Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Декември, 2023 14:31 4 161 44

Защо САЩ не одобриха нова финансова помощ за Украйна и Израел

  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • джо байдън-
  • израел-
  • пари-
  • конгрес

Засега не се предвижда по-нататъшно финансиране за Израел и Украйна

Защо САЩ не одобриха нова финансова помощ за Украйна и Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Разногласията между републиканци и демократи в американския Сенат доведоха до блокиране на военната помощ за Украйна и Израел.

Каква трябваше да е помощта?

Още новини от Украйна

Финансовата помощ, предвидена за двете държави във война, беше в размер на 100 милиона щатски долара. Всички републиканци в Сената на САЩ гласуваха против. Глас на несъгласие даде и независимият ляв сенатор Бърни Сандърс. Обикновено той гласува с демократите, но изрази загриженост относно това, което определи за "нехуманна военна стратегия" на Израел срещу палестинците.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър също гласува "против”. Основанията обаче са процедурни - целта е да се даде възможност за преразглеждане на предложението. След гласуването Шумър говори за "сериозен момент, който ще има трайни последици за 21-ви век”.

Защо се случва това?

Въпросът за помощта за Украйна продължава да бъде предмет на спорове в американското правителство. Изправени пред натиска на републиканците от Камарата на представителите по-рано тази година, законодателите се съгласиха да изключат помощта за Украйна от законопроекта за временен бюджет, за да предотвратят на спирането на работата на правителството.

Администрацията на Байдън настоява Конгресът да одобри помощта за Украйна, но скептицизмът на републиканците по отношение на мащаба на финансирането за Украйна и начина, по който то е разпределено, нараства. Сега републиканците се опитват да обвържат преговорите за подпомагането на Украйна с промени в миграционната политика - въпрос, по който Конгресът не е успявал да предприеме широкообхватни действия в продължение на десетилетия, обяснява "Вашингтон пост”.

Двете американски партии имат много различни виждания за това как трябва да се води миграционната политика на страната. Предложенията, които републиканците направиха "са много далеч от каквото и да е, което може да се приеме” от демократите, коментира лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър. Въпреки призивите на Шумър републиканците да гласуват в подкрепа на настоящото предложение, а промени да се правят на следващ етап, това не се случи.

Това решение не е окончателно

Джо Байдън заяви, че подкрепя демократите да направят повече отстъпки по отношение на сигурността на границите, за да се осигури допълнително финансиране за Украйна, но че предложенията на републиканците са крайни и не позволяват компромиси. "Подкрепям реални решения по границата", каза Байдън.

По думите на американския президент обаче това трябва да се случи след преговори, а републиканците в момента смятат, че могат да получат всичко, което искат без да се стигне до компромис. "Сега те са готови буквално да поставят Украйна на колене на бойното поле и да навредят на националната ни сигурност в този процес”, каза Байдън, цитиран от "Вашингтон пост”.

Сега се очаква републиканците в Сената отново да внесат контрапредложение, което да включва това, което те искат да се промени в миграционната политика.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    56 0 Отговор
    Защото се оформя нов Виетнам в джунглата на Гвиана.Двора им е по важен.
  • 2 Хохо Бохо

    67 0 Отговор
    Щото евробаламурниците ще плащат
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 То е ясно !

    64 1 Отговор
    САЩ бяха и са във фалит.За това Европа ще дава.Ганьо съдраните си гащи.

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пан Зеленко

    51 1 Отговор
    Лошо ми е
  • 8 Мдааааа

    36 1 Отговор
    Защо САЩ не одобриха нова финансова помощ за Украйна и Израел......Щото са убави хора, за туй

    Коментиран от #34

  • 9 Динко

    40 3 Отговор
    Обора фалира, практикер прелива с тапети с портрета на Бенджи Франклин, но никой не купува, чак по паркинга се търкалят вече, клиентите се спъват с тях ...
  • 10 Демократ

    32 1 Отговор
    Защото България дава предостатъчно
  • 11 Сандо Кант

    41 2 Отговор
    Няма страшно, Бай Май ще накара ЕС да продължи да налива пари...
    При нас хората бедстват но е важно с милиарди да помагаме и даряваме...
  • 12 Умирам от смях

    35 1 Отговор
    Дьенги ньет
  • 13 Ъхъъъ

    31 0 Отговор
    Защо САЩ не одобриха нова финансова помощ за Украйна и Израел....щото втора и трета заплата трябва да дават на мексиканската армия и полиция.... За туй...
  • 14 Гост

    40 1 Отговор
    "Финансовата помощ, предвидена за двете държави във война, беше в размер на 100 милиона щатски долара."
    Защо си мисля, че бе 100 МИЛИАРДА, но разликата е мака
  • 15 Ъхъ

    28 3 Отговор

    До коментар #5 от "То е ясно !":

    Плюс това ги е страх от Русия!
  • 16 Грешка

    42 1 Отговор
    Още от първото изречение
    Не 100 милиона а 100 милиарда помощ е отказана
    Абе тези журналисти ходили ли са на училище не трябва ли да са завършили поне седми клас

    Коментиран от #21, #22

  • 17 Щото е малоумно, за това !

    32 0 Отговор
    Според проучване от 2023 г. на проекта за национални приоритети, 100 милиарда долара са повече, отколкото федералното правителство ще похарчи през цялата година за образование (84 милиарда долара), транспорт (67 милиарда долара) или енергия и околна среда (94 милиарда долара) и се равнява на общия бюджет за здравеопазване (100 милиарда долара). Общите военни разходи тази година ще надхвърлят 1,1 трилиона долара .
  • 18 чичко ви Сам

    30 2 Отговор
    уКРАЙна е бита карта
  • 19 Щото е малоумно, за това !

    33 0 Отговор
    Искането на администрацията на Байдън идва, след като на работниците беше казано, че „няма пари“ за посрещане на най-спешните нужди на световното население. Срещу 100 милиарда долара Байдън може да подслони всеки бездомен човек в Америка (20 милиарда долара, според Globalgiving org), да нахрани всеки човек, изправен пред глад или остро недохранване по целия свят (23 милиарда долара, според Oxfam), да опрости 30 000 долара студентски заеми за два милиона души (60 милиарда долара) и все още остават почти 10 милиарда долара.
  • 20 Щото......

    22 0 Отговор
    Същите корпорации, които реват за война и печелят от нея, няма да бъдат помолени да споделят в жертвата. По-рано тази година доклад на Бюджетната служба на Конгреса обясни, че данъчните приходи са паднали с 9 процента само през 2022 г. в резултат на десетилетия намаляване на данъците за богатите. Според CBO приходите от корпоративни данъци са паднали с 5 милиарда долара от 2022 г. до 2023 г. Проучване от 2023 г. на Службата за отчетност на правителството съобщава, че 34 процента от големите корпорации сега плащат нулеви федерални данъци.
  • 21 Ами не

    28 1 Отговор

    До коментар #16 от "Грешка":

    В килийните училища на Сорос, ги учат да броят до десет!
  • 22 Какво училище, бе приятел

    23 1 Отговор

    До коментар #16 от "Грешка":

    Те са учили «Улично» право по спец. програма на САЩ!
  • 23 Щото......

    21 0 Отговор
    В резултат на систематичното намаляване на корпоративните данъци, безкрайните спасителни програми на Уолстрийт и рекордните военни разходи, бюджетният дефицит на САЩ се удвои през 2023 г., скачайки от 1 трилион на 2 трилиона долара, съобщи New York Times в петък .

    Коментиран от #37

  • 24 Щото......

    23 0 Отговор
    В действителност войните, водени от САЩ, за които са предназначени тези пари, са войни за империалистическо завоевание, водени за обогатяване на управляващия елит и осигуряване на световните ресурси и пазари за Уолстрийт и корпоративна Америка, без значение цената в човешки животи или долари.
    Разпределението на 105 милиарда долара за война идва за пряка сметка на работническата класа, огромното мнозинство от която живее от заплата до заплата и почти половината от които не могат да покрият разход от 400 долара с пари в брой. Всеки долар, похарчен за войните, ще дойде за сметка на социални програми и права като Medicare и Social Security.
  • 25 Евроатлантик натовец

    23 0 Отговор
    Защото европейците ще плащат както и ние в това число тъй като сме убедени евроатлантици и живеем с каузата на евроатлантизма, който ни казва да даряваме на Украйна реактор, бетеери и разбира се пари в кеш. Ето това ни прави истински натовци и евроатлантици.
  • 26 Мнение

    27 1 Отговор
    В немските медии вече са сериозно уплашени, че САЩ загърбват не само Европа, но и НАТО и оставят Брюксел да се оправя с Украйна
    .
  • 27 Щото......

    17 1 Отговор
    Пари няма ! Сложничко ли е за разбиране ? А?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ква Украйна бре

    16 1 Отговор
    На Козяк от 4 месеца сме без заплата. Добре че е червеният кръст и даренията на политиците ви малоумни .... Казаха ни: Квото си откраднете , това е пичови
  • 30 Щото

    15 3 Отговор
    са пари хвърлени на вятъра, ясно е дори за русофобите,Русия побеждава
  • 31 Само

    14 4 Отговор
    Русия и винаги само Русия!
  • 32 Павел пенев

    16 2 Отговор
    DW както винаги лъжат. Става нъпрос за помощ от 101 милиарда долара, а не за 100 милиона. За 100 милиона наркомана Зеленски няма изобщо да говори.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Гошо

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Мдааааа":

    Агенти на Путин са ги налазили -рубладжии
  • 35 Ква Украйна бре

    12 2 Отговор
    На Козяк от 9 месеца тока не сме си плащали даже...... ще ни блокират сметките..... Ама те и без това са празни като се замисля
  • 36 русофоборчагите да пращат по заплата

    11 1 Отговор
    и доброволци при зелката на фронта:
    Защо САЩ 9487не одобриха нова финансова помощ за Украйна и Израел
  • 37 Дааааааа +++++++

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Щото......":

    =====В резултат на систематичното намаляване на корпоративните данъци, безкрайните спасителни програми на Уолстрийт и рекордните военни разходи, бюджетният дефицит на САЩ се удвои през 2023 г., скачайки от 1 трилион на 2 трилиона долара, съобщи New York Times в петък .=======
  • 38 Механик

    14 1 Отговор
    "Защо САЩ не одобриха нова финансова помощ за Украйна"
    Как защо? Защото, за да дадеш пари, първо трябва да ги имаш достатъчно, че и за теб да остане.
    Тук влиза в сила стихчето:
    Когато цъфнат теменугите
    и работите тръгнат зле,
    е6и им майката на другите
    и гледай ти да си добре!
  • 39 българин 777

    12 1 Отговор
    е сега зеления наркокрадец какво ще прави или той взема за 300 години напред
  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    Щото 🇺🇲🇺🇲🇺🇲 НЕМАТ паре ‼️
    Мастило или хартия 🤔🤔🤔
  • 41 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор
    Тик-так , тик-так ....
    33 777 777 777 777 $$$
    🥸🥸🥸🥸🥸
  • 42 Оти 31 трилиона правителствен борч

    0 0 Отговор
    и над 5% лихви на ФЕД започва много яко да мирише на фалит, а пък и те явно на първо място трябва да се справят с кукуригалниците, които да си купили оръжие и от време на време започват да се упражняват по стрелба на месо в разни учреждения на тяхната си територия.
  • 43 САШ фалираха

    0 0 Отговор
    Но мъни,но поразии.....
  • 44 И те са хора

    0 0 Отговор
    Всички искат пари от тях.Ами и те са хора,и те по 8 часа работят.Не смогват с печатането.