Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Декември, 2023 15:51 6 414 72

В Европа отнемат деца на украински бежанци

  • украйна-
  • европа-
  • бежанци-
  • деца-
  • отнемане

Най-малко 240 са случаите, при които деца са били отнети от родители или настойници в Европа от местни социални служби

В Европа отнемат деца на украински бежанци - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Украинските адвокати са обезпокоени от нарастващия брой случаи на отнемане на деца от граждани на страната, които се намират в страни от ЕС със статут на временна закрила, съобщи украинското издание „Огледало на седмицата“.

Изданието разказва историята на 18-годишната украинка Людмила Колтуновская, която е в град Еврьо (Нормандия, Франция) със статут на временна закрила, от която социалната служба в родилния дом отнема новороденото и го пренася в приемно семейство, като оправдава това с формулировката: „Майката се отнася хладно към детето“.

Отбелязва се, че украинското посолство във Франция, Министерството на правосъдието и украински доброволци са се включили в борбата за обединението на майката и детето. Нито украинският консул, нито други представители на посолството, нито доброволци, нито украинският адвокат бяха допуснати да присъстват на съдебното заседание на 11 декември. Въпреки това съдът реши да върне детето на родителите му с продължителна консултантска подкрепа.

Адвокатът на жертвата Марина Семенова каза в коментар за "Зеркало недели", че случаят не е изолиран. В съдебната ѝ практика вече е имало подобни факти - в Естония, Дания, Полша, Германия, когато под различни предлози се отнемат деца от родителите им или не се пускат от ЕС. „Не мога ясно да назова причините за това явление, но, разбира се, изглежда, че Европа е заинтересована да задържи украинските деца“, цитира изданието адвоката. В същото време адвокатите вече са записали три факта, когато деца, родени от украински жени, които са в ЕС със статут на временна закрила, са отнети от майките си в родилни домове.

Според адвоката е необходимо да се докаже чрез съда правото на майките, които имат статут на временна закрила в ЕС, да пътуват до Украйна с детето си. По-конкретно, адвокатът даде пример от своята практика, когато през февруари тази година украинска гражданка е искала да напусне дома си от ЕС с детето си, но е била задържана на украинско-полската граница. „Тя беше информирана, че може да отиде в Украйна, но детето ще бъде върнато в Дания, тъй като според компетентните органи на ЕС мястото на постоянно пребиваване на детето е Дания“, каза адвокатът. Само в резултат на дълъг процес, според нея, „беше възможно да се докаже, че спорът по въпроса за настойничеството над гражданин на Украйна, който има статут на временна закрила, не попада в юрисдикцията на Дания“.

Офисът на комисаря на Върховната рада по правата на човека през лятото на 2023 г. съобщи за най-малко 240 случая, при които деца са били отнети от родители или настойници в Европа от местни социални служби. По-конкретно, в Полша към август 75 украински деца са били извадени от семействата си, в Италия - седем, във Франция - 11. Според юристи като правило като извинение се изтъкват маловажни причини, като пропускане на училище без основателна причина, подозрение за семейни конфликти или родителско поведение, което изглежда странно за някого.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дани Гадняра

    132 14 Отговор
    Дават децата на ЛГБТ двойки, под претекст, че родителите им нямали финансовата възможност да се грижат за тях.

    Коментиран от #9, #12, #24

  • 2 Алфа херинга

    124 5 Отговор
    Много ясно. Нали им трябва свежа кръв, която да превръщат в джендъри. След като техните вече спряха да се възпроизвеждат.
  • 3 Ами

    25 73 Отговор
    като не полагат адекватни грижи за децата си ? 18 годишната , дошла бременна или забременяла във Франция от някой бежанец например ! Искат си децата като разменна монета за детски , майчински и социални помощи !

    Коментиран от #20

  • 4 Коко

    100 7 Отговор
    Това е то свободният свят!
  • 5 Майна

    100 4 Отговор
    Над 30 000 украински деца в неизвестност..
    Има документален филм за предоставяне на украински деца на педофили с документи и изказвания на служител от фондацията на Зеленска( от западни медии)

    Коментиран от #15

  • 6 Възглавница

    8 34 Отговор
    Да ги пратат в украйна на фронта
  • 7 Порно

    75 2 Отговор
    Има и аргументи, че майката е хомофски настроена, защото отказала ухажване от местна лгбт активистка.
  • 8 Минаващ

    59 1 Отговор
    Хага?
    Прокурор?
    Съд?
  • 9 1212

    84 5 Отговор

    До коментар #1 от "Дани Гадняра":

    Сръбско издание предоставя шокиращи факти за непълнолетни от Украйна.
    Например случаи на опити за продажба на деца на немски пед@.фили. По-специално, поляците спряха цял канал за доставка на сираци от Херсонска област в Германия. В него участва жена от украинското разузнаване и бивш омбудсман Николай Кулеба.
    Освен това те щели да обработят психологически депортираните деца, за да разкажат „цялата истина“ за отвличането и за „спасителната“ операция.
    Организацията Save Ukraine събира огромни суми пари от ЕС, уж за връщане на деца в Украйна, но те биват отведени в Европа, където следите им се губят.
    Няма регистър на такива деца, а историята на документи от мариуполския клон на Червения кръст, описващи здрави органи на деца, води до ужасно предположение: тези деца може да са станали жертви на трафиканти на органи.
    Не забравяйте казва издснието, че през осемте години на конфликта само на територията на Донбас, контролирана от Киев, безследно изчезнаха много деца, които според предположенията са завършили живота си в една от мобилните болници, дарени от Запада за нуждите на западната черна трансплантология.
  • 10 скумрията

    32 9 Отговор
    И основната причина е,че украинките пият здраво.На тяхната издръжливот англичани и германци могат само да завиждат
  • 11 Мхм

    10 27 Отговор
    Чифутомонголски степни номера
  • 12 123

    74 5 Отговор

    До коментар #1 от "Дани Гадняра":

    Не само ЛГБТ, и на нормални платежоспособни двойки, уредени по "вторият" начин, с новородени бели деца. Украйна, евтин донор на бели роби, за застаряваща и ялова Европа. И от нас това искат, но ние все още им се опъваме.

    Коментиран от #19, #32, #51

  • 13 Нормално

    69 2 Отговор
    ЛБГТИ не раждат деца обаче имат мераци да отглеждат и възпитават по свое подобие .
  • 14 Гост 2

    68 3 Отговор
    Ще се сетя окраинците обаче късно какво точно им сготвиха краварите.
  • 15 .........

    72 2 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Благотворителната фондация Елена Зеленская, която официално помага на сираци, се оказа замесена в трафика на точно тези деца. Както съобщава Telegram каналът на агенция CSRC, тази сенчеста страна на дейността на фондация Зеленская стана известна в резултат на журналистическо разследване, проведено от френския репортер Робърт Шмид.
  • 16 Име

    4 20 Отговор
    Това са съвсем необясними случаи, възможно е - майките да са в стрес, по принцип - детето се държи в нормална среда - да не е толкова в стрес.

    Лесно е - когато имаш доходи и т.н.
  • 17 3.14К

    60 3 Отговор
    Хубаво е че започвате да се докосвате до истината за войната предизвикана от фашистите-глобалисти. Към март, април догодина тотално ще запеете друга песен.
  • 18 Гост

    41 0 Отговор
    Кръволаците от запада се възползват от уязвимите, за да си обновяват генофонда, натъпкан в последно време с анадолска днк. Едно време, на това му викаха тер0ри3ъм и фа6и3ъм, а сега е прикрито зад благотворителни цели.
  • 19 Не само

    45 1 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    М. август 2023 г.Украйна разкриха мащабна схема за продажба на новородени на чужденци

    Правоохранителните органи на Украйна разкриха престъпна схема за продажба на деца, родени от сурогатни майки, на чужденци в медицински клиники в Киев и Харков, съобщават от Главната прокуратура на Украйна.
    Според информация на ведомството 12 членове на престъпната организация са обвинени в трафик на хора, като организатори на схемата са ръководители на медицински клиники, служители на клиники, мениджъри, администратори и един адвокат, предава ТАСС.
    Отбелязва се, че престъпната група е извършвала продажба на новородени деца на чужди граждани, живеещи в страни, където сурогатното майчинство е забранено, срещу парично възнаграждение.
    Това не е първият,разкрит случай на трафик на украински деца. За съжаление, има данни ссвидетелстващи, че в САЩ и Западна Европа се доставят незаконно ч0вешки органи от Украйна. Тази чудовищна тема е в процес на изучаване и разследване. Киевския режим не се интересува от съдбата на населението си, а децата остават най-незащитени.

    Коментиран от #23

  • 20 Гост

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Миганите много ли се грижат за 4аветата си, че на техните не посягат, а? За гл0пави ли ни мислиш?
  • 21 Ком

    44 3 Отговор
    Такава ще е съдбата на украйнските деца в "демократичния запад". В приемни семейства, донори на органи и кръв, слугинаж и компаньони. Всичко тихом - мълком.

    Коментиран от #63

  • 22 Софиянеца

    9 15 Отговор
    Като не ви харесва в България арменци, евреи, турци, власи си ходете
  • 23 Гост

    55 6 Отговор

    До коментар #19 от "Не само":

    Ето защо славянският свят трябва да остане изолиран от запада. Те ни гледат като парчета месо и евтина работна ръка.

    Коментиран от #27, #50

  • 24 Калпазанин

    54 5 Отговор

    До коментар #1 от "Дани Гадняра":

    То да е само това, отиват и за донори. С иначе обвиняват Путин че ги отвлича, не ги отвлича спасява ги
  • 25 Студопор

    57 2 Отговор
    Ха сега де! Какво излезе то - Европата прави това, в което обвиняваха Путин.
  • 26 Дедо Z

    40 2 Отговор
    ЕСД=европейски съюз на джендъри! Украйна ще разбере истината по най-трудния начин!
  • 27 Като

    22 5 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    благородник ли да те гледат ? Половин България напусна страната и се засели в Западна Европа , сред тях стотици хиляди от бая мургавите ! Да не говорим за хилядите джебчийки и просяци !

    Коментиран от #31

  • 28 Бесен-_ Язовец

    9 12 Отговор
    Горката шл.юхинка взеха и бебето защото е хладна.
  • 29 факуса

    20 1 Отговор
    нови случаи за хагския съд
  • 30 БгТопИдиот🇧🇬

    30 2 Отговор
    В Европа отнемат деца на украински бежанци.

    Евтин мнатериал за евроатлантическите тран.спалнт-ационни скотобойни и храна за ор.гии--те на са.та-нист,ите.
  • 31 Друже

    29 1 Отговор

    До коментар #27 от "Като":

    Те и преди да идат "братчедите" така ни гледаха, като парче месо. От векове е така. Не ги оправдавай.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Зелен Демократ

    28 0 Отговор
    Украйна е люлката на демокрацията, затова и децата още от люлката се взимат в името на демокрацията!
  • 34 Харон

    3 22 Отговор
    Агитпроп пропаганда....При раждане в чужбина, местните власти задължително трябва да изпратят актът за раждане на детето. Там фигурира, майката и баща. Второто не е задължително. Но припътуване, майката ако няма биометричен паспорт, трябва да си извади виза а на детето паспорт от посолството. При самостоятелно пътуване значи трябва да има нейният валиден паспорт, актът за раждане на детето, заверена декларация от бащата, от бащата, че е съгласен детето му да пътува извън шенгенската зона...И тогава да не говорим за тези майки, които падат в депресия след раждане или детето е рожба от насилие....Така, че много хубавичка пропаганда разпенва кремъл с подобни безимни адвокати и техните "практики"...
  • 35 Преди няколко месеца гледах

    34 1 Отговор
    интервюта с няколко украинки, понастоящем в различни западни страни - Испания, Германия и Швейцария, чиито деца са били отнети с доста неясни доводи. Жената от Германия каза, че взели дъщеря й /мисля, че беше 9-годишно дете/ и я вкарали в психиатрична клиника с диагноза, която тя така и не разбрала, а след няколко седмици детето вече не било там, а никой не желаел да й каже къде се намира. Зловещи неща се случват, да не говорим за самата Украйна. Вече искат да набират масово и жени за армията, а в това време някакъв изрод от тези военни комисии вчера си е пуснал в инстаграм снимки как разпуска с някаква мадама в Доминиканската република. Там ще отидат и милионите, които им гласуваха Подмяната и Да, Украйна преди няколко дни в небългарския парламент. Имаше в американската преса цитат на анонимен висш украински чиновник, че там сега се краде като за последно.
  • 36 Последния Софиянец

    0 27 Отговор
    Аз искам да си купя дете на възраст 7-9 години и да си го тряскам през час...охххх котьоооо!

    Коментиран от #69

  • 37 Ний ша Ва упрайм

    19 0 Отговор
    след 10 се спря прилагане на принципите на Макаренко и се наройха наркомани,гейтаци и др. демократична паплач
  • 38 емигрант

    29 1 Отговор
    Нищо чудно да ги готвят и за донори на органи. Това е то ЕС, ако още не са разбрали простите евро робски рософоби.

    Коментиран от #40

  • 39 българина

    26 0 Отговор
    абе не се ли водеше дело в хага за същото ама срещу Русия? Ес лоцемерна сган
  • 40 1234

    16 1 Отговор

    До коментар #38 от "емигрант":

    Прав си, има и такъв момент защото доставката на органи от бивша Югославия се изчерпа.
  • 41 Исторически парк

    16 0 Отговор
    Дават ги на джендъри
  • 42 Ивелин Михайлов

    15 0 Отговор
    Норвежките педо ще ви отнемат децата
  • 43 Почна се

    22 0 Отговор
    Свиквайте.....за тези които се набутаха в гей съюза. Това е Истанбулската конвенция в действие. Това ще е новият ред в Лгбти съюза!
  • 44 Макс

    3 11 Отговор
    Леле, милено, от един случай с майка наркоманка направи цял сериал .Украинските граждани- жени, мъже, стари, млади, родени и неродени са с особено внимание и обгрижване в ЕС.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 007

    28 1 Отговор
    Един от аргументите, които чуваме най-често за продължаване на западната помощ за Украйна, е, че това е много евтин начин да се нарани Русия. Защо просто не оставим бедните, нещастни украинци да умрат за нас? В тази логика има отвратителен цинизъм и тя повдига един много важен и фундаментален въпрос. Защо толкова много искаме да навредим на Русия? Това вече не е Съветския съюз. Нито географски, нито идеологически, нито икономически, нито военно. Какво ви става хора?
  • 47 Иван

    18 0 Отговор
    Хайде сега да видим кой ще е със заповед за арест от Хага. Май нито един, а 240 деца са доста.
  • 48 МММ да

    15 0 Отговор
    Че то още пролетта споменаха, че около 50000 украински деца са били насилствено отнети или изчезнали в западна Европа, единствени бизнес който процъфтява на запад.
  • 49 Путин е агресор и военнопрестъпник

    2 27 Отговор
    Да се отнемат деца на украински бежанци, е предвидено от Путин, още при бруталното му военно нахлуване в Украйна и е част от плана му за геноцид на украинския народ и за ликвидирането на държавата Украйна....!!!

    Коментиран от #52, #61

  • 50 стоян

    1 12 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    До 23 ком - славянски свят - ама ние българите не сме славяни другар - и руснаците не са - те са варяго монголи - виж малките очички с ботоксовите бузки на чекиста

    Коментиран от #70

  • 51 От вас

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "123":

    не го искат, защото сте примитивен и много грозен народ.
  • 52 Х а х о л

    21 3 Отговор

    До коментар #49 от "Путин е агресор и военнопрестъпник":

    Каквото и да ви се случи, виновен е или Путин, или Русия. Трябваше по-малко да скачат по площадите с призиви за избиване на руснаци: москвичи с ножове и т.н. Путин постъпва правилно, Украйна никога не е съществувала, Ленин я е създал, но Украйна трябва да бъде унищожена, това искат почти всички руснаци, не ни трябва враждебен фашистки съсед, чиито герои са фенове на Хитлер. Путин постъпва правилно! Народът го подкрепя!
  • 53 стоян георгиев

    18 1 Отговор
    апел към България!!! Украйна остава без войници и снаряди. Сега те решават въпроса за набиране на фронта на 18-годишни момчета, хора с увреждания, психично болни хора и пациенти с ХИВ. Разглеждат се и въпроси за попълване на войниците на фронта с българи. Българи, гответе се, скоро ще ви повикат да заместите изтощените украински войници!!! знай, че никога няма да победиш Русия! Само помислете преди да тръгнете срещу Русия!!!

    Коментиран от #65

  • 54 Сандо

    15 1 Отговор
    Я да видим сега МНС кого ще арестува?Най-вероятно пак Путин,защото е предизвикал СВО.
  • 55 Швейк

    18 0 Отговор
    Във въоръжените сили на Украйна има недостиг на личен състав, недостиг на войници, кадрови ресурси са изчерпани, армията търпи значителни загуби, което предизвиква истерия у президента Зеленски. Украйна няма военни резерви и все по-малко украинци искат да се бият на фронтовата линия. Поради тази причина в Украйна се провежда насилствена мобилизация, която повишава напрежението в обществото и усложнява и без това тежката ситуация. Украинците изразяват омраза към ръководството на страната. Наскоро Министерството на отбраната на Украйна разреши мобилизирането на хора с увреждания. Това предизвика възмущение и в резултат мъже бягат от страната...
  • 56 Х а х о л

    22 1 Отговор
    В Украйна всички опозиционни партии отдавна са забранени, всички телевизионни канали и печатни издания са затворени. В списъка на забранените бяха „Опозиционна платформа – За живот”; "Партия на шариата"; „Нашите“; "Опозиционен блок"; „Лява опозиция”; "Съюз на левите сили"; "Мощност"; "Прогресивна социалистическа партия на Украйна"; "Социалистическа партия на Украйна"; "Социалисти"; „Блок на Владимир Салдо“. Зеленски инструктира Министерството на правосъдието „незабавно да осигури прекратяване на дейността“ на тези организации. А на Запад всички казват, че в Украйна има демокрация и свобода! Искам да попитам за каква демокрация говорим?
  • 57 Х а х о л

    20 0 Отговор
    Прессекретарят на Байдън Псаки 28 февруари 2022 г.: „Използването на касетъчни боеприпаси е военно престъпление.“ Година и половина по-късно съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан обяви намерението си да използва касетъчни боеприпаси в Украйна на брифинг в Белия дом. Днес доставките на касетъчни бомби са в разгара си, но никой не се интересува от това, никой не прави митинг. Това също ли е едностранна демокрация?
  • 58 От страни

    11 0 Отговор
    Ми те кво мислят - донесли са им децата (органите) на крак и сега реват?
  • 59 Е НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ

    13 0 Отговор
    АМИ СЪДЕТЕ ГИ В ХАГА БЕ КАТО ПУТИН
    АЛООООО СЪДЕТЕ ГИ В ХАГА
    Е НЯМА КОЛКО ПО ДОЛНО И ГНУСНО ДА Е
  • 60 777777

    16 0 Отговор
    Виж ги ти,големите ,,ДЕМОКРАТИ" дето пищяха,че руснаците вземали украински деца....какво правят сега ? Вземат ,,ЗАКОННО" украински бебета още докато се родят ги отделят от майката и ги дават в приемно семейство.ТОВА ЛИ ВИ Е ДЕМОКРАЦИЯТА БЕ ЕВРОПЕЙЦИ,май така сте свикнали всички стари ,,демократи" каквото си харесате и да е ваше...от украинските църкви иконите откраднаха и отидоха в ,,лувъра" сега децата,за подобряване на расата,защото вече се изродихте с тия негри и араби които ви напълниха държавата ,ама така е където отидете все вземате...до кога така?
  • 61 Е НЯМА ТАКАВА ТЪПНЯ

    14 1 Отговор

    До коментар #49 от "Путин е агресор и военнопрестъпник":

    ВЯРНО Е ПУТИН Е ВИНОВЕН
    И ЗА АСПИРИНЕСТИЯТ ТИ МОЗЪК ПАК ТОЙ Е ВИНОВЕН
    И ЗА ТЛЪСТАТА ТИ ЖЕНА
    И ЗА СИНА ТИ ЕВТИН ГЕЙ
    И ЗА ЩЕРКАТА ТИ НА МАГИСТРАЛАТА
    ЗА ВСИЧКО Е ВИНОВЕН
    АЙДЕ СЛАВА НА АСПИРИНА
  • 62 Заради

    18 0 Отговор
    Ами вземат славянчета защото норвежци и датчани са генетично изродени зарди браковете между роднини от средните векове.
  • 63 Прав си

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "Ком":

    Хубавото е, че в скоро време "демократичния запад" просто няма да съществува повече, ще бъде заличен от лицето на Земята!
  • 64 нормално

    6 6 Отговор
    майката е забременяла на 17 не е омъжена и няма средства да гледа дете няма квартира доходи работа А детето се води датски гражданин и там има соц служби дето са наясно със законите
  • 65 Азззззззз

    9 0 Отговор

    До коментар #53 от "стоян георгиев":

    Да вземем ние оръжието пък знам срещу кой ще тръгнем... И снега ще оближат и паметника с голи ръце ще възстановят...
  • 66 Такива неща се случват

    12 0 Отговор
    не само на украинците, но и на местните. Защо не го написахте в статията?
    Такива са новите европейски норми.

    Гей семействата също искат да отглеждат и възпитават деца и са с предимство.
  • 67 Лагрестин

    7 0 Отговор
    Скоро е краят на вавилонския съюз и на всички нечестивци.
  • 68 Тиква

    7 0 Отговор
    Ще ги правят на лгтбм или кой знае какво! А като нищо и за органи ще станат донори невинните деца! Така е при фашизма.
  • 69 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Последния Софиянец":

    Това че сте преверзни типове го разбрахме ама що трябва тук да го обявявате?
  • 70 От страни

    6 1 Отговор

    До коментар #50 от "стоян":

    Ти може и да не си славянин а България се е зародила от Съюз на седемте рода славянски. Иди виж учебника по история щото когато си ходел на училище явно си го изпушил.
  • 71 Еееее така ще е

    3 2 Отговор
    Те укрите ако мислят да си развяват байряка току така навсякъде...еми нема да стане.
  • 72 Миле

    3 0 Отговор
    Чеки сега Урсулата или Путин отвличат деца ?
Новини по държави: