Last news in Fakti

12 Декември, 2023 09:45 1 902 14

Спешно затягане на коланите! Аржентина нервно очаква първите мерки за строги икономии

  • аржентина-
  • песо-
  • хавиер милей

Ако се съди по изявленията на Хавиер Милей от последните седмици, той може да обяви край на субсидиите в областта на енергетиката и на транспорта, съкращения в държавната администрация, мерки, ограничаващи и дори спиращи дейността на Централната банка

Спешно затягане на коланите! Аржентина нервно очаква първите мерки за строги икономии - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Аржентина очаква нервно днес първия пакет от мерки за строги икономии, които ще обяви новият президент Хавиер Милей, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на президентството Мануел Адорни.

Мерките по-точно ще бъдат формулирани от министъра на икономиката Луис Капуто, който едно време е бил част от либералното правителство на президента Маурисио Макри (2015-2019 г.) Засега подробности какви ще са тези мерки не са оповестени, но Милей заяви своя приоритет още в неделя, в първата си реч като държавен глава, а именно намаляване на бюджетния дефицит.

Ако се съди по изявленията на Милей от последните седмици, той може да обяви край на субсидиите в областта на енергетиката и на транспорта, съкращения в държавната администрация, мерки, ограничаващи и дори спиращи дейността на Централната банка. Милей може да обяви и мерки във връзка със стойността на песото, което сега е надценявано (400 песо за долар). Миналата седмица член на бъдещата администрация на новия президент спомена за желателен курс от 600-650 песо за долар.

Вчера на първото заседание на правителството си Милей обяви, че намалява наполовина броя на министерствата - от 18 на 9.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луис Капуто

    24 1 Отговор
    Там скоро преврат не е имало!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Селянин

    27 2 Отговор
    Голям "късмет" вадят народите от държавите избрали си клоун за президент.

    Коментиран от #10

  • 4 Жена

    24 2 Отговор
    Брей," сега е 400 песо за долар, а желателното е 600-650песо за долар". Абе, не съм спец, ама не трябва ли да се желае песото да е например поне 100-200 песо за долар? Тия ми обръщат представите🤐🤣. Май този ще оправи Аржентина, как Зелето Осрайна
  • 5 те вземаха евтини - петрол, газ, зърно п

    6 1 Отговор
    реди , а наркокартелите държат всичко . марадона колабира 6 пъти от кока и бяло . когато държавата е бедна не се харчи за отбрана , безброй паметници , т.е. изрханва се и се облича многолюдното население . военните на учения да си ходят . но и полезни неща да вършат - с пожарната, с фирмите за снегопочистване и клоносъбиране, саниране . купонната система и високите заплати на докторите и депутатите няма да помогнат в рецесията в бг . да .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гошо

    6 3 Отговор
    Щем не щем на нас също ще ни се наложи да правим това
  • 8 Навалний

    2 1 Отговор
    Петото на черно е 1000 вчера.
  • 9 От страни

    7 2 Отговор
    Кво затягане на коланите??? Като му гледам клиповете от избирателната направо съм шаш. Една дъска с лепенки и на лепенките написани названията на министерствата " на здравеопазване" "на просвет" и т.н. И тоя върви край дъската и казва че при него такива работи неа да има и откъсва листчетата и ги хвърля. Тоя явно са го изпоапали урите та сега май Аржентина отива на зле. А кат о му гледам изявите си е направо луд за връзване.
  • 10 От страни

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Селянин":

    Писах тия дни поговорка и не помнех чия е и кой го е казал ама отидох да проверя и се оказа че е китайска а казал го е Мао Дзе Дун. "Когато в джунглата няма тигър царя на зверовете става маймуната".
  • 11 мда

    6 1 Отговор
    Ще затягат коланите докато спрат да дишат.
  • 12 В Аржентина

    10 2 Отговор
    до една година очаквайте нова революция!Там не са като нас,няма да търпят джендъри и соросоиди!
  • 13 Олга

    12 1 Отговор
    Мерките му сигурно съобщава дух на починалото му куче.Който не знае: той има редовна връзка с кучето си чрез ветеринарен медиум. А сега кажете как ще тръгнат нещата в Аржентина с побъркан президент.Затягане на колани малкото зло той да не накара народа да се обеси
  • 14 ТОА СМЕШНИК

    0 0 Отговор
    МАЙ ЩЕ СИ ГО ИЗПРОСИ
    АРЖЕНТИНА ПЕРЛАТА НА ЮЖНА АМЕРИКА БУЕНОС АЙРЕС НОВИЯТ ПАРИЖ ДЪРЖАВА КОЯТО ИМА ВСИЧКО АМА НАИСТИНА ВСИЧКО ОСВЕН ЕДНО СЪЩОТО КАТО НАС
    НЯМА ЕДИНЕН НАРОД И СА БЕДНИ И ГИ КРАДАТ И ТАКИВА КРЕТЕНИ КАТО ТОЯ СА ИМ ПРЕЗИДЕНТИ
Новини по държави: