Last news in Fakti

9 Декември, 2023 09:06 1 413 25

Хамас осъди ветото на САЩ върху резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Газа

  • израел-
  • сащ-
  • хамас-
  • оон-
  • резолюция

Съединените щати единствени се противопоставиха на документа

Хамас осъди ветото на САЩ върху резолюцията на ООН за прекратяване на огъня в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хамас осъди Съединените щати за решението им в петък да наложат вето на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която призоваваше за постоянно прекратяване на огъня във войната между Израел и Хамас, предаде Нюзуик.

„Остро осъждаме използването на вето от страна на Вашингтон срещу проекторезолюция в Съвета за сигурност, изискваща прекратяване на огъня в Газа. Смятаме това за неморална и нехуманна позиция, заяви Иззат ал Ришек, член на политическото бюро на Хамас.

Резолюцията призовава за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня и "незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници". САЩ бяха единствената държава, която наложи вето на резолюцията, докато 13 държави гласуваха в нейна полза, а Обединеното кралство се въздържа.

С ветото си САЩ на практика застанаха на страната на Израел в правото му да се защитава. Израел също така каза, че прекратяване на огъня преди Хамас да бъде отстранен от власт в ивицата Газа само би довело до повече конфликти в бъдеще. Настоящата война започна, след като Хамас и други фракции нападнаха Израел на 7 октомври.

„Възпрепятстването от страна на Америка на издаването на резолюция за прекратяване на огъня е пряко участие в окупацията и избиването на нашите хора, и извършването на нови кланета и етническо прочистване", допълни ал-Ришек.

Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд обясни позицията на страната си преди гласуването в петък.

„Хамас няма желание да има траен мир и решение с две държави", каза той. "По тази причина, докато Съединените щати силно подкрепят траен мир, в който и израелци, и палестинци могат да живеят в мир и сигурност, ние не подкрепяме призивите за незабавно прекратяване на огъня."

Международната неправителствена организация Human Rights Watch също осъди ветото на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    42 5 Отговор
    Е, пролипа си кои са агресорите в световен мащаб
  • 2 Демократ

    45 6 Отговор
    Писна ми от америка. Само войни, войни след войни
  • 3 Хасковски каунь

    43 6 Отговор
    Разбрахте кой е Демагог . Хем иска спиране на огъня, хем не дава.
    Световни Уроди!
  • 4 Май им викали

    33 5 Отговор
    хамериканци(агресори
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вовата съм

    28 3 Отговор
    Хахах, щеше да е супер учудващо Кравария да се съгласи да спре някъде война. Що да губят пари, те са даже на противното мнение - ако може още поне 5-6 места да пламнат, та да върви бизнеса
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 равенство

    24 4 Отговор
    Американските и Западните политици и техните "ценности" държат един народ в робство и окупация на собствената му земя! В 21-ви век! Независимо от всички резолюции на ООН за последните 60 години!
  • 10 Ааа

    18 2 Отговор
    В библията пише: "По делата ще ги познаете...", не по думите...
  • 11 Е как стават тези работи -

    17 2 Отговор
    "По тази причина, докато Съединените щати силно подкрепят траен мир, в който и израелци, и палестинци могат да живеят в мир и сигурност, ние не подкрепяме призивите за незабавно прекратяване на огъня." - хем искаме мир, хем сме против прекратяването на войната. Типичното американско двуличие. Хайде преди да напишете нещо, да си помислите дали подобно двуличие е случайно или...

    Коментиран от #21

  • 12 Пилотът Гошу

    5 1 Отговор
    То пък щото САЩ спазват резолюциите им така или иначе.... През крачола им е ...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Виж какво вземи та

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Руски тролчета":

    Се махни щото със простотията ти сиръенясъла освен че дразниш човек и не знаеш какво пишеш самият ти и защо изобщо пишеш във момента, насаждаш омраза и простотии, ти майни руските тролчета какво ще кажат за детето БОЕЦ И ГЕРОЙ!!! ами питай ционистките англосаксониски евреи защо по време на примирието застреляха 11 годишно дете палестинец във гърдите без причина, ето това е причината да въоръжават и децата на хамас което си е пълно право, понеже Нетаняху сам си призна че няма да подбира нито жени нито деца във една такава война
  • 16 Хъхъ

    4 5 Отговор
    Арабелите пак се правят на жертви !
    Кой влезна в чужда държава и започна избиването на невинни питам аз ? До кога престъпниците ще бъдат защитавани ? Хамас са виновниците тук и нямат никакво право да се оплакват ….

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Виж мойто момче

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хъхъ":

    Незмам на 12 ли си може би и на 9 годинки понеже не знаеш още историята и информацията която ти предоставят освен че е грешна си заседнал и по средата между 6,7 октомври докато вече сме 9 декември, ще ти дам един хубав съвет и полезен трик срещу безсънието, довечера миеш зъбките пиеш си чашката със катърско млекце пускаш си лека нощ и лягаш да спиш молейки се на хамас да не намерят такивата като теб

    Коментиран от #22

  • 21 Някой си...

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Е как стават тези работи -":

    Хмм, двуличие, казваш.. А спомняш ли си , когато Нбензя наложи ветонад почти същата такава резолю ция по повод нахлуването в Украйна.. май всеки мери със собствения си аршин, а?
  • 22 Да ти кажа..

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Виж мойто момче":

    Ти така ли правиш? Не поискани съвети си ги дръж за себе си. Айде бегай легай до бабата, и си приказвай с ковьорчето на стената..

    Коментиран от #23

  • 23 Не ми казвай

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Да ти кажа..":

    Какво да правя даже изобщо не ми пиши, светът гледа кой е прав и кой е крив цял свят протестира и осъжда израел, не ми давай нагон на онази работа та да не си идеш в израел на бързо, впрочем има организирани групировки който чакат на летището във българия такивата ционисти като теб който пътуват от тел авив и не смеят нещо да слязат във терминал 1 и терминал 2 аджаба защо ли хмм??
  • 24 Чудя се колко

    3 1 Отговор
    Животни (без евреите и техните слуги) има още които им вярват на тези дяволи които убиха милиони невинни хора по света и продължават да убиват ...?
  • 25 За новоизлюпените ционисти

    0 2 Отговор
    ще е добре първо да положат малко усилие и да се информират адекватно, а не да люпят семки из форумите! Като начало да гледат "Тантура" - документален филм с разкази на израелски ветерани от кланетата през 1948г, как заличават стотици палестински села и градове, разстрелват, изнасилват и горят хора. Гледайте бе, те сами си ги признават тези неща, даже се хвалят и нагло се хилят дъртите ционисти! Да не кажете пак, че някой друг ги говори тези неща за тях! След това може да се запознаете с Норман Финкелщайн, Гидеон Леви, Габор Мате и т.н. Всичките те и много други са евреи (някои бивши ционисти!) за които е важна истината, а не някаква модна пропагандна версия на историята.