Last news in Fakti

20 Декември, 2023 11:36, обновена 20 Декември, 2023 11:49 1 958 6

ЕС се стреми да намали броя на мигрантите и приема нови закони

  • европейски съюз-
  • миграция-
  • правила-
  • нови

Законите обхващат проверката на незаконните мигранти при пристигането им в Европейския съюз

ЕС се стреми да намали броя на мигрантите и приема нови закони - 1
Снимка: Shutterstock

В началото на сряда Европейският съюз постигна съгласие по нови правила, чиято цел е да се разпределят по-равномерно разходите и работата по приемането на мигранти и да се ограничи броят на пристигащите хора, цитирана от Ройтерс.

Представители на Европейския парламент и на правителствата на страните от ЕС постигнаха съгласие след продължили цяла нощ преговори по законите на ЕС, наречени общо "Нов пакт за миграцията и убежището", които трябва да влязат в сила през следващата година.

Законите обхващат проверката на незаконните мигранти при пристигането им в Европейския съюз, процедурите за разглеждане на молбите за убежище, правилата за определяне на държавата от ЕС, която отговаря за разглеждането на молбите, и начините за справяне с кризи.

Пристигналите в Европейския съюз мигранти са значително по-малко от пика през 2015 г., когато бяха над 1 милион, но постоянно се увеличават от най-ниското ниво през 2020 г. до 255 000 през годината до ноември, като повече от половината от тях са преминали през Средиземно море от Африка в Италия или Малта.

Предишните усилия за разпределяне на отговорността за приемане на мигранти се провалиха, тъй като по-специално източните членове на ЕС не желаеха да приемат хора, пристигнали в Гърция, Италия и други държави.

Според новата система държавите, които не са на границата, ще могат да избират между това да приемат бежанци или да плащат във фонд на ЕС.

Предвидената система за проверка ще има за цел да разграничи лицата, които се нуждаят от международна закрила, от тези, които не се нуждаят.

Хората, чиито молби за убежище са с малък шанс за успех, като например тези от Индия, Тунис или Турция, могат да бъдат възпрепятствани да влязат в ЕС и задържани на границата, както и хората, за които се счита, че представляват заплаха за сигурността.

Групи за защита на правата на бежанците заявиха, че това ще доведе до създаването на затворнически лагери по границите на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    12 2 Отговор
    ЕС се стреми да ги набута у сортировъчната територия България.
  • 2 Райна

    12 0 Отговор
    Меркел ги Покани в ЕС
  • 3 провинциалист

    0 3 Отговор
    Ау, що така лошо към мигрантите? Цветът или миризмата на кожата ?
  • 4 Иб Еб Ал Алабин

    3 2 Отговор
    Ние идва оплоди европейки. Недей лошо
  • 5 Номад

    8 0 Отговор
    Тюх да му се не види бре, пак за пари става дума. Иначе си е демократично имаш избор или земаш бежанците или плащаш. Те ще подберат тези по качествените а останалите ще ги сурнат на другите да си чупят главата с тях. Хайде холан не ви щеме бегълците. Те и без това са си ваши полуподаници щото 90 % идват от бившите ви колонии. Така става като натрапвате насилственно вашата си демОНОкрация в страни който не я желаят. Всъщност защо не попитате Ердоган да ги вземе и тях, ха ха ха как мислите дали ще се съгласи?!
  • 6 Най лесното е да

    0 0 Отговор
    не се дава никаво убежище за граждани на страни в които няма война на тяхна територия. Сега войните са Украйна - Русия, но на територията на Украйна, Израел-Хамас на територията на Ивицата Газа. Другаде в света няма такива мащабни войни, в Сирия е само в северозападната част. Всички останали пришълци-мързеланковци вън от Европа! ЕС е само 500млн., не може да изхранва 1,2млрд. араби и 1,3млрд. африканци.
Новини по държави: