Last news in Fakti

15 Декември, 2023 03:13 1 757 15

15 декември 1961 г. В Ерусалим нацистът Адолф Айхман е осъден на смърт

  • адолф айхман-
  • холокост-
  • избиване-
  • евреи-
  • ерусалим-
  • съд-
  • израел-
  • присъда

Светкавичната операция траяла само няколко секунди

На 15 декември 1961 г. след съдебен процес в Ерусалим нацистът Адолф Айхман е осъден на смърт. Той е един от главните организатори на Холокоста в Третия райх.

Адолф Айхман, най-голямото от пет деца, е роден на 19 март 1906 г. в калвинистко протестантско семейство в Солинген, Германия. Баща му е счетоводител, а майка му е домакиня.

По препоръка от семеен приятел и местен член на СС Ернст Калтенбрунер, Айхман се присъединява към австрийския клон на Нацистката партия на 1 април 1932 г. Членството му в СС е потвърдено седем месеца по-късно.

Полкът му е СС-Standarte 37, отговорен за охраната на партийната щаб-квартира в Линц и охраната на партийните говорители на митинги, които често стават насилствени. Айхман се занимава с партийни дейности в Линц през уикендите, докато продължава да работи за петролната компания в Залцбург.

Няколко месеца след идването на Хитлер на власт в Германия през януари 1933 г., Айхман губи работата си, поради съкращения в компанията. По това време Нацистката партия е забранена в Австрия. Тези събития са факторите за решението на Айхман да се прехвърли в Германия.

Постепенно Айхман се издига в нацистката йерархия, а началникът му Райнхард Хайдрих дори го нарича "специален експерт", който координира работата с полицейски служби за физическото "премахване" на евреите, както и разпорежданията с конфискуваното им имущество.

Като офицер от СС Карл Адолф Айхман, началник на Отдела по еврейските въпроси към Гестапо от 1941 до 1945 г., ръководи операциите по депортирането на милиони евреи в лагерите за унищожение.

В края на войната Айхман е арестуван и затворен в американски лагер за военнопленници, от който успява да избяга преди да бъде разпознат. Спасява се в Аржентина, където в продължение на десет години живее под името Рикардо Клемент, след което през 1960 г. е отвлечен от агенти на израелския Мосад и изправен на съд в Ерусалим.

Следите случайно отвеждат до Айхман

Всичко това се променя едва през 1958 година, когато Лотар Херман, един от оцелелите от Холокоста, случайно разпознава Айхман в Буенос Айрес, припомня "Дойче веле". Той информира своя приятел Фриц Бауер, прокурор в Германия, който на свой ред предава сведенията на израелските тайни служби Мосад. Оттам първоначално се съмняват, че лицето Рикардо Клемент действително е масовият убиец Адолф Айхман, но след различни проверки се уверяват, че това наистина е той.

В Буенос Айрес бившият оберщурмбанфюрер от СС Айхман живеел подчертано скромно, дори бедно, явно за да не буди подозрения за произхода си. Работел в един завод на „Мерцедес-Бенц“. Установено било, че поддържа връзки със стари свои другари-нацисти, също избягали в Аржентина.

След залавянето му Айхман признава, че през цялото време, докато бил в Аржентина, се страхувал именно от това - че израелците ще го открият и заловят. Управляващи кръгове в създадената след войната ФРГ явно са знаели дълги години преди отвличането на Айхман, че престъпникът се укрива в Аржентина, но не са предприемали нищо. По онова време на важни ръководни постове във ФРГ е имало редица бивши нацистки престъпници, а правителството в Бон се е опасявало, че Айхман може да ги издаде публично, ако бъде заловен.

Израел все пак решава да действа

Затова тогавашният германски главен прокурор Фриц Бауер, срещайки открита съпротива при издирването на Аайхман, се обръща за съдействие не към германското следствие, а към Израел. Там първоначално също били колебливи, но Бауер продължил да оказва натиск, докато не успял да убеди израелците, че Айхман може да се укрие.

Така се стига да сензационната акция на Мосад в Аржентина, след която Айхман е тайно прехвърлен в Израел. Съдебният процес срещу него завършва със смъртна присъда, която е изпълнена на 1 юни 1962 година.

Светкавичната операция траяла само няколко секунди. Заловеният Рикардо Клемент, под чието име се подвизавал бившият оберщурмбанфюрер от СС Адолф Айхман, не оказал никаква съпротива. Годината била 1960. Израелските тайни служби открили местонахождението на престъпника Айхман след като първоначално дълго време сякаш не проявявали интерес към него.

През пролетта на 1953-та Симон Визентал, един от най-активните ловци на бивши нацистки престъпници, отбелязва следното: „Израелците не се интересуват от Айхман, те са заети с битката за оцеляване, която водят срещу арабите. И американците нямат интерес - те пък са заети със Студената война срещу Съветския съюз.“


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 РЕАЛИСТ

    10 2 Отговор
    Доколкото си спомням, осъждането на Айхман на смърт е парадокс в правото. Израел не е имал смъртна присъда и гласуват за въвеждането ѝ със задна дата само за този случай и после веднага пак я отменят.
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    16 5 Отговор
    КАТО ГЛЕДАМ КАК ЕВРЕИТЕ ВОДЯТ СИНДЖИРИ С ГОЛИ АРАБИ , ПОДОБНО НА НЕМСКИТЕ НАЦИСТИ
    ......
    СИ МИСЛЯ ЧЕ ГОЛИТЕ ЕВРЕИ ЗАКАЧЕНИ НА СИНДЖИР
    ..... СА НОРМАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ В КОЕТО МОЖЕШ ДА ВЪЗПИТАВАШ ФАНАТИЦИ :))
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пешо

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "Говедар":

    Демократичнивт и еврейският свят е прекалено двуличен и лицвмерен...
  • 9 Павел пенев

    8 4 Отговор
    Много добре е работил.

    Коментиран от #14

  • 10 Ксаниба

    11 1 Отговор
    Скоро и хазарският нацист
  • 11 Герт Вилдерс

    3 0 Отговор
    Германия ще върне 1000 имами в Турция в следващите няколко години
  • 12 Историк

    2 2 Отговор
    Никога да не се забравя името на героя и борец за един свободен от паразити свят- Адолф Айхман!
    АДОЛФ АЙХМАН - ТУК!
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    "..........депортирането на милиони евреи в лагерите за унищожение"
    Кaквa само бeзcмиcлицa е написаното, дa прaтиш хoрa в лaгeри зa дa ги избивaш, чe тo мoжe дa ги избиeш и бeз дa ги прaщaш в лaгeри и дa прaвиш рaзхoди пo трaнcпoрт, oхрaнa, прeхрaнa и т.н.
  • 14 Павло Пеневчук,

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Павел пенев":

    а на процеса дали се е похвалил с отличната;-) си работа!!!?
  • 15 Говедар

    1 3 Отговор
    Тoва ги чака и poдните евpoaтлантици! Мислят си, че след като грабиха и разрушаваха трийсет години, ще им се размине като избягат по островите. Но ще ги ловим като плъхове и от съдебната зала директно в урановата мина!

    пс. братята Дълес също са били калвинисти, това е една от причините да потопят света в кървави войни водени от ФАЩ!

    Много обичате да триете а, страх ли ви е?