Last news in Fakti

20 Декември, 2023 17:30 1 135 1

Дъблин застава срещу Великобритания, подава съдебен иск срещу закона за амнистия в Северна Ирландия

  • северна ирландия-
  • дъблин-
  • великобритания-
  • закон-
  • амнистия-
  • съдебен иск

Великобритания спря съдебното преследване на лицата, участвали в три десетилетия кървав конфликт в Северна Ирландия

Дъблин застава срещу Великобритания, подава съдебен иск срещу закона за амнистия в Северна Ирландия - 1
Снимка: БГНЕС

В сряда Ирландия съобщи, че ще подаде съдебен иск срещу Великобритания във връзка с нов закон, който дава условна амнистия на бивши войници и бойци, участвали в десетилетия на насилие в Северна Ирландия, цитирана от Ройтерс.

Великобритания спря съдебното преследване на лицата, участвали в три десетилетия кървав конфликт в Северна Ирландия, като заяви, че е малко вероятно то да бъде успешно и вместо това трябва да бъде създаден независим орган.

Семействата на жертвите, организациите за защита на правата на човека и всички основни политически партии на остров Ирландия, включително британските юнионисти и ирландските националисти, осъдиха закона, който предлага имунитет срещу съдебно преследване за тези, които сътрудничат изцяло на новия разследващ орган.

Мишел Мартин, министър на външните работи на Ирландия, заяви, че Ирландия не е стигнала лесно до това правно решение, но Великобритания не се е ангажирала правилно с този ход. Ирландия заяви, че ще твърди, че ходът на Обединеното кралство е несъвместим със задълженията ѝ по Европейската конвенция за правата на човека.

"Британското правителство прие това законодателство на 18 септември 2023 г., затваряйки всякаква възможност за политическо решение", каза Мартин.

"Сега се намираме в ситуация, в която единственият ни изход е да потърсим съдебен път."

Около 3600 души загинаха през трите десетилетия на конфронтация между ирландските националистически бойци, стремящи се към обединена Ирландия, пробританските "лоялистки" паравоенни формирования и британските военни. Конфликтът до голяма степен приключи с мирното споразумение от 1998 г.

Няколко семейства на жертви вече са започнали да оспорват новия закон в съдилищата на Северна Ирландия.

Съобщението беше приветствано от семействата на жертвите и организациите за защита на правата на човека. Заместник-директорът на Амнести Интернешънъл за Северна Ирландия Грейна Тегарт заяви, че това предизвикателство ще бъде жизненоважно за жертвите в Северна Ирландия и по света.

"Това е фантастична новина, чудесен коледен подарък за хората, които чакат разследвания, граждански дела и съдебни преследвания", заяви пред Ройтерс Джон Тегарт, чийто баща е убит от британски войници в района на Белфаст - Балимурфи през 1971 г.

"Правилно е, че ирландското правителство снема тежестта от жертвите във всички области с това правно предизвикателство."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: