Last news in Fakti

23 Декември, 2023 06:22 1 129 6

Дейвид Камерън приветства резолюцията на ООН за повече помощ в Газа

  • дейвид камерън-
  • великобритания-
  • газа-
  • израел-
  • сащ

Тази седмица британският външен министър се завърна "дълбоко обезпокоен" от посещение в Египет и Йордания

Дейвид Камерън приветства резолюцията на ООН за повече помощ в Газа - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дейвид Камерън, министър на външните работи на Обединеното кралство, приветства резолюцията на ООН, призоваваща за навлизане на повече помощ в Газа, като каза, че Обединеното кралство последователно е настоявало за повече помощ и е призовавало Израел да отвори повече гранични пунктове, предаде Гардиън.

Той каза: “Хората в Газа спешно се нуждаят от храна, лекарства и подслон.” Въпреки че преговорите по резолюцията бяха трудни, каза той: „Сега има по-голямо единство в целта за това какво трябва да се случи, за да се облекчи хуманитарната криза.“

Той подчерта, че резолюцията призовава за стъпки към устойчиво прекратяване на огъня и каза, че това трябва да означава, че „Хамас вече не е способен да заплашва Израел с ракетни атаки и други форми на тероризъм“.

Той каза, че това също така подчертава „важността на спазването на международното хуманитарно право и необходимостта от намаляване на цивилните жертви“. И подкрепи решението за две държави, което би било най-добрата дългосрочна гаранция за сигурност за Израел и палестинците.”

Камерън се завърна от посещение в Египет и Йордания тази седмица, дълбоко обезпокоен от закъсненията на помощта на Израел за Газа, съмняващ се, че морският маршрут от Кипър към Газа може да бъде отворен скоро и притеснен, че гладът и масовите болести могат да се разпространят, ако помощта не се засили спешно.

Той се надява, че приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която създава механизъм за наблюдение на ООН за ускоряване на доставката на помощ и хуманитарен координатор на ООН за Газа, много желан от арабските държави, ще предостави на ООН някои допълнителни лостове над Израел, за да ускори доставката на помощ.

Външното министерство вярва, че тестът за резолюцията ще бъде дали проверките на помощта са рационализирани и дали дългите опашки от конвои с помощ, чакащи да пресекат границата на граничния пункт Рафа и на други места, ще започнат да преминават границата по-бързо.

Обединеното кралство е загрижено, че граничните пунктове са отворени само от 9 сутринта до 5 вечерта. То беше водещият член на Съвета за сигурност на ООН, призоваващ за повторното отваряне на граничния пункт Керем Шалом, нещо, което Израел прие миналия петък. Но началникът на граничния пункт беше убит в четвъртък от израелска бомба, съобщиха правителствените власти на Хамас, повдигайки въпроси относно ангажимента на Израел да облекчи потока от помощ.

Обединеното кралство назначи свой собствен хуманитарен координатор за Газа, Марк Брайсън-Ричардсън, който придружи Камерън до координационния пост на Египет на летище Ел-Ариш в северен Синай.

Общата британска позиция е, че размиването на формулировката за прекратяване на военните действия е било необходимо, за да накара САЩ да се въздържат, а в резолюцията има важни предложения, които си заслужават.

Имаше опасения до часове преди окончателното гласуване на резолюцията, че Русия може да наложи вето на текста въз основа на това, че Москва смята, че той е бил прекалено разводнен, за да отговори на възраженията на САЩ срещу призива за прекратяване на огъня. Въпреки че Русия обвини САЩ в срамни актове на саботаж, тя не желаеше да антагонизира арабските делегации и подобно на САЩ се въздържа.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 0 Отговор
    Дейвид, ще ти разкажа за Рудолф Джулиани. Две жени Руби Фрийман и Шай Мос най-накрая наистина го хванаха за топките. Джулиани многократно е обвинявал двама доброволци от Джорджия, че са изхвърлили бюлетините за Тръмп. Жените са били подложени на различни заплахи, а сега тези лъжи му струват скъпо. Джулиани трябва да плати 148 милиона долара обезщетение. Това е твърде много дори за кмета на Америка. В четвъртък вечерта стана известно, че Джулиани е подал молба за банкрут.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Калпазанин

    5 0 Отговор
    Сатаната от бъкингдсм създаде "исраел" и подпомогна с милиарди да се задържат изгонят и заграбят земята на палестинците а сега хвърля трохи за хуманитарна помощ. Звучи ми доста познато като 20 мил избити аборигени в Австралия останалите натикани в мочурища, 100 мил избити коренни индианци в сев Америка и оцелелите натъпкани в резервати като в зоопарк, за Африка и рибите и там знаем а сега същото в Палестина искат да ги натикат в пустинните районни в Синай. Сигурно след време ще искат и такса вход който иска да иде да ги види. "англосаксонска ционистка либерална демокрация" в 21 век
  • 4 Стига

    0 1 Отговор
    Стига с тази помощ. Милиарди долари се вливат всяка година в Газа и те се въоръжават с тези пари. Нищо не работят и никакви продукти за препитание не произвеждат в Газа. Чакат на готово.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: