Last news in Fakti

24 Декември, 2023 05:35 1 463 4

Иранските власти конфискуваха наградата "Сахаров", присъдена в чест на Махса Амини

  • награда сахаров-
  • махса амини-
  • иран

Наградата е отнета от адвоката на семейство Амини, присъствал на церемонията в Страсбург

Иранските власти конфискуваха наградата "Сахаров", присъдена в чест на Махса Амини - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранските власти конфискуваха престижната награда „Сахаров“, присъдена от Европейския парламент в чест на Махса Амини, чиято смърт в ареста през септември 2022 г. предизвика национални антиправителствени протести и стана символ на битката за човешките права на иранските жени, съобщи rferl.org.

Базираната в Норвегия организация за правата на човека Hengaw и базираната във Франция Мрежа за правата на човека в Кюрдистан съобщиха в събота, че наградата е била конфискувана от силите за сигурност на летището в Техеран, докато адвокатът на семейството Амини, Салех Никбахт, се е връщал в страната с наградата, която планирал да предаде на семейството.

Иранското правителство не коментира веднага съобщенията за изземването на наградата.

Наградата, която беше създадена през 1980 г., за да почете лица и организации, насърчаващи правата на човека и основните свободи, включва 50 000 евро.

„Европейският парламент гордо стои до смелите и непокорните, които продължават да се борят за равенство, достойнство и свобода в Иран“, каза тогава председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, добавяйки, че наградата „помни тяхната борба и продължава да почита всички онези които са платили най-голямата цена за свободата.”

Европейският парламент покани семейство Амини да участва в церемонията.

Но на 8 декември майката, бащата и братът на Амини казаха на летище Иман Хомейни в Техеран, че им е забранено да пътуват в чужбина за церемонията на 13 декември в Страсбург, Франция.

На церемонията по връчването на наградата „Сахаров“ адвокат Никбахт прочете послание от Мойган Ефтехари, майката на Махса Амини, към публиката.

Самият Никбахт беше осъден на 18 октомври на една година затвор и на допълнителна присъда по обвинения в "пропаганда срещу държавата" заради интервюта в чуждестранни медии. Той е бил уведомен да се предаде, за да започне изтърпяването на присъдата си.

Амини, 22-годишна иранска кюрдка, почина в ареста на 16 септември 2022 г., малко след като беше задържана от така наречената „морална полиция“ за предполагаемо нарушаване на стриктния ислямски дрескод на страната. Поддръжници казват, че тя е била подложена на физическо насилие, докато е била в ареста.

Иранските власти започнаха брутално потушаване на масови демонстрации, предизвикани от смъртта на Амини, които се превърнаха в едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправено ислямисткото правителство след революцията в Иран от 1979 г.

През октомври 2022 г. семейството на Амини съобщи, че е получило смъртни заплахи, целящи да им попречат да участват в мирните протести.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ссс

    3 4 Отговор
    "Демокрация" в действие
  • 2 Редник

    5 3 Отговор
    Честно казано не ги одобрявам тези ирански правила срещу жените, но не можем да казваме на другите как да живеят. А именно с такива награди дразним араби и мюсюлмани и после се чудим защо ни мразят. Европарламента гордо стоял, казала Мецола и гордо изпъкнала гръд. И още нещо, този адвокат нали бил осъден, защо не е в затвора, а се мота из Европа. Нещо гнило има в тази информация, но не знам какво.
  • 3 Русоробскu фронт

    3 4 Отговор
    Арабите по принцип са изостанали.Те като дойдат от пустинята,и като виждат метро,влакове и дронове и изпадат в депресия и започват да се друсат със крек.Наричат го Парижки синдром. И оттам идва злобата им към нас.Нормално.Ние като цивилизация стоим на няколко нива над другите защото от нас идват идеи и индустриалната революция....при тях ще настъпи същото но след векове.Просто сме различни светове.
  • 4 Странно

    1 0 Отговор
    Шахиншахът на Иран,когато дойде с шахкинята в София и се прегърна с Тато ,янките г@з пikaeха.Направиха зелената революция в Техеран ,но сега пак иранците им виновни за нещо.Персите як народ се оказаха,не като нас.Нищо,че рода се водиме.