Last news in Fakti

20 Декември, 2023 16:25 2 550 17

Рекордни поражения! Турция трябва да отдели 110 млрд. долара, за да покрие щетите от катастрофалното земетресение през февруари

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • земетресение-
  • рихтер-
  • мехмет йозхасеки

Земетресенията на 6 февруари т.г. в Южна Турция са засегнали пряко 14 милиона души в 18 града и околностите им

Рекордни поражения! Турция трябва да отдели 110 млрд. долара, за да покрие щетите от катастрофалното земетресение през февруари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Стойността на щетите, нанесени от земетресенията в Турция през февруари, се изчислява на 110 млрд. долара, съобщи турският министър на околната среда, градоустройството и климатичната промяна Мехмет Йозхасеки, предаде агенция ДХА, цитирана от БТА.

По думите на министъра земетресенията на 6 февруари т.г. в Южна Турция са засегнали пряко 14 милиона души в 18 града и околностите им.

"В региона, където се случи бедствието, извършихме оценка на щетите на сгради с общо 6,6 милиона единици жилища", каза министърът и добави, че 850 хиляди обекта, от които 680 хиляди жилища и 170 хиляди офиси, са били сериозно повредени и са станали неизползваеми. "Според направените изчисления стойността на щетите е 110 млрд. долара", каза още той.

Министър Йозхасеки обърна внимание на факта, че Турция е страна, намираща се в сеизмично активен регион.

"Турция е страна, в която има земетресения. Според изследванията Турция е петата страна с най-висок риск от земетресения по линията, простираща се от Алпите до Хималаите. 66 процента от територията на страната ни и 71 процента от гражданите ни са подложени на риск от земетресения от 1-ва и 2-ра степен. През миналия век сме били разтърсени от 231 земетресения с магнитуд 6 и повече", посочи министърът, допълвайки, че Турция е изгубила общо 130 хиляди души при земетресенията през последния век.

По отношение на извършваните дейности за възстановяване след двата разрушителни труса през февруари той каза, че продължава строителството на 250 хиляди къщи. Той посочи, че са определени четири критерии, които няма да бъдат пренебрегвани при никакви обстоятелства, а те са: да не бъде извършвано строителство върху разломни линии; да не се допуска строителство на места с втечняване на почвата; да не се строи на места, където има корита на реки и да има "нулева толерантност" по отношение на архитектурно-инженерните услуги.

Днес в цяла Турция има 36 милиона жилищни и търговски обекта (31 милиона жилища и 5 милиона търговски площи), от които понастоящем 6 милиона са изложени на риск, каза още той и добави, че два милиона от тях трябва спешно да бъдат трансформирани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    10 6 Отговор
    Е нали му завиждате за рекордните печалби на ердо от руския газ бре ? Злобата ще изяде глобаллиберастите!
  • 2 мдаааа

    8 8 Отговор
    Бълха ги ухапала .. нали печелят милиарди , от руски петрол ..
  • 3 кот АРак

    4 4 Отговор
    коя година и колко са жертвите?кой февруари?
  • 4 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    5 15 Отговор
    Господ го наказва тази мръсна руска подлога и още ще има

    Коментиран от #16

  • 5 Али Турчинът

    8 9 Отговор
    110 млрд долара е бълха за Турция.
    Вие гледайте да присвоите 300 млрд долара на Русия.
    Защото, ще си остане само запада на Украйна.
    Всичко друго е руска земя.
  • 6 Ветеринарен психолог

    7 8 Отговор
    Ердоган и той лъже,като нашите политици. Все пак сме били едно. Обеща ,че държавата ще построи 60 000 жилищни блока. Ама коя година ,не каза.
  • 7 Българските турци

    20 7 Отговор
    В момента се водят две войни ! Едната от две години , а другата от 75 дни ! Жертвите и разрушенията са ужасни , но все още не са колкото жертвите от секундите на двете земетресения на 6 фефруари в Югоизточна Турция , засегнала територия по голяма от България !.Дебелащина е да се базикате с човешко нещастие , независимо където и да протича то , в навечерието на празника на надеждите на християнския свят, напук на цялото сияние на божественото милосърдие !...Бог да се смили над всички които са без покрив над главите си , да се смили над хората , които се лутат отчаяни сред отломките на живота си разрушен от войните и природните бедствия !...Бог да помогне на злите и злобните и да угаси завинаги огъня на зловещата им злоба !!!

    Коментиран от #8

  • 8 Много те моля хасане

    8 8 Отговор

    До коментар #7 от "Българските турци":

    Като слезеш от козата, не е нужно да ни нахвърляш ромското ти мнение. Не ни е нужно.

    Коментиран от #9

  • 9 Българските турци

    6 5 Отговор

    До коментар #8 от "Много те моля хасане":

    То си личи кой е ездачът !?... ЗА какво може да им служи нечие мнение, на дебелокожи дангалаци ?!...

    Коментиран от #13

  • 10 Гошо

    8 2 Отговор
    Турция има пари ве гладни булгарски хиени
  • 11 Тони

    2 0 Отговор
    Къде изчезна Али Гърка
  • 12 Мииии

    2 5 Отговор
    Ердоган преди изборите обеща нови апартаменти за останалите без жилища, но само обеща.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дааа

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Значи си разбрал":

    Осман ага ти е бил дядо

    Коментиран от #15

  • 15 Стария еничар

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Дааа":

    Аз съм го правил османчо!

    Коментиран от #17

  • 16 Ердоган

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Сус бе укропитек!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: