Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Декември, 2023 16:39 4 971 41

Войната в Украйна: трудното завръщане от фронта

  • украйна-
  • русия-
  • фронт-
  • война-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • украинци

Ветераните от войната в Украйна стават все повече. Но дали успяват да намерят отново мястото си в цивилния живот?

Войната в Украйна: трудното завръщане от фронта - 1
Снимка: Facebook, Володимир Зеленський

За почти десет години руска агресия срещу Украйна стотици хиляди украинци бяха принудени да отидат на фронта. По официални данни преди пълномащабната инвазия близо 440 000 души са имали статут на ветерани от руско-украинската война. Сега броят им продължава да расте, а тези хора често имат както физически, така и психологически травми.

Завръщаш се от фронта, а после?

"Заръщането на ветерана към цивилния живот е сложен процес", казва Дмитро Мартиненко. Той е служил в армията първо през 2014-2015-а година, след това през 2017-а, а през 2022-а - отново. За първи път се сблъсква с трудностите на реинтеграцията през 2015-а година, когато получава т. нар. статут на участник в бойни действия. "Този социален статут предлагаше много възможности. А местните и държавните власти започнаха да въвеждат много добри програми за ветераните. Но за съжаление повечето от тях бяха фиктивни", казва Дмитро. Той дава за пример обещанието на властите да предоставят земя на военните, но като се стигнало дотам, се оказало, че земя няма.

"Преди да отида на война, работех в супермаркет. Възстановиха ме на работа без никакви проблеми, а след шест месеца дори ме повишиха. Но по-късно сам напуснах заради посттравматично стресово разстройство. То се проявяваше по следния начин: в края на работния ден, когато се прибирах към дома, се разплаквах и просто исках да умра", спомня си Дмитро. Ветеранът се обръща към психолози. "Те обаче не успяха да ми помогнат - спортът ми помогна да се справя", казва мъжът. Впоследствие той се присъединява към обществена организация, която помага на ветераните и семействата им.

На кого помага украинският фонд за ветерани

Украинският фонд за ветерани (УФВ) съществува от миналата година. Той се финансира от държавния бюджет, както и от украински и международни партньори. Фондът подкрепя проекти на обществени организации, работещи с ветерани, подпомага и бизнеса на ветерани и на техните семейства.

Досега са финансирани над 400 фирми на ветерани, казва пред ДВ Руслана Величко-Трифонюк от УФВ. Организацията разполага и с гореща телефонна линия, предоставя и безплатни правни консултации. Величко-Трифонюк разказва, че досега са били получени близо 20 000 обаждания.

Онлайн допитване показва, че един от най-големите проблеми на ветераните при връщането им към цивилния живот е заетостта. 42,5 процента от анкетираните се опасяват, че няма да могат да си намерят работа, когато се завърнат от войната.

Как фирмите се отнасят към ветераните

Олга Бандаривска, ръководителка на военния отдел на украинската агенция за набиране на персонал LobbyX, се надява, че сега ветераните няма да имат проблеми със заетостта. "Знам за случаи в миналото, когато специалисти по набиране на персонал са отхвърляли ветерани заради военния им опит - имали предубеждения във връзка с техния травматичен опит и непълното им психическо възстановяване", казва Бандаривска.

В днешно време работодателите са по-лоялни към ветераните и са готови да ги наемат, уверява тя. "В момента Украйна се нуждае от всякакви кадри - близо седем милиона души са напуснали страната заради войната. Ветераните, които се завръщат, не са много, но с течение на времето ще станат повече. Ето защо компаниите вече обучават сътрудниците си как да общуват с тях, какви въпроси могат да им бъдат задавани, как да им се поставят задачи", казва Бандаривска.

Как помагат гражданските организации

На ветераните помагат и редица обществени организации - като женското доброволческо движение "Ветеранка". Преди войната организацията се занимавала предимно със защита на правата на жените в армията и с насърчаване на жените военнослужащи да започнат собствен бизнес. Сега членките на движението помагат на фронтоваците: плетат маскировъчни мрежи, шият военни униформи.

Валентина, която е била снайперистка и се е върнала от фронта миналата година по здравословни причини, е сред активистките на "Ветеранка". "Шием униформи, изпълняваме и дизайнерски поръчки", разказва тя.

Валентина споделя, че ѝ е било трудно да се адаптира към цивилния живот. "По време на войната видях много страдания. А когато дойдох в Киев и установих, че хората се забавляват, отварят кафенета и ресторанти, се ядосах. Отначало останах вкъщи няколко седмици, чак след това намерих сили да изляза навън", споделя Валентина. В същото време тя се оплаква, че държавата не ѝ е осигурила психологическа помощ, а е платила само за физическо лечение.

Концепция за подкрепа на ветераните

Гражданските организации, които подпомагат ветерани, са разработили и Концепция за политиката за ветераните и техните семейства.

"В законодателството на Украйна няма установена системна политика за ветераните", обяснява Денис Султангалиев, представител на организацията на ветераните "Принцип". Концепцията за политика за ветераните и техните семейства има за цел да помогне за преодоляването на този пропуск. "Набелязахме редица ключови проблеми и потенциални решения, вече работим по тях", обяснява Султангалиев.

Ветеранът Дмитро Мартиненко се надява условията за реинтеграция на ветераните да се подобрят. "Но създаването на нещо на законодателно ниво е само 30 процента от работата. Останалото е да се намери бюджет и да се приложи на практика. Защото ние имаме много закони, но тяхното финансиране не е осигурено и те не работят", обобщава той.

Автор: Александър Куницкий


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Е,тези са късметлии

    44 7 Отговор
    Да се завърнат живи от войната.В пъти са повече тези,които се преселват скоропостижно при с в е ти Б а н д е р а
  • 3 Хаха

    41 6 Отговор
    Че се пенсионирате с тази Украйна , ей андрешковции 🤡
  • 4 Мдаа

    11 60 Отговор
    И в Русия се завръщат от фронта - убийци, изнасилвачи, канибали и др. ! Агент Кирил сигурно ще ги провъзнесе в светци на РПЦ , а другарите Путин и Лавров ще ги наградят с ордени !

    Коментиран от #20, #31

  • 5 за сеанси в окопите

    29 2 Отговор
    На ветераните помагат и редица обществени организации - като женското доброволческо движение "Ветеранка".
  • 6 Асдф

    7 30 Отговор
    Само захлебват от тази Украйна и после трият истината защото не е политкоректно да обидиш Путлер.
  • 7 Брендо

    45 6 Отговор
    Да се обърнат към "слугата на народа", нали той пожела да води война, ако не друго поне транкилванти може да им даде.

    Коментиран от #28

  • 8 Име

    38 3 Отговор
    Оня ден една украинка заседна на плажа със скъпа кола - би трябвало да е притеснена от войната - но - явно не е.

    Къде отиват милиардите - като ги няма по веригата.

    Явно като във Виетнамската война - няма никакво разбиране после.

    Коментиран от #11

  • 9 Земя няма

    25 5 Отговор
    Предоставена е вече на Блякрок, с тях се разберете.
  • 10 Куку

    33 5 Отговор
    Да би мирно седяло не би чудо видяло . БГ народна поговорка
  • 11 Гледах я тая по ТВ...!

    36 5 Отговор

    До коментар #8 от "Име":

    Голяма фитка,избиваща комплекси...!
    Със скъпарският си ,,Джагуар",тръгнала по плажа да се фука...!И как няма да затъне в пясъка...!Май големият процент украинци са такива...
  • 12 да да

    15 3 Отговор
    Да се изтрие О-семето......И
  • 13 да да

    31 4 Отговор
    Украйна няма бюджет..какви два лева..Тази война е чужда, дори и грам украински интереси не са на везната..
  • 14 Кичо

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Тва да не е ,мандра ве?! Какъв цивилен живот?! Докат не свърши вайната всички на фронте.
  • 15 Смех !

    21 4 Отговор
    Клоуна предлага раница с бело.Доставени от САЩ и Брендо за разпоредител😂Има и мобилен инхалатор от Бай Дън.

    Коментиран от #19, #23

  • 16 Рошав таралеж

    24 2 Отговор
    В последно време платените мис... ирки са предприели нова офанзива, да обясняват за плъховете в окопите, за инвалидите, за отказаните помощи и колко е виновна войната в Газа и за лошите републиканци. Абе... обръщат плавно палачинката.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Швейк

    4 12 Отговор

    До коментар #15 от "Смех !":

    По добре клоун, отколкото фюрер.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 От оня свят

    31 3 Отговор
    Войната в Украйна я "започна" Русия, но в същото време украински нацисти пускаха бомби над Донбас и Луганск, без да обявят война и направо върху населението, което не очакваше нещо подобно от времето на Пол Пот.
    Както Пот беше американска марионетка, която изби повече от 2,5 милиона камбоджанци за кеф, така и Всички нацисти взели властта в Украйна чрез преврат с помощта на Сащ, Англия и ЕС избиват руското население( такова е населението в руската област Украина, която никога не е била друга държава подобно на останалите републики) по заповед на същите тези Терористични Държави, имащи се за Златния Милиард( който ще бъде редуциран до около 50 милиона!

    Коментиран от #24, #34

  • 22 Редник

    25 3 Отговор
    Това за грижа към воювалите е добре. Но това, че близо 10 години са подложени на руска агресия е нагла лъжа. От 2014 до днес на украинска агресия са подложени украинските граждани, вече бивши, от Донбас. Факт...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Без коментар

    16 1 Отговор
    "обещанието на властите да предоставят земя на военните, но като се стигнало дотам, се оказало, че земя няма."

    Коментиран от #29

  • 26 Тъжно

    14 0 Отговор
    А близо милион украинци никога няма да се завърнат.
  • 27 ссср

    14 2 Отговор
    В България рософобите са си с психични отклонения без да са ходили на фронта.

    Коментиран от #30

  • 28 ХА ХА

    6 8 Отговор

    До коментар #7 от "Брендо":

    Тебе ако те нападнат руснаците кво ше направиш?
    Със сигурност ше се наведеш и ше им кажеш, здраствуйте братушки унодете мъ и после си земете квот ви требе. ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА и кой е жендъра А.

    Коментиран от #41

  • 29 ХА ХА

    6 7 Отговор

    До коментар #25 от "Без коментар":

    Тая блатна упорка отдавна не върви, в украинската конституция пише че чужди граждани нямат право да придобиват земя в украйна. Аре у лево.
  • 30 ХА ХА

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "ссср":

    Много си объркал русофобите с русофилите.
    А ти на кой фронт беше, битката за кофата ели битката за канафката?
  • 31 Паралели

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мдаа":

    За почти десет години фашистка Хунта на власт в Украйна, стотици хиляди украинци бяха принудени да отидат на фронта и да воюват срещу своите довчереашни руски братя за каузата на Атлантизма. Сега броят им продължава да расте, а тези хора често имат както физически, така и психологически травми.

    Коментиран от #32

  • 32 ХА ХА

    4 7 Отговор

    До коментар #31 от "Паралели":

    Украинците воюват за дедите си, уморени от ссср и сталин от глад и за свободата си от блатните хлебарки.

    Коментиран от #33

  • 33 Паралели

    10 2 Отговор

    До коментар #32 от "ХА ХА":

    И донбасци и лугангци воюват за земята на дедите си - исконно руска

    Коментиран от #35, #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 стоян георгиев

    4 6 Отговор

    До коментар #33 от "Паралели":

    Донбасци са в огромната си паст преселници от русия след избиването на украинците при гладомора.

    Коментиран от #36

  • 36 Паралели

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Не е вярно. Украйна и Финландия дълги години са били част от Руската империя. Точно като част от СССР към Украйна минават Крим и други територии, вече отдавна населени с руснаци

    Коментиран от #37

  • 37 ХА ХА

    0 5 Отговор

    До коментар #36 от "Паралели":

    Имаш много здраве от арменския поп. Няма такива понятия като русия и руснаци.
  • 38 ХА ХА

    0 5 Отговор

    До коментар #33 от "Паралели":

    Както казах няма руснаци с исконно тяхна земя, това са дръпнати викиниги и руси монголци, които първо се били а после съивали и съ появили некви "уж руснаци" там в блатата, които откраднали идентичността на киевска рус после си откраднали и азбука, после си откраднали и империя от европейците след това откраднали и територия от китай апо късно си откраднали и революция от франция, след това си откраднали газ51 от сащ а след всв решили да си откраднат и москвич403 от германия и много други. И те така векове наред само краднат. А последната кражба е путинмобила от англия.
  • 39 Не бе,

    0 0 Отговор
    Ми не е трудно, защото въобще не се завръщат. Нали ДВ?
  • 40 факт

    2 0 Отговор
    и България ограби тракийците
  • 41 Зигмунд Фройд

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "ХА ХА":

    При вас, децата на дъгата, кара-вара все до едно онождане се стига, ама това е проблем на ментално ниво, потърсете квалифицирана психиатрична помощ при психотерапевт, аз съм само психоаналитик и вече се произнесох.
Новини по държави: