Last news in Fakti

13 Декември, 2013 16:45 1 423 1

Атака на безпилотен самолет уби 17 души в Йемен

  • йемен-
  • безпилотен самолет-
  • ал кайда-
  • загинали

Въздушният удар е бил срещу сватбен конвой в южната част на страната

Атака на безпилотен самолет уби 17 души в Йемен - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Най-малко 17 души са  били убити при въздушен удар с безпилотен самолет срещу сватбен конвой в южната част на Йемен. В атаката са загинали предимно цивилни граждани, съобщиха местните власти в петък, цитирани от Ал Арабия.

Нападението е станало в района на град Рада в провинция Ал-Байда, известна крепост на „Ал-Кайда“. За някои от убитите се мята, че са членове на терористичната групировка, останалите са цивилни без връзка с джихадистите, съобщават властите.

Двама от убитите в миналото са били част от правителствения списък с издирвани лица, подозирани във връзки със световната терористична мрежа.

Една от ракетите директно е ударила кола, в която са пътували най-малко десет души. Друга ракета е паднала в близост до конвоя.

Американската армия призна, че  управлява всички безпилотни самолети в небето над Йемен като част от подкрепата, която оказва на правителството в борбата му срещу терористите от  „Ал Кайда”.  Въпреки това не коментира отделните удари.

Йемен е родното място на Осама бин Ладен и главна база на „Ал Кайда на Арабския полуостров” (АКАП), която САЩ счита за най-опасния клон на глобалната терористична мрежа.

Правозащитни организации твърдят, че нападенията на американски безпилотен самолет в Йемен всъщност са незаконни убийства.

Миналата седмица бе извършена атака срещу министерството на отбраната в Йемен в столицата Сана, в която също са участвали безпилотни самолета, съобщава Ал Арабия. Тогава загинаха най-малко 52 души, включително войници, цивилни граждани и чужденци.

Това бе най-смъртоносното нападение в Сана от май 2012 г., когато атентатор самоубиец се взриви по време на репетиция за военния парад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кондофри иванов

    0 0 Отговор
    Това вече не е ли геноцид, тия засенчиха и Хитлер вече.