Last news in Fakti

20 Декември, 2023 12:32 1 941 35

ЛГБТИ: "Тези, които останат в Русия, не ги чака нищо добро"

  • гейове-
  • лгбти-
  • русия-
  • владимир путин-
  • руснаци-
  • лесбийки-
  • малцинство

От десетилетия в Русия се засилва натискът върху ЛГБТИ общността

ЛГБТИ: "Тези, които останат в Русия, не ги чака нищо добро" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Русия "Моето малко пони" вече не е за деца. Онлайн платформата за филми "Кинопоиск" слага възрастово ограничение на анимационния филм – класифицира го като разрешен само за пълнолетни над 18-годишна възраст.

От "Кинопоиск" не коментират официално причините, но те са очевидни: главният герой, понито Рейнбоу Даш, е с опашка и грива в цветовете на дъгата, които символизират правата на ЛГБТИ движението (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър и интерсексуални).

Обиски и санкции

Това е само една от многобройните мерки, които бяха предприети, след като в края на ноември Върховният съд на Русия определи международното ЛГБТИ движение за "екстремистко". Въпреки че законът ще влезе в сила чак на 10 януари и поради това все още никой не може да бъде подведен под отговорност, само ден след приемането му бяха извършени обиски в най-малко три клуба и сауни в Москва, които се свързват с ЛГБТИ средите.

Посетител на един от тези клубове, пожелал анонимност, разказва пред ДВ какво е преживял: "Полицията дойде и заключи вратата, така че никой да не може да напусне клуба. Щели да търсят наркотици. Всички трябваше да легнем на пода с лице към земята. Не намериха нищо, но взеха всичките ни лични данни и снимаха паспортите ни".

Руските власти не са коментирали обиските. В държавните медии също така не се споменава нищо за рутинни обиски за наркотици или други подобни акции. Те обаче тревожат представителите на ЛГБТИ общността. "Никой от нас вече не може да живее спокойно“, написа в един от чатовете посетител на такъв клуб. А друг допълва, че е станало твърде опасно и вече няма да посещава въпросните клубове.

По-лошо от всякога

"Премината бе нова граница", казва феминистката и ЛГБТИ активистка Регина Джукоева. "Претърсвания, фотографиране на паспорти и сплашване е имало и преди. Но тези мерки бяха насочени предимно срещу организации и активисти, а не срещу обикновените ЛГБТИ хора в Русия", допълва тя.

От десетилетия в Русия се засилва натискът върху ЛГБТИ общността. През 2013 г. влезе в сила закон, забраняващ разпространението на така наречената "ЛГБТИ пропаганда" сред непълнолетни, а в края на 2022 г. той беше разширен и обхвана всички възрастови групи. За "пропаганда" се смята дори това да разкриеш публично, че не си хетеросексуален или да твърдиш, че е нормална и друга сексуална ориентация, различна от хетеросексуалната.

Законът беше одобрен от руския държавен глава Владимир Путин само дни, след като влезе в сила друг строг и рестриктивен закон - за "чуждестранните агенти". По този начин Кремъл се разправя с критичните гласове в страната и налага все по-мащабни ограничения върху свободата на изразяване и правата на човека.

Засилваща се автоцензура

След като бе разширено действието на закона през 2022 година, автоцензурата нарасна значително, казва правозащитничката Светлана Шайтанова. "Историята на Русия показва, че автоцензурата е най-добрата цензура. По времето на Сталин, например, са налагани забрани, а след това демонстративно са наказвали нарушителите. Затова хората от страх са си налагали автоцензура. И сега ще стане така“, убедена е активистката.

Руската музикална телевизия TNT Music премахна една дъга от музикален клип на к-поп групата Seventeen - още преди ЛГБТИ движението да бъде обявено за „екстремистко“. В клипа на парчето God of Music членовете на групата танцуват на фона на изгряваща на небето дъга с изписани ноти върху нея. Дъгата междувременно беше заменена със сиви облаци – поради опасения, че музикалният клип може да наруши закона за ЛГБТИ пропагандата.

Това много напомня за друг подобен сюжет: от години в Русия се разпространява едно меме, показващо цветовете на дъгата в различни нюанси на сивото - така изглежда дъгата в Русия днес.

Глоби и ограничения

През юли московски съд осъди собственика на музикалния канал TNT Music, Fonbet TV, да плати глоба от един милион рубли (около 10 000 евро) за това, че са излъчили клип, в който две жени танцуват и се целуват. Според руски държавни медии в момента се водят още четири съдебни дела за подобни нарушения на закона за „пропагандата“ на ЛГБТИ. Не е изключено по тях да бъдат наложени глоби в размер на 16 милиона рубли (приблизително 160 000 евро).

С 50 000 рубли (около 500 евро) беше глобена и руската музикална телевизия AIVA, защото е излъчила музикален видеоклип на изпълнителя Сергей Лазарев, който вече два пъти е представял Русия на песенния конкурс "Евровизия" – и двата пъти класирал се на трето място. Във въпросния клип еднополови двойки се държат за ръце, което според закона е „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения“. Заради това възрастовата граница за песента „Толкова красиво“ е вдигната на 18+ години.

Сред потърпевшите са и двете изпълнителки от международно известния руски женски дует t.A.T.u. - Лена Катина и Юлия Волкова. Те са известни с това, че често се целуват на сцената или в музикалните си клипове. Миналата година администраторите на руската социална мрежа „ВКонтакте“ доброволно изтриха всички снимки, на които двете се целуват.

Всички са засегнати - от Нуреев до нощните клубове

Но не става дума само за музика - филми, книги и театрални постановки също страдат от забраните и автоцензурата. Така например руският телевизионен оператор STS Love премахна от медиатеката си три епизода от телевизионен сериал за двама травестити в гей клуб. Книгите, които дори намекват за така наречените "нетрадиционни" сексуални отношения, са забранени в Русия. Миналата година Болшой театър дори отмени спектакъла си за световноизвестния руски балетист Рудолф Нуреев - защото е бил гей.

Новият закон вече се отразява и на дейността на местата, където хората от ЛГБТИ общността могат да се срещат и общуват. Central Station, най-старият гей клуб в Санкт Петербург, трябваше да затвори:

"Наемодателят отказа да ни разреши да работим - заради новия закон. Извиняваме се, но вече не работим," написа собственикът на клуба в платформата „ВКонтакте“.

Феминистката Регина Джукоева е убедена, че "в Русия ще продължи да има ЛГБТИ хора, както винаги е имало". И все пак тя очаква голяма миграционна вълна. "Получаваме все повече сигнали от руснаци, които признават, че се страхуват, отчаяни са и искат да напуснат страната."

Не всички обаче могат да заминат, допълва колежката ѝ Светлана Шайтанова. Тези, които останат в Русия, не ги очаква нищо добро, убедени са двете активистки.

Автор: Дженифър Палке


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цъцъ

    47 1 Отговор
    "Шляп, шляп пеалите, водно колело"

    Коментиран от #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Краварска медия

    51 1 Отговор
    П...лите яко го закъсаха
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 да де

    48 1 Отговор
    От па дъ ци те със 100-те пола си спасяват зад ници те.
  • 6 Сила

    3 36 Отговор
    Копейките обичат Еднорози.....
  • 7 Реплика

    61 2 Отговор
    А кой финансира ЛГБТИ движението защо не казвате,а DW?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Дьлбокототгърло

    19 1 Отговор
    Лошо братя , лошо става ...
  • 13 Genдър 7

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бразилия винаги ще е на първо място.":

    Първи по амок стрелци в училищата ...
  • 14 СРАЩ

    21 0 Отговор
    Очевидно Войче деле е про-лиджибити настроена.Искат да напълнят Русь с 6вестери.А не виждат ли мидъл фингъра на ВВП?Пее...ска работа.
  • 15 Соваж бейби

    29 0 Отговор
    За мен ЛГБТИ си е чиста ЛЕГАЛНА секта която си е извоювала твърда основа в политика,соц.мрежи ...Агитират дори и малки деца ,в пубертет младежи които от боя на хормоните в организма си не може да разбере какво става никой вече не обяснява на децата полова зрялост на организма а ги агитират да стават г..чета с психична атака и заблуда !И до кога се търпи това ?Написах най деликатно без да обиждам ,не мисля че всички които афишира това са съзнателно такива просто умишлено тласкат подрастващото поколение в това начинание.Откраднаха и децкият символ дъгата не ги е срам !с закон да се принудят да се смени логото им !

    Коментиран от #23

  • 16 хъ хъ

    31 1 Отговор
    Явно покрайнинатра яко го е закинала щом от сутринта се лее толкова помия срещу Русия. Щом и до пееразите опрехте...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сълза и смях

    24 0 Отговор
    Сега трябва да им съчувстваме или какво? Никой не ги спира да са обратни или многополови, просто болните им мозъци винаги искат да са център на внимание, защото иначе са безполезни.
  • 19 Рада Дълбоката

    8 13 Отговор
    Не съм ходил никога в Русия и нямам намерение да ходя при тези груби Вар вари.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пич

    12 1 Отговор
    Егати и готиното.....
  • 22 Ами

    14 1 Отговор
    дойчезеле да ги праща насам ! И без това повечето от нашите политици са леви резби...
  • 23 Мунзафер ага

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    Машалла како,аферим!Значи все още има нормални хора останали. Не съм изгубил надежда.Иншалаа.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Отец Дионисий

    17 2 Отговор
    Путин е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана!

    Коментиран от #27

  • 26 Безпристрастен

    20 1 Отговор
    Дори само за този факт- закон още повече ще уважавам Руснаците,техния парламент -" Дума" и лично В.В.Путин.Така се съхранява и опазва държава. Изпуснеш ли младото поколение,ти предварително си обречен.Във всичко - икономика,образование, национална сигурност.
  • 27 Пастор илиян илиин

    1 10 Отговор

    До коментар #25 от "Отец Дионисий":

    Отче вие сте сата нист и не зачитате нашите права.Скоро ще бъдем мнозинство и нещата ще се променят.

    Коментиран от #31, #33

  • 28 Аре бегай

    15 0 Отговор
    Как ли пък няма да пусна сълза за джендите в Русия. А те като искат свобода, в Сибир има достатъчно място. Да се събират, женят, развеждат и плодят ако могат...ама не могаг.
  • 29 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    1 2 Отговор
    Чака ги черен чувал
  • 30 Павел пенев

    21 0 Отговор
    Всички ЛГБТ психопати да се изселват от Русия и да отиват в Германия, Нидерландия и Франция. Там да си правят прайдове и еднополови бракове, за които Папата вече даде разрешение. Честито на DW най гнусната фашизирана медия.
  • 31 Реплика

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пастор илиян илиин":

    В процентно съотношение спрямо хетеросексуалните никога не сте били много.И едва 12% от света приемат,че можете да имате повече права от останалите.Ако ЛГБТИ движението не се финансира пропагандата да бъдеш модерен ,избирайки социален пол ще спре.Така,че процентното съотношение ще остане такова,каквото винаги е било.
  • 32 Атмаджа

    6 0 Отговор
    Вашите феминистки и други идеи си ги пропагандирайте пред онези които ви пращат - САЩ и западните страни.Там си правете и парадите.На изток нямате работа,включително в България!
  • 33 браво бе хомогерой

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Пастор илиян илиин":

    барби къде е Кенннн
  • 34 Благой

    2 0 Отговор
    Затова точното място на пеерастите е в ЕС и територията ни
  • 35 МЕЧКАТА

    0 0 Отговор
    БРАВО ................, ЕВАЛА .................. РУСИЯ - Това е държава, която защитава семейните ценноцти, доброто и всички свято изградено от дедите ни.
    А НАШИТЕ БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ, УЗАКОНЯВАТ ВСИЧКИ ТЕЗИ ИЗВРАЩЕНИЯ НА УМА ..............Пфууууу.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания