Last news in Fakti

9 Декември, 2023 13:00 2 471 6

Работят до припадък: какво е да си експресен куриер в Китай

  • куриер-
  • китай-
  • куриери-
  • работа-
  • бърнаут-
  • безработица

Безработицата в Китай нараства и все повече хора се хващат на нископлатена работа

Работят до припадък: какво е да си експресен куриер в Китай - 1
Снимка: Shutterstock

Така се прехранва и Оу Джиуан от Шанхай. Всъщност цяло чудо е, че той въобще успява да намери време, за да разговаря с нас. Защото му плащат за брой доставки, т.е. колкото повече адреси обслужи, толкова повече пари изкарва.

"Ставам в 5 часа сутринта и работя толкова, колкото мога - понякога и до 1 часа след полунощ", разказва той в репортаж на АРД.

В дни с намаления, като акцията "Singles Day", стресът се увеличава още повече. "Тогава имам до три пъти повече работа. Всички пратки трябва да достигнат клиента в деня на поръчката. В противен случай фирмата ме глобява." В замяна на това Оу Джиуан печели почти два пъти повече от обичайната заплата на експресните куриери, която е около 5500 юана на месец (малко над 700 евро). За Шанхай това не са много пари. В по-малките градове обаче човек донякъде може да се справи и с толкова.

Как се промени някогашната "работилница на света"

Когато Китай все още беше "работилницата на света" и се издържаше изключително от евтиното производство, мигрантският труд бе доминиращата тенденция. Стотици милиони се насочваха към градовете с техните фабрики, оставяйки само старците и децата в селата.

Но в Китай съществува и високотехнологично производство - дори и в отдалечени райони на страната. Появиха се обаче и новите проблеми. В момента това е предимно безработицата. Именно тя доведе и до възникването на нова класа - тази на експресните куриери. Оу Джиуан идва от провинция Хунан. "Преди бях готвач и имах малка фирма", обяснява той пред АРД. "По време на пандемията трябваше да се откажа от фирмата си. Ако имах възможност, щях да се върна към старата си работа."

84 милиона работят като куриери

Но тъкмо в това е и проблемът. Китайската икономика все още не се е възстановила от локдауните от времето на пандемията. Много китайци, дори и с добро образование, не могат да си намерят работа. Включително и завършилите университети. Затова те си търсят работа, за която не са необходими големи начални инвестиции. Шофьорите на експресни доставки имат нужда само от електрически скутер и мобилен телефон. Това е всичко. В страната 84 милиона души работят като експресни куриери - около 11% от всички служители. Броят им рязко се е увеличил в последните години, посочва АРД.

"Да сте чували куриер да почива?"

Оу Джиуан и колегите му се придвижват със своите скутери през уличния трафик не съвсем без риск. "Не можете да минавате на червено. Тъй като номерата ни са регистрирани, не желая да получа глоба", казва той. "В идеалния случай това е само временна работа за мен. Всички знаем, че икономиката не върви добре. Ако тя беше по-добре, нямаше да правя доставки", сякаш се оправдава мъжът. Това е тежка работа за малко пари. Самата тя не носи голямо признание. Да не говорим за стреса. "Чували ли сте някога за доставчик на експресни пратки в Шанхай, който да има почивка? Няма да чуете!", си отговаря сам Оу. И потегля към следващия адрес.

Автор: Астрид Фрейайзен (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Контравъпрос

    16 5 Отговор
    ДВ,по колко часа работят албанските строителни работници в Германия.А българите,които гледат стари немци.А румънците в немските кланници.Дан ке шьон з а отговорите.
  • 4 да де

    16 3 Отговор
    DW пак реве на чужди гробища все едно в цивилизованият запад не е същото.
  • 5 Съвет

    8 3 Отговор
    Преписаната пропаганда звучи по-лошо и от излюпената тук. Ако един сайт иска да го възприемат за новинарски,е добре да се пази и от двете.
  • 6 РЕАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Тръгнали китайските куриери да гледат. Що не погледнете българските куриери в Англия и Германия? Работят , като роби на други българи. В Германия писахте за една адвокатка, дето иска да обърне внимание на правителството за тази експлоатация. В Англия българи работят по минимум 10 часа на други българи при 100 лири надник. После сиромахът трябва да плаща от тези пари данък 20 процента .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания