Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Декември, 2023 13:11 3 528 102

Русия принуждава ранени войници да щурмуват в Украйна

  • украйна-
  • руска армия-
  • войници-
  • русия-
  • война-
  • авдеевка-
  • владимир путин

Все повече хора искат да дезертират

Русия принуждава ранени войници да щурмуват в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Близките на руските войници, които служат на фронта в украинския град Авдеевка, съобщават за "признаци на умишлено ликвидиране" на мобилизираните войници по време на боевете в района. Те пишат за това в обръщение до руския президент Владимир Путин, в което го призовават да разгледа ситуацията, съобщава руската медия "Важни истории”.

Авторите на писмото, подписано от повече от 100 души, посочват, че мобилизираните войници, които вече повече от 10 месеца са разположени в окопи на фронтовата линия на разстояние 700 метра от Авдеевка, са под непрекъснат обстрел. В същото време, според роднините на войниците, през ноември командването е издало заповед, че войниците с умерени наранявания ще бъдат изпратени в щурмови части. Съпругата на един от мобилизираните войници разказва пред руската медия, че според заповед от 25 ноември леко и средно ранените войници трябва да бъдат лекувани директно в окопите.

Опити за успех преди края на годината

Съпругата на един военнослужещ, намиращ се на фронта в Авдеевка, коментира пред “Важни истории”, че според нея руските власти се опитват да постигнат военен успех преди ежегодната пресконференция на Владимир Путин “Пряка линия” или поне преди началото на новата година. “Мъжът ми каза, че навсякъде там има трупове, ходят по тях, всичко е покрито с тях”, разказва жената пред руската медия.

Авторите на посланието до Путин отбелязват, че военнослужещите от "щурмовите бригади" край Авдеевка са на средна възраст над 40 години и повечето от тях не са излизали в отпуск от началото на мобилизацията. В края на ноември британското министерство на отбраната заяви в ежедневния си бюлетин, че настъплението към Авдеевка, започнало на 10 октомври, през ноември е довело до най-големите загуби за Русия в цялата война.

Все повече руски войници искат да дезертират

През последните месеци рязко нарасна броят на молбите на руски войници, воюващи в Украйна, за услуги по организиране на дезертьорство. Така например, докато през лятото организацията "Отиди в гората", която помага да се избегне участието във войната, е получила 305 такива молби, през есенните месеци броят им е нараснал на 577, съобщава The Moscow Times.

Много малко хора се осмеляват да избягат от военната зона поради големия шанс да бъдат заловени, твърди Сергей Кривенко, директор на правозащитната организация “Гражданин. Армия. Право”. "Военни патрули обикалят територията и залавят бегълците. Обикновено дезертьорите се изпращат в полева бригада и след това обратно на фронта. Често не се стига до съдебен процес".

Кривенко потвърждава и данните на "Отиди в гората" за ръста на случаите на дезертьорство, като го обяснява с това, че за изминалата година от началото на мобилизацията войниците вече не таят надежди, че ще се приберат у дома след определен период на служба: "Военнослужещите виждат, че няма ротация, че дори тежко ранените се връщат на фронта след хоспитализация".

Автор: Евгени Журков


Поставете оценка:
Оценка 3 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    44 32 Отговор
    Слава на руските герои!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Копейката

    32 27 Отговор
    Да живей путин, обичам те, вожде.
  • 4 Хахахахаха

    22 22 Отговор
    Загубихте войната както и ВСВ
    Смешници
  • 5 Отец Дионисий

    26 44 Отговор
    Слава Украине!

    Коментиран от #9, #35

  • 6 честен ционист

    36 16 Отговор
    САЩ прелъсти и изостави Украйна. Херкулесите пак ще возят укропи по колесниците.

    Коментиран от #49

  • 7 Отец Дионисий

    23 32 Отговор
    Вова, какво направи, Вова? Колко народ унищожи?

    Коментиран от #36

  • 8 стоян георгиев

    42 14 Отговор
    Украйна беше уверена, че щурмови бригади, оборудвани със западни оръжия, лесно ще пробият руските отбранителни линии и ще достигнат Крим. Въпреки това, широко рекламираната контраофанзива, която започна през юни, завърши с пълен провал. Всички мечти и стремежи на киевските стратези не издържаха на сблъсъка със суровата реалност. И тук възниква въпросът защо Украйна, водена от Зеленски, продължава така упорито военните действия, знаейки, че жителите на Донбас не искат повече да живеят под властта на Киев?

    Коментиран от #79

  • 9 Отец Порфирий

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Отец Дионисий":

    Слава Богу!
  • 10 Немско Зеле

    11 10 Отговор
    Точка.
  • 11 Рашастан е в колапс

    20 19 Отговор
    Няма материал и пушечно месо за месомелачката на Украйна вече.Закъсаха са го русогрозниците

    Коментиран от #80

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 От страни

    22 13 Отговор
    Заменяйте "руски" на украински тогава що годе ще е истина. оня ден група укри решили да се предадат, извкали "волга" и се разбрали къде ще минат. Та самите укри ги опраскаха с артилерия.
  • 14 Отец Нафърфорий

    7 4 Отговор
    Банане, какво направи, Банане? Колко народ унищожи?
  • 15 Механик

    29 11 Отговор
    Офааааа, от сутринта саде едни нелепици пишете.
    Аз като гледам как ви бахмутят "ранените руски войници", не ми се мисли ,ако ви подпукат здравите.
    Разберете, че пропагандата не печели на бойното поле! Истината е, че братска Русия попиля натовските пигмеи в Украйна и тя се превърна в О-краина, а скоро ще е просто "краина". Останалата по-малка част от нея ще е Полша, Румъния и Унгария.
  • 16 🇺🇦🇧🇬

    10 14 Отговор
    Див@шко племе!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    18 9 Отговор
    Тъй като силно рекламираната контранастъпление на Украйна се провали въпреки месеци на внимателно планиране и многомилиардна подкрепа от съюзниците, вътрешните борби в Киев започнаха да ескалират“, съобщи NBC News.
    Изданието цитира думите на киевския политолог Владимир Фесенко: "Много украинци са разочаровани, че не успяха да постигнат бърза победа. Те се чувстват много уморени от боевете." Оказа се, че правителството лъже за бърза победа, че на руснаците свършват снаряди, пари, войници, че санкциите ще сринат Русия, че хората ще свалят Путин... и много други неща, за които украинското правителство излъга и сега настъпи разочарованието...
  • 19 Арестович

    17 7 Отговор
    месец цяла бригада бяга от фронта.
    Арестович започна да говори за неща, които вече бяха очевидни за всички нормални хора, за масовото дезертиране на украински войници, за изродената политика на неговата държава, която се опитваше да ни плаши със зверска жестокост и ядене на трупове.
    И най-важното - за възпаления патос на средния украинец, който Люся напомпа със собствените си ръце. Пчела срещу мед.
    Руските военни вярват в това, което правят.
    Арестович се постара много, като реши да разклати напълно идеалния газ в главите на агресивното село, след истории за масово дезертиране от въоръжените сили на Украйна, той продължи да събаря кориците, но направи неточности в детайлите.
    "Да, руските войници не само вярват в това, което правят, но и действително се бият за земята си, коригирайки историческата несправедливост."
  • 20 разумен

    19 8 Отговор
    Я стига глупости...когато дойче веле ти каже "добър ден" погледни дали наистина слънцето е изгряло....има ли някой който още им вярва на писанията ?
  • 21 ЧОКИ

    13 3 Отговор
    А КАТО ИЗЛЕЗНЕ ВСИЧКО НА ЯВЕ,КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ?
  • 22 Знаем

    15 7 Отговор
    Ама лъжите ви вече и за първолаци не стават! Явно дойде краят на Украйна, а САЩ става все по изолиран, щом се принуудихте да лазите толкова жалко!
  • 23 Дивергент

    11 4 Отговор
    ,,...услуги за организиране на дезертьорство."? DW ???!
  • 24 Вражалец

    14 8 Отговор
    Наглост е да се превежда и пуска в чужда страна такава дезинформация! Сто жени писали... Има едно предаване,където питат 100 човека,но то е развлекателно! Срам за тези,които се наричат "журналисти"!
  • 25 Окрайна територия 404

    14 6 Отговор
    да се посмеем на вица в статията !
  • 26 Професионална армия на РФ

    8 11 Отговор
    Ватираните печелят пари но няма как да ги изхарчат
  • 27 404

    16 7 Отговор
    „Все по-голям брой анализатори стигат до заключението, че поражението на Киев е почти неизбежно и може да бъде окончателно постигнато през 2024 г.“, пише американското специализирано военно списание Military Watch.
    Military Watch отбелязва, че дезертьорството на украински войски продължава да нараства и техният морал е подкопан от провала на продължилата месеци лятна офанзива срещу руските позиции, огромните загуби и неуспеха на новите западни оръжия да обърнат хода. А пренасочването на новите западни оръжейни доставки към Израел само влоши недостига на военно оборудване в Украйна.
    Според изданието няколко от останалите най-добри пилоти на украинските ВВС са загинали в битка и продължават да постъпват съобщения за огромни загуби сред частите на бойната авиация. Доклади от западни и руски източници постоянно показват, че украинската армия принуждава наборниците да водят интензивни битки с малко или никакво обучение. Това доведе до увеличаване на съобщенията за бързо залавяне на персонал, докато войски от по-добре обучени лоялни части извършват собствени екзекуции, за да ограничат дезертьорството. Украинските дезертьори в редица случаи отидоха да служат на фронтовата линия заедно с руските войски, на страната на бившия враг.
  • 28 az #СВО

    13 6 Отговор
    От първия момент действията на Киев се преписват на Москва. Стар прийом, който обаче работи все по-малко в конкретния случай....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 По лошо е

    16 5 Отговор
    Русия принуждава и мъртвите войници даже да щурмуват Украйна.... Така е

    Коментиран от #45

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Даааааа,

    15 5 Отговор
    Николай Денков: Бяхме сигурни, че подкрепата е несигурна и безполезна ....Важното беше задни части да заголим пред господарите
  • 34 пешо

    18 5 Отговор
    дойче , РУСИЯ печели войната , с ранени и лопати
  • 35 пешо

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Отец Дионисий":

    да те е.. пияния
  • 36 пешо

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Отец Дионисий":

    от укрите колко са
  • 37 Туземната армия на Пу

    7 7 Отговор
    Абе ошанки вие как мислите че е при Авдеевка..където излизат много и се връща никой
    Я разкажете как е работата там че ми е интересно

    Коментиран от #88

  • 38 стоян георгиев

    13 6 Отговор
    Кметът на Киев Виталий Кличко обвини украинския президент Владимир Зеленски в лъжа за успехите на Украйна в продължаващия въоръжен конфликт с Русия.
  • 39 Трендафил

    3 3 Отговор

    До коментар #32 от "Хохол":

    Ти от чие име се опитваш да говориш? Раздвоен ли си, разтроен ли? Не звучиш нормално.

    Коментиран от #46, #48, #57

  • 40 От запаса

    9 3 Отговор
    Във миналото някои войници са стреляли във крака си през самун хляб за да отърват фронта.
  • 41 пешо

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "проста сметка":

    така ли са те учили в казармата , но ти не си ходил и бъркаш лопатата с пушка
  • 42 путинофил

    8 7 Отговор
    Ох, хич не искам такива новини да чета.!Очаквам с нетърпение Русия са превземе света и да бъде възцарена руска демокрация. Ех, какъв живот ще се живее другари.!
  • 43 Zомбита

    8 9 Отговор
    Направо не е за вярване, колко пододящ е символът "Z" за окупантите. Който го е измислил е гений.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Первазов

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "По лошо е":

    Нещо като опълченците на Шипка ли?
  • 46 Така ти звучи,щото тук пилат

    4 5 Отговор

    До коментар #39 от "Трендафил":

    Много руснаци.
  • 47 Глей сига

    8 4 Отговор
    ОСВЕН ТОВА ГИ ПРИКОВАВАТ С ВЕРИГИ КЪМ КАРТЕЧНИЦИТЕ
    ВАДЯТ ИМ МОЗЪЦИТЕ ЗА ДА ГИ ПРОМИЯТ И ПОСЛЕ ГИ ВРЪЩАТ ОБРАТНО
    ДЕЗЕРТИРАЛИТЕ ПРЕЗ ВРЕМЕТО КОГАТО СА НЯМАЛИ МОЗЪЦИ ЗАПОЧВАТ ДА ВОДЯТ УЛРАИНСКАТА ПРОПАГАНДА
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Втората е в месомелачка !

    5 9 Отговор
    ВСУ и АЗОВ здраво мачка !
    Капрал Хаймерсченко.

    Коментиран от #63

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 гост

    10 2 Отговор
    Комунистическата пропаганда ряпа да яде!
  • 54 Ти си никой

    6 8 Отговор

    До коментар #48 от "Хохол":

    Що бе блатен няма място в локвата за тебе ли? Я пали чорапите
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Трябва да изпратим наште путинофили!

    8 9 Отговор
    За пушечно месо!
    Стига са писали тук глупост след глупост!
    Да свършат неква работа!
    Айде де!
    Стоил Янакиев

    Коментиран от #61, #89

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Задължително

    7 9 Отговор

    До коментар #58 от "Хохол":

    Хахах
    По-скоро много руски бедняци ще умрат бадева
    Вие си го заслужавате бе мой с тия кухите глави една войничка е най-малкото което може да ви се случи

    Коментиран от #64, #65, #67, #68

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Хахо,

    7 5 Отговор

    До коментар #56 от "Трябва да изпратим наште путинофили!":

    Оди да помагаш на зелен джугач, че няма хора. Събира деца- сираци ,пенсии с ТЕЛК, бременни жени. Хахо. Ти ще си от 70 год телкаджии с памперса, ченето и бастуня. Прав ти път . Успех с 🐻
  • 62 Очаквайте около Нова година !

    3 8 Отговор
    Внезапен изпреварващ удар по РУСИЯ !
    И всичко замира !
    Капрал Хаймерсченко, АЗОВ.

    Коментиран от #90

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Колкото и Русия да дращи....

    3 5 Отговор
    Ще я заварят по бели гащи....
    Миглена от Тервел
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 стоян георгиев

    7 3 Отговор
    Ударите на украинските въоръжени сили не са довели до недостиг на техника за руската армия в Украйна, съобщава репортер на вестник Bild. На бойното поле пристигнаха нови танкове Т-90М, а руското превъзходство в снарядите беше допълнено от най-опасното предимство за украинските въоръжени сили. Москва вече има четирикратно превъзходство в безпилотните самолети.
  • 70 Факти

    5 2 Отговор
    Все по-широкото използване на модерна руска военна техника показва, че руската индустрия напълно се е преструктурирала на военна основа.
    Преди началото на специалната операция руската отбранителна индустрия произвежда общо 130 БТР-82А и 60 Т-90М годишно. Според експерти днес тази цифра може да се удвои. Това се отнася и за вида „машини-чудовища на Франкенщайн“, които се състоят от части от старо и ново военно оборудване, заварени заедно.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Васил

    2 7 Отговор
    Това е рашисткият мир!

    Коментиран от #74, #75

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Слава на саш и нато

    2 0 Отговор
    Па гроба ше ги излекува напълно тея 😂😂😂😂
  • 77 Айде русоро6и

    3 7 Отговор
    Земайте семействата и бегом в матушката че родина мать зовет😂😂😂😂
  • 78 Слава на саш и нато

    2 3 Отговор
    Аз ако се бях родил в поднебесния рай щях да направа сичко възможно още в най ранна възраст да избягам завинаги от там
  • 79 Европеец

    1 4 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    И на теб това какво ти влиза в работата. Кой, какво, защо?
  • 80 Ха Ха ХА

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Рашастан е в колапс":

    Ти си в колапс......межу стените на панелката с решетки на прозореца..
  • 81 Гай Турий

    8 2 Отговор
    Сред украинската войска назрява недоволството от военно-политическото началство, което ги праща в окопите на явна смърт. Все повече се проповядват гневни послания, да се обърнат срещу Киев и да издавят властите в Днепър.
  • 82 Информационна война

    5 1 Отговор
    Срещу Русия.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Демократ

    3 3 Отговор
    Сатаната Путин засега само мъртвите руснаци не е хвърлил в безсмислената месомелачка в Украйна за да установи руския мир. Такъв садизъм трудно може да бъде измислен, само болен мозък като на този свиреп психар ражда този ужас.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Руснаците си имат доста

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "Трябва да изпратим наште путинофили!":

    войници,дори и 300 хилядите мобилизирани са в резерв и не се налага да воюват,но виж ако изпратим вас европедалите и американогъзолизците на Украйна ще ви се зарадват и отивате да наторите украинския чернозем.

    Коментиран от #98

  • 90 Руснаците всеки

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "Очаквайте около Нова година !":

    път когато се изстрелят тези и другите супер пупер краварски и нагличански ракети ги свалят без проблем. Та всичко което бе дадено от НАТО на Украйна руснаците му видяха сметката.
  • 91 DW, развитена фантазия

    2 1 Отговор
    Признаците на крах за тези които подкрепят с всичко, ги принуди ди измислят все по абсурдни "новини". Генна е завсимоста и подобието с Гьобелс. От произведение "руски пилот с ампутирани крака"!
  • 92 Като нотка в

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "Хохол":

    допълнение на това,ще добавя,че не е само спрямо украинската,която угасна още 05.22г.,а в сравнение със западната и американската. За по.малко от година руснаците успяха да направят така,че снарядите 155мм. свършат в краварника в Гейропа ,а вече и в Ю Корея. Военните им икономики не са подготвени въобще за такава ситуация и те просто нямат с кво да воюват. Дори в момента ако предположим,че Русия тръгне да превзема западна Гейропа ще я премине като трактор разорана нива и няма с кво да му се противопоставят. Това е истината.
  • 93 Р.К.И.

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "Хохол":

    С ширпотреба ли ще воюваш в 21 век? Ще станат руските загуби половин милион, Няма как да не станат ,когато ще воювате с "приспособени" оръжия. Трябва да те е срам да го кажеш, а ти се гордееш! Приспособяват?!

    Коментиран от #95, #97

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 максим

    0 1 Отговор
    никога на немска лъжа,не вярвам.много отдавна разумните хора не вярват на лъжите на свободна европа,бибиси,гласът на америка.ал джазира ги разби.факт.
  • 97 максим

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Р.К.И.":

    за какви оръжия, имаш впредвид? що ,не поясниш.или обичаш да лаеш месеца? ти по- какви оружия си спец?
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Биволъ

    0 0 Отговор
    Докато не изхвърлите Путин от Кремъл на изборите ще мрат и дезертират мъжете ви.
  • 102 Лилипутин

    0 0 Отговор
    След провала на украинската контраофанзива следва и провал на руската контраофанзива. И така до към лятото когато в небето ще властва Ф-16.
Новини по държави: