Last news in Fakti

7 Декември, 2023 19:19 7 638 174

Въздушна мощ! Руският Су-35 има предимство в бой пред изтребителите на НАТО

  • су-35-
  • изтребител-
  • русия-
  • нато-
  • сащ

Свръхманевреността на Су-35 му позволява да извършва маневри при свръхкритични ъгли на атака и това е в пълен контраст със западната философия за маневриране във въздушен бой, където се набляга на запазването на кинетичната енергия на самолета

Въздушна мощ! Руският Су-35 има предимство в бой пред изтребителите на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Запознайте се със Су-35. Конфликтът в Украйна предизвика нова вълна от интерес към руските военни технологии. Въпреки че Русия вече не представлява същата заплаха за интересите на САЩ, както някога Съветският съюз, нейните военни технологии предизвикват известно уважение от западните наблюдатели. И една област, в която Съветите, а сега и руснаците, винаги са имали предимство, е аерокосмическото развитие. Неслучайно Съветският съюз изпреварваше Америка на почти всеки важен етап от космическата надпревара (с изключение на кацането на Луната). Съветският успех беше напълно заслужен и стана възможен благодарение на мощната и развита космическа индустрия, пише американското списание The National Interest в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Но времената се промениха. Американците уверено изпреварват руснаците в космическата индустрия както по отношение на качеството, така и по отношение на количеството на продуктите. И Русия престана да бъде основният конкурент на Америка в аерокосмическия сектор - днес тази чест принадлежи на Китай, който има ревизионистични планове за Индо-Тихоокеанския регион и вече е приел на въоръжение повече от двеста изтребители Chengdu J-20 от пето поколение. Но Русия все още разполага с боеспособен флот от изтребители, което е достатъчно, за да накара Америка да се замисли два пъти. А гръбнакът на нейния изтребителен парк са Су-35.

Су-35: производен на позната самолетна конструкция

Су-35 е модификация на Су-27. Су-27 дебютира през 1977 г., когато Съветите и американците бяха в надпревара във въоръжаването и бяха приблизително наравно по отношение на развитието на аерокосмическата технология. Очевидно Су-27 е пряк отговор на големите изтребители от четвърто поколение, представени наскоро преди това в Съединените щати - F-14 и F-15. F-14 и F-15 бяха двумоторни и много маневрени, имаха сложна авионика и можеха да пренасят тежки боеприпаси на големи разстояния. Първоначалната версия на Су-27, подобно на F-15, е разработена за придобиване на превъзходство във въздуха - едва по-късно се появяват версии за изпълнение на по-широкопрофилни мисии.

Су-27 влезе в експлоатация през 1985 г. и беше използван за две основни цели: първо, противовъздушна отбрана на далечни разстояния срещу американски бомбардировачи като тогавашните нови B-1B и старите B-52, и второ, ескорт на далечни разстояния на съветски бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.

Впоследствие Су-27 ще роди цяло семейство потомци. Су-30 е двуместен многоцелеви изтребител, базиран на Су-27. Су-33 е палубна модификация. Изтребителят-бомбардировач Су-34, друга модификация на Су-27, поставя пилота и навигатора един до друг, а не един зад друг. Освен това е разработен вариант на Су-27 с вектор на тягата – Су-37. И разбира се Су-27 роди Су-35.

Съвременен изтребител

Су-35 е оборудван с радар с пасивна антенна решетка Н035 "Ирбис-Е“. H035 е подобрена версия на радара H011M и открива въздушни цели на разстояние до 400 км. H035 може едновременно да проследява до тридесет въздушни цели и да поразява едновременно осем въздушни цели. H035 също предоставя на пилота изображения с висока разделителна способност на земята в режим на синтетична бленда (този режим създава 2D изображения или 3D модели на обекти - като планинска верига отдолу).

Освен Н035, Су-35 е оборудван с оптична локационна станция ОЛС-35, разположена в предната част на кабината и осигуряваща инфрачервено търсене и проследяване. За защита на Су-35 се използва комплексът за електронно противодействие Л175М "Хибин-М“. За да се намали радарната видимост на Су-35, на въздухозаборниците на двигателя и на предните стъпала на компресора на двигателя са монтирани радиопоглъщащи материали. В резултат на това ефективната повърхност на разсейване е наполовина. Въпреки това Су-35 все още не е невидим в пълния смисъл на думата, за разлика от F-22 или F-35.

Су-35 е оборудван с два турбовентилаторни двигателя “Сатурн АЛ-41Ф1С". Подобно на F-22 и F-35, двигателите на Су-35 разполагат с векторизация на тягата, осигурявайки супер маневреност. Както обяснява главният пилот-изпитател на "Сухой“ Сергей Богдан, "класическа въздушна битка започва с висока скорост, но ако сте пропуснали момента, в който можете първи да изстреляте ракета, битката се премества на близко разстояние и е необходима висока маневреност, за да избегнете да бъдете ударени от вражески изтребител ​​и тази фаза на битката може да бъде по-дълга. След завършване на маневрата самолетът ще лети с по-ниска скорост, но и двата противникови изтребителя трябва да заемат огнева позиция възможно най-бързо. Супер маневреността ви позволява да направите това в рамките на три секунди и да ударите врага отново.

Свръхманевреността на Су-35 му позволява да извършва маневри при свръхкритични ъгли на атака и това е в пълен контраст със западната философия за маневриране във въздушен бой, където се набляга на запазването на кинетичната енергия на самолета.

Су-35 в небето над Украйна

Су-35 бяха дислоцирани в небето над Украйна в рамките на руската инвазия. Превъзходството на Су-35 над украинските самолети е една от причините украинците да искат от съюзниците си западни изтребители като F-16.

Харисън Кас е експерт по отбрана и национална сигурност, автор на повече от 1000 статии. Адвокат, пилот, китарист и бивш професионален хокеист, Харисън се записва във военновъздушните сили на Съединените щати като студент-пилот, но е освободен поради здравословни причини. Има бакалавърска степен от Лейк Форест Колидж, магистърска степен от Нюйоркския университет и докторска степен от Орегонския университет.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 91 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия попиля НАТО

    129 52 Отговор
    Странно нещо за супер скъпите американски изтребители от пето поколение F-35:
    Южна Корея реши да отпише изтребителя от пето поколение F-35A Lightning II, който се сблъска с птица по време на полет.
    И изглежда, че двигателите на всеки нормален самолет са проектирани да „смилат“ дори големи птици; това е стандартна ситуация при управление на самолет, но не и супер скъпият F-35A, който след като птица влезе в двигателя , имаше до 300 повредени компонента на двигателя, системите за управление и навигацията)))

    Ремонтът ще струва повече от закупуването на нов изтребител.

    Какъв е смисълът да наричаме "боен" самолет, който може да бъде деактивиран дори ако птица влезе в двигателя? Това е риторичен въпрос)))

    Коментиран от #9, #69, #95

  • 2 Последния Софиянец

    41 88 Отговор
    Скоро ще ги видим в действие на наша земя.Днес се реши оттук да излитат Ф16 за Украйна.

    Коментиран от #8, #18

  • 3 КОТарАК

    56 84 Отговор
    аз викам да скочим направо на СУ75-ИМА и такъв прототип,,,в 1 екземпляр конечно , и безаналоговий

    Коментиран от #11

  • 4 Ха ха ха

    68 94 Отговор
    Ха ха ха.Русофилитични бълнувания.Ха ха ха.

    Коментиран от #17

  • 5 ха ха хааа

    75 58 Отговор
    А па за СУ 57 да не говорим ... Като види F 35 , самичък си пада ..🤭😁
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пич

    116 46 Отговор
    Да , ама нашите мишоци не смеят да гъкнат , и купуват летящи консервни кутии от краварите !!! Защото , съответно краварите назначиха доказани бандити начело на държавата , и държат компроматите !!!
  • 8 Стариа Софеанец

    67 12 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Сигурно правителството се събира у баничарницата ти , та всичко знаеш .. 🤭
  • 9 Ха ха ха

    38 13 Отговор

    До коментар #1 от "Русия попиля НАТО":

    Ха ха ха ха ха ха ха ха...........ха!
  • 10 Жоро

    42 52 Отговор
    Падат като мухи в Украйна.
  • 11 Само така

    89 25 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Удри Путине!!!!!!! По манерката на цигана от маскуда
  • 12 Бай Канур

    66 15 Отговор
    Запазването на кинетичната енергия е важно за всеки един самолет независимо от поколението. Руснаците са наблегнали на тяговъоръжеността и бойният радиус. Су-27 държи няколко рекорда за далечина на полета и време без дозареждане. Друго характерно за него, че мястото му не е на фронта, там се използва миГ-29, Су-27 е за екскорт на бомбардировачи

    Коментиран от #97, #173

  • 13 Пррррц

    94 38 Отговор
    Русия попиля нато и ес

    Коментиран от #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Запознайте се със Су-35.

    82 33 Отговор
    шкембе войвода навремето от тях да беше купил и щеше да спести милиард поне вместо виртулките ф16.
    Или всичко което го правят е наопаки, ама ги преизбират някакви си им вярващи
  • 16 Топ Гън

    47 8 Отговор
    И кога се сбиха , та стигнахте до това заключение ?
  • 17 Колесника

    20 14 Отговор

    До коментар #4 от "Ха ха ха":

    Много скоро ще ме търсиш
  • 18 ГЕРБЕР

    28 68 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ДАНО БАЙДЪН ПОБЕДИ РУСИЯ, МОЖЕ И ДА ПОДАРИ КАВКАЗ НА БЪЛГАРИЯ. ДРУГОТО ДА СЕ ПОДЕЛЯ МЕЖДУ ЗЕЛЕНСКИ И ЕВРОПА

    Коментиран от #27, #130

  • 19 оставете го тоя су-35

    56 34 Отговор
    Това Су-57 ще ви кара да пълните памперсите!

    Коментиран от #24, #31

  • 20 Бай Канур

    43 5 Отговор
    Интересна подробност за Ф-14 единствената държава освем САЩ, която разполага с Ф-14 е......Иран. Само на Иран са го продавали и на никой друг
  • 21 Ватник

    31 19 Отговор

    До коментар #14 от "Ква е тая статия,бе?":

    С лопатки ви попиляхме
  • 22 Нашите щайги F-16,

    69 29 Отговор
    които даже още не са и произведени, са поне 2 поколения по-назад от СУ-35С. А защо ги купуваме точно тях? F-16 могат да използват атомно оръжие, за това! Май на нас ще ни се падне "честта" да "защитим демокрацията", като изгорим, за да светим? САЩ са много, много изкусни "партньори", нали?

    Коментиран от #34

  • 23 аха

    21 7 Отговор

    До коментар #13 от "Пррррц":

    Направо ги умори от смях.
  • 24 Ха ха ха

    18 10 Отговор

    До коментар #19 от "оставете го тоя су-35":

    Ама след три дена ли?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Уточнение

    35 40 Отговор
    Поредната парадна руска маймуна
    За сведение на любопитните читатели в западната военна доктрина освен запазването на кинетичната енергия е важно но и стабилни бойни машини с голям полезен товар..които никога не са шампиони в отделна дисциплина но средните им показатели превъзхождат тия на врага..това са оцеляване полезен товар обхват на полета и тн
    В момента с напредването на електрониката и ракетите човешкия фактор в тия самолети е близко до изключване..след 20-30 години пилотираните бойни самолети ще са рядкост
  • 27 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 17 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕРБЕР":

    Мечтите са Бесплатни а и от Сън Спомен Няв няма а ГЕРБ се Разпадате лека полека

    Коментиран от #36

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Свободен

    34 49 Отговор
    Странно е, че с такива технологии и възможности нямат сили за един прост автомобил?!
    Сам табелките на новите им коли са руски!
    В това отношение ги изпревари дори простия Лукашенко, защото прави поне един полуразпадащ се допотопен трактор!
    Шантави страни с просто население!
  • 30 ОЛЕЛЕЕ

    23 22 Отговор
    Олелее - този сайт стана пропутински. До вчера окраина мачкаше - какво става???
  • 31 Ламби не могат

    19 23 Отговор

    До коментар #19 от "оставете го тоя су-35":

    Да чроизведат двигател който да остави невидим самолета назад са с много години от Китай и САЩ .И сега въпроса е като са птиятели с Китай що китайчетата не им дадат технология.
  • 32 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    33 37 Отговор
    И за това на последното изложение преди месец никой не е пожелал да купи руски самолет а са поръчвали само натовски защо ли ха ха ха

    Коментиран от #54, #68

  • 33 Путин: Никой не може да ни спре

    53 29 Отговор
    Руската федерация е доказала, че е способна да се справи с най-трудните предизвикателства, нейната икономика е демонстрирала фундаментално ниво на сигурност;

    .БВП на Русия нарасна с 3,2 % за 10 месеца, което вече е повече, отколкото преди атаката на западните санкции. Очаква се ръстът на БВП за годината да бъде поне 3,5 %;

    .Русия изпреварва всички водещи държави от ЕС по отношение на икономическия растеж;

    .Западът, забранявайки платежните системи в Русия, искаше да накара руснаците да страдат, но те почти не забелязаха прехода към вътрешна система;

    .Никой вече няма да може да нарече Русия "бензиностанция";
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Урсула

    31 15 Отговор

    До коментар #27 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    И Су-35 използва чип от пералня и затова се върти с 800 оборота в минута и нагрява да 60 градуса.
  • 37 ХАХАХАХАХА

    27 31 Отговор
    По-голяма простотия скоро не бях чел. Копейките в САЩ яко са се активизирали покрай исканата нова военна помощ за Украйна.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ФАКТИ,ТЕ ТОВА СИ Е

    20 4 Отговор
    РЕКЛАМА!
  • 40 КРИС

    15 24 Отговор
    ЩЕ ГИ СПУКАТ АМЕРИКАНСКИТЕ КОШНИЦИ ... И ТО ЯКО

    Коментиран от #122

  • 41 Кой русофил

    28 17 Отговор
    Написа тази тъпня.Модифициран су 27 ,от 1977 що не ревете бе .А или за руските щайги може.Не смеят да припарят до фронта .ПВО то ги сваля.
  • 42 Бай Яни Стънимъклията.

    22 26 Отговор
    Руската пропаганда е вредна за вашето метално здраве.
  • 43 456

    35 26 Отговор
    Всеки един самолет на Русия ще се справи с F 16. Много ги възхваляватвате тези краварските хвърчила. Не заслужават чак СУ 35. Миг 29 или СУ 25 ще свършат работа, но нормално поне един път ще излезе и 35. За кеф

    Коментиран от #58

  • 44 ...

    22 9 Отговор
    ДО СЕГА КАТО СА СЕ СРЕЩАЛИ Ф-КА И СУ. знаем как е завършвало и кой е бил разпарчетосан.

    Коментиран от #138

  • 45 Някой си...

    23 27 Отговор
    И една област, в която Съветите, а сега и руснаците, винаги са имали предимство, е аерокосмическото развитие
    ХАХАХАХАХА, били с предимство.. а стига бе толкова с анапред, че на последното дубайско изложение не можаха да сключат договор дори за 1 побита копайка, а само Локхийд и Нортроп -Груман се прибраха с договори з 65 МИЛИАРДА ДОЛАРА.. НЕ РАЗБИРАМ С КАКЪВ АКЪЛ Я ИЗПЛЮЩЯХТЕ ТАЯ ВКИСНАТА РУСКА ПАРТЕНКА

    Коментиран от #56, #144

  • 46 Не е така, НО

    38 18 Отговор

    До коментар #34 от "Хахахаха":

    дори да е така, ясно е, че между САЩ/Нато в директна война с Русия нещата така и така ще отидат на стратегическа война!
    А там САЩ/Нато са изостанали и са някъде в 70-те години на миналия век. Какво могат да противопоставят на Сармат, на Авангард, на Посейдон, на Циркон, на Буревестник, на подводниците Борей и Ясен?
    Да не се случва, но няма днес в света сила, която би могла да победи Русия в стратегическа война. Нека си имат, каквито си искат самолети и колкото си искат. Когато крайният резултат на войната е ясен, нищо не ти помагат и 1 милиард самолети и самолетоносачи. Изчезваш от планетата, като нищо!

    Коментиран от #48

  • 47 Опааа

    26 15 Отговор
    😆 Мисирките! Каква Луна вееее? Измама! Никой не е кацал на Луната! Защо лъжете?
  • 48 Нямат какво

    19 14 Отговор

    До коментар #46 от "Не е така, НО":

    Джонка събуди се бе
    Всяко изстрелване на Стормшадоу е гарантирано попадение

    Коментиран от #64

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Швейк

    25 29 Отговор
    Тази статия е по скоро виц! Че кой води маневрен въздушен бой!? Су- то ще бъде разстрелян докато се кълчи без дори да разбере че е прихванат! Маневрените 29-ки в Югославия ги разстрелваха от над 200 км!

    Коментиран от #125

  • 51 КуКу

    21 14 Отговор
    Пропаганда,....АФторът си брои копейките 😎😎😎
  • 52 ИЗИ, ИЗИ

    14 17 Отговор
    АБЕ МНОГО НЕЩА ЩЕ СЕ ИЗЯСНЯТ НА ПРОСКУБАНИТЕ ЯСТРЕБИ ОТ НАТЮ АМА ЩО ТОЛКО БАВНО ИМ ЗАГРЯВА РЕОТАНА , ............НЕ ЗНАМ !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ццц

    18 14 Отговор

    До коментар #32 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Ти купи ли си един натовски като си бил там? Да го сложиш на коледната елха? От Козяк няма ли да ви дадат топки за елхата със снимките на Зеленски, Урсула, Шолц, Макрон и разбира се звезда с Байдън за върха? За спомен. Догодина няма да чуваш нищо за повече от тях. А един вероятно ще празнува с Кисинджър следващата Коледа и ще обсъждат грешките на запада.
  • 55 Русофил

    20 6 Отговор
    СУ-99М може и да сваля спътници.
  • 56 Мишел

    9 21 Отговор

    До коментар #45 от "Някой си...":

    Почти не бяха сключени договори, защото Русия е във война с Украйна, САЩ, НатО, ЕС и нуждите на руската армия са с абсолютно предимство пред всички договори с външни клиенти.
  • 57 Много завиват казаха

    19 3 Отговор
    Единствения плюс от подобна екстра е в случай че го прихванат и изстрелят ракета от голямо разстояние е да извърши пълен обратен и да опита да я надбяга на максимална скорост
  • 58 Да, в близък бой с оръдия!

    21 9 Отговор

    До коментар #43 от "456":

    Изненада, от виетнамската война насам не се практикува това, дрОгарю ватник! 🤣🤣🤣
  • 59 Така е

    15 21 Отговор
    СУ 35 е много добър самолет! Факт!
  • 60 запасняк

    13 20 Отговор
    Кой каквото и да говори....руското оръжие е по добро.....западното е по луксозно....
  • 61 Засега

    23 14 Отговор
    Потвърдено Русия е загубила 5 (от общо 110) Су-35 във войната в Украйна. НАТО е загубил 0 изтребители във войната в Украйна.

    Коментиран от #73

  • 62 Механик

    18 11 Отговор
    произход Дмиитрий Саймс /Дмитрий The National Interest КонстантThe National Interest", е списание и сайт създадено от съветския емигрант от еврейскиинович Симис/, по съвместителство агент на КГБ/ФСБ и наистина защитава националните интереси, но не на САЩ а на Русия. Съдържанието на материалите, които се публикуват е общо взето следното: Русия е свръхмощна ядрена държава, която може да унищожи Америка за 20 минути, затова с нея трябва да се преговаря. Грузия, Крим, Украйна, Прибалтийските страни, НАТО, Източна Европа са само разменни монети в тези преговори и САЩ трябва да ги жертват в името на добра сделка с Русия и безопасността на САЩ. Естествено подобни писания предизвикват див възторг в зомбираната вата, която смята, че "Виждате ли и в Америка мислят трезво като нас". А истината е много прозаична-" The National Interest" и създателят му Дмитрий Симис са част от хибридната война , която Русия води срещу свободния свят. Неслучайно писанията в " The National Interest" са най-често цитирани в руски и проруски сайтове водещи хибридна война срещу нормалният свят. Въпросът е ДОКОГА?
  • 63 САМО ДА НЕ МЕ ИЗТРИЯТ

    24 0 Отговор
    Ало, ФОРУМЦИ..! Престанете с тези определения като КРАВАРИ, ВАТНИЦИ, СЕЛЯНИ и други подобни , което е признак на ниска култура, както и на образование. КРАВАР - достойна професия, изхранва населението, ВАТНИК - няма с какво да го определя, освен с човек облякъл топла дреха, когато навън е много студено. А вие с какво сте облечени? СЕЛЯНИН - същото като КРАВАР. Апропо, не оставяйте селяндурското в себе си, винаги личи от километри!
  • 64 Абе аз ти говоря за Сармати,

    23 21 Отговор

    До коментар #48 от "Нямат какво":

    ти за някакви конвенционални железа!
    Е, виж на картата, къде е град Оренбуг? И като изстрелят от там двата ракетни полка Сармите, как и с какво ще ги спреш? Първо за да стигнеш от извън руска територия до там, ти отива много време и след това догонване на ракетите-носители, които се движат с хиперзвукова скорост. И целта на носителя е да стигне само до 40 км височина, което е работната височина на Авангардите. И след това тези бойни глави летят с 27-30 маха на такива височини и то НЕ по балистична територия. За тях Натото няма нито едно ПРО! Ако не знаеш, питай военните експерти на Натото. Изобщо от изстрелването им от Оренбург до Вашингтон, Сан Франциско, Ню Йорк... се стига за около 15 минути! Е, сега как и къде им виждаш ракетите Щормшедоу и подобните? Какво могат тези да предотвратят? НИЩО!

    Коментиран от #85, #91

  • 65 пфф хаха

    22 11 Отговор
    "Свръхманевреността на Су-35 му позволява да извършва маневри при свръхкритични ъгли на атака и това е в пълен контраст със западната философия за маневриране във въздушен бой, където се набляга на запазването на кинетичната енергия на самолета."

    За онези циркаджийски номера на ниска скорост в Ютуб ли става на въпрос? Те са абсолютни безполезни в реален въздушен бой. Въздушния бой се извършва на висока скорост. Намалиш ли, за да правиш циркаджийски номера, ще те отстрелят за нула време.

    Коментиран от #90

  • 66 Ццц

    4 13 Отговор

    До коментар #53 от "Опааа":

    Да, и на мен ми направи впечатление. Само камбаната в църквата не е бил. За това натовците са върхът! Самолетите им са с висше. А пилотите да не говорим. Бре, бре, бре.
  • 67 Шабан

    17 24 Отговор
    Голямото предимство на този изтребител не е в маневреността, вече! Вчера когато Путин отиде до ОАЕ и СА на посещение, към видеото на Хабер Нюз за четирите изтребителя който придружаваха Путин, имаше коментар от руснак че, тези 4 изтребителя с пълно бойно снаряжение и самонасочващи се ракети с бойни глави са направили успешно тестване за най-дълъг полет като са отишли и се върнали без да презареждат никъде гориво! А това говори че вече руснаците разполагат с технология с която изтребителите им могат да летят до всяка точка на земното кълбо без да се налага презареждане на изтребителите! До колко е вярно това, не знам! А нека краварите да мъкнат самолетоносачи с цистерни.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 отегчен

    25 17 Отговор

    До коментар #1 от "Русия попиля НАТО":

    Тъй като никой не харесва и уважава руснаците, единствената им външнополитическа стратегия която им е останала е всяването на страх, и то основно чрез лъжи за тяхното собствено могъщество и блъфиране. Може да забележите тази тактика и сред троловете им.
  • 70 НАБЛЮДАТЕЛ

    21 13 Отговор
    Аман от телешки възторг и техническа некомпетентност. Малко се замислете. Далекобойност - 1800 км ПРАЗЕН. С оръжие макс. 1000- 1200 км от летище до собствено летище. Тоест той не може да пресече Украйна, защото няма да може да се върне. Та тия от НАТО голям страх ги тресе. Колко бройки са произведени? - нямат 1000. от които 600-800 са на китайската граница да си вардят Сибир. Ясно е че в Европа никой няма да си губи времето да напада Русия. По евтино е да я купи. бавно и сигурно. Интернет, технически и битови перспективи Изобщо младото поколение смело марширува под знамената на Султана и отива с усмивка да мре на чужда земя. Та , аман от овчи мозъци

    Коментиран от #103

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ха ха

    14 4 Отговор
    Разбира се, че има предимство, ама ако ги види.
  • 73 НО, Нато загуби

    21 13 Отговор

    До коментар #61 от "Засега":

    войната в Украйна! Русия си присвои 20% от територията на крайната и вече западналите искат преговори, спират парите, паднаха в инфлация и рецесия. Останалият свят вече ги смятат за балъци и вече пренебрегват Байдън, Урсула, канцлера на Германия... Докато арабите посрещнаха Путин, като цар, русуваха руското знаме в небето си...
    За Русия тази война е на живот и смърт, да не допусне САЩ директно на границите си. Ясно защо: опасни вируси се пускат от тях, ракети от границата са само за броени минути в столицата им.
    Е, и колко самолети са цената на война, в която залогът е да бъде Русия или да НЕ бъде? Няма никакво значение цената, пред загубата на самата Русия!
  • 74 да питам

    2 11 Отговор
    Байх@ймане , преброи ли доларите ... Нещо изчезна ..🤭😁
  • 75 ОТДАААВНА СЕ ЗНАЕШЕ Това

    14 16 Отговор
    ЕФКИТЕ МОГАТ ДА ЛЕТЯТ САААМО НАПРАВО НЕ КРИТИЧНИ ЗАВОИ А ЗАВОЙ КЪТ ТРАМВАЙ НЕ МОГАТ ДА ПРАЯТ... ЕДИН МИГ 29 ОТ ПРЕДИ 60 ГОДИНИ ГИ ТРОШИ ПО ЗАВОИ ЛУПИ ГИ ВЕРТИКАЛНА СКОРОСТ НА ИЗЛИТАНЕ А ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ПИСТИТЕ НА ЕФКИТЕ СА СУПЕР СКЪПИ ШОТ НЕ НОСЯТ НА ДУПКИ ЗАРАДИ СЛАБИ АМОРТИСЬОРИ И ТЪНКИ НИТОВЕ/ РАЗДРЪНКВАТ СЕ БЕ/....
  • 76 Горещи Тикви

    15 17 Отговор
    "Въпреки че Русия вече не представлява същата заплаха за САЩ, както някога Съветският съюз ..." Не представлявала била ама направи смешни САЩ с НАТО в Украйна ! Сега се изнизват по търлъци от кашата която забъркаха и оставиха Украйна сама да сърба жежката попара !
  • 77 Васил

    18 11 Отговор
    Айде стига сте ни занимавали със скапаните рашистки варели дето никой не ги иска!

    Коментиран от #137

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Уникален

    8 16 Отговор
    и красив изтребител е СУ 35. Почти по всички характеристики превъзхожда изтребителите от 5-то поколение, с изключение на невидимостта!
  • 80 проклетият престъпник джо

    16 17 Отговор
    Бесспорно е ,че тези самолети ползват електрони компоненти от перални и хладилници. Колко е била права кривокраката проклета усойница от Брюксел като казваше " Че Руснаците ползват тези компоненти и не трябва да им се продават тези перални и хладилници" ----сега разбирам колко е била права. Що се отнася да аеродинамиката им може случайно да се докарали защото те не са способни на нищо според компетентните от Брюксел и ние трябва да им вярваме защото това го изискват от нас.
  • 81 Артилерийска подготовка

    8 15 Отговор
    Звучи съвсем правдиво от американски автор. И така трябва да бъде. Не може по хашлашки да се твърди:"от нашето по-убаво нема" и само да се плюе по насрещното. Аз съм артилерист и съм писал за предимствата на съветските/руските арт. системи, но не съм спестявал, че на Запад имат отделни образци (Панцер хаубици, например), които превъзхождат по далекобойност и точност на стрелбата. Също така ние учехме стрелба с РЛС(на Запад му казват радар за контрабатарейна борба), но аз за многото години служба такава станция не съм виждал. Оказа се, че изоставаме и по АСУ на огъня на АРТИЛЕРИЯТА. Това се потвърждава на американския фронт в Украйна от руски автори. Но руските изследователи, оръжейници и държавата вземат бързи мерки за коригиране. За самолетите съм чувал една история, как руски пилоти са демонстрирали на живо на сирийците( през 60-те години в битката за Голанските възвишения), че МИГ не отстъпва на израелските Фантоми и осигурява най-малкото равностоен бой. Сирийците губели самолети, защото израелците, от режим на дежурство ги атакували още докато набират скорост, но руснаците с пълен форсаж и резки маневри се измъквали и сами атакували от по-изгодна позиция...
  • 82 Дедовия

    3 0 Отговор
    Ме боли
  • 83 Доналд Тръмп

    9 16 Отговор
    Летящия кошер Фъ35 е дал 830 дефекта до миналата година

    Коментиран от #89

  • 84 ХА ХА ХА

    5 13 Отговор
    АМАН.ВИНАГИ СМЕ СЪС ГУБЕЩИТЕ.
  • 85 хр. грозев

    2 15 Отговор

    До коментар #64 от "Абе аз ти говоря за Сармати,":

    От Световната сг..ан не се изисква да правят нещо -- те само ще наблюдават тези Красавици ---САРМАТИ"ТЕ и ще им се възхищават и ще бъдат първите щастливци ( много обичат да бъдат винаги първи) да отидат на оня свят.
  • 86 Голем смях

    12 3 Отговор
    ахахаххххх Първи април ...ахаххах х е следващата година ...на ПЪРВИ ....април.
  • 87 Пурко

    1 10 Отговор
    Забелязват се вече палачинкиза обръщане.
  • 88 СТИГА БЕ

    10 1 Отговор
    Я да си корегирате веднага и заглавието и стаията,... били по-мощни, дръжки
  • 89 червени боклуци

    10 2 Отговор

    До коментар #83 от "Доналд Тръмп":

    Кога ги брои бе ватенка ?
  • 90 МИ ТИ СИ ПАЗИ КИНЕТИЧНАТА ЕНЕРГИЯ

    8 10 Отговор

    До коментар #65 от "пфф хаха":

    ЕЛЕЖ ПОДЮРГАНА.... КВИ ГИ ДРЪНКАЖ ТУКА... МАНЕВРЕНОСТТА СЕГА СЕ ПОЛЗВА НЕ ВЕЧЕ ЗА БЛИЗЪК БОЙ СЪС САМОЛЕТИ А ЗА ИЗБЯГВАНЕ НА ПВО РАКЕТИ КОИТО ИМАТ ОГРАНИЧЕНИЕ ВЪВ МАНЕВРЕНОСТТА И НАЙ ВЕЧЕ В ГОРИВОТО. ПОНЕ ДА БЕ СЛЕДИ КАК ДОРИ ЗА СВАЛЯНЕТО НА С9 24 УКРИТЕ ТРЯА ДА ИЗСТРЕЛЯТ ЕДНОВРЕМЕННО НАД 10 РАКЕТИ ЧЕ ДА ГО СВАЛЯТ С ДВЕ ТРИ НЯМА СВАЛЯ Е... РЯЗЪК КРЕН С НАМАЛЯ Е НА СКОРОСТТА И ПВО РАКЕТКАТА ГО ПОДМИНАВА И Е НА 5 КМ ОТ НЕГО ГОРИВОТО И СВЪРШВА И СЕ САМО УНИЩОЖАВА... АЙДЕ ЛЕКА НОЩ...
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 ФАКТ

    14 1 Отговор
    е кой е тоя гениии дето е писал тази статия..в която описва способностите на тези самолети....да не би да си ги пробвал и двата..ей ама от ид-оти...всеки пише какво си му хрумне...ще ви кажат русия и сащ какви са екстрите на самолетите си..опппа още малко...айде скрийте се вече с тези сравнения на двете най агресивни държави на планетата..ако бяха толкова добри нямаше да са се натъпкали с ядрени оръжия за да държат света под свой контрол..така че не ми хвалете нито русия нито сащ....държави които са се натъпкали с оръжия за унищожение на цялото човечество..няма как да бъдат от добрите..защото един ден точно те двете ще унищожат всички нас....а вие тук хвалите ту едни ту другите..за кое точно ги хвалите....че и двете могат да ви заличат за 1 час...ако толкова искате да мрете ами ходете се хвърлете от някой мост....
  • 93 Жълтото паве

    16 8 Отговор
    За какво му е това предимство?
    Ако F16 има предимство с радара и ракетите, то защо му е да влиза в безсмислен двубой? - нали така свалиха турците едно СУ над Сирия - СУ-то така и не разбра от къде му е дошло. Та кое е по-добро? - маневрен самолет или радар и ракета - стреляй и забрави.

    Коментиран от #94, #98, #120

  • 94 Свалиха

    11 10 Отговор

    До коментар #93 от "Жълтото паве":

    Су 24, който е бомбардировач и няма нищо общо с изтребителите! Умният човек, преди да драска, чете! Така не прави бозъ!
  • 95 ФАКТ

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русия попиля НАТО":

    Я СЕГА КОЛЕГА ОБЯСНИ КАК ТОЧНО РУСИЯ Е ПОПИЛЯЛА НАТО.....С КАКВО..???..КАК...>??....В СМИСЪЛ ТИ НАРЕД ЛИ СИ С МОЗЪКА..?? СРАВНЯВАШ ДЪРЖАВИ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ ОТ НИЩО НЕЩО..ПРАВЯТ СВРЪХ МОДЕРНИ КОЛИ САМОЛЕТИ КОРАБИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ..С ДЪРЖАВА КОЯТО ЕДНА НОРМАЛНА КОЛА НЕ МОГАТ ДА ПРОИЗВЕДАТ....КАМО ЛИ НЕЩО ДРУГО...НА ВСИЧКИ КОИТО ХВАЛИТЕ РУСИЯ ТРЯБВА ДА ВИ КАЖА..НА РУСИЯ НЕ НЕ ИМ ПУКА ЗА ВАС..,,,И ВЪПРЕКИ ЧЕ СМЕ БЛИЗО ДО ТЯХ ДОРИ НЕ ЗНАЯТ КЪДЕ СЕ НАМИРАМЕ НА КАРТАТА...И НА ВСИЧКИ КОИТО ХАРЕСВАТ АМЕРИКА..АМИ НА АМЕРИКА СЪЩО НЕ ИМ ПУКА ЗА ВАС...ТОГАВА ЗАЩО НА ВАС ВИ ПУКА ТЕ КАКВО ИМАТ ИЛИ НЯМАТ.,,,,????? ВИЕ НАРЕД ЛИ СТЕ ВЪОБЩЕ,...ГЛЕДАЙТЕ СИ ВАШИИТЕ ИНТЕРЕСИ..ВАШИЯ ЖИВОТ...ТОЛКОВА ЛИ ВИ Е СКУЧЕН ЧЕ ОБСЪЖДАТЕ САЩ И АМЕРИКА...КОИ СТЕ ВИЕ И НА КОГО МУ ПУКА ЗА ВАШИТЕ СМАХНАТИ КОМЕНТАРИ...????!!!

    Коментиран от #99

  • 96 Бойко

    4 2 Отговор
    Симулация показана по руската държавна телевизия, депутат обясни как от Калининград "Сармат" ще достигне Берлин за 106 секунди, Париж – за 200 секунди, Лондон - за 202 секунди, а София за 50 секунди! Браво!
  • 97 Гост

    9 15 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Канур":

    СУ винаги са били черноработниците! Бойни машини, прехващачи, бързи, леки, супер маневрени! МиГ е тежката артилерия, тежки, мощни машини, с голям радиус на действие!
    С която и да се срещнеш обаче, свирено ти е! И това не е мит, а инженерен факт!
  • 98 Така е.

    13 5 Отговор

    До коментар #93 от "Жълтото паве":

    Целта на писанията за "страшните" съветски а сега руски оръжия отдавна е ясна - да се обработи така
    общественото мнение на западните общества, за да се увеличават все повече военните им бюджети.
    Съвременното оръжие е ефективно благодарение на компютърните технологии, а в това отношение руснаците
    са далеч назад от САЩ. Но със своя атомен арсенал Русия може да унищожи човешкият вид на планетата,
    дори и без да се цели в Америка.
  • 99 Гост

    2 12 Отговор

    До коментар #95 от "ФАКТ":

    Но е и факт, че БВП на Европа и САЩ не могат на преодолеят 10 километра поля! Нещо да кажеш ?
  • 100 Я го знам !

    2 10 Отговор
    Това е самолет който цепи трътки.
  • 101 Дзверцов

    3 3 Отговор
    Това е фейк! Американските скотовъдци имат най- добрата авио- бомбена техника. Не случайно англичани, италианци и японци ще разработват собствен изтребител.....!?
  • 102 Преди да влезе на

    2 11 Отговор

    До коментар #91 от "Гражданин":

    Въоръжение естествено се тества и се доработва. Но, освен тези носители Русия използва и украинските УТТХ.... , които Украйна даде на Русия, заради дългове от доставка на газ, още преди войната. Тези са от съветско време и са много надеждни. Освен тях, на подводниците има и Булави. Те са на въоръжение и са също много надеждни. Плюс това, една подводница може от упор да стреля, направо на на 100 км разстояние от целта. Това за стратегически ракети е нищо...
  • 103 ттт

    3 12 Отговор

    До коментар #70 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Петири такива придружиха самолета на Путин от Москва до Абу Даби (повече от 3000 км по права линия) . Мислиш ли, че са били празни?
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Ха ха ха

    4 5 Отговор
    Ха-хото се обади, бравооо!!!
  • 106 Аре препишете поне като хората

    9 5 Отговор
    Не можете и да препишете като хората ....
    Су-35 е оборудван с радар с пасивна антенна решетка
    С АКТИВНА ФАЗИРАНА АНТЕННА РЕШЕТКА Е , съкратено АФАР ... пишете достоверна и достъпна от всеки информация но я изкривявате
  • 107 УдоМача

    7 11 Отговор
    Така и трябва да бъде! Трепрете врагове НАТОвски!
  • 108 "Въздушен Бой"- "Dogfight"

    16 9 Отговор
    за последно е имало за последно преди век.От тогава въздушните боеве се водят зад обозримият хоризонт. По-добър радар и електроника, с по-малка собствена видимост, те правят доминатор. Руските ги нямат и двете

    Коментиран от #112, #115, #123, #124

  • 109 Ич не си ми оргигинално

    5 15 Отговор

    До коментар #104 от "Г€Н€РАЛ Д€$И":

    Изобще не си оригинално каквото и да си . Ако беше станала сделката с Грипен-ите сега щяхме да ги имаме на въпръжение и да са боеготови . За разлика то фуния-16 има интегрирана система за РЕБ и обслужването между полетите е 20 минути а то се извършва от 1 инженер и 2 войници направо на пистата . А вече това са данни на вариант C а вече има и E който е с AESA радар .Ае ти като си толко товорено да ми кажеш колко е на фуния -16 и колко полета ще направи Грипен за 1-ца време и колко фунийката? В една истинска война това е на първо място .

    Коментиран от #117, #156

  • 110 време е за истината

    8 13 Отговор
    Пожелавам на всеки много отворен НАТО-вски "пилот" да се срещне във въздуха със Су-35С и както някои норвежки после да разказват как са били толко безпомощни при среша че са плакали като момиченца . А е време индийските ВВс малко да напомнят за резултатите при посешението им със Су-30 в Англия . Сблъсъска е бил с Ф-15 а резултата .... много на нула за индийците при всякакви условия .

    Коментиран от #148

  • 111 НАБЛЮДАТЕЛ

    12 10 Отговор
    Някой да е видял или чул за нещо полезно създадено от руснак? Някой да ми каже колко богато живеят жителите на най богатата на ресурси държава? . Някой да ми покаже поне един жител на цивилизования свят да е емигрирал в Русия?, защото там е по богато и има перспективи. / изключваме подгонените от закона/. Изобщо чакам някакъв плюс за Путин . / дотук 120 000 ковчега и 200 000 военноинвалиди / плюс 1 трлн$ потънали по украинските полета. Та когато решите да пишете "-" на коментарите ми поне се аргументирайте. Така както я карате може и фуражката президент

    Коментиран от #113, #121

  • 112 Стига глупости

    8 13 Отговор

    До коментар #108 от ""Въздушен Бой"- "Dogfight"":

    И за това всеки изтребител има на борда си оръдие нали ...абе , пишман разбирачи сте всички . И понеже много говориш за електорника я погледни далечината на откриване на цел , обстрелване и с какво на МиГ-31 ! Там никой американски изтребител няма шанс защото ше бъде обстрелян от 300 км. с хиперзвукова ракета която на всичко отгоре е учудващо маневрена предвид скоростта която развива . ако добавим и кинетиката , МиГ-31 на височина 25 км. със скорост 2500 км/ч . Сега по пътя на логиката нека сами се сртим че Су-35 С разполага с още по-мощен радар и с такива ракети на борда ... И ?

    Коментиран от #114

  • 113 върви ли парата по линията?

    7 14 Отговор

    До коментар #111 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Много избирателно наблюдаваш . А по украинска телевизия съобщиха за над 1100 000 загуби на ВСУ ! Не си пробутвай русофобските опорки . Стига платена русофобия .
  • 114 КуКу

    10 6 Отговор

    До коментар #112 от "Стига глупости":

    Имаш хипер анимация в главата 😂😂😂

    Коментиран от #116

  • 115 Бегай бе

    3 10 Отговор

    До коментар #108 от ""Въздушен Бой"- "Dogfight"":

    Я дай конкретни данни че иначе си ми малко измислен герой . Като си толкова убеден давай данни !?
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Така е.

    10 10 Отговор

    До коментар #109 от "Ич не си ми оргигинално":

    Нимa чeхитe(нaричaни eврeитe и тeхничaритe нa cлaвянитe) и унгaрцитe ca пo-бeдни и пo-глупaви oт нac,
    чe cи взеха "Грипeн"-и ?!
  • 118 Пит

    10 6 Отговор
    така де вдига носа забавя скорост до почти40 50 км или кобрата на пугачов за да може да кацне на издънения самолетоносач щото пистата му едва стига и най често пада в морето аиначе като намали така скотост и обездвижен е няма по лесна мишена дори за оръдието в самолета

    Коментиран от #126

  • 119 Пошьол

    10 6 Отговор
    Не четох статията, не си струва, мисля че таварищ главредактар е постнал. Смешно е хахаха,е еуфорират пусинистите хахаха
  • 120 Дсса

    7 13 Отговор

    До коментар #93 от "Жълтото паве":

    Ами Ф няма предимство нито в радара, нито в ракетите.
  • 121 Давам ти примери

    7 11 Отговор

    До коментар #111 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Показвам ти , Жерар Депардийо . Стивън Сегал , и един бивш немски държавник който ти сам ще назовеш . Коз е че е директор в "Газпром"
  • 122 ТОЧНО ТАКА...!

    9 12 Отговор

    До коментар #40 от "КРИС":

    СУ-35 ,ЩЕ СПУКАТ АМЕРИКАНСКИТЕ КОШНИЦИ ... И ТО ЯКО
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 ттт

    5 10 Отговор

    До коментар #50 от "Швейк":

    От войната във Виетнам войните на САЩ и НАТО въздушния бой винаги е бил в съотношение поне 24 американски самолета срещу един вражески. В такъв бой наистина маневреност не е особено нужна. В бой с равен противник нещата ще са много по-различни. А ти си последният човек, който да знае, какво ще е нужно.
  • 126 Питич

    10 9 Отговор

    До коментар #118 от "Пит":

    Тия опорки не минават . Свръх маневреността на критично ниско скорости е достъпна само за руските изтребители защото имат огромна тяговъоръженост . Да ти преведа съотношението на мощността на двигателя към собственото тегло . Всичко руски от поколение 4 нагоре е поне с 1.1 което го има и МиГ-29 . Неща които не разбираш не коментирай . Разбирам че ти се плаща да сееш русофобия на фактите са си факти .
  • 127 максим

    10 9 Отговор
    винаги -от цял свят има интерес,към руската военна индустрия.това е, повече от ясно! цял свят, иска руско оръжие.америка и нато загубиха .стана, втори виетнам.пълна трагедия!!!! резил и позор за нато и евро съюзот!!!! срамът е голям! разумните хорица,разбраха,какво е това нато и лайнянята америка.това е истината!!!! израел,да му мисли.иранците са сила.ще го сринат за часове.а ако се има впредвид,че и египет е обявил война на исраел.нещата,са ужасни.иран,ке срине все.с иран,шега не бива!!!!
  • 128 От кои ракети да избирам

    10 7 Отговор

    До коментар #124 от "Браво Специалистъ":

    от реалните, или от тея на мултфилм? Знам ги всичките!

    Коментиран от #131, #136

  • 129 Бай Иван

    9 4 Отговор
    така е! всичките 6 броя су35 които имаме са много добри!

    Коментиран от #133

  • 130 ДАНО...!

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕРБЕР":

    Комшийката ми даде ...!
    Да,ама...надали...!
  • 131 Браво Специалистъ

    2 7 Отговор

    До коментар #128 от "От кои ракети да избирам":

    Много ясно че от анимациите . Ти само от тях разбираш . Иначе в живота си чешкаш езика по теми в които си пълен ламер . Сигурен съм че преди всяка дума си поне по минута на ъ-ъ-ъ-ъ 😂
  • 132 Кракра

    8 1 Отговор
    А пералня кога?
  • 133 Бай Иване

    4 8 Отговор

    До коментар #129 от "Бай Иван":

    Това са последните 6 от партидата от 12 за миналата седмица . Те и другите над 100 също са си много добри .
  • 134 БГ-Шушляк!

    8 7 Отговор
    Не на нас тия,с прехвалените СУ-35...!
    Нашите чертежи на Ф-16,само да ги насочим срещу тях и ще падат ,като круши ...!
  • 135 Това и на децата е ясно че

    11 11 Отговор
    Руският Су-35 има предимство в бой пред изтребителите на НАТО
  • 136 Поп Турий

    9 9 Отговор

    До коментар #128 от "От кои ракети да избирам":

    Паметта ли ти е къса или забрави че и Кинжал бяха анимация ? Защото британското разузнаване ги засече да летят с 11000 . Ква е тая анимационна ракета бе 🤣
  • 137 Ами Да Де..!

    7 6 Отговор

    До коментар #77 от "Васил":

    Ние не искаме ,,руски варели"...!
    Поръчахме си и платихме предварително за американски чертежи ...!Поне тях да бяха дали,пак щеше да е нещо...!
    Ама за сега и чертежи дори няма ...🙄🥺🙄😔😖🤐😪!
  • 138 Е кажи де...!

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "...":

    Щото ние не знаем...!
  • 139 фактите

    8 10 Отговор
    Су-35 е един абсолютно посредствен изтребител.Евтино изработен,а от завода още илиза с ръжда.СУ-35 няма шанс дори срещу Рафал,срещу който губи 5 от 5 пъти,като френския изтребител му спира електрониката и СУ-то увисва във въздуха.Като цяло руснаците нямат представа как да правят изтребители,като нямат нито технологичното развитие и потенциал,нито ресусите за подобно нещо.Това е и причината толкова да изостават от САЩ и от Европа.

    Коментиран от #140, #150

  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 фактите

    22 10 Отговор
    Русия набляга повече на меневренност,защото няма възможност за технологии.Маневренност да има при изтребители от 60-те добре,но при нови изтребители да го налагаш това е повече от абсурдно.Маневренността в днешно време може да ти помогне само за авиошоута и паради,но при реална бойна обстановка,руския изтребител ще бъде видял,прехванат и свален на момента и с циркаджийските му изпълнения във въздуха е свършено.Руснаците никога не са имали шанс срещу американски изтребители.Не случайни всички руски изтребители са с отрицателна бойна статистика във въздушните битки.

    Коментиран от #145, #167

  • 142 7633

    3 0 Отговор

    До коментар #140 от "Браво първолаче":

    Ти още ли сучеш шмaткo !!

    Коментиран от #143

  • 143 Сучи спокойно

    1 3 Отговор

    До коментар #142 от "7633":

    мама ще ти прочете приказка!
  • 144 Аз съм

    0 8 Отговор

    До коментар #45 от "Някой си...":

    Ти пък откъде знаеш какви договори са подписали,сигурно имаш вътрешна инфо за сделките!!Брей много разбирачи от военна техника много нещо в тоя форум...
  • 145 ФААААААКТИЧЕСКИ ЛЪЖИ И ГЛУПОСТИ

    4 18 Отговор

    До коментар #141 от "фактите":

    СИ ДРАСКАЛ...... РАДАРИТЕ НА УШИТЕ ВИЖДА С ДВЕСТА КМ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛОНИАЛНИТЕ... КОЕТО ЗНАЧИ КАКВО.....

    Коментиран от #146

  • 146 ЗНАЧИ ЧЕ ЗА ТВА НЕ СМЕНЯТ ДА ВКАРАТ

    5 18 Отговор

    До коментар #145 от "ФААААААКТИЧЕСКИ ЛЪЖИ И ГЛУПОСТИ":

    ЕФКИ В БИТКАТА ЩОТ НЯМАТ НИИИИКАКЪВ ШАНС ИНАЧЕ ДО СЯ ОХОООО АКУ ЗНАЕХА ЧЕ Е ЕФКИТЕ СА ГОЛЯМА РАБОТА НЕБЕТО ЩЕШЕ ДА ГЪМЖИ ОТ КОЛОНИАЛНИТЕ ПИЛОТИ БЕЗ НИКОЙ ДА РАЗБЕРЕ ЩОТ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ СВАЛИ НОООО ЩОМ НЕБЕТО Е ЧИСТО ТИЯ СА ТРЕСАТ ОТ ШУБЕ И ЕФКИТЕ ША РЪЖДЯСЯТ И ПОСЛЕ ША НИ ГИ ПРОДАДЪТ КЪТ ЗА НОВИ...

    Коментиран от #147

  • 147 да си го кажем

    19 9 Отговор

    До коментар #146 от "ЗНАЧИ ЧЕ ЗА ТВА НЕ СМЕНЯТ ДА ВКАРАТ":

    Дечко,мълчи си по-добре и не се обаждай по теми които са ти непонятни.Русия откъм радари е още в миналия век.С тея ПЕСА радари дето ги използват не могат и нямат никакъв шанс да видят нито Ф-22 нито Ф-35.С други думи американските изтребители диктуват нещата във въздуха и колко време ще оцелее руското хвърчило зависи само от настроението на американския пилот.Дори не знам защо обсъждаме руските изтребители,като те са с 30-40 години назад от американските и дори не са конкуренция.Китайските,както и френския Рафал могат да се конкурират на САЩ,но руските е абсурдно..

    Коментиран от #149

  • 148 Варненец

    6 5 Отговор

    До коментар #110 от "време е за истината":

    Ти не си съвсем наред, ама защо точно тук трябва да го оповестяваш? Има си лекари, специалисти, потърси помощ :)
  • 149 Йо Несбьо

    2 11 Отговор

    До коментар #147 от "да си го кажем":

    Я, дай няколко думи за американските танкове!
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Хххх

    9 2 Отговор
    В статията общо взето се обяснява,че макар и Русия вече да е умряла авиационна и космическа държава то тя все още може да прави някакви изтребители които могат да летят,но не са заплаха

    Коментиран от #155

  • 152 стоян георгиев

    20 6 Отговор
    Су 35 е гола вода подобно на всички руски самолети.

    Коментиран от #166, #169

  • 153 Ной

    0 4 Отговор
    Вау, вот заклинание)
    Слава Гераниаму!?? Журнал
  • 154 Призракът на Киев 😉

    20 2 Отговор
    По-вероятно е да изплува крайцера Москва или да цъфнат налъмите на кремълския, мъртъв диктатор, вместо Русия да победи в тази война... 🤣🤣🤣Нито един руски фърчоплан няма предимство срещу F-16 защото те ще се използват предимно над украинска територия където руските щайги не смеят да припарят...
  • 155 Фактите говорят обратното

    3 20 Отговор

    До коментар #151 от "Хххх":

    Ако руските самолети бяха толкова зле, ако Русия не може да се защити, то до сега с нея да е станало, както с Югославия, Ирак, Либия или Газа.
    НО, щом НАТОто начело със САШ само лаят по медиите, хвърлят милиарди и стари железа, май не им се влиза в бой с Русия? Ако беше лесно, то вече цялата руска територия са е опоскана от тези чакали.

    Коментиран от #161

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Абсолютен лаiк си ти

    4 6 Отговор

    До коментар #34 от "Хахахаха":

    F-16 са еквивалент на Миг-29, демек маневрени самолети с малък обхват. Водят се фронтови изтребители именно заради малкия обхват, не защото са някаква потресаваща поразяваща сила. Су-35 има значително по-голям обхват, може да носи повече ракети и бомби и да стреля по цели от по-големи разстояния, защото радара му е по-добър. Су-35 е в категорията на нещо от сорта на F-15, тоест изтребители предназначени за постигане на тъй нреченото "въздушно превъзходство". За рапторите (F-22) не знам какви болни фантазии имаш, американците едва ли ще допуснат такива самолети да летят в толкова напечен регион. Вероятно помнят как сърбите ги посрамиха навремето, като свалиха супер-дупер-гига-стелта F-117.

    Коментиран от #170

  • 159 Мосфилм

    7 2 Отговор
    Тези още не са ги свалили от чертежната дъска и по стар Руски обичай започнаха да се надъхват и плашат Как ли разбраха че били по добри от Натовските самолети е въпрос за един милион Не рубли

    Коментиран от #160

  • 160 Глупости говориш

    2 7 Отговор

    До коментар #159 от "Мосфилм":

    СУ-35С са отдавна на въоръжение. Твоите Ф-ки са още чертежи. Ама нали знаеш? Който е риба, той се пържи.
  • 161 9988

    10 2 Отговор

    До коментар #155 от "Фактите говорят обратното":

    Пич руските самолети са точно толкова зле,а Русия не може да се защити.И не това НЕ означава,че някой трябва да я напада.Възможно най-глупавата реплика използва.Това да не ти е монополи бе пубер ? Русия колкото и да е слаба във военно отношение,то тя си остава ядрена държава.Освен това на кой и защо му е да напада Русия ? Кой ще хрантути после 140 милиона гърла ? Ти наясно ли си едно завладяване на Русия до каква бежанска криза ще доведе,какво дестабилизиране на региони ще стане,колко бунтовнически групировки ще се появят като хлебарки стил Ирак и Сирия,колко милиони жертви ще има и още и още...И всичко това за какво ? За да докаже единия,че е е по-силен от другия ?! Мисленето ти е на 15 годишен пубертет.На запад държавите живеят най-висок стандарт и устроен живот и ще му трябва на някой да рискува това,за да "превзема" една забравена от бога държава като Русия,която е последна дупка на кавала във всичко.Достатъчно е Русия да бъде държана на каишка както е в момента и под изолация.Друго не е нужно.

    Коментиран от #162, #164

  • 162 9988

    7 4 Отговор

    До коментар #161 от "9988":

    Такива държави паразити като Русия винаги ще има и това не може да се спре.
  • 163 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Пошьол

    1 1 Отговор
    Хахаха, но комент, останах без думи апят хахаха
  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Знайко

    1 1 Отговор

    До коментар #152 от "стоян георгиев":

    Хората печелят с него двугодишна война с целия свят, ти обясняваш как е леген , който не става за нищо?
    Някой се е объркал и вероятно трябва да си изкараш пръста от контакта и да върнеш в грозната реалност където Су-тата си летят на 150 метра и си стрелят и си завиват и се презареждат и пак се връщат.
    Кво стана е Н-лоу,нещо май нищо,а?
    Кво стана със сторм шадоу , дето почнаха докато си летят да заспиват и да падат където им свърщи горивото?
    Кой друг освен раша има ФАБ1500 с модул за насочване и планиране 56 км по права линия?
    Айде разправяйте си остарели вицове от виетнамската война докато се самоубиете от скука.
  • 170 Знайко

    1 1 Отговор

    До коментар #158 от "Абсолютен лаiк си ти":

    ...освен това Су-то може да лети с така наречената пределно ниска скорост и да си ръси, без да подминава целите.
    Даваха филмче за Су-34-двамата пилота са един до друг, но отзад има легло,тоалетна и дори микровълнова и в тази конфигурация с презареждане във въздуха не е ясно колко точно време може да прекара във въздуха.
    За боекомплекта да не говорим-има 4 конзоли повече от Ф-16 и още една голяма в тунела между двигателите, където сега закачат цирконите. Преди 3 месеца докладваха , че вече са пуснали циркон от височина 24000 м от Су-34, което ознаава , че към обсега на циркона , трябва да добавиш и обсега на Су-то и още няколко МАХ-а пурвоначална скорост
    Преди това имаха проблеми с теглото му , но явно вече са решени.
    Така че-вервайте кво ви пее западното радио!
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Канур":

    Миг 29 се използвал на фронта хахахах.Пич МИГ29 е един от най-големите провали в авиацията и на бойното поле има само загуби и нито една победа.Освен това като почти всеки руски изтребител и Миг29 изостанал на тема авионика
  • 174 ГОСТ

    0 0 Отговор
    Като са толкова безаналогови защо за две години още са до кривата круша
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания