Last news in Fakti

20 Декември, 2023 05:08 837 1

ООН гласува единодушно за изтегляне на мироопазващите сили от Конго до края на годината

  • конго-
  • мироопазващи сили-
  • оон

Днес в страната се провеждат президентски избори

ООН гласува единодушно за изтегляне на мироопазващите сили от Конго до края на годината - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във вторник Съветът за сигурност гласува единодушно за започване на изтеглянето на мироопазващите сили на ООН от Конго преди края на годината, докато обхванатата от конфликт страна се подготвя да избере следващия си президент в сряда, предаде Асошиейтед прес.

Резолюцията нарежда “постепенно, отговорно и устойчиво изтегляне” на мироопазващата мисия, известна като MONUSCO, и постепенното предаване на нейните отговорности на правителството на Конго.

В реч пред Общото събрание на ООН през септември президентът на Конго Феликс Чисекеди, който се кандидатира за преизбиране срещу около 20 кандидати, призова за ускорено изтегляне на 15 000 мироопазващи сили. Той каза, че “поетапното изтегляне на мисията на ООН трябва да бъде отговорно и устойчиво.”

Министърът на външните работи на Конго Кристоф Лутундула и висшият служител на ООН в Конго, Бинту Кейта, подписаха споразумения на 21 ноември за прекратяване на присъствието на мироопазващите сили на ООН след повече от две десетилетия в централноафриканската държава.

Източно Конго отдавна е превзето от десетки въоръжени групировки, търсещи дял от златото и други ресурси на региона. Някои бяха тихо подкрепени от съседите на Конго. Експертите на ООН отбелязаха “съществени доказателства” че Руанда подкрепя възраждащата се бунтовническа група M23.

През октомври правителството на Конго нареди на източноафрикански регионални сили, разположени миналата година, за да помогнат за прекратяване на боевете, да напуснат страната до декември. Правителството твърди, че „липсват задоволителни резултати на място“.

Основната мисия на MONUSCO е защитата на цивилните. Но разочарованите конгоанци казват, че никой не ги защитава от бунтовнически атаки, което води до протести срещу мисията на ООН и други, които понякога се превръщат в смъртоносни.

В резолюцията от вторник Съветът за сигурност каза, че изтеглянето от Южно Киву трябва да приключи до края на април 2024 г. и изрази готовност да обмисли по-нататъшно изтегляне в края на тази фаза въз основа на напредъка в плана и ситуацията на място.

Съветът удължи мандата на MONUSCO до 20 декември 2024 г. и реши, че таванът на войските до 30 юни 2024 г. трябва да бъде 13 500 военни, 660 военни наблюдатели и щабни офицери и 2 001 международни полицаи. Той нареди намаляване от 1 юли 2024 г. до 11 500 военни, 600 военни наблюдатели и щабни офицери и 1 713 международни полицаи.

Резолюцията категорично осъжда всички въоръжени групи, действащи в Конго, и изисква незабавно да спрат насилствените и дестабилизиращи дейности и незаконната експлоатация и трафик на природните ресурси на страната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.