Last news in Fakti

9 Декември, 2023 10:44 726 0

Върховният избирателен съд в Гватемала потвърди победата на Бернардо Аревало на изборите за президент

  • бернардо аревало-
  • гватемала-
  • избори

Според съда резултатите от вота са официални и не подлежат на промяна

Върховният избирателен съд в Гватемала потвърди победата на Бернардо Аревало на изборите за президент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният избирателен съд в Гватемала потвърди резултатите от президентските избори, произведени в страната и спечелени от Бернардо Аревало. Според съда резултатите от вота са официални и не подлежат на промяна. Това бе ново развитие в ситуацията в страната, след като преди това прокуратурата заяви, че резултатите от президентския вот трябва да бъдат анулирани заради предполагаеми нередности, извършени още на първия тур.

Аревало спечели президентските избори през август. Решението на прокуратурата да анулира този резултат породи веднага гнева на Организацията на американските държави, която определиха това като опит за държавен преврат.

"Резултатите са валидни, официални и не подлежат на промяна и избраните трябва да поемат функциите си през идния януари, иначе ще има нарушение на конституционния ред", каза Бланка Алфаро, председателка на Върховния избирателен съд. По този начин тя отговори на прокурорката Леонор Моралес, която заяви, че разследване на прокуратурата е показало, че има аномалии в изготвянето на заключителния протокол от преброяването на гласовете и че следователно изборите за президент, за вицепрезидент и за депутати не са валидни.

Върховният избирателен съд реагира бързо срещу прокурорското решение, откликвайки на призива на генералния секретариат на Организацията на американските държави, който прикани настоящия гватемалски президент Алехандро Джаматеи, Конституционният съд, Върховният съд и Конгресът на Гватемала да защитят гватемалските институции и конституционния ред срещу авторите на тази атака срещу тях и да запазят по този начин демокрацията в страната.

Секретариатът на базираната във Вашингтон Организация на американските държави, която наброява 35 членове, каза, че възприема прокурорското изявление относно резултатите от изборите, като поставяне под въпрос на конституционния ред в Гватемала, като нарушение на правовата държава и като нарушение на човешките права на гватемалския народ.

Самият Аревало също определи ситуацията като "абсурден, смешен и перверзен държавен преврат" и призова гватемалците да защитават енергично възможността да превърнат Гватемала в една нова държава.

Аревало спечели изборите през август за всеобща изненада, представяйки програма за борба с корупцията в страната. Той е подкрепян от САЩ и други западни страни, допълва Ройтерс.

В средата на ноември прокурори поискаха отнемане на имунитета на Аревало и на неговата вицепрезидентка Карин Ерера заради случай, свързан с окупацията от студенти на държавен университет от май 2022 г. до юни 2023 г., която според прокуратурата той насърчил. Други съдебни маневри позволиха пък да се забрани временно неговата политическа партия.

САЩ, ЕС и Организацията на американските държави остро разкритикуваха действията на прокуратурата срещу новоизбрания президент. В четвъртък Аревало оглави протест срещу корупцията, в който в столицата на Гватемала се включиха хиляди хора. Той призова за отстраняване на корумпираното ръководство на прокуратурата на Гватемала.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА