Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Декември, 2023 16:50 7 832 62

Володимир Зеленски: Благодаря, Румъния!

  • румъния-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • зърно-
  • зърнена сделка

Държавният глава е благодарил на Румъния за подкрепата към Киев и за това, че е помогнала на украинските фермери да оцелеят

Володимир Зеленски: Благодаря, Румъния! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румъния помогна на Украйна да оцелее по време на полската блокада на земеделския износ, заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на годишната си пресконференция, съобщава новинарският сайт Зиаре, като се позовава на Интерфакс, пише БТА.

"Слава Богу, появи се интелигентната Румъния и президентът Клаус Йоханис и чисто и просто ми помогна. Той помогна на нашите фермери да оцелеят. И той имаше толкова трудности, имаше протести. Мисля, че той показа поведение на силен човек, който казва: На първо място са ценностите, после идва цената", посочи Зеленски на пресконференция вчера.

"Не можеш да политизираш въпроса за зърното тогава, когато всичко е блокирано", подчерта още Зеленски, визирайки Полша и решенията на предишното консервативно правителство да забрани украинския внос на зърно. "От април до септември беше много трудно, загубихме стотици милиони долари, загубихме част от реколтата, губехме всеки ден. И всеки ден нашите фермери ме питаха: Нашите полета са минирани, как можем да изкараме поне нещо?", разказа Зеленски.

В съобщение, публикувано на сайта на украинското президентство, се посочва също, че държавният глава е благодарил на Румъния за подкрепата към Украйна и за това, че е помогнала на украинските фермери да оцелеят.

"Полша загуби от финансова гледна точка. Ние изградихме един железопътен коридор през Молдова и Румъния. Изградихме един коридор през Черно море", посочи още Зеленски, според прессъобщението.

Същевременно украинският лидер отбеляза, че е съставено ново правителство във Варшава след изборите, което може да помогне за решаване на ситуацията по границата, където в момента граничните пунктове са блокирани заради протест на полските шофьори на камиони, които се оплакват от нелоялна според тях конкуренция от страна на украинските им колеги.

Телевизия Диджи 24 напомня, че украинският премиер Денис Шмихал е заявил неотдавна, че през Румъния преминава в момента 70 процента от зърното, изнасяно от Украйна.

"Нашето партньорство е обширно и широкообхватно. Оценяваме мерките, предприети от Румъния по отношение на финансовите аспекти, санкциите. Сътрудничеството в логистичната част е особено важно, осигуряваме транспортен коридор за износа на Украйна. В момента 70 процента от нашия износ минава през Румъния. Така Украйна продължава да бъде гарант на глобалната продоволствена сигурност", посочи украинският премиер по-рано този месец във видеосъобщение към участниците в международната конференция "Възстановяването на Украйна и стратегическата роля на Румъния", организирана в румънския курорт Синая.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    68 25 Отговор
    ХАХАХА цели 2 часа без цвъкни за дзеления пигмей !

    Коментиран от #49

  • 2 пешо

    80 20 Отговор
    на клоуна ще му дават нобелова награда за просия

    Коментиран от #5, #7

  • 3 И НИЕ БЛАГОДАРИМ...

    33 67 Отговор
    Световен лидер Зеленски за утилизацията на милион рашистки орки...Продължавай в същия дух

    Коментиран от #11, #33

  • 4 Гориил

    44 10 Отговор
    Каналът на Дунав ще помогне за увеличаване на износа на забранено зърно с 0,01 процента.
  • 5 ХАХАХА

    71 19 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    Неее,ще му дадат Оскар за клоуна от смешния филм ,"Аз съм шута "на ФАЩ!

    Коментиран от #45

  • 6 Зеленото Джужди

    51 17 Отговор
    Зеле е на път да стане домакин на една хубава полска инвазия. България няма ли накакви териториални претенции към 404 ? Нещо към Бесарабия, Одеса ?
  • 7 Да ама

    21 57 Отговор

    До коментар #2 от "пешо":

    Този клоун накара втараята в мире непобедимия могучая и безаналоговая да проси снаряди и дронове от иранците и севернокорейския джужак, това ще е в учебниците по история

    Коментиран от #12

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 3.14К

    53 13 Отговор
    Колко пъти трябва да показвате наркомана днес, за да изпълните плана? Напишете нещо как монтират зъбите на дракона по новите отбранителни линии, за които преди половин година се присмиваха на Суровикин. Или нещо за мобилизацията, която е като сафари по всички места където може да се появи и един човек.
  • 11 Мдаа

    57 15 Отговор

    До коментар #3 от "И НИЕ БЛАГОДАРИМ...":

    Аз съм в Аржентина, но ти в България ядеш украинско жито под формата на хляб, брашно или пък паста - след 2-3 години умиращ от рак на стомаха вследствие на радиацията придобита от употребата на снаряди с обеднен уран сети се как си благославял Зеленски!
  • 12 ХАХАХА

    49 20 Отговор

    До коментар #7 от "Да ама":

    Пишеш простотии ! Нищо не може да направи този шут ! Русия се сражава с нациска терористична агресивна организация начело с ФАЩ!

    Коментиран от #19

  • 13 Радев е национален предател

    18 54 Отговор
    В Украйна си имат истински Президент ! В България си имаме фатмак резидент, пудела на кондукторката от посоль.
    Радев е позор!

    Коментиран от #28

  • 14 Възрожденец

    13 49 Отговор
    🔱А може ли да си представите, какво щеше да е сега, в тази световна обстановка, ако Великия и Героичен украински народ, не бе спрял и ударил така мощно през мyцyната рашката мечка ??‼️
    Цяла Европа щеше да е подпалена.
    България НЯМА по-последователен и по-жесток враг от Руската империя, Русия, СССР и Руската федерация сега. От 1828 година до 2023 г. безкрайна поредица от саботажи, намеси и войни срещу нашата родина!
    Ако бяхме още под съветско иго, сега нашите синове щяха да гинат на фронта за кефа на едно побъркано диктаторче.

    Коментиран от #22, #42, #51

  • 15 Стари снимки

    24 4 Отговор
    Вижте само каква ретро снимка използват за шаблон :)
  • 16 Ццц

    37 9 Отговор
    Дрогата да не говори за собствеността на Блек рок като за своя! Нивите, житото, износът, всичко това беше разпродадено от него и предходния бандит. И той вярваше, че след като "приятелчетата му" въртят 10 трилиона на година, той е недосегаем за Путин. Румънецът също не му е помогнал на него. Много добре го знае, но циркаджията си е циркаджия, макар да му сгъват цирка вече. Заради бизнеса на Блек рок е целият този рев за "бедните африканци", които Путин искал да затрие. А и Путин не случайно спря сделката. Явно има нещо некоректно в уговорката от другата страна. Днес по Хемус бая военен конвой видях. Камиони. Тагаренко явно обслужваше националния ни интерес. Но наркоманът не ни благодари и на нас, гадинката му с гадинка. Явно смята, че като е благодарил на американското началство, няма какво да благодари и на българския персонал.

    Коментиран от #29, #62

  • 17 Ццц

    7 27 Отговор
    Най важното е грузя 200 да не спира да върви с пълни камази и вагони към блатницата и онова страхливото с токчетата и имлантите да фулира памперса през час под миндера в калния бункер и всичко ще е наред! А копейките да си стенат в тинята цял живот, както най си обичат!

    Коментиран от #36

  • 18 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 31 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 380 000 руски военнослужещи, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?
  • 19 Един

    6 16 Отговор

    До коментар #12 от "ХАХАХА":

    Презобил си с Бояришник.
  • 20 Кремък

    27 4 Отговор

    До коментар #8 от "Велик !!!":

    Поздравявам те с песента:,, безнадежден случай" на Богдана Карадочева.Не се лекувай! Няма смисъл

    Коментиран от #54

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 24 Отговор
    20:1- такова е съотношението на руските спрямо украинските жертви при Авдеевка според твърдение на политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке. Рьопке коментира темата, че съотношението е "дори по-добро, отколкото при Бахмут". Въпреки това обаче, руснаците не се спират и на руското военно командване изобщо не му пука за живота на руските войници – имат достатъчно пушечно месо, хвърлят го и ще го хвърлят.
    Рьопке визуализира разказаното в профила си в Twitter със снимка от видео, показващо обстрел с дронове по руски бронирани машини, като пред една от тях се виждат редици с чували с трупове. Кадрите са от Авдеевка. Рьопке добавя: При някои руски атаки към Водяне и Северно (южния фланг на Авдеевка), руснаците загубиха 100 души срещу 0 от украинска страна. ВИДЕОТО (18+), от което е взето снимката, не е за хора със слаби нерви‼️

    Коментиран от #43

  • 22 Дани Гадняра

    37 7 Отговор

    До коментар #14 от "Възрожденец":

    Кой ти построи ТЕЦ, ВЕЦ и АЕЦ-овете, които приватизирахте!?

    САЩ какво ни построи!? Едно съоражение поне? Германия поне метрото ни финансира.
  • 23 българин 777

    33 7 Отговор
    нека да ядът румънците украинските боклуци лошото е че и ние ги ядем
  • 24 Китай

    9 33 Отговор
    Квичат руските жополизачи. Малко
    исторически факти, които ако си ги знаел и
    продължаваш да лакейничиш на орките значи
    си продажник на дребно а ако не си ги знаел
    но след като си ги научил и продължаваш да
    им олизваш задниците значи, че си двоен
    продажник и лакей на руските фашисти. През
    10 век руснаците начело със Светослав
    Игоревич два пъти нахлуват в България със
    над 100 000 на армия главорези, унищожават
    основната военна сила -тежката българска
    конница, разоряват страната, избиват една
    трета от населението и отслабват страната,
    която след това пада под ромейско робство за
    200 години. След Руско-турската война и
    осуетяването на идеята за Задунайска
    губерния, Русия постоянно играе
    изключително зловеща роля за България. В
    държавен вестник от 1884 г. бр. 2 от м.
    Октомври се публикува изплащането на 10 650
    000 рубли на Руската империя като
    компенсация за "освобождението ни което по
    тогавашните цени на златото представлява
    32.5 тона злато. Какво пък- добра сделка.
    през 1885 г. Русия Ф против Съединението и
    насъсква султана да окупира - Източна
    Румелия като в същото време по заповед на
    Русия Сърбия напада България в гръб и през
    есента на 1885г. по време на Сръбско-
    )българската война Русия е на страната на
    Сърбия-през 1913 г Русия насъсква Сърбия.

    Коментиран от #26

  • 25 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    9 28 Отговор
    Кармата на Путин е да доведе руската империя на злото до нов разпад.
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден.
    Путин, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби. Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят. Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес.
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная!
  • 26 Последния Софиянец

    4 16 Отговор

    До коментар #24 от "Китай":

    Прав си.
  • 27 Китай

    7 18 Отговор
    ъроия- през 19ТЗ г Русия насъсква Съроия
    да ни нападне и така избухва
    Междусъюзническата война. Докато
    българската армия се готви за битка с Турция
    Русия оттегля целият си команден състав у
    инструктори които са били в българската
    армия като по този начин се опитва да осигури
    победата на Турция над България но не успява
    л БА смазва турската армия като после за три
    дни се изнася на противоположния край на
    страната за да смаже и сърбите. В същото
    време Русия предоставя понтонни мостове и
    кораби на Румъния, за да атакува България в
    гръб и по този начин носи пряка отговорност
    за сполетялата ни национална катастрофа.
    Русия напада България и през 1916 година
    нейни войски нахлуват в Добруджа като
    грабят и убиват масово местното население и
    благодарение на ген. Колев биват смазани и
    изхвърлени от територията на страната. Русия
    бстрелва черноморските ни градове с
    корабна артилерия и само благодарение на
    героизма и майсторството на българските
    офицери, които повреждат 2 от корабите
    градовете ни не са унищожени. И днес по
    Черноморието още стоят бункери против
    руски десант. През 1919 г. на Парижката
    мирна конференция Русия предлага България
    да бъде разделена между Сърбия, Румъния и
    гърция и само намесата на американския
    президент Уудро Уилсън ни спасява от
    изчезване като държава. - Русия организира
    септемврийския метеж през 1923 г., взел
    хиляди жертви - Русия стои зад най-страшния
    атентат в историята на България в църквата
    Света Недел

    Коментиран от #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ,,,

    7 19 Отговор

    До коментар #16 от "Ццц":

    Малко ти е време да намалиш "Говорить Россия". В Украйна по конституция чужденци и чужди фирми не могат да притежават земя.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Китай

    8 23 Отговор
    1944 г., въпреки че нито един български
    войник не се е сражавал на Източния фронт
    Русия ограбва Българската народна банка
    като задига над 4 милиарда долара, целия
    златен и сребърен резерв, картини, монети
    скъпоценности и архива на страната, който
    още не ни е върнат. Руски инструктори
    ръководят изтребването на българския
    политически и интелектуален елит през
    страшните дни на 1944-1945 година-Русия
    създава така наречената македонска нация и
    принуждава десетки хиляди българи да се
    отричат от род и родина- Русия откъсна за
    цели 45 години България и цяла Източна
    Европа от света, в резултат на което и до днес
    не можем да наваксаме изоставането. Русия
    непрестанно води необявена хибридна война
    срещу България, опитвайки се да я откъсне от
    рбществото на цивилизованите народи

    Коментиран от #39

  • 32 Фхфх

    12 17 Отговор
    Голям мъж и голям държавник! Във цялата злина, която причини Русия, има и нещо хубаво - лъснаха предателите и в Украйна и в Румъния и в Полша и в България...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 българин

    23 6 Отговор
    те украинците избягаха от него той тръгнал просяка - крадец по другите държави наркоман
  • 35 нашмъркани говедари

    21 8 Отговор
    Жалките продажни говедари са плъзнали яко да спамят преди празниците , гледат да заработят някой друг цент преди празниците да има за бело .
    Слава на Русия дроги.
  • 36 айде бегай..

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Ццц":

    При азовскио груз от мариупол,он петлюра и бандера те чекат да им идеш на госкьие..
  • 37 тоже може

    15 5 Отговор
    Е как няма да благодари,нали мамалигите са същите чу..ми като урркелясите.
  • 38 стоян

    7 11 Отговор

    До коментар #27 от "Китай":

    До 27 ком - браво за информацията и по често я публикувай за другарите от партия израждане - може па и да я осъзнаят
  • 39 а ти чии..

    9 4 Отговор

    До коментар #31 от "Китай":

    Го дириш на пъто на красная,победителите не ги съдят..да си викнал некой да те спаси от комунягите..аа они тука ги доведоо трети украйно-бандерски фронт-наследниците на степан и петлюра
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 гочето

    11 4 Отговор
    Тоя пак говори от Оня свят!
    Укропия е пълна с живи мъртъвци!
  • 42 Тиквоча

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Възрожденец":

    Възрожденец?Пръдльо!
  • 43 оня

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Колко пъти още ще пействаш тази простотия?:)) А това как ще коментираш?:

    По украинския телевизионен канал „1+1“ внезапно се появи шокираща информация под формата на пълзяща линия за повече от 1,1 милиона загинали и изчезнали военнослужещи от украинските въоръжени сили.

    Съобщението звучеше така: „Министерство на отбраната: по време на пълномащабната война загинаха или изчезнаха 1 126 652 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна.

    Тикер с тези данни беше излъчен по време на телемаратона - по същество единственият източник на информация за хода на военните действия за украинците, чиито власти говорят за „пълна свобода на словото“ в страната.

    Ръководството на канала, след обаждане от администрацията на Зеленски, се извини за „печатната грешка“ и отрече информацията.

    Коментиран от #59

  • 44 От страни

    12 2 Отговор
    Ми то освен Румъния не остана кой да дава поне нещо....
  • 45 От страни

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    Ще го снимат в поредната сения на "От тъп още по тъп". Че Джим Кери остаря та требва некой по млад.
  • 46 Иго

    12 4 Отговор
    Украинските фашисти и румънските мамагали ги крепи злобата , румънците убиха Чаушеско ,а наркомана убива руският и собственият си народ!!! Демони !!!!
  • 47 Бай Христо

    14 4 Отговор
    Ма…….. мамалиги помагахте с транзита на украинските боклуци да дойдат в България. Съсипахте ни замеделието.
  • 48 Ха ха ха

    13 4 Отговор
    Власите забравиха че от 4 дивизии пратени е Сталинград се върнаха 86 души
    Сега никой няма да се върне
  • 49 мдаааа

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Затуй пък , пълно с такива за оня малкия , с токчетата ...
  • 50 Бай Петър

    9 6 Отговор
    Просяк Руснаците вече празнуват победа този шут търси пари
  • 51 Грогу

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Възрожденец":

    Добре , че са НПОтата да ни кажат какъв враг ни е Русия .Да вземе тази нахалница да идва да ни Освобождава от робство , това само най-големия ти Враг може да го направи . Добре че бяха сегашните ни партньори да я спрат , че както се беше развихрила да ни тероризира , със Сан Стефанския мирен договор , щеше да ни върне всички или почти всички територии , за да се чудим какво да ги правим и да ни е гадно. След това неправомерно и с нищо непровокирано , вероломно руско Осбождение от робството , добре че България е била управлявана от неподкупни патриоти като теб , които са сключили най-добрите съюзи против Русия , с които са загубили още много български територии и така е и сега . .
  • 52 Мотошани

    2 0 Отговор
    Чимаи фач бъъъъъъ чимаи ворещеее въъъъъъъ съм фачччччччччч въъъъъъъъъъъ къте наааа мъъъъъъъ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 мада факър

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Кремък":

    всички си мислите , че русия е вашия човек , но само изчакайте да приключи с Украйна и тогава ще разберете кой е следващия , тогава ще запеете друга песен , ама късно чадо
  • 55 Иван

    4 2 Отговор
    Румънците трябва да внимават кой им благодари, защото гнусната еврейска сатанинска нацистка хазарска сп.ер.ма Еленски е проклета.
  • 56 Кой благодари?

    3 2 Отговор
    Най големия,не комик а смешник на века!
  • 57 Читател

    1 0 Отговор
    Да ти е........а ценностите, това да вредиш на собствения си народ и държава въпреки протестите на хората които са те избрали е предателство от всяка гледна точка към нацията си и държавата си. Зад тези ценности се крие заповед от тамошното ПОСОЛСТВО, а Зеленски е щастлив защото лично знае как стоят нещата със заповедите от САЩ.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "оня":

    Коментара е: отвратителен рублобоклук си.
  • 60 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    Цял свят се възхищава на Президента Зеленски ! Той е новия символ на борбата за свобода и независимост от тиранията !
    Цял свят ненавижда масовия убиец Путлер!
    Думите на Президента Зеленски ще се помнят векове!
    "Дори през непроницаемата тъмнина Украйна и цивилизованият свят ясно виждат тези терористични актове.
    Умишлени и цинични ракетни удари по гражданска критична инфраструктура. Не по военни съоръжения.
    Все още ли си мислите, че можете да ни уплашите, да ни пречупите, да ни накарате да отстъпим?
    Наистина ли нищо не разбрахте?
    Не разбрахте ли кои сме ние? За какво сме? За какво говорим?
    Четете по устните ми:
    Без газ или без вас? Без вас.
    Без вас или без светлината? Без вас.
    Без вода или без вас? Без вас.
    Без храна или без вас? Без вас.
    Студът, гладът, тъмнината и жаждата не са толкова страшни и смъртоносни за нас, колкото вашето „приятелство и братство“.
    Но историята ще постави всичко на мястото си.
    И ние ще сме с газ, осветление, вода и храна… и БЕЗ вас‼️"
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Слугата

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ццц":

    се шамари , не се награждава.
Новини по държави: