Last news in Fakti

21 Декември, 2023 05:12 2 375 26

"Милей, измамнико!": Първи протест срещу реформите на новия аржентински президент ВИДЕО

  • аржентина-
  • протест-
  • хавиер милей-
  • президент-
  • реформи

Десетки хиляди аржентинци изразиха недоволството си в Буенос Айрес

"Милей, измамнико!": Първи протест срещу реформите на новия аржентински президент ВИДЕО - 1
Снимка: Фейсбук

Десетки хиляди аржентинци излязоха по улиците в сряда, за да протестират срещу правителството на Хавиер Милей и неговите сурови съкращения на публичните разходи, предаде "Ел Паис".

Буенос Айрес осъмна с огромно полицейско присъствие на входовете на града и гарите, а още подкрепления бяха добавени, когато наближи обявеният час за демонстрацията - 16:00 часа. Околностите на Пласа де Майо бяха строго охранявани от части за борба с безредиците, които имаха ясната цел да предотвратят блокирането на улиците и да гарантират свободното движение на трафика.

Силите за сигурност не успяха да постигнат тази цел. Протестиращите напреднаха с транспаранти и барабани по цялата ширина на двете авенюта, водещи към Пласа де Майо, епицентърът на протеста, и се наложи движението да бъде пренасочено към близките улици.

Тълпата скандира „работническо единство“, докато някои протестиращи се приближиха до полицейския кордон, за да обиждат полицията. Те бяха подготвени за арести и освиркваха, докато минаваха микробуси.

Демонстрацията премина в напрегната атмосфера, но остана мирна, като бяха арестувани само двама души. Имаше само два ареста в изолирана конфронтация, на фона на големия, мирен марш, свикан от над сто аржентински организации. Първоначално идеята беше да се почетат жертвите на жестоките репресии, белязали края на правителството на Фернандо де ла Руа през 2001 г., което местните отбелязват на всеки 20 декември. Общо 39 души бяха убити и близо 500 бяха ранени по време на масови протести тогава. Но тазгодишната демонстрация придоби ново значение, след като Милей обяви предстоящи съкращения. Това беше първият протест срещу неговото управление, идващ само десет дни след встъпването му в длъжност като президент на Аржентина.

„Милей, измамнико. Вие обещахте строги икономии за политическата каста и въведохте строги икономии за хората“, гласеше един банер. Друга табела гласеше: „Пари за образование, не за МВФ“.

Демонстрантите окупираха някои улици днес, но не блокираха главните пътни артерии - средно положение, което удовлетвори и двете страни. Както организациите, така и правителството смятат деня за успешен.

Шоковите мерки на новия президент включват 50% девалвация на аржентинското песо, съкращения на субсидиите за енергия и транспорт и закриване на някои държавни министерства. Те идват на фона на растяща инфлация и растяща бедност.

Министърът по сигурността, Патриша Булрич, представи нов “протокол” за поддържане на обществения ред, който позволява на федералните сили да освобождават хората, блокиращи улиците, без съдебна заповед и упълномощава полицията да идентифицира — чрез видео или цифрови средства — хора, които протестират и пречат на обществени пътни артерии. А виновните ще бъдат таксувани с разходите по мобилизиране на силите за сигурност.

Новият протокол е насочен към предотвратяване на блокади, особено в Буенос Айрес, където редовните протести често блокират улици с часове в това - прояви, известно като „пикети“, допълва Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    10 44 Отговор
    Кармата на Путин е да доведе руската империя на злото до нов разпад.
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден.
    Путин, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби. Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят. Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес.
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная!

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Дучо

    16 5 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Имаш вънгалки бе козяшкия
  • 9 Небрежен стил

    20 4 Отговор

    До коментар #7 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Това не ти е номера в централния
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хахаха

    13 29 Отговор
    Социалисти, комунисти, синдикати ... все крадци и мързели.
    Милей ги отряза от бюджета и сега трябва да работят, но не искат.

    Чили беше в същата ситуация, но Пиночет изведе Чили до икономически звяр на Латинска Америка.
    Аржентина е болна от комунисти и социалисти, които са тумор за всяко общество!
    Успех на Милей, на Аржентина и на народа!

    Коментиран от #24, #25

  • 15 Боруна Лом

    13 2 Отговор
    И ТУК ЛЪЖАТ НА ПОРАЗИЯ
  • 16 Боруна Лом

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    НЕ СИ ПРАВ И ЦЯЛАТА ЖЕНСКА РОДА
  • 17 Ден

    20 2 Отговор
    Либералите толкова могат освен да се навеждат за друго не ги бива!
  • 18 Калпазанин

    18 3 Отговор
    Май обора няма да си има южноамерикански щат, кеф. Ша ми връзва долара с песото а дано ма надали

    Коментиран от #26

  • 19 Калпазанин

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бреей тц, тц":

    Ком 2и 7 са си болни. А ако тоз милелай падне колко ли соросчета тука ша са гътнат
  • 20 Тоест

    7 0 Отговор
    Съкратените от раздутата администрация и галениците от образованието протестират?!?! Значи пътя е правилен
  • 21 ръката на Кремъл

    3 3 Отговор
    Организацията на протестите е от руски революционери пратени от Адолф путин!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Много ти разбира на

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    теб кухата кратуна на раменете какво става в Латинска Америка.
  • 25 Татоти

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хахаха":

    Ако сте му гледали предизборните изявления, ще се учудите как един слабоумен е избран ... чак за президент. В едно от предизборните му .... циркови изпълнения беше наредил министерствата на големи листи по стената. Каза, че ще премахне министерството на здравеопазването, образованието, отбраната и още няколко от този сорт. Ще премахне аржентинската парична единица и минава директно на американски долар. Да минеш на парична единица, която печата друга държава .... Този палячо минава всички до сега. Все едно са събрали нашето Жорж Ганчев, Тръмп, Бат ти Сали, оня Джонсъна, напили са ги и са ги изтипосали на екрана. А, забравих, че обеща да върне ония Фолкленските острови.
  • 26 Татоти

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Калпазанин":

    Не връзва долара с песото. Просто песото изчезва и долара го замества напълно. Значи ще се плащат заплатите в долари и ще се пазари навсякъде в долари. Песото остава само в учебниците по история. Това заяви дословно.
Новини по държави: