Last news in Fakti

21 Декември, 2023 12:36 1 004 6

Анджей Дуда критикува реформите на новото правителство на Доналд Туск

  • полша-
  • правителство-
  • доналд туск-
  • реформи-
  • критики-
  • анджей дуда

Президентът Дуда заяви, че начинът, по който бяха внесени внезапните промени, е нарушил Конституцията

Анджей Дуда критикува реформите на новото правителство на Доналд Туск - 1
Снимкa: Shutterstock

Президентът на Полша, Анджей Дуда, определя реформите в държавните медии, въведени от новото правителство на Доналд Туск, като равносилни на "анархия". Този коментар идва в контекста на увеличаващите се напрежения между държавния глава и новия кабинет на проевропейския алианс, предаде "Ройтерс".

Полагането на клетва от страна на правителството, което се ръководи от бившия председател на Европейския съвет, предизвика началото на период на съжителство с президента, който е съюзник на предишния националистически кабинет. Първите дни бяха белязани с напрежение.

Впоследствие, новото правителство премахна обществения новинарски канал от ефир и освободи ръководители на държавните медии, действие, което, според тях, има за цел възстановяването на безпристрастността.

Държавните медии, особено новинарският канал TVP Info, бяха обвинени в това, че се използват като средства за пропаганда по време на управлението на националистическата партия "Право и справедливост".

Президентът Дуда заяви, че начинът, по който бяха внесени внезапните промени, е нарушил Конституцията, тъй като не бяха спазени съответните парламентарни процедури.

"Това са напълно незаконни действия. Това е анархия", заяви той категорично.

В същото време бившият полски вътрешен министър Мариуш Камински и неговият заместник от "Право и справедливост" бяха осъдени на две години затвор за злоупотреба с власт, свързана с техните предишни длъжности. През 2015 г., едва седмици след като "Право и справедливост" дойде на власт, Дуда ги помилва.

"Казах им, че ако бъдат вкарани в затвора, ще бъдат първите политически затворници в Полша от 1989 г. насам", посочи той, имайки предвид годината на падането на комунистическото управление.

В отговор на призива на Дуда за спазване на закона при въвеждането на реформите в медиите, Туск подчерта, че действията са насочени към "възстановяване на правния ред и обичайното благоприличие в обществения живот".

Новото правителство счита, че самият Дуда е бил замесен в множество нарушения на Конституцията по време на 8-годишното управление на ПиС.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дуда КГБ

    2 3 Отговор
    Мноого политици има създадени от Кремъл в ЕС!?!?

    Коментиран от #4

  • 2 ...

    0 2 Отговор
    Дуда, Путин, Мадуро, Пишкин
    После се чудите що се държат като имената си
  • 3 то и урсула го критикува

    2 0 Отговор
    туск . на туск му е все едно . гледа от денко . единен премиерски евросъюзен атлантически хобитат . сега и пеевски и радев ще критикуват денко .

    Коментиран от #5

  • 4 не зная за политиците,

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дуда КГБ":

    създадени от Кремъл, но Туск и Шолца са внуци на служители в СС по времето на Хитлер. Те и физически си приличат с дедите си. А Туск не е обичан от поляците открай време - дори веднъж не го номинираха за длъжност в ЕС.
    Така ме ВСИЧКО е Ясно. Хитлеровци напират да върнат миналото, но няма да им се получи. Знаем съдбата на фюрера.
  • 5 твоето е манджа с праз

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "то и урсула го критикува":

    Смесваш толкова лица, без логична връзка помежду им. Само видимо повод за тебе да плюнеш по радев главно.
    Да те светна - плъхът денков едва стана професор по данни на нАЦИД, а академик стана в конфликт на интереси, като сам си подписа заповедта (срещу някакви обещания - той да си каже). Ако Радев не беше номинирал денковчето за министър в СЛУЖЕБНО правителство, някой щеше ли да му знае мишата физиономия? И освен това, докато беше министър, функционалната неграмотност на децата поласна от 47% на потресамащата 54%. Е, КАКВО ОЧАКВАТЕ от управлението на ТОГОВА?
  • 6 според мен са готини и туск и

    0 0 Отговор
    радев, денко, урсулс . всеки тежи със заплата и годишен и месечен бомус . опонирането е начин да се изявяват и трупат рейтинг - за него не вземат пари . ситуацията е точно критикарска . Туск яде критики, колкото денко . Така е .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания