен да отрече, че ще стане "диктатор", ако спечели изборите през ноември.

Тръмп заяви, че в "първия ден", за който говори, ще използва президентските си правомощия, за да затвори южната граница с Мексико и да разшири петролните сондажи.

Тръмп, който се стреми към втори мандат в Белия дом при вероятен реванш на изборите с президента демократ Джо Байдън, често обещава "възмездие" върху политическите опоненти, ако отново спечели властта.

Мишените включват Байдън, прокурорите, които са го обвинили в десетки престъпления, Министерството на правосъдието и федералната бюрокрация, каза той в предизборни речи и телевизионни изяви тази година.

Тръмп, който е фаворит за президентската номинация на републиканците, се появи на събитие на Fox News пред приятелска аудитория в Дейвънпорт, Айова, щатът, където започва надпреварата за номинация на партията на 15 януари.

Веднага след като събитието приключи, мениджърът на кампанията на Байдън Джули Чавес Родригес заяви в изявление: "Доналд Тръмп ни казва точно какво ще направи, ако бъде преизбран и тази вечер каза, че ще бъде диктатор в първия ден. Американците трябва да му повярват."

Тръмп беше президент на САЩ между 2017 и 2021 г. и отказа да признае, че е загубил от Байдън на изборите през 2020 г.

Оттогава Тръмп разпространява неверни твърдения, че изборите през 2020 г. са били откраднати от него - конспирация, която подхрани смъртоносното въстание на привържениците на Тръмп в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. Лъжите за избирането на Тръмп също са крайъгълен камък на настоящата му кампания в Белия дом.

Съперниците на Тръмп за номинацията, включително губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли, ще се появят на телевизионен дебат в сряда в Университета на Алабама.

Тръмп ще пропусне събитието, както направи за трите предишни републикански дебата.

Байдън многократно е предупреждавал, че Тръмп е заплаха за демокрацията и че втори мандат на Тръмп може да доведе до безпрецедентна и опасна епоха на американска автокрация.

Бившият представител на САЩ Лиз Чейни, републиканец, който е отявлен критик на Тръмп и който е съпредседател на разследването на Конгреса за атаката срещу Капитолия, заяви в интервюта за медиите за популяризиране на мемоари тази седмица, че диктатурата на Тръмп е "много реална заплаха", ако той спечели преизбиране.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    13 4 Отговор
    Господ да го благослови!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АБВ

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Ти си психопат такива като тебе трябва да бъдат ликвидирани незабавно
  • 4 БСП за България и Радев

    7 4 Отговор
    Дано Тръмп спечели. Тогава СВО ще приключи за 24 часа, защото Доналд ще нареди незабавна и безусловна капитулация на Украйна и тази измислена държава ще влезе в историята поделена между Русия и Полша

    Коментиран от #8

  • 5 12345

    10 4 Отговор
    Подкрепата за Байдън се топи като лански сняг. Силно се надявам Тръмп да спечели и да изпълни обещанието си за спиране на войната в Украйна. Стига са умирали невинни хора поради алчността на шепа алчни и ненаситни капиталисти.
  • 6 Тръмпист

    4 2 Отговор
    Дори само да спре реките от финансиране навън по време на управлението на Демо(н)кратите, Тръмп ще направи Америка отново велика
  • 7 Свободен

    2 5 Отговор
    Няма да станеш, не бой се!
  • 8 Поправка

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "БСП за България и Радев":

    Да бе, как пък го виждаш Русия да дели Украйна с шляхтата, която също е била част от Русия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Алигатор

    5 2 Отговор
    Клоун
  • 11 спете спокойно , деца

    3 0 Отговор
    ЛГБТИ лобито , "нежните демократи" , ВПК-тата , мигрантите /от всички страни/ и марионетните псевдо демократични /всъщност - неокомунистически/ правителства инсталирани от САЩ навсякъде по света /вкл. в България/ по времето на управлението на бай Дан Сенилски - Алцхаймеров са изпаднали в ступор . Ако не успеят /пак/ да фалшифицират изборните резултати догодина /по българският почин/ , ще има много сълзи и разбити дуп@т@ , а комунизма ще си отиде /спете спокойно деца/.
  • 12 въпрос на вкус

    4 0 Отговор
    От където и да го погледне човек, бай Дончо е далеч по за предпочитане от бай Дънчо. ако не за друго, поне за това че още ходи без памперс и не се запознава с жена си всеки път като я види.
  • 13 Психиатъра

    4 3 Отговор
    лъжлив откачалник