Last news in Fakti

12 Декември, 2023 17:15 1 237 35

Войната в Газа превърна децата в сираци

  • газа-
  • деца-
  • сираци-
  • семейства-
  • война-
  • израел-
  • хамас

"Има толкова, толкова много деца, които са загубили и двамата си родители, но по-лошото е, че са загубили цели семейства"

Войната в Газа превърна децата в сираци - 1
Снимка: Shutterstock

Играейки си с кукли на болнично легло в Газа, с гипсиран крак и белези по лицето, 10-годишната Разан Шабат не знае, че майка ѝ, баща ѝ и братята и сестрите ѝ са били убити при удара, който я е ранил.

Малкото момиче е едно от нарастващия брой деца в Газа, които са загубили и двамата си родители, а в някои случаи и целите си семейства, във войната между Израел и Хамас, и за които се грижат далечни роднини, приятели или дори непознати, предаде Ройтерс.

"Това момиче не знае, че е загубило семейството си и сега ние сме отговорни за нея", каза Раджаа ал Джару, която е омъжена за чичо на Разан и сега се грижи за момичето в болницата за мъченици "Ал Акса" в Дейр ал Балах, централна Газа..

Усмивката ѝ изчезнала, когато я попитали какво ѝ липсва най-много в болницата.

"Липсва ми семейството ми. Липсва ми да ги виждам", каза тя, внезапно тъжна и сериозна.

Левият ѝ крак лежеше на леглото, обвит отгоре надолу в гипс.

"Претърпях операция на крака, той беше счупен. И както виждате на челото ми има рана, направиха ми четири операции на черепа, но слава Богу, добре съм и слава Богу, оправям се", каза тя.

Юнис ал Айла, лекар, занимаващ се с грижите за Разан, каза, че тя и много други деца са били доведени в болницата сами.

"Много деца, които идват в болницата за мъченици "Ал Акса", не знаем имената им. Пишем "неизвестно" във входните им файлове, докато един от роднините им не дойде и не ги разпознае", каза той.

Джеймс Елдър, главен говорител на УНИЦЕФ, агенцията на ООН за децата, заяви, че е трудно да се определи колко деца в Газа сега са сираци поради огромния брой убити хора и отчайващите условия на място.

"Има толкова, толкова много деца, които са загубили и двамата си родители, но по-лошото е, че са загубили цели семейства", каза той.

Роднините или съседите обикновено пристъпват напред, за да се грижат за осиротели деца, въпреки че имаше толкова крайни случаи, че никой не беше жив, за да го направи, каза той.

"Срещал съм деца, обикновено в болници, защото са били ранени, когато домът им е бил ударен, загубили са майка си, баща си, бабите и дядовците си, лели и чичовци, братя и сестри, всички.

"Когато едно дете е последният оцелял член на семейството, тогава имате истински проблем."

Войната беше предизвикана от бойци на "Хамас", които вилняха в южната част на Израел на 7 октомври, убивайки 1200 души, включително бебета и деца, и отвличайки 240 души от всички възрасти, за да ги държат като заложници в Газа, според Израел.

Обещавайки да унищожи Хамас, Израел отговори с военна атака и пълна обсада на гъсто населената ивица, при която загинаха повече от 18 000 души, повечето от които жени и деца, според здравното министерство в Газа.

Джема Конъл, хуманитарна работничка на ООН, посещаваща болницата в Дейр ал Балах, приклекна, за да разговаря с младо момиче, седнало на пода с превързани крака, държейки частично надут син балон в едната ръка и пакет сладкиши в другата. Момичето изглеждаше замаяно и не отговори.

Конъл каза, че е срещнала много травматизирани деца, които са били ранени, гладни, уплашени и в много случаи опечалени.

"Много от тях са виждали как техните братя и сестри умират, родителите им умират", каза тя, говорейки в телефонно интервю в понеделник, отделно от посещението си в болницата.

"Вчера срещнах младо момиче на около четири години, което не можеше да говори заради това, което беше видяло. Тя дори не можеше да каже името си. Очите ѝ бяха широки като на елен пред фарове... Така изглеждат децата в Газа."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слово пацана за НРБ русофил

    10 1 Отговор
    Винаги, преди да направя нещо, се питам: как би постъпил Васил Левски, ако беше на мое място?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 00001

    7 19 Отговор
    Монетата има две страни, кой първи започна да избива, отвлича и изтезава невинни хора?
    Каквото са си търсили това са си и намерили за тези които сега се оплакват.

    Коментиран от #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 руzcлямски плъх

    3 7 Отговор

    До коментар #4 от "Прогноза":

    научи ли се са плуваш
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Късопишковците от ХънъанЪ

    1 0 Отговор
    Са най-жалките имитации на Човешки Същества
  • 11 Сила

    6 6 Отговор
    Дечица главорезчета, в името на ПОРОКА.......
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 АУУУУУ

    6 14 Отговор
    СИРАЧЕТА ОТ РОДИТЕЛИ ,ЧЛЕНОВЕ НА ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАТАТА ЗА ТЕРОРИСТИЧНА ГРУПИРОВКА ХАМАС 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гошо мексиканеца

    5 6 Отговор
    Мъчно ми е за украинските и руските деца.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Опааа

    9 2 Отговор
    Така ли бе мисиркииии?!? А защо тогава защитавате ционистите??? И не само сираци! Десетки хиляди деца бяха убити от фашистите-ционисти! А вие мълчите! Деца нямате ли бе мисиркииии?!?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Калпазанин

    8 4 Отговор
    Войната в Газа показа че този свят е несправедлив, и то благодарение на англосаксиите подкрепящи да има такава "държава" показа че човеците вече не са човеци. И кои деца превърна в сираци онези избитите ли?

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Прогноза":

    ⚠️⚠️⚠️ Взели сте ми думите от устата,тези сираци са 356370987загубили обичта към този свят, защото няКОЙ е отнел "живота" им на този свят и те вече го ненавиждат, а търсят спасение в отвъдния, страшни времена ги очакват няКОЙ хора!!!!

    ⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️⚠️
  • 22 Име

    1 8 Отговор
    Ами - цинизмът е пълен - затова в армията се слагат съвсем млади войничета, които - да нямат после тежки спомени и т.н.

    Армиите по всички държави имат психология, напр. - за убит на границата - даваха - отпуск, не знам какво е помагало. Имат досиета на лабилните, но основното е - че не могат да изпратят възрастни мъже - които знаят - че убиват деца.

    Механизмът е зловещ, но то - и възрастен да убиеш е гадно - впрочем в България нямаме от 100 години война и наши войници не са участвали повече от 100 години - може би - доброволци? но - сме се разминали с кошмарите.

    Единият от пилотите на Атомната бомба е полудял - след бомбите на Хирошима и Нагасаки. Аз съм чувал реално от очевидци - какво е адът, при това от - мъж 2 метра висок, тоест - мъж - както и да е.

    Но - това е войната - сега - Израел трябва да довърши, максимално бързо, което е започнато - дори с риск - да ги изключат от всякакви ООН-та, няма как - това са терористи срещу тях.

    Логически - няма да имат втори шанс да изчистят нещата.
  • 23 ...

    7 3 Отговор
    Да отиде и да благодари на ХАМАС които нападнаха Израел и продължават да се крият зад такива като нея и родителите и вместо да излязат пред тях и да ги защитят с телата си.
  • 24 О...

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Калпазанин":

    Точно обратното е, войната показва , че все още има хора и държави със здрав разум, които са готови да изкореняват злото дори ако се налага с методите с които то бе изкоренено в нацистка Германия, въпреки престорената хуманност на ляволиберастите
  • 25 любител

    2 3 Отговор
    явно евреите го правят с цел да ги вземат да ги направят еничери като в Б-я преди 500г и да ги използват срещу собствения им народ за да не се жертват те ако се наложи.

    Коментиран от #27

  • 26 ЗАЩО

    5 6 Отговор
    ЗАЩО ИЗРАЕЛ ИЗГРАДИ ЖЕЛЕЗНИЯ КУПОЛ?
    Щото съседите и са добри и никога не са ги нападали?
    ГОДИНИ НАРЕД ХАМАС И ПОДДРЪЖНИЦИТЕ ИМ ХВЪРЛЯТ БОМБИ И РАКЕТИ ПО ИЗРАЕЛ !!!! ГОДИНИ!!!!
    Това че няма убити и ранени е защото УСПЕШНО СЕ ЗАЩИТАВАТ !!!!!
    На човек му писва накрая всякои хулиганчета да тероризират семейството му.
    Не съм чул израелец да се налепи с бомби и да се хвърли в тълпата и да се самовзриви за да избие други. НЕ помня Израел ПЪРВА да е нападала някой - винаги като ответен удар и то ВИНАГИ ПО ПОЗИЦИИТЕ ОТ КОИТО СЕ СТРЕЛЯ.
    Аре малко от малко да бъдем честни пред себе си.
    Тия се накъсаха да колят и взривяват по цял свят - забравихте влаковете в Барселона, стрелбите във Франция, врязванията на камиони в тържества във Франция и Германия, коленето с ножове в Белгия.
    Аре бе... вЕрно ли всички други са виновни, а те не????
  • 27 мдааа

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "любител":

    сигурно евреите са правили еничари на времето. неее... не са били чалмосаните които са правили това. как винаги прехвърляте провиненията на любимците ви в/у тези които не харесвате. Сигурни израелците са се криели ВСВ зад жени и деца и твърдяха че са под БЛОКАДА въпреки че имаше редовен влаков транспорт към центъра на страната за която говорим. И после се гордееха с това и се оплакваха как мрели от глад.
    Ни шагу назад - и разстрел ако се обърнеш и видиш командира си които
    А где-то уж кони проносятся к Яру
    Ну, что загрустили, мой юный корнет?
    А в комнатах наших сидят комиссары
    И девочек наших ведут в кабинет
    А в комнатах наших сидят комиссары
    И девочек наших ведут в кабинет
  • 28 Поправка

    4 3 Отговор
    Евреите в Газа превърна децата в сираци

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Пацан Za Правду

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "наведисе":

    шучпек бандеровски, на тейкоси глаголиш!???
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.