Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Декември, 2023 14:03 5 153 77

Контранастъплението се провали! Вашингтон и Киев разработват нова военна стратегия

  • сащ-
  • украйна-
  • лойд остин-
  • володимир зеленски-
  • русия

Ако Конгресът не успее да постигне съгласие за помощ за Украйна сега, това ще трябва да стане след коледните празници, които ще продължат от 14 декември до 9 януари

Контранастъплението се провали! Вашингтон и Киев разработват нова военна стратегия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пентагонът ще изпрати генерал-лейтенант Антонио Агуто в Киев, за да разработи нова военна стратегия, пише The New York Times, позовавайки се на американски и украински служители.

"Американските и украинските военни лидери търсят нова стратегия, която да започнат да прилагат през следващата година, за да съживят шансовете на Киев“, се казва в материала.

Военният лидер ще пристигне от Германия, както се очаква, и ще остане в Украйна за дълго време. Така той ще може да дава по-подробни съвети на командването на въоръжените сили на Украйна. Но присъствието на Агуто в Киев може да бъде стъпка към изоставяне на постоянното разполагане на военни съветници в Украйна.

Според източници на изданието американски и украински съветници се надяват да уточнят детайлите на новата стратегия по време на военните учения, планирани за януари във Висбаден, Германия. Докато украинската страна се застъпва за офанзива с надеждата да привлече глобалното внимание, американските съветници насърчават по-сдържан вариант, който включва задържане на съществуваща територия и изграждане на сили за една година. Изданието твърди, че целта на тази стратегия ще бъде създаването на значителна сила, с която Русия "ще трябва да се съобразява и да влезе в смислени преговори в края на 2024 г. или още през 2025 г.“

По-рано през декември украинският министър на отбраната Рустем Умеров обсъди с ръководителя на Пентагона Лойд Остин "стратегическите цели“ и оперативния план на Украйна за 2024 г. Страните обсъдиха също съвместно сътрудничество в областта на отбраната, привличане на инвестиции във военно-промишления комплекс, укрепване на противовъздушната отбрана и активизиране на изграждането на укрепителни съоръжения. Самият Умеров твърди, че неговото ведомство все пак има план за военни действия за 2024 г.

В същото време много републиканци в Конгреса на САЩ отказаха да подкрепят допълнителни разходи за Украйна, докато не видят нова стратегия, се казва в статията. По-рано Държавният департамент предупреди, че Съединените щати са стигнали "дъното на бурето“ в способността си да помогнат на Киев с оръжие.

Някои от събеседниците на изданието изразиха опасения, че през 2024 г. конфликтът ще се превърне в продължителна конфронтация. Някои в своите прогнози сравняват следващата година с 1916 г., която става най-кръвопролитната година в Първата световна война.

Президентът Джо Байдън през есента поиска около 106 милиарда долара за помощ за Украйна и Израел, както и за действия в Азиатско-Тихоокеанския регион, но не получи категорична подкрепа в Конгреса.

Искането трябва да бъде одобрено и от двете камари. В същото време републиканците заявиха, че няма да подкрепят отпускането на средства за Киев, докато Белият дом не промени подхода си към защитата на границата на САЩ.

В резултат на това Камарата на представителите, в която мнозинството принадлежи на членовете на Републиканската партия, гласува за отпускане на помощ само за Тел Авив, но Сенатът, който се контролира от демократите, блокира това решение.

Ако Конгресът не успее да постигне съгласие за помощ за Украйна сега, това ще трябва да стане след коледните празници, които ще продължат от 14 декември до 9 януари.

Междувременно парите, отпуснати по-рано за властите в Киев, се изчерпват, признаха от американската администрация, така че изпращаните оръжейни пакети намаляват.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум

    120 11 Отговор
    Каква стратегия, хората вече избори организират,докато зеления ходи на просия. Може и за нещо друго да ходи,ама само той си знае.

    Коментиран от #29

  • 2 да де

    121 8 Отговор
    Стратегията е ясна до последният украинец което всъщност като, че ли вече не е чак толкова неизпълнимо

    Коментиран от #65

  • 3 Анонимен

    81 5 Отговор
    И почвам да се смея
  • 4 ЕВРОНЮЗ

    83 5 Отговор
    А........ ЩО ТЪЙ... НАЛИ НИКОЙ НЕ УЧАСТВА ДИРЕКТНО. САМО ИЗПРАЩАМЕ ХУМАНИТАРНА ПОМОЩ.... И ДА НЕ ПРАВИМ ПРАЗНИ КУРСОВЕ НАВРЪЩАНЕ ЩЕ ВЗЕМЕМ МАЛКО ЧЕРНИ ЧУВАЛИ ДА ОПРАВДАЕМ ПЪТЯ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ами

    19 116 Отговор
    И сто контранастъпления да се провалят, сто и първото ще успее, защото Украйна няма друг избор освен победа.

    Коментиран от #55

  • 7 Ама сериозно ли?

    83 8 Отговор
    То много хора от месеци говорят за този провал, дори в бившето обкръжение на Еленски. Здравомислещите хора в Украйна са обзети от мрачна депресия, доколкото мога да преценя от различни канали в ЮТюб. Еленски първо трябва да отмени указа, с който забранява воденето на преговори с Русия, а после да се разкара вдън земя и да остави някой с грам мозък в главата да оправи бакиите, които той и корупционната му клика забъркаха. Гледах клипчета с украински войници, които му се точат, ама са поставили заградителни отряди, които първо ще убият тях.

    Коментиран от #15

  • 8 Трол

    84 7 Отговор
    Новата стратегия ще е като старата, само че ще е нова.
  • 9 БСТ

    53 6 Отговор
    На Агуто ще му кацне някоя ракета на главата !
  • 10 Друго мнение

    14 87 Отговор
    Всичко върви строго по внимателно обмислен план - чрез ръцете на абсолютния военнопрестъпник и психологично болен Путин втора година безжалостно се избива православното население на Русия и Украйна. Вече над 600 хиляди млади мъже са загинали, не в битка срещу Запада, а помежду си. Конфликтът ще бъде нарочно държан в баланс още дълго - до пълната демографска катастрофа на двете държави.

    Коментиран от #13

  • 11 ....

    12 58 Отговор
    Представяш ли си някой преди две години да ти беше казал, че днес ще коментираме провала на украинското контранастъпление, който се изразява в това, че настъпват по-бавно от очакваното! Дай Боже всекекиму такива провали!
  • 12 КОЗЯТА ПЪТЕКА

    91 4 Отговор
    Американски генерал ще разработва окраинската военна ктратегия - вече даже и не се крият. Време е Путин да започне да въоръжава и организира мексиканските картели, за да си върнат Тексас.
  • 13 Трол

    46 4 Отговор

    До коментар #10 от "Друго мнение":

    Забравил сте да добавите Зеленски като национален герой във Вашето мнение.
  • 14 Нов бърдУк

    55 7 Отговор
    със стари к.0.р✓и.

    Окупирана , зависима, полегнала и недемократична държава е 0$.райна. Това сте написали
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 хихи®

    61 5 Отговор
    нова военна стратегия - Реконтранастъпление
    в посока Киев....

    Коментиран от #70

  • 17 Хасковски каунь

    50 4 Отговор
    Трябва ощедупене др.Тагарев.
  • 18 Русофил

    10 56 Отговор
    Контранастъплението се провали, но русията я засилиха към разпада.
  • 19 НОВА ЛЪЖА

    39 4 Отговор
    зИленски съм.
    МНОГО ХУБАВИ РЕСТОРАНТИ ПОСЕЩАВАМ В НЮ ЙОРК
  • 20 Що спорите

    16 1 Отговор

    До коментар #15 от "Вашето Мнение":

    Като сте на едно мнение.
  • 21 Хохо Бохо

    24 7 Отговор
    За по реалистично врагът ще го играе Русия на учението във Висбаден догодина.
  • 22 ха ха

    26 65 Отговор
    Нищо не се е провалило. Русите вече имат над 400 хил войници в Украйна. В началото на осирацията бяха 120-150 хиляди. Флотът им е практически изгонен от Черно море. Преустройват икономиката си на военна основа - 10% от бюджета за военни цели. Увеличават броя на мобилизирани и могилизирани.

    Украйна и Западът трябва да се подготвят за продължителен конфликт, който да срине Русия икономически.

    Коментиран от #74

  • 23 А стига , бе !

    52 16 Отговор
    Нови англосаксонски експерименти на украински гръб . Украинците няма ли на края да се осъзнаят и да пометат киевската еврейска хунта ? Какво е това търпение , бе ?
  • 24 Американски Пай

    41 21 Отговор
    Новата стратегия ще е още по-проста от досегашната проста като американски фордЪ стратегия. Жени, ученици и старци ще бъдат изпратени да разминират минните полета пред американските танкове и нацистки батове. Ако успеят да се върнат добре, ако не успеят - още по-добре. Месото в украйна е без парЕ. Слава Америка 😆😆😆
  • 25 БеГемот

    26 40 Отговор
    Чувал съм ,че руската армия е най добрата.....от Рюрик насам... поне...няма блицкриг,няма въздушно превъзходство...търпение и нечовешка издръжливост ...и винаги стига до Париж или Берлин...

    Коментиран от #28, #30

  • 26 Експерт

    30 64 Отговор
    Контранастъплението постигна максимума с тези оръжия които имаше Украйна... Страхливите ватници бяха минирали всеки квадратен метър и затова нямаше смисъл да се дават излишни жертви от украинците... Сега идва ред на Ф-16 и на ракетите ATACMS с касетъчните заряди и далекобойност до 300 километра... Касапницата за руския башибозук е гарантирана...

    Коментиран от #33, #47

  • 27 И какво се получава?

    29 42 Отговор
    Бъдещето и живота на Втарая непабедимая зависи от САЩ.Кскто винаги е било.
    Киев за три дня
  • 28 Този път няма да чуеш подобна

    30 7 Отговор

    До коментар #25 от "БеГемот":

    глупост...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Сметнах, сметах.

    24 28 Отговор

    До коментар #25 от "БеГемот":

    Вече трябваше да са в околностите на Вашингтон.

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пурко

    29 12 Отговор
    Новата стратегия явно е да обърнат г.з на руснаците.
  • 33 стоян георгиев

    10 30 Отговор

    До коментар #26 от "Експерт":

    Експерт си май само по об уизване на тоал.чинии.

    Коментиран от #34

  • 34 позна

    30 4 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Чистя ги от гoвнa като теб... 😂
  • 35 Експерт

    17 41 Отговор
    По-вероятно е да изплува крайцера Москва отколкото Русия да спечели тази война срещу Украйна и цивилизования свят.

    Коментиран от #38, #42, #52

  • 36 123

    48 7 Отговор
    Който се е зайграл срещу Русия, му е било за последно, на всеки. Евроатлантически скопени бастуни

    Коментиран от #50

  • 37 681

    20 2 Отговор
    Пуснетете транитата най отпред с дупита напред
  • 38 681

    13 2 Отговор

    До коментар #35 от "Експерт":

    Муахаха
  • 39 ГОЛЕМ ПРОБЛЕМ

    40 6 Отговор
    Дали като спрат траншовете за окраина, ще спрат и малките траншове за козята групичка от този форум?
  • 40 лъжат много

    12 29 Отговор
    Преписаното от фокус е руска пропаганда.Балсам за подвизаващите се тук множество червенокопейки.

    Коментиран от #56

  • 41 Германски експерт

    29 4 Отговор
    Ама тя стратегията е измислена, бе!
    На колесниците!!!
  • 42 Еййй

    12 4 Отговор

    До коментар #35 от "Експерт":

    Хуморист такъв!!! 😅🤣😂🤣😅🤣😂🤣😅
  • 43 Ден

    28 6 Отговор
    нещо не ги видяхме абрамсите на фронта хвана ги шубе ,измиления пейтриът стана на парчета хахахах голям срам за хамериканците

    Коментиран от #48

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Украйна от колониална власт

    25 5 Отговор
    като България и ЕС минава на пряко американско управление
  • 46 Нова латино кока

    7 6 Отговор
    Зеления заяви 61 тона, вероятно за да с(Т)имулира ново настъпление по линията Москва - Техеран - Пекин - Пхенян
  • 47 Чебурашка

    25 2 Отговор

    До коментар #26 от "Експерт":

    А освен мините и едни лоши храсти и една лоша кал, а да не говорим за птички те, дето чуруликат и не оставят горките укри да спят нощем!!!
    Ужас!!!
  • 48 копейко

    8 5 Отговор

    До коментар #43 от "Ден":

    Ти на фронта ли си,та да ги видиш.?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тъй, тъй е било, но

    13 4 Отговор

    До коментар #36 от "123":

    не всеки път... Това ясно ли ти е? Винаги има първи път... 😜
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 реру

    7 18 Отговор

    До коментар #35 от "Експерт":

    Ще те пратим теб,юнга на крайцера Москва,русалки да те ослужват.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Факт

    14 5 Отговор
    Пари и оръжие вече нямаме.Изпращаме съветници!Демек-поздрав по радиото.
  • 55 Боцу банкянски

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ами":

    Още от следващото такива ентусиасти като теб в окопа, да помагат на братска укрина! От там ще транслираш ежесекундни възхвали за бандера и ще дрънкате вагнер на китарката вечер на фосфоро пламъче. Еееех фронт фашистки, романтика, нали?
  • 56 хихихихихи

    9 4 Отговор

    До коментар #40 от "лъжат много":

    Тогава ти ни разкажи за контранаступа!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Споко русофили!

    9 16 Отговор
    Не се притеснявайте за Украйна, а за любимата ви, фашистка Русия!
  • 59 Че си и неграмотен😂😂😂

    12 2 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    Я марш обратно в тоалетната чиния!
  • 60 Капитан Врунгел

    6 0 Отговор
    Търся си работа на украински кораб.
  • 61 Умирам от смях

    17 1 Отговор
    Генерал Съби днес по БНР каза, че догодина Украйна ще спечели. Русия само С. Корея и Иран я спасили от това укрите да стигнат Владивосток. Явно С. Корея и Иран са по-силни военно от всичките западни страни подстрекаващи украйна към самоубийство.
  • 62 херодот

    1 2 Отговор
    АВИАЦИЯ !!!
  • 63 Възмутен

    15 1 Отговор
    Нямат никаква жал към обикновеният украински войник. Кога ще свърши това братоубийство? . Зеленски и компания са затънали в реки от кръв ,но не спират да пращат сънародниците си на смърт.
  • 64 БайДанчо

    12 2 Отговор
    Контранастъплението се провали!
    Вашингтон и Киев разработват нова военна стратегия:
    Позорна и пълна безусловна капитулация!
  • 65 Калпазанин

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Само идиотите още не могат да го разберат, барабар с Ес
  • 66 джо

    9 1 Отговор
    Видяхме им мърлявите стратегии.Сума ти укри се изпариха
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Джамбaза

    9 2 Отговор
    Защо говорят за 2024?
    Украинската армия бяга от фронта още сега.
    До края на годината Зе ще напише документ, който ще сложи край на войната.
    Подписването ще е в Беларус.

    Коментиран от #73

  • 69 ЧуждОпит

    2 0 Отговор
    Генералът може да ползва съветския опит, метод на тройното двойно П. Посмукал Палцам, Погледел на Потолог, Поплил на Полу и записал новата американска тактика на победу.
  • 70 Алексбг

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "хихи®":

    Контра настъплението в леглото на баба ти ( хи хи)!...
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Алексбг

    2 7 Отговор
    Шефът на американския генщаб на армията Лойд Остин ,го каза ,кратко и ясно : " Няма никога да изостави Украйна.Тези ,които мислят по друг начин ,се лъжат ! "Нека русофилчетато ,отрезвеят
  • 73 Алексбг

    0 3 Отговор

    До коментар #68 от "Джамбaза":

    Джамбаз...глупчо ! До края на годината майка ти може да забременее с още едно идиот че ,въпреки,че и е спрял цикъла .Не вярваш ли?
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Българин

    7 0 Отговор
    Вашингтонските наркомани и фашиска Украина харварска измет разработиха нова стратегия . Зарязват главите в пясъка и чакат Кадиров и даги кращават
  • 76 дядо поп

    6 0 Отговор
    Най печелившата стратегия и за воюващите и за света ще е Украйна да развее белия байряк! Всичко друго е неведение и глупост человеческая!
  • 77 ЗА НОВА СТРАТЕГИЯ ? ЗАБЛУДИ !!

    4 0 Отговор
    КАК ДА ПРЕДИЗВИКАТЕ ТСВ , ИЛИ ОЩЕ ТРЕПАНЕ ДО ПОСЛЕДНИЯ УК . ЗА ДРУГО АКО СИ МИСЛИТЕ ,Е НЕМА ДА СЕ СЛУЧИ.
    ПОРЕДНИТЕ ЗАБЛУДИ ЗА УКРОРОБИТЕ ДА ГИ НАХЪСВАТ ДА УМИРАТ НА ФРОНТА . ПРОДЪЛЖАВА ПОДДЪРЖАНЕТО НА ФИКС ИДЕЯТА ГОСПОДАРСКА ЗА ПОБЕДА НА УКРИТЕ. СТИМУЛ ЗА НЕВЕЖИТЕ ,ПРИМАМКА ,УЛОВКА ЗА НЕЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ОТИДАТ НА ФРОНТА.!!!
    ОЧАКВАМЕ ОЛЕНА НА ЗЕЛЕТО ДА ОТИДЕ НА ФРОНТА И ЗАРДНО С ДРУГИТЕ ЖЕНИ БОРЦИ, И ДА СЕ БОРИ С ВРАГА . ПАТРИОТИЗМА КОЙТО Я ТРЕСЕ , ОЧАКВАМЕ ДА Я ВИДИМ ТАМ.
Новини по държави: