Last news in Fakti

17 Декември, 2023 03:13 983 7

17 декември 1903 г. Полетът на братя Райт ВИДЕО

  • авиация-
  • братя райт-
  • сащ-
  • полет

Успешен дебют на „Флайър - 1“

На 17 декември 1903 г. американските братя Райт осъществяват в рамките на един ден първите в историята успешни полети с конструирания от самите тях летателен апарат „Флайър-1“.

Изпитанието е извършено със самолета „Флайър – 1“. Той е пилотиран от Орвил. Самолетът се задържа във въздуха 12 секунди и изминава разстоянието от 37 метра. На следващия ден Уилбър прави второ изпитание, като този път самолетът остава в небето 59 секунди, а изминатият път е 250 метра.

Техните усилия да конструират първия самолет лесно могат да се нарекат аматьорски, но страстното им желание и всеотдайният им стремеж на всяка цена да конструират летателно устройство в крайна сметка ги отвежда до едно забележително постижение — първият пилотиран полет.

Уилбър и Орвил Райт са пионерите в авиацията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    Били Са Таланти
  • 2 хайдутин

    8 11 Отговор
    Ай ще им се не знае и на тези ,.... свърши се вече с възхищението от времето на соца към западната “цивилизация“ .По това време България току що е изпратила 500 ин годишните си османски “гости“,на които Русия най-любезно им каза да си тръгнат , а Западът вместо да помогне , спря Русия и от яд ни взе Македония и оряза границите на държавата ни . И сега за “благогодарност“ неморални и недостойни личности режат паметниците на Освободителите ни и целуват ръка на поробителите .

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Бай Благой

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "хайдутин":

    За комунистическото робство чувал ли си?

    Коментиран от #4

  • 4 хайдутин

    4 8 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Благой":

    Само престъпниците бяха поробени при комунистите , а сега са свободни и крадат народа и държавата безнаказано .

    Коментиран от #6

  • 5 Ко речи?

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "хайдутин":

    Не бъркай руски със съветски паметници, моля! Да не говорим, че всъщност ни е "освободил" трети украински фронт.
  • 6 Ко речи?

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "хайдутин":

    Какво престъпно има в това да не си съгласен с управляващите? Дали можеше да си кажеш мнението на жълтите павета, както сега всеки ден има такива?
  • 7 Легенда

    0 2 Отговор
    Баща им подарил една хвърчаща играчка като били малки. Много я харесвали и когато се счупила намерили начин да я ремонтират. Легендата е, че от там е тръгнала любовта им към летенето.