Last news in Fakti

20 Декември, 2023 10:34 1 419 64

Експерт: Крайно време беше да отпадне ограничението за двойното гражданство за министри и депутати

  • промени в конституцията-
  • висш съдебен съвет-
  • двойно гражданство

Най-спорната поправка в Конституцията е разделянето на ВСС на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет, смята експертът по конституционно право Стоил Моллов

Експерт: Крайно време беше да отпадне ограничението за двойното гражданство за министри и депутати - 1

Най-спорната поправка в Конституцията е разделянето на ВСС на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет. При евентуално сезиране на КС има най-голям риск тази част от поправката да бъде отменена.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria експертът по конституционно право Стоил Моллов.

ВСС е органът, който управлява съдебната власт. В компетенциите на Велико народно събрание е промяната на формата на държавно управление. Трябва да се прецени дали такива промени променят формата на държавно управление. Според мен, те не я променят. Разделянето на ВСС, който има очевидно административни и кадрови правомощия, не променя фундаментално начинът, по който функционира съдебната власт и се съотнася към останалите власти.

Надеждите на министър Славов са, че увеличаване на броя на съдиите, избрани от съдии във ВСС и увеличаването на парламентарната или обществената квота във Висшия прокурорски съвет, ще преодолеят несъвършенствата в съдебната система. Дали ще стане така времето ще покаже.

Ограничаването на правомощията на Главния прокурор по отношение на по-долустоящите нива в прокуратурата може да се окаже добра идея. Въпросът е как ще бъде проверявано на практика. Един от аргументите срещу премахването на фигурата на Главния прокурор е, че ще получим 28 малки гешевчета. Формално и юридически промените трябва да прекратят господството на Главния прокурор. Досега прокуратурата беше вертикално изцяло интегрирана и правомощията на Главния прокурор се простираха по цялата верига. Не мисля, че промяната ще „извади зъбите“ на прокуратурата, тя разполага с огромен набор от правомощия, които не са предмет на конституционно регулиране, а са в наказателните закони.

Крайно време беше да отпадне ограничението за двойното гражданство за министри и депутати. Лица, които имат желание да участват в българския политически живот ще имат възможност да го направят. Има поколения, които са родени извън България, но са българи. ЕС не може да се нарече чужбина вече, ние сме част от една наднационална организация, която върви към федерализиране или конфедерализиране. Общински съветници и сега могат да имат двойно гражданство. Изискването за 18-месечна уседналост и българското гражданство да достатъчна гаранция за ангажираност. Не виждам защо априори да се смята, че той би вредил на интересите на България, само защото има и друго гражданство.

Интересна хипотеза при избора на служебен министър председател ще настъпи, ако всички, изброени в промените откажат. Нямам представа кого ще назначи президентът тогава.

Специално за ревизията в глава „Съдебна власт“ беше време, останалите промени дойдоха малко изневиделица и набързо. Със сигурност има много проблеми и нищо не е перфектно, но лично аз съм оптимист да сработят за по-дълго


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    76 1 Отговор
    Да, падна и последната пречка предатели и чужди агенти да ни управляват.

    Коментиран от #52

  • 2 Мммм

    71 1 Отговор
    И в Украйна е така.гоеведсрите заемат всички важни и значки длъжности в колонията си. Целта е окупираните да сменят конституцията си, законите си, мисленето си в интерес на окупатора. Народ без минало,, не е народ, а тълпа от овце.

    Коментиран от #20

  • 3 фен на сидеров

    58 1 Отговор
    досега ни управляваха национални предатели , оттук нататък международни предатели и агенти !
  • 4 зрител

    57 1 Отговор
    Двойното гражданство е за обслужване простото Киро и ДПС.....оставка....
  • 5 Петър

    32 0 Отговор
    Сега вече Тиаго Силва може да стане български депутат.
  • 6 Батето

    39 0 Отговор
    Поредния ПyT...ю.Вероятно иска да се радва на ласките на бъдещия министър Али от Анадола.А там знаем как любят.Кво да ви кажа.Трагедия в Колонията.Пълни бе3дарници са 240 никаквци.
  • 7 Наблюдател

    38 1 Отговор
    Този индивид, слуга на кастата говори глупости. Без коментар.
  • 8 Трол

    22 1 Отговор
    Стоил Моллов вече е готов с гражданството си.
  • 9 Последния Софиянец

    28 1 Отговор
    Сега ще ни управляват турците.

    Коментиран от #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Браво

    14 4 Отговор
    Президенти, министри и депутати да стават само хора с руско гражданство.
  • 12 Опааа

    23 1 Отговор
    Експерт??? 🤦‍♂️ Ши ба няк!
  • 13 ЕВРОНЮЗ

    23 0 Отговор
    В тъй наречените престижни университети на запад голяма част от преподавателите са и служители на секретни служби и разузнаване.. Всички те оглеждат новодошлите и си избират подходящи любимци които завършвайки познайте за кого ще работят..
  • 14 Ид....т

    25 0 Отговор
    Ами да! Президент - американец, премиер - китаец, на външните работи - англичанин, вътрешни - турчин, финанси - евреин, отбрана - руснак. Кеф! А, и 50 турски депутата...... Още много кеф.
  • 15 Българин 🇧🇬

    27 0 Отговор
    Чужди граждани ще ни пишат законите и ще ни управляват в полза на друга държава . Предателство-Срам !
  • 16 Да, бе

    26 0 Отговор
    Вече разполагаме и с експерти по национално предателство...

    Коментиран от #55

  • 17 Ща е то

    21 1 Отговор
    Какъв е този експерт? Всички проблемни поправки одобрява, че даже им било "крайно време"!? Да не ги е писал от името на вносителите икс-пертът?
  • 18 Позор!

    19 0 Отговор
    Избягал от България, някой се заканваха с танкове да се връщат, други плюеха на лягане и ставане България, трети деца на комунисти,генерали ит.н. мафиоти, сега им гарантираме и да ни управляват!
  • 19 Сега би следвало ако се приеме това

    7 0 Отговор
    Да последва и изискване в изборния кодекс, хора с двойно гражданство, които не са живяли постоянно в България, за последните 18 месеца, да нямат право да гласуват за народни представители. Също така, да нямат право да живеят в чужбина, след като са заели държавни постове за времето през което са министри.
  • 20 честен ционист

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мммм":

    В България се прави по други причини.
  • 21 Дема Гогия

    7 0 Отговор
    Крайно време е да се уреди законово на всеки чужденец получил българско гражданство преди година и половина да бъде избран за премиер с определената мисия. Така се изпълнява заветът на Апостола: Всеки чужденец да живее в българия свободно и по българския закон. Надеждата последна е в конституционния съд.
  • 22 9689

    9 1 Отговор
    Този пишман експерт от де се пръкна?

    Коментиран от #43

  • 23 Пич

    14 0 Отговор
    Изискванията за висок пост в държавната администрация са , освен доказано прост , и доказано ненормален !!! Нови работи от Европа.....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 пери

    12 0 Отговор
    Крайно време е да отпадне двойното гражданство.
    А това, което трябва задължително да се въведе, е изискване за отлично владеене на български език за мераклиите с двойно гражданство да стават депутати.

    Коментиран от #27

  • 26 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хахаха":

    Може и някой Бонго, Бонго, защо не?
  • 27 Бочар Петков

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "пери":

    Да, ама не!
  • 28 факт

    10 0 Отговор
    Относно двойното гражданство: представете си, че някой от чуждите посланици реши да остане в България и след изтичане на мандата му. Кандидатства и получава българско гражданство, живее тук 18 месеца и изведнъж става премиер. Така и Линда на Кики може да стане я премиер, я министър. Да си представим, че по време на управлението на един такъв премиер интересите на България и интересите на другата държава, чийто гражданин той е, вляват в остър конфликт. Чии интереси би избрал един такъв премиер - българските или на държавата си по произход? И защо депутати, чиито деца живеят в чужбина и имат двойно гражданство, гласуваха в открит конфликт на интереси? Що за разграден двор е станала държавата ни, след като всеки си прави каквото си иска без никакви последици?
  • 29 135

    7 0 Отговор
    Тези, с двойното гражданство, когато влезнат във властта, за много кратко ще привлечат свой хора, също българи от чужбина и сегашните управници ще останат с пръст в уста. В най-добрия случай ще сме свидетели, но в много по-остро формата на сегашните скандали между високомерните"чужденци" и местните "цървули" както вече ги наричат живялите дълго в чужбина.
    "
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 не разбирам

    10 1 Отговор
    Какъв е проблемът този, който има двойно гражданство, но иска да управлява в полза на България, да се откаже от чуждото гражданство, за да е сигурно, че ако извърши престъпления докато е на власт, няма да се скрие в другата държава и ще отговаря пред българския съд? Така всеки може да дойде, да съсипе държавата и да се върне в първата или втората си родина без възможност да му се търси сметка. Тази простотия не се въри просто така, натъкмили са ни чуждестранно правителство.

    Коментиран от #37

  • 32 ТрампЛин

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ти си":

    Има вече вече такива случаи. Например фамилията Луканови-баща и син.

    Коментиран от #34, #40

  • 33 000013

    4 0 Отговор
    Има ли някой на площада пред парламента? Къде е "Последния софиянец " да се похвали че с агитката си са били на протест ? Няма пари няма протести така е у нас има професия протестър и активист но само за добри пари !
  • 34 Ти си

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "ТрампЛин":

    Станишев е същата работа ......
  • 35 Абориген

    6 0 Отговор
    Ало, експерта, правото ти води към предателство.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ти си

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "не разбирам":

    И ти май не си наред с главата ! Нали дойде един такъв от Барселона , не помниш ли какво стана ? А ти очакваш нещо от хора които напрактика нямат нищо обща с България и българският народ освен една формална бумага да дойде доброволни и всеотдайно да работи за някакво си благо на някой си !
    Не искам да те обиждам но моляте свали розовите оила почни да мислиш с главата си .....
  • 38 КРАДЦИТЕ ВЕЧЕ ЩЕ КРАДАТ СВОБОДНО В ДВЕ

    3 0 Отговор
    ,,ДЪРЖАВИ" КАКТО НАПРИМЕР БРЕНДО !
  • 39 КИРО НЯМА ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО

    2 0 Отговор
    ТОЙ СЕ ОТКАЗА ОТ КАНАДСКО , СПОРЕД КАКТО ИЗЛЪГА И ЗА ТОВА !
  • 40 ТрампЛин

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "ТрампЛин":

    ….че дори не трябваше да се отказват от съветското си гражданство! Ама какво говоря аз, това гражданство им даваше предимство дори, какво ти отказване! Нещо от рода на АБПФК.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ДЕПУТАТИТЕ ТРЯБВА ДА ПОДПИШАТ ДЕКЛАРАЦИЯ

    2 0 Отговор
    ЧЕ НЯМА ДА ЛЪЖАТ , КОГАТО ТОВА СЕ СЛУЧИ ДА БЪДАТ АВТОМАТИЧНО ПОДКАРВАНИ КЪМ ОСТРОВ САХАЛИН !
  • 43 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "9689":

    Е,ти пък откъде? В последните дни взе такива глупаци ни навират в очите да ни обясняват кооолко полезни за промените в конституцията Все пак има КС, ама и в него няма много надежда.Следват приемане на закони свързани с тези промени,но тия 165 ....и са се сдушили и ще си ги приемат.
  • 44 Реплика

    3 0 Отговор
    ,,...ние сме част от една наднационална организация,която върви към федерализиране или конфедерализиране." Това е причината за поправки в българската конституция.Явно на дневен ред отново ще бъде поставен въпросът за обща конституция на ЕС.Предишният път не се получи.

    Коментиран от #64

  • 45 000013

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "ТрампЛин":

    Ти Библията ли се опитваш да цитираш по осъвременен начин ?
    Мислиш ли например че децата на Васил Терзийски родени след 1989 ще бъдат различни от дядовците , бабите и пра дядовците и бабите си ? А колко скрити лимони има във властта няма как да научим защото нито имаше отваряне на досиетата нито лустрацията се получи ! Така че и през 2100 година пак ще е същото ако евентуално туално не се случи нещо наистина драстично като проливане на кръв по площадите и в парламента!

    Коментиран от #48

  • 46 ТрампЛин

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "Ти си":

    Значи давам обратния пример. Само Дете на българи, израснало в бедно работническо-селско семейство, израснало с филийки с мас, Православно християнче!!! Завършило Свободния Пернишки Университет с “отличие” и “грамота” правни науки и външна политика, Може и Трябва да решава съдбите на България.

    Коментиран от #49, #53

  • 47 Ти си

    4 0 Отговор
    Значи , дете или внук на турци изселници родено и израсло и възпитано в Турция с двойно гражданство може да дойде и да ни управлява ! Или шиптер от Македония закупил си българки паспорт от Каракачанов също може да дойде и да ни управлява ! Дори и руски ФСБ офицери могат да дойдат и да се включват в управлението на България . И всякаква друга iзмет чужда на нашия език и култута от Gaзъ на географията с български паспорт!
    Имам чувството че ну управляват лунатици и откровени iдiотi а за платени пиръчкови "експерти" от рода на тоя просто нямам думи ......
  • 48 ТрампЛин

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "000013":

    Оптимист съм. Оптимизъм му е майката! 😂

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 000013

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "ТрампЛин":

    Радвам се за теб . Оптимизма е хубаво нещо но не трябва да се прекалява с него - съветвам те да вземеш и доза реализъм

    Коментиран от #60

  • 51 Касапинъ

    1 0 Отговор
    Такива "експерти" ще бъдат обезлицявани, като предната част на лицето им бъде отрязвана вместо да се прави от врата!!!!
  • 52 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    АЛООО НАЛИ ИСКАТЕ ДА СТЕ КОЛОНИЯ НА АМЕРИКА ...ИЗР0ДИ СМ0ТАНИ Е БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ... ДА ГЛАСУВА СОБСТВЕНОТО СИ ИЗЧЕЗВАНЕ ...НАЛИ ПЕЕВСКИ НЯМА ДА ШЕФ НА ДАНС НООО ЩЕ УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА ..КЪДЕ СТЕ СМ0ТАНИ ШОПИ КОИТО ЗАТРИХТЕ БЪЛГАРИЯ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Да, бе":

    МИ ТОЯ ЕКСПЕРТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАМЕРИЕН И ПРАТЕН ПРИ АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Българин

    1 1 Отговор
    Абе д- бил не-док-лат-ен, България в момента е такава защото такива де-би-ли като тебе гласуват за из-ме-та съществувал преди 1989 година. Такива като тебе трябва да бъдат из-кла-ни, или защо да отивате на халос! Просто трябва да бъдете пр-од-ад ени във вид на ор-га-ни, за да може България да върне част от парите, които вие сте откраднали и сте дали възможност с про-м-итите ти мозъци да откраднат от Българския народ.
  • 59 патриот

    3 0 Отговор
    Гласувалите 163 "депутата" в Парламента за продажбата на България да се готвят за бягство, ако им се живее!
  • 60 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "000013":

    Значи да очаквам някъде след 100 години някаква Промяна?
  • 61 хамсал

    1 0 Отговор
    Айдееее, да напускаме територията!
  • 62 Рико Анаграмата

    3 0 Отговор
    Аз съм с двойно гражданство и съм твърдо против.Не може да си в законодателната или изпълнителната власт и да служиш на двама господари.Кое гражданство ще е приоритет?
  • 63 Малийййй,

    0 0 Отговор
    Дайте българско гражданство и на Ердоган бе Иванчохаджипенчовци, давагонейда!
  • 64 Дуплика

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Реплика":

    Па да са върнем в Османската империя бе Иванчо хаджи Пенчович, тя беше сбиротак, управляваха османлии не турци и беше нагъчкана с западняци.