Last news in Fakti

22 Декември, 2023 05:36 1 034 11

ООН отново отложи гласуването на ключовата резолюция за помощта за Газа

  • израел-
  • сащ-
  • палестина-
  • оон-
  • резолюция

Съединените щати са обезпокоени от препратките в текста към "прекратяване на военните действия" в конфликта между Палестина и Израел

ООН отново отложи гласуването на ключовата резолюция за помощта за Газа  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН в четвъртък отново отложи гласуване на критична резолюция за отчаяно необходимата помощ за Газа, поради несъгласие от страна на Съединените щати, предаде Xinhua.

Това е четвъртият път в рамките на една седмица, в който гласуването се отлага.

Дипломатически източници посочиха, че Съединените щати са обезпокоени от препратките в текста към "прекратяване на военните действия" в конфликта между Палестина и Израел и въпроса за проверка на камионите с помощ, влизащи в Газа, за да се гарантира, че превозват само „хуманитарни стоки“.

Настоящият проект предлага Организацията на обединените нации да поеме тази отговорност, ход, срещу който се противопоставят както Съединените щати, така и техният близък съюзник Израел.

По-рано през деня заместник-постоянният представител на САЩ в ООН, Робърт Ууд, информира репортерите, влизайки в срещата на Съвета за сигурност за Сирия, че „Ние все още активно разглеждаме този въпрос. Полагаме значителни усилия."

Той спомена необходимостта от конкретни промени в текста, заявявайки, че тези промени трябва да бъдат достатъчно съществени, за да получат тяхната подкрепа.

Според доклад, публикуван в четвъртък от 23 агенции на ООН и хуманитарни агенции, цялото население на Газа, което възлиза на 2,2 милиона души, в момента изпитва хранителна криза, като 576 600 души достигат „катастрофално“ ниво на гладуване.

Поради силно ограничените доставки, достигащи до Газа, освен ограничен поток, Световната продоволствена програма съобщи, че 90 процента от населението редовно остава без храна за цял ден.

Поне 20 000 палестинци са били убити при израелски атаки от 7 октомври, според правителствената медийна служба на Газа. Броят на жертвите на Хамас' атака срещу Израел възлиза на приблизително 1 140.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    17 3 Отговор
    Е по - големи лицемери от САЩ, няма!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 българина

    12 0 Отговор
    просто светът вижда как шепа евреи правят на маймуни 330 мон държава и цялото оон, светът ще го изтърпи ли?
  • 6 333

    14 0 Отговор
    Най-мръсните лицемери. Нищо скоро ще гризнат дървото :)
  • 7 ЗАЩОТО

    14 1 Отговор
    ООН .....ДВОЙНИЯ СТАНДАРТ.............ЛИЦЕ МЕРИ.........!
  • 8 Възглавница

    5 3 Отговор
    Защо никой не пише за тортата и как ядат глави на деца. Това ако го направи някой от възраждане щяхте да опищите целия свят
  • 9 "МИТОТВОРЦИТЕ" ЛИ ПАК СА ПРОТИВ

    4 1 Отговор
    КОЙ СЪЗДАДЕ ТОВА УРОДЛИВО НЕДОНОСЧЕ ??????ООН Л-НА И ПОМИЯ.
  • 10 срамно

    2 1 Отговор
    Може ли Г7 Европа да се обединят за Русия а в Палестина ги трпат като мухи няма каде да се върнат хората семейства децата......

    И всички се крият като мишки Америка Кретикува за избиването гласно ...но за резолюция в оон е с вето против спиране на боевете . Е кажете как да я обичат тая Държава в арабския континент и не само там .
  • 11 ХъзаRят

    0 0 Отговор
    Дано накрая света прогледне за двойните стандарти които се прилагат от западните нации. Дано се ускори разпада на тоя еднополюсен модел, в който една държава коли и беси по целия свят и никой не може да им държи сметка. Трябва да има 2-3 силни империи които да се държат взаимно в шах, за да има някаква надежда за справедливост по света.